Mini-break in Nederland: Den Bosch

door Esther

Wat te doen in Den Bosch? Bezoek de trotse hoofdstad van Brabant, met de majestueuze Sint Janskerk, de stadsmuren, het handjevol topmusea, dromerige grachtjes en ontzettend veel leuke winkels en horeca. Zin in een weekendje Den Bosch? Bekijk alle leuke bezienswaardigheden in Den Bosch.

Wat te doen in Den Bosch? De leukste tips voor een weekendje Den Bosch (foto: Visit Brabant)

Wat te doen in Den Bosch? De leukste adresjes in Den Bosch (foto: Visit Brabant)

Plan je bezoek aan Den Bosch

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Den Bosch. Vanaf het station wandel je zo de stad in.
  • Kom je liever met de auto? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats, dat scheelt een hoop parkeerkosten.
  • Er zijn ook regelmatig leuke hotelarrangementen voor Den Bosch te vinden, altijd het bekijken waard.
  • Wil je je weekendje Den Bosch combineren met wandelen, fietsen en natuur? Dan kun je ook in de buurt logeren bij verschillende vakantieparken. Zo liggen Vakantiepark Dierenbos en Vakantiepark Kaatsheuvel dichtbij Den Bosch.

Hotels in Den Bosch

Kloosterhotel De Soete Moeder

Foto met dank aan Kloosterhotel De Soete Moeder | Mooistestedentrips.nl

Een weekendje Den Bosch, maar wel heerlijk rustig in het groen. Logeren bij Kloosterhotel De Soete Moeder is simpelweg genieten. Het hotel is gevestigd in een oud klooster, in hartje Den Bosch, omgeven door fijne tuinen. Er zijn nog een hoop authentieke details te vinden in het klooster, maar het is vooral heerlijk fris en opgeknapt. De kamers zijn kleurrijk, hip en gezellig. Net als de lounge, de bar en het terras.

The Duke Boutique Hotel

Foto: The Duke Boutique Hotel, Den Bosch

In hartje Den Bosch vind je één van de mooiste hotels voor een weekendje Den Bosch: The Duke Boutique Hotel. Ondanks dat je midden in het centrum van de stad logeert, ervaar je pure rust in de superfijne kamers. Deze zijn ingericht in mooie, stemmige kleuren en fraaie details. Als je jezelf echt eens wilt verwennen, kies je de hotelkamer met sauna. Vanuit het hotel wandel je zo naar alle bekende bezienswaardigheden in Den Bosch en de leukste restaurants.

Over Den Bosch

Net zoals veel steden ontstond Den Bosch vanwege de ligging: een samenstromen van riviertjes wat goed was voor de handel. Zo rond de 12de eeuw was de stad een bloeiend handelscentrum en werd het ook een steeds belangrijker religieus centrum. Tegen de tijd dat de tachtigjarige oorlog uitbrak was maar liefst 1 op de 20 Bosschenaren ofwel priester of non. Ook de beroemdste inwoner, Jheronimus Bosch, beleefde zijn bloeitijd in deze periode.

Tegenwoordig is Den Bosch nog steeds het bruisend epicentrum van Brabant en weten we de stad te vinden tijdens de vele festivals, en natuurlijk carnaval als de stad is omgedoopt tot Oeteldonk. Zo kun je in juni genieten van jazzfestival Jazz in Duketown en ’s zomers kun je er bijvoorbeeld naar verschillende food festivals en theaterfestival Boulevard. De festivals zijn een perfect excuus voor een weekendje Den Bosch.

Bezienswaardigheden Den Bosch

Sint-Janskathedraal

Den Bosch bezienswaardigheden: Sint-Janskathedraal | Mooistestedentrips.nl

Zeg je weekendje Den Bosch, dan zeg je natuurlijk Sint-Janskathedraal. Want dat is toch wel het icoon van de stad. De gotische kathedraal zie je letterlijk overal bovenuit steken. Het is een parel die tussen de 14de en 16de eeuw werd gebouwd. Wandel er op je gemakje even omheen, knipoog naar de waterspuwers, en loop toch vooral ook even naar binnen. Het plafond, het doopvont en de glas-in-loodramen zijn echt subliem.

Noordbrabants Museum

Weekendje Den Bosch: Noordbrabants Museum (foto met dank aan Visit Brabant) | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste Den Bosch bezienswaardigheden: het Noordbrabants Museum. Je vindt er bijzondere vaste collecties, moderne kunst en twee paviljoens die zich helemaal richten op Vincent van Gogh en Jeronimus Bosch. Daarnaast is er een zilverkabinet met zilverwerk uit de 17de en 18de eeuw. Trek tijdens je weekendje Den Bosch zeker een paar uur uit om dit museum te bezoeken.

Binnendieze

Wat te doen in Den Bosch? Rondvaart Binnendieze (foto met dank aan Visit Brabant & Twycer) | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Den Bosch: de Binnendieze. Dit grachtenstelsel loopt achter de huizen van de stad door en deed vroeger dienst als riool en handelsweg. In de jaren ’70 en ’80 is het helemaal gerenoveerd en leer je, letterlijk, de achterkant van de stad kennen. Je moet zeker mee met een rondvaart over de Binnendieze, er zijn er met verschillende thema’s. Ik ging mee met de Hemel- en hellevaart en kwam alles te weten over Jheronimus Bosch en ontmoette er een paar van zijn duistere schepsels.

Jheronimus Bosch Arts Centre

Wat te doen in Den Bosch? Jheronimus Bosch Arts Centre | Mooistestedentrips.nl

De bekendste inwoner van Den Bosch is waarschijnlijk wel Jheronimus Bosch. In 2016 werd zijn 500ste sterfdag gevierd met een uitgebreid Jheronimus Bosch jaar, met allerlei festiviteiten. Ook waren bijna alle originele werken van de schilder naar de stad gehaald, om deze eens in hun volle glorie te kunnen bewonderen. De schilder gebruikte de stad meer dan eens in zijn schilderijen. Hij was bijvoorbeeld getuige van de grote brand in de stad 1463 waarbij een groot deel van Den Bosch afbrandde en in de werken van Bosch zie je regelmatig een stad in vuur en vlam staan. Wil je het Den Bosch uit die tijd nog een beetje leren kennen,  en stap je uit bij het Jheronimus Bosch Art Centre, waar je levensechte replica’s van de meester kunt zien en bovenin de toren van een prachtig uitzicht over de stad kunt genieten.

Tramkade

Wat te doen in Den Bosch: Tramkade | Mooistestedentrips.nl

Op loopafstand van het station van Den Bosch vind je de Tramkade, een oude industriële plek die is omgetoverd tot een culturele hotspot. Je kunt hier eten, drinken, dansen en naar de bioscoop. Maar je spot er ook heel fijne street art en pakt er regelmatig een leuk festival mee. Echt de moeite waard om hier tijdens je weekendje Den Bosch even langs te lopen.

Verkadefabriek

Den Bosch bezienswaardigheden: Verkaderfabriek | Mooistestedentrips.nl

Op het terrein van de Tramkade vind je de Verkadefabriek. Zoals de naam al doet vermoeden, rolden hier vroeger de koekjes van de band. Maar inmiddels is het een van de leukste bezienswaardigheden in Den Bosch: een bioscoop, café, restaurant en ontzettend fijn terras in één. Een aanrader.

Werkwarenhuis

Foto met dank aan Werkwarenhuis | Mooistestedentrips.nl

Ook op het Tramkadeterrein vind je het Werkwarenhuis, in een oude diervoedermengfabriek. Werkwarenhuis is een sociaal initiatief. Het is een hippe plek waar je design, een restaurant en een ontmoetingsplek vindt. Ook voor kinderen is het een heel fijne plek, die vermaken zich prima in de zandbak of op de schommel.

Bosschebollen eten bij Jan de Groot

Wat te doen in Den Bosch: Bosschebollen eten bij Jan de Groot (foto met dank aan Visit Brabant) | Mooistestedentrips.nl

Als geboren Brabantse mag ik dit zeggen, maar ik heb liever Brabants worstenbrood dan een Bosschebol. Dat gezegd hebbende kun je natuurlijk niet naar Den Bosch zonder een Bosschebol te hebben gegeven bij Jan de Groot, want daar hebben ze de lekkerste! Vanuit het station loop je er zo naartoe en sta er niet van te kijken als je even in de rij moet staan. Maar het is het wachten waard.

Koekwaus

Wat te doen in Ben Bosch: winkelen bij Koekwaus | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in den Bosch is leuk! Naast de bekende merkzaken zijn er ook een heleboel leuke onafhankelijke winkels. En eentje daarvan is Koekwaus. Of je nu in de markt bent voor nieuwe kleding, sieraden, een sjaal, schoenen, een tas, kaarten of plantjes. Bij Koekwaus vind je het. Hier is het echt leuk winkelen.

Vintage Room

Foto met dank aan Vintage Room | Mooistestedentrips.nl

De Snellestraat is één van de leukste straten van Den Bosch, hier vind je een heleboel leuke adresjes. Zoals Vintage Room. Je vindt hier de leukste vintage spullen voor je huis. Leuke accessoires, meubels en behang. Maar je kunt hier toch vooral terecht voor heel leuke retro en vintage lampen. Deze kun je, met verschillende fittingen en snoeren, helemaal aanpassen aan je smaak.

De Moerputten

Wat te doen in Den Bosch: De Moerputten | Mooistestedentrips.nl

Goed, De Moerputten ligt net buiten Den Bosch, maar toch nog dicht genoeg bij (zeker als je met de auto bent) om het tijdens een weekendje Den Bosch mee te pakken. Het natuurgebied staat vooral bekend vanwege de Moerputtenbrug, ooit een spoorlijn tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe, nu een ontzettend fijn wandelpad. Eén van de meest bijzondere in Nederland zelfs. De spoorbrug is 600 meter lang en loopt door een veengebied. Vooral ’s ochtends vroeg of zo rond zonsondergang is het een prachtige plek om te bezoeken en fotograferen.

Restaurants Den Bosch

Eetbar DIT

Restaurants Den Bosch, foto met dank aan Eetbar DIT | Mooistestedentrips.nl

Eetbar DIT is één van mijn favoriete cafés in Den Bosch. Omdat ze één van de leukste terrassen van de stad hebben en omdat het er de hele dag gezellig is. Van ’s ochtend met de koffie en een bosschebol en ’s middags met de lunch tot ’s middags op het terras met een borrel tot in de kleine uurtjes. Het interieur van DIT is bovendien helemaal geweldig.

Nom Nom

Foto met dank aan Nom Nom | Mooistestedentrips.nl

Nog zo’n leuke plek met een heerlijk terras is Nom Nom. Je moet hier tijdens je weekendje Den Bosch zeker even langs. Je schuift hier ’s ochtends al aan voor een superlekker onrbijt, ’s middags en ’s avonds bestel je hier de lekkerste tapas en als het lekker weer is, zit je hier tot in de kleine uurtjes gezellig aan de cocktails.

Lou op de hoek

Foto met dank aan Lou op de hoek

Tijdens je weekendje Den Bosch kan ik je echt aanraden om een een tafeltje bij Lou op de hoek te reserveren, in de gezellige Korenburgstraat. Het restaurant staat bekend om de goede pasta’s en stukken vlees. Ik bestel ceviche als voorgerecht en ‘surf en turf’ als hoofdgerecht en dit is echt ontzettend lekker. De aardige bediening, leuke inrichting van het restaurant en levendige terras maken het af.

Coffeelab

Restaurants Den Bosch: Coffeelab | Mooistestedentrips.nl

De dag goed beginnen doe je bij Coffeelab. Hier schuif je aan voor de lekkerste koffie, sapjes en ontbijtjes. Je kunt trouwens ook later binnenkomen, want je kunt er ook goed lunchen. Maar tijdens mijn weekendje Den Bosch was ik hier voor het ontbijt en dat beviel ontzettend goed. Een prima plek om je dag te starten, voordat je alle mooie bezienswaardigheden in Den Bosch gaat bezichtigen.

BUURT

Restaurants Den Bosch: BUURT | Mooistestedentrips.nl

BUURT is een persoonlijke favoriet van me. Toen ik een tijdje een opdracht in de stad had, was BUURT dé plek waar ik met collega’s naartoe ging voor een gezellige lunch of borrel. Binnen ziet het er heel leuk uit. Maar het terras is toch wel de grote trekpleister van BUURT. Want van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, zit je hier heel leuk en gezellig.

Weekendje Den Bosch
Bewaar op Pinterest!

Wat te doen in Den Bosch? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Den Bosch | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Den Bosch? Bekijk alle tips voor een leuk weekendje Den Bosch | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Nederland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Den Bosch

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer