Mini-break in Nederland: Leeuwarden

door Esther

De Friese hoofdstad is één en al gezelligheid en vriendelijkheid. Daarom alleen al zou je een weekendje Leeuwarden plannen. Je vindt er knusse grachtjes, goede musea en geweldige restaurants en bars. En dat Leeuwarden veel te bieden heeft, is meer mensen opgevallen: in 2015 was Leeuwarden culinaire hoofdstad van Nederland en in 2018 droeg  de stad de titel European Capital of Culture. Ofwel: tijd voor een weekendje Leeuwarden.

Leeuwarden: van terp to Mata Hari

Ooit was Leeuwarden niet meer dan een berg zand, ofwel: een terp. Deze werd volgens de overlevering vlak na de jaartelling al bewoond en heette toen nog Oldehove. Pas in de late Middeleeuwen en na samengang met nog drie dorpen werd Leeuwarden geboren, met stadsrechten en al. Niet veel later werden, aan het einde van de 80-jarige oorlog de Spanjaarden én de katholieken de stad uit gebonjourd en kwam de stad tot bloei onder toeziend oog van de Friese stadhouders. Je krijgt een goede indruk van de geschiedenis van de stad en regio in het Fries Museum. Zo staat tot en met volgend jaar de Tweede Wereldoorlog centraal met exposities over de ‘hongerkinderen’ en het Fries verzet, maar kom je ook oog in oog te staan met de eeuwenoude bewoners van de terp.

Weekendje Leeuwarden: tips | Mooistestedentrips.nl
Weekendje Leeuwarden: tips | Mooistestedentrips.nl
Leuk feit: in 1909 was Leeuwarden voor het eerst start- en aankomstplaats van de Elfstedentocht, en in 1997 voor het laatst. Leeuwarden bracht ook een aantal bekende wereldburgers voort, zoals Mata Hari, Saskia van Uylenburgh (de vrouw van Rembrandt), Doutzen Kroes en mijn persoonlijke favoriet Cissy van Marxveld.

Weekendje Leeuwarden: ondek de hoofdstad van de smaak

Leeuwarden is lekker en daarom ‘Stad van de smaak’ in 2015. Begrijpelijk. Want of je nu van ‘kofje’, ‘tsiis’ of Beerenburg houdt, je vindt in Leeuwarden verschillende prachtige eetwinkels waar je het beste van het beste kunt proeven en kopen. Zet in ieder geval koers naar de Kleine Kerkstraat, dé food straat van Leeuwarden met een keur aan leuke winkeltjes. Zoals Banketbakkerij Salverda, een begrip in de stad waar je al 200 jaar de beste gebakjes koopt. Vooral de Fryske dúmkes zijn heerlijk. Even verderop zit House of Taste, een prachtige delicatessenwinkel waar je geweldige kazen, vleeswaren en bieren uit de streek vindt, maar ook allerlei lekkers van ver.

Een echte Ljouwerter Beerenburg mag niet ontbreken tijdens een weekendje Leeuwarden, dus sluit de middag af met een bezoekje aan Boomsma’s Distilleerderij Museum, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van Beerenburg en een glaasje of wat te proeven.

House of taste Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

House of taste, Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Eerlijke koffie, fijne broodjes

Tijdens je weekendje Leeuwarden is het geen enkel probleem om je ochtend goed te beginnen. Er zijn leuke koffiewinkels bij de vleet. Ik startte mijn dag bij Broodje Bewust aan de Groentemarkt, met uitzicht op de grachtjes. ’s Zomers is het leuk mensen kijken op het terrasje, maar als het koud is zit je binnen ook prima. Hier geniet je op je gemak van een kop ontzettend goede koffie en rijkelijk belegde broodjes. Fijne bijkomstigheid: bij Broodje Bewust is alles biologisch.

Broodje Bewust, Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Broodje Bewust, Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Shoppen in de bak

Wellicht ben ik een beetje verpest door de weekenddrukte in Utrecht, maar op zaterdagmiddag winkelen in Leeuwarden is heerlijk rustig. Het winkelaanbod is prima in Leeuwarden. Natuurlijk ontbreken de grote ketenwinkels niet, maar er is ook een keur aan bijzondere boetiekjes en vintage winkels. Wip vooral de Bagijnestraat, Oude Oosterstraat en Ossekop even in. Bijvoorbeeld om bij 38 dresses en LIZ Boetiek een nieuwe outfit aan te schaffen, of bij Farsk of ZenZi mooi design te spotten.

Echt bijzonder winkelen is het in Leeuwarden bij de oude Blokhuispoort. Deze oude gevangenis werd een aantal jaar geleden helemaal opgeknapt en er huizen nu tientallen creatieve ondernemers. Een paar keer per jaar kunnen creatieve webwinkeliers een oude cel huren tijdens Holy Stitch. Dus ben je op zoek naar bijzondere papierwaren, vintage kleding, stoffen en kinderkleding? Dan moet je beslist gaan shoppen in de bak. Kun je daarna meteen even een borrel pakken bij Café de Bak en ’s Avonds kun je aanschuiven bij Proefverlof.

Blokhuispoort Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Blokhuispoort Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Bolkhuispoort Holy Stitch, Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Leeuwarden

Een leuke lunchplek of goed restaurant voor ’s avonds kiezen, kan nog lastig zijn in Leeuwarden. Er zijn zo ontzettend veel leuke restaurantjes! Aan de rand van het centrum vind je Eetcafé Het Leven, waar het de hele dag goed toeven is. Het restaurant bestaat uit verschillende grote kamers met mooie wandschilderingen, ingericht met vintage industriële meubels.

’s Avonds schoven mijn man en ik aan bij Sems. Zijn keuze, en ik werd zeker niet teleurgesteld. Sems is namelijk een wijncafé en restaurant in één, gelegen aan het gezellige Gouverneursplein. De wijnkaart is werkelijk uitmuntend en ook de dinerkaart liegt er niet om met een dozijn gerechten die je apart kunt bestellen of als menu. Allemaal bereid met eerlijke producten uit de streek en van het seizoen, en allemaal overheerlijk.

Eetcafé Het Leven Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Eetcafé Het Leven, Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Leeuwarden: zeker doen

  • Zeg je Leeuwarden, dan zeg je water. Leeuwarden vanaf het water bekijken is leuk en echt een aanrader bij lekker weer. Huur een sloepje en ga erop uit.
  • Wil je wat meer over de stad te weten komen? Ga dan mee met de gratis stadswandeling van A guide to Leeuwarden elke zaterdag om 12:00. Je komt langs historische trekpleisters, maar ook streetart en leuke winkels en restaurants. Je kunt ook de handige kaart downloaden of ophalen bij het VVV.
  • Keramiekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Porseleinmuseum, gevestigd in het kleine stadspaleis Princessehof. De collectie is bijzonder. Van Chinees Porselein tot Art Nouveau en met werk van Karel Appel tot Picasso.
  • Bierliefhebbers hoeven zich in Leeuwarden ook niet te vervelen. Bezoek Biercafé De Markies als je zin hebt om een bijzonder biertje te proeven, de keuze is enorm. Vergeet niet een glas Leeuwardens eigen bier ‘Grutte Pier’ te bestellen.

Weekendje Leeuwarden: Logeren bij Westcord WTC

De Iisfretter (Elfstedenrijder) staat je net buiten het centrum al op te wachten bij het Westcord WTC Hotel in Leeuwarden, een geweldig hotel om te logeren als je een weekendje Leeuwarden plant. Omdat het buiten het centrum ligt, kun je er prima parkeren, maar vanaf het station ben je er ook binnen 5 minuten met de bus. Het Westcord heeft ontzettend fijne ruime kamers, heel comfortabel. Probeer een kamer op een wat hogere verdieping te krijgen, dan heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Westcord WTC Hotel Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Westcord WTC Hotel Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Westcord WTC Hotel Leeuwarden | Mooistestedentrips.nl

Echte trekpleister van het hotel is echter het restaurant op de bovenste verdieping: Elève, dat ook een Michelinster heeft. Je eet er letterlijk en figuurlijk op grote hoogte met mooi uitzicht over Leeuwarden. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat je de portemonnee flink hoeft te trekken, bij Elève kun je gerechten bestellen voor elk budget. Heb je ergens anders voor het diner gereserveerd? Ga dan toch even een drankje drinken in de Sky Bar. Bezoekers van Booking.com waarderen het hotel met een 8.6, bekijk de laagste tarieven van het Westcord WTC Hotel Leeuwarden.

Bewaar op Pinterest

Weekendje Leeuwarden: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Nederland

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

Annemarie 25 november 2018 - 17:51

Vergeet de volgende keer niet een bezoek te brengen aan Cafe de Stee. Om te genieten van hun unieke speciaalbier “Oldehove” en van de mooie sfeer in dit prachtige bruine cafe.

Antwoord
Wietske 19 december 2018 - 12:16

Fijne tips zeg! Ik ga zelf graag eten bij Italiaans restaurant De Burgemeester van Napels of koffiedrinken bij het Douwe Egberts Cafe. Leeuwarden is leuk!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer