Mini-break in Nederland: Deventer

door Esther

In Deventer is het heerlijk dwalen. Het centrum van de Hanzestad bestaat uit een wirwar van straatjes die geen van alle recht lijken te zijn en allemaal uitkomen op alweer zo’n gezellig pleintje, met cafés en terrasjes. Er zijn verrassend veel leuke bezienswaardigheden in Deventer en je vindt er heel fijne winkels. Een weekendje Deventer is zo gek nog niet.

Wat te doen in Deventer? Ontdek de leukste bezienswaardigheden Deventer (foto: MarketingOost)

Weekendje Deventer plannen

Hotels in Deventer

Hotel FINCH

Hotels in Deventer | Hotel FINCH | Mooistestedentrips.nl

Hotels in Deventer | Hotel FINCH | Mooistestedentrips.nl

Hotel FINCH is één van de nieuwste hotels in Deventer. En wat een aanwinst. Het is gevestigd in een prachtig historisch pand en hoewel de inrichting volledig is vernieuwd, is er veel ruimte voor vintage en retro. Zo hebben alle kamers een platenspeler en kun je ’s avonds even fijn vinyl draaien. In de kamers staan mooie vintage en retro meubels en in de badkamer kun je onder de regendouche. ’s Ochtends kun je eerst met een kop koffie of thee uitgebreid wakker worden in bed en daarna aanschuiven voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Een geweldige keuze voor een weekendje Deventer.

Hotel Huis Vermeer

Hotels in Deventer | Hotel Huis Vermeer | Mooistestedentrips.nl

Hotel Huis Vermeer is gevestigd in een oude bankierswoning in hartje Deventer. Verwacht hier geen strak design, want de hotelkamers zijn juist ingericht met de allure die doen denken aan lang vervlogen tijden. De kamers zijn lekker ruim, en dat is fijn. ’s Avonds hoef je de deur trouwens niet meer uit, want beneden zit een geweldig restaurant met een heel gezellig terras voor de deur.

Citystays Deventer 107

Airbnb Deventer, Citystays Deventer 107 | Mooistestedentrips.nl

Wil je net even iets meer ruimte of op een heel bijzondere plek logeren? Dan kun je natuurlijk ook altijd even op Airbnb kijken. Zo stuitte ik op Citystays Deventer 107. Een ontzettend leuke, kleurrijke studio op loopafstand van alle bezienswaardigheden in Deventer. Het appartement heeft schitterend hoge plafonds en is heel gezellig ingericht. Het beschikt over een ontzettend goed bed, een fijn woongedeelte en een kitchenette.

Vliegensvlugge geschiedenis van Deventer

Deventer is eeuwenoud en wonderschoon. Hoewel de naam van de stad uit de 8ste eeuw stamt, zijn er zo her en der ook Romeinse overblijfselen gevonden en worden er nog weleens Romeinse munten en andere vondsten uit de 3de eeuw opgegraven. Maar het ging Deventer pas echt voor de wind halverwege de Middeleeuwen, toen de stad uitmaakte van het Hanzeverbond en er langs de IJssel flink werd gehandeld. Grote schepen konden er in de 12de eeuw al aanleggen, waardoor Deventer een belangrijke havenplaats werd. In de Tweede Wereldoorlog werd het centrum van de stad flink getroffen door bombardementen: slechts 2500 van de 11.000 huizen bleven overeind.

Festivals in Deventer

Festivals in Deventer: Dickens Festijn | Mooistestedentrips.nl

Dickens festijn

Zo herleeft jaarlijks eind december het Engeland uit de 19de eeuw in volle glorie in de oude straten van het centrum tijdens het Dickens festijn. Bijna 1000 personages uit de beroemde boeken Dickens komen elk jaar weer tot leven, terwijl de duizenden bezoekers zich tegoed doen aan punch en gepofte kastanjes. Een leuk excuus voor een winters weekendje Deventer.

Deventer op stelten

’s Zomers is Deventer het toneel van Deventer op stelten en is het vier dagen lang genieten van allerhande buitentoneel en kleinkunst.

Deventer Boekenmarkt

De eerste zondag van Augustus komen duizenden boekenwurmen naar Deventer voor de Deventer Boekenmarkt om leuke strips en kinderboeken, literatuur of bijzondere antiquiteiten op de kop te tikken.

Bezienswaardigheden Deventer

Stadswandeling Deventer

Bezienswaardigheden Deventer, stadswandeling Deventer | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Deventer, bezienswaardigheden Deventer | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Deventer, stadswandeling Deventer | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een weekendje Deventer is het heerlijk om door de historische straatjes te dwalen, je te verbazen bij allerlei oude borden en gevelstenen en af en toe eens een hofje in te schieten. Wil je geen enkel mooi plekje missen en toch iets meer te weten komen over de stad? Ga dan mee met een stadswandeling met een gids. Je kunt

De skyline van Deventer

Weekendje Deventer, bezienswaardigheden in Deventer | Mooistestedentrips.nl

Dankzij de directe ligging aan de IJssel heeft het centrum van Deventer een echte skyline. En die is ook best imposant. Pak het pontje naar de overkant van de IJssel om vanaf de overkant van het mooie uitzicht te genieten, neer te ploffen op één van de stadsstrandjes of te wandelen in natuurgebied de Ossenwaard.

Museum De Waag

Bezienswaardigheden Deventer: Museum De Waag | Mooistestedentrips.nl

Midden op de Brink staat één van de meest bekende bezienswaardigheden in Deventer: Museum de Waag. Een echt icoon en een prachtig oud gebouw dat er al vanaf de 16de eeuw. Het werd gebouwd als weeghuis, om zo eerlijke handel te bevorderen. Later werd het nog een tekenschool en telegraafstation. Vanaf 1915 is het Museum De Waag, het historisch museum van de stad. Je komt er alles te weten over de interessante geschiedenis van Hanzestad Deventer.

Deventer Koekwinkel

Foto met dank aan Deventer Koekwinkel | Mooistestedentrips.nl

De Deventer Koekwinkel betekent: smullen. Het is niet voor niets één van de meest bekende bezienswaardigheden in Deventer. Want de bekende kruidkoek wordt al ruim 400 jaar in de stad gebakken. Jb. Bussink is nu nog de enige bakker die Deventer Koek volgens het authentieke recept bakt. Loop even binnen bij de winkel aan de Brink om koek voor thuis te kopen. Of schuif aan op het terras voor een kop koffie met Deventer koek erbij.

Stadhuis van Deventer

Bezienswaardigheden Deventer: Stadhuis van Deventer | Mooistestedentrips.nl

Het Stadhuis van Deventer moet je vooral even vanaf de buitenkant bewonderen. Het bestaat namelijk uit verschillende gebouwen die zijn opgetrokken uit totaal uiteenlopende bouwstijlen. Je herkent de zandstenen voorgevel vrijwel direct, het heeft het bordes en werd in de 17de eeuw gebouwd. Ook de zijgevel stamt uit de 17de eeuw. Links is het Landhuis te zien dat van oorsprong uit de 14de eeuw stamt. En links daarvan ligt het hypermoderne stadskantoor uit 2016, ontworpen door Michiel Riedijk. In de roosters op de gevel zie je ruim 2000 vingerafdrukken van Deventenaren die in aluminium zijn gegoten.

Het Bergkwartier

Bezienswaardigheden Deventer: Bergkwartier | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Deventer: Bergkwartier | Mooistestedentrips.nl

Goed, het hele oude centrum van Deventer is een plaatje. Maar het Bergkwartier is misschien nog wel het mooist. De wijk begint net achter de Brink. Na de Tweede Wereldoorlog zijn alle historische panden in de wijk prachtig opgeknapt. De wijk is niet voor niets elk jaar het toneel van het Dickens Festijn. Loop vanaf de Brink richting het Bergkerkplein om de mooiste straatjes te bewonderen.

Street art Deventer

Street art Deventer (foto: Robert Oosterbroek, De Strakke Hand)

Street art Deventer (foto door: Merel Tuk)

In de laatste paar jaar is Deventer een echte street art stad geworden. Je kunt een heleboel werken van bekende Nederlandse en buitenlandste kunstenaars zien. Er is street art te vinden in het centrum van de stad, in het hippe havenkwartier, rondom de randerstraat en op nog veel meer plekken. Neem dus je wandelschoenen of huurfiets mee, koop de street art route en ontdek de mooiste werken.

Speelgoedmuseum

Foto met dank aan het Speelgoedmuseum | Mooistestedentrips.nl

Het Speelgoedmuseum is misschien wel het meest bekende speelgoedmuseum in Nederland en daarmee ook één van de populaire bezienswaardigheden in Deventer. De zalen zijn knus en bevatten een gigantische collectie historisch speelgoed. Duizenden treinen, kinderboeken en spellen en honderden poppen, prenten en bouwspeelgoed zoals LEGO.

DAVO Bierbrouwerij

Foto met dank aan DAVO Bierbrouwerij | Mooistestedentrips.nl

Hoera, Deventer heeft een eigen brouwerij. DAVO en bij de brewpub kun je de lekkerste lokale biertjes proeven, maar je kunt ook mee met een rondleiding of meedoen aan een proeverij. De brouwerij is ook duurzaam. Er wordt gebouwen op zonne-energie en er wordt gekozen voor bierblikjes waar heen plastic in zit. Als je trek hebt gekregen, kun je er trouwens ook een flinke daghap bestellen.

Lebuïnuskerk

De Grote, Lebuïnuskerk | Mooistestedentrips.nl

De Lebuïnuskerk springt meteen in het oog. De kerk, die in Deventer gewoon De Grote heet, stamt uit de 15de eeuw en had ooit meerdere torens. Maar daar is alleen het grote, stompe exemplaar van over. Je kunt de toren beklimmen en nadat je de honderden treden hebt bedwongen heb je schitterend uitzicht over de stad en de IJssel.

Winkelen in Deventer

Eerlijk is eerlijk, ik ben zelden zo verrast geweest door het uitgebreide en vooral originele winkelaanbod als in Deventer. Dus tijdens een weekendje Deventer is het winkelen geblazen. Wat vooral leuk is, is dat er nog zo ontzettend veel onafhankelijke winkeltjes te vinden zijn. Vooral de Grote en Kleine Overstraat en de Spijkerboogstraat bieden een geweldig aanbod aan leuke boetiekjes.

Dol op Wol

Winkelen in Deventer, foto door Dol op Wol | Mooistestedentrips.nl

Creatief of niet. Loop even binnen bij Dol op Wol. Deze vrolijke, knusse wolwinkel bewijst dat dat breien en haken absoluut niet alleen iets van oude dames is. Er ligt een heerlijke collectie garens, in verschillende prijsklassen en je kunt pakketten kopen om zelf een sjaal of knuffel te maken, voor zowel beginners als gevorderden. Het personeel is heel aardig.

Hoge Ramen

Foto met dank aan Hoge Ramen | Mooistestedentrips.nl

Hoge Ramen is een begrip in de stad en je mag de enorme winkel zeker niet missen tijdens een weekendje Deventer. De winkel is gevestigd in drie aangrenzende panden en je vindt er werkelijk alles, van dameskleding tot boeken en van plantjes tot kinderkleding. Er is één gemene deler: alles is kleurrijk en vrolijk.

Holy Cow

Bezienswaardigheden Deventer, Holy Cow | Mooistestedentrips.nl

Holy Cow is ook al zo’n kleurrijke en vrolijke winkel, gevestigd tegenover Hoge Ramen. Je vindt hier ook heel veel leuke kleding, allemaal met een knipoog naar het verleden. Maar je vindt er ook de leukste hebbedingetjes voor in huis.

Cafés en restaurants in Deventer

Groote Poot

Restaurants Deventer: Groote Poot | Mooistestedentrips.nl

De Groote Poot is bakkerij en café in één. Een combinatie die ik geweldig vind, want het is zalig om een kop koffie te drinken onder het genot van de geur van vers brood. Het is dan ook bijna onmogelijk om niet iets lekkers bij je koffie te bestellen. Plof neer aan één van de grote tafels, pak er een tijdschrift bij of geniet van de uitzicht over het pleintje.

Coffee Together

Foto met dank aan Coffee Together, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Bij Coffee Together spreek ik graag met mensen af. Vanwege de geweldige koffie, natuurlijk. Maar ook omdat er heel fijne taarten, tosti’s en soepen uit de keuken komen. Je kunt lekker ruim zitten bij Coffee Together en er is een leuk terrasje. Het café zit bovendien precies tussen de Grote en de Kleine Overstraat, dus je wandelt na een kop koffie zo naar de leukste winkels in Deventer.

Parkcafé Mees

Foto met dank aan Parkcafé Mees

Als je wat wilt drinken of eten op een bijzondere locatie, dan moet je echt naar Parkcafé Mees op het Vogeleiland boven de singel van de stad. Hier zit je prachtig, omringd door het groen. Je kunt er terecht voor koffie en versgemaakte taarten of een lekkere lunch. Op het terras is het heerlijk toeven met een glas wijn en een borrelplank. Ga hier zeker even langs tijdens een weekendje Deventer.

KoffieDok

Foto met dank aan KoffieDok

In het hippe Havenkwartier van Deventer vind je, tussen het industrieel erfgoed, KoffieDok. Een geweldige plek om de lekkerste koffie te drinken. De koffie wordt gebrand in eigen pand en kun je ter plaatse ook kopen, maar natuurlijk is het gewoon lekker om neer te ploffen met de krant of even bij te kletsen bij een ontbijtje of een goed stuk taart erbij.

Jackies

Foto met dank aan Jackies | Mooistestedentrips.nl

Restaurant Jackies is echt een begrip voor een weekendje Deventer, en liep er ook al een paar keer naar binnen. Jackies haalt een beetje New York naar Deventer en dat lukt goed. De sfeer in het restaurant is top, door de leuke meubels, pastelkleuren in het interieur en brutale (inmiddels iconische) lippen op de muur. Het restaurant heeft ook een ontzettend fijn terras. De kaart is heerlijk uitgebreid, vooral de voorgerechten met vis zijn top. Maar ook voor vegetariërs staat er genoeg op de kaart.

No.11

Foto met dank aan No.11 | Mooistestedentrips.nl

Naast Jackies op de Groote Poot vind je No.11. Dit is een geweldige plek voor de lunch. Je bestelt hier super lekkere broodjes, burgers, bowls en sushi. Ook voor de borrel is het een goed adres, want je bestelt hier de lekkerste cocktails en fijne gin & tonics.

St. Tropez

Foto met dank aan St. Tropez | Mooistestedentrips.nl

St. Tropez is misschien wel het leukste terras van Deventer, je mag het niet missen tijdens een weekendje Deventer. Als je het terras oploopt kun je je, als je je ogen dicht doet, bijna voorstellen dat je zo vanuit zee bent komen lopen. De inrichting van zowel het terras als het restaurant is top, je krijgt meteen zomerkriebels. Tref je minder weer, dan plof je gewoon neer op één van de gezellige zitjes binnen en bestel je een geweldige cocktail.

Piknik

Foto met dank aan Piknik | Mooistestedentrips.nl

Piknik is het perfecte excuus om het hippe Havenkwartier van Deventer met een bezoekje te vereren. Het is namelijk een superhippe zomerbar die, dankzij het gebruik van gerecyclede materialen een beetje doet denken aan Berlijn. Je gaat er naartoe voor koele drankjes, hamburgers, frites of pizza en live optredens. Gewoon genieten, vanaf het terras of vanuit een hangmat.

De Zwarte Silo

Foto met dank aan De Zwarte Silo

In een oude graansilo aan de binnenhaven van Deventer vind je nu De Zwarte Silo. Een superleuk restaurant en één van de leukste terrassen van Deventer. Een geweldige plek om uitgebreid te dineren. Maar je zit er ook heel lekker bij het vuur of op het terras met een goed glas bier en een borrelplank. Houd ook de evenementenkalender in de garen, want van een leuk concert of een gezellig food festival zijn ze bij De Zwarte Silo ook niet vies.

Weekendje Deventer
Bewaar op Pinterest

Weekendje Deventer, bezienswaardigheden Deventer: tips | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Deventer, bezienswaardigheden Deventer: tips (foto met dank aan Hotel FINCH) | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Deventer: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Meer mini-breaks in Nederland

Houd je wel van een Mini-break in Nederland? Dat komt mooi uit, want ik heb artikelen geschreven over de leukste steden van Nederland, perfect als je een weekendje weg wilt in eigen land. Bekijk bijvoorbeeld mijn artikelen over de volgende steden.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer