Mini-break in Nederland: Haarlem

14x wat te doen in Haarlem

door Esther

Wat te doen in Haarlem? Wat mij betreft is Haarlem één van de mooiste stedentrips die je in Nederland kunt maken. De stad is misschien wel Hollandser dan Amsterdam. De stad kent heel mooie musea, knusse straatjes, leuke onafhankelijke winkels en geweldige horeca. En in de lente zijn de bollevelden vlakbij en ’s zomers lonkt het strand. Wat een heerlijk vooruitzicht. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Haarlem? Ontdek alle leuke bezienswaardigheden in Haarlem.

Plan je weekendje Haarlem

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Haarlem. Het centraal station van de stad is sowieso een plaatje en je loopt binnen een minuut of tien naar het hart van de stad.
  • Reis je liever met de auto naar Haarlem? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats. Dit is gemakkelijk en vaak ook goedkoper dan je auto in de stad parkeren. Plan je een dagje Haarlem met de auto: parkeer je auto gratis bij P+R Spaarnwoude en neem vervolgend de bus naar het centrum.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Haarlem, hieronder vind je een aantal echte favorieten.
  • Bekijk ook of er leuke hotel arrangementen in Haarlem zijn, soms vind je echt heel leuke aanbiedingen.
  • Liever logeren in een vakantiepark vlakbij Haarlem? Bekijk dan of je een leuk vakantiehuisje in Center Parcs Zandvoort of bij Vakantiepark Bloemendaal aan Zee.
  • Bekijk alle stedentrips Nederland.

Hotels in Haarlem

Ibis Styles Haarlem City

Ibis Styles Haarlem City | Mooistestedentrips.nl

Ik houd erg van de Ibis Styles hotels. Zo sliep ik er al eens in Berlijn Mitte, en dat beviel me prima. Het Ibis Styles Haarlem City is een goede keuze als je met de auto naar Haarlem komt en als je een bezoek aan de stad wilt combineren met een dagje strand. De prijzen van de kamers zijn lekker scherp en er zijn ook familiekamers, handig als je met een groepje vrienden of het hele gezin naar Haarlem wilt. Er zijn verschillende leuke hoekjes in het hotel om even wat te drinken en het erg fijne ontbijt is inbegrepen bij de prijs.

Boutiquehotel Staats

Foto met dank aan Boutiquehotel Staats

Boutiquehotel Staats ligt op loopafstand van alle leuke bezienswaardigheden in Haarlem. De kamers in het historische pand hebben allemaal hun eigen inrichting en zijn zonder uitzondering comfortabel, kleurrijk en warm ingericht. Hier kom je helemaal tot rust. Daarnaast is er een knusse bar en kun je ’s middags heerlijk genieten van de zon, met een drankje in de lomerrijke tuin.

Boutique Hotel ’t Vosje

Foto met dank aan Boutique Hotel 't Vosje

Als je een heel relaxt weekendje Haarlem wilt boeken, zit je echt goed bij Boutique Hotel ’t Vosje. Dit hotel ligt net buiten het centrum van de stad en hier geniet je in alle rust van je weekendje weg. Het hotel heeft superfijne suites, waarvan sommige een patio hebben. ’s Ochtends komt het ontbijt in de vorm van een goed gevulde, milieuvriendelijke ontbijttas. Ook handig: bij Boutique Hotel ’t Vosje parkeer je gratis.

Over Haarlem

Wat te doen in Haarlem? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Archeologisch onderzoek laat zien dat er zo’n vijfduizend jaar geleden al sprake was van een beschaving rond de rivier het Spaarne. Daar is nu niets meer van te vinden. Nadat Haarlem in de 13de eeuw stadsrechten kreeg, groeide de stad uit tot één van de belangrijkste steden van Holland. Ten tijde van de tachtigjarige oorlog was er stevig verzet tegen de Spanjaarden in de stad. Nadat de stad in handen van Willem van Oranje kwam, werd de stad overspoeld door gevluchte Vlamingen. En stiekem is dat nog steeds wel aan Haarlem te merken. De sfeer is er gemoedelijk en misschien wel, ondanks de echte Hollandse nuchterheid, een beetje Bourgondisch. Ofwel: het is op en top genieten tijdens een weekendje Haarlem.

14x Wat te doen in Haarlem

Het station van Haarlem

Bezienswaardigheden Haarlem: station van Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Het station als één van de bijzondere bezienswaardigheden in Haarlem? Jazeker! Het centraal station is wat mij betreft één van de mooiste exemplaren in Nederland. Het werd gebouwd in 1908 en helemaal opgetrokken in Art Nouveau-stijl. En daarmee is het in Nederland de enige in zijn soort. Naast de markante voorkant vind je in het station nog vele prachtige Art Nouveau details en schitterende tegel-tableaus, bijvoorbeeld die voor de wachtkamers voor de eerste en derde klas. Ik ben trouwens niet de enige die gek is op dit station, want het diende ook meerdere keren als decor voor diverse films. Zo werden Zwartboek en Ocean’s Twelve op station Haarlem opgenomen.

Fietsen in Haarlem

Fietsen in Haarlem, Baja Bikes Haarlem (foto met dank aan Bike Tours Haarlem)

Heb je een dagje Haarlem gepland of wil je je weekendje Haarlem combineren met een dagje Zandvoort, maar wil je wel de stad goed leren kennen? Ga dan fietsen in Haarlem. Tijdens deze fietstocht rijd je met een kundige gids langs de mooiste bezienswaardigheden in Haarlem. Je komt langs het Spaarne, de molens, verschillende hofjes en natuurlijk de Sint Bavokerk. De gids vertelt je in de tussentijd alles over de interessante geschiedenis van de stad.  Zo fiets je langs het Spaarne, de Sint Bavokerk, de molens in de stad en verschillende hofjes. Wil je er liever zelf op uit gaan en misschien de stad met een fietsocht langs het strand of door de duinen combineren? Dan kun je ook een fiets huren.

Haarlem vanaf het water

Rondvaart Haarlem of een sloepje huren in Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk moet je Haarlem vanaf het water ontdekken. Het Spaarne meandert prachtig langs het centrum af, laat je de mooiste historische gebouwen, een aantal fraaie molens en nog veel meer mooie bezienswaardigheden in Haarlem zien. Je kunt met een rondvaart mee van ongeveer een uur. Maar iets kleinschaligers is misschien leuker? Je kunt van dinsdag tot zondag ook mee met een sloepje en ontdekt zo de schitterende panden langs het Spaarne de singels, de Nieuwe Gracht en Haarlems oudste gracht de Bakenessergracht.

Sint Bavokerk

Bezienswaardigheden Haarlem: Sint Bavokerk | Mooistestedentrips.nl

Alle wegen in Haarlem lijken naar de Sint Bavokerk te leiden. De imposante toren vis misschien wel de beste wegwijzer van de stad. En de binnenkant van de Sint Bavokerk is al minstens zo indrukwekkend als de buitenkant, met lichte muren en hoge, houten gewelven. Bekijk ook het schitterende orgel van dichtbij: wist je dat Mozart hier weleens op heeft gespeeld?

Haarlemse hofjes

Wat te doen in Haarlem: wandeling Haarlemse Hofjes | Mooistestedentrips.nl

De hofjes van Haarlem behoren tot de leukste bezienswaardigheden in Haarlem. Je vindt ze in het oude centrum van de stad, in de omgeving van de Sint Bavokerk. Rondom de basiliek kun je heerlijk dwalen in de prachtige, smalle Haarlemse straatjes. Het is leuk om ze te leren kennen aan de hand van een wandeling. Maak de Haarlemse Hofjes Wandeling om de mooiste hofjes van de stad te leren kennen. Het zijn stuk voor stuk kleine oases. Je kunt de wandelroute gewoon met je mobiele telefoon lopen. Houd er wel rekening mee dat er mensen aan de hofjes wonen, dus houd het respectvol.

Frans Hals Museum

Wat te doen in Haarlem? Frans Hals Museum | Mooistestedentrips.nl

Als je dacht dat je alleen grote Hollandse meesters in Amsterdam of het Mauritshuis in Den Haag kon zien, dan heb je het mis. Het Frans Hals Museum is wat mij betreft één van de mooiste musea in Nederland. Eén deel van het museum is in ieder geval gevestigd in een prachtig historisch pand, waar de grote schutterij-werken van Frans Hals kunt bewonderen. Het andere deel van het museum is gevestigd op de mooie Grote Markt van Haarlem en is gevestigd in een aaneenschakeling van drie fraaie historische panden, de Vleeshal, het Vishuisje en de Verweyhal. Hier kun je terecht voor tentoonstellingen van moderner werk, vaak rondom een thema waarmee Frans Hals vaak werkte.

Teylers Museum

Wat te doen in Haarlem? Teylers Museum | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Teylers Museum

Nog zo’n topmuseum, en met recht één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Haarlem is het Teylers Museum. Wist je dat dit het oudste museum van Nederland is? Het bestaat al sinds het einde van de 18de eeuw en sindsdien kun je er terecht voor schilderijen van Hollandse en Franse meesters, natuurhistorische monsters. Allemaal schitterend tentoongesteld in de immense ovale zaal. Er zijn regelmatig heel goede tijdelijke exposities, zoals de tekeningen van Da Vinci onlangs.

Molens van Haarlem

Bezienswaardigheden Haarlem: molens van Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Haarlem heeft een paar heel mooie, bekende molens. De Adriaan is volgens mij de bekendste en werd gebouwd aan het einde van de 18de eeuw en was het eigendom van een tabakshandelaar. Later deed de molen ook dienst als graanmolen. Maar nu is het een museum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de mooie molen. De Eenhoorn komt ook uit de 18de eeuw en ligt aan het Spaarne en is eens per maand geopend voor publiek.

Winkelen in Haarlem

Winkelen in Haarlem, Nyhavn | Mooistestedentrips.nl

In Haarlem kun je ontzettend leuk winkelen, het is niet voor niets één van de leukste winkelsteden van Nederland. De Gouden Straatjes zijn heel geliefd. Dit is een verzameling van zeven straatjes, zoals de Warmoesstraat, Zijlstraat, Schagchlstraat en Gierstraat, waar je de leukste boetiekjes en onafhankelijke winkels vindt. En Haarlem heeft de leukste conceptstores, zoals Nyhavn, Sûr Atelier, Kloffie en Sissy Boy. Met kinderen loop je even langs Meneer Paprika, één van de leukste en grootste speelgoedwinkels van Nederland waar je ook terecht kunt voor vintage en een goede kop koffie.

Corrie ten Boom Huis

Foto met dank aan Corrie ten Boom Huis

De oude horlogewinkel lijkt in eerste instantie niet eens zo spannend. Totdat je erachter komt dat Corrie ten Boom en haar zus Betsie hier de hele Tweede Wereldoorlog Joden verborgen en hen hielpen onderduiken. De twee zussen werden verraden en naar concentratiekamp Ravensbrück gestuurd waar Betsie om het leven kwam. Corrie kwam wel terug en bleef de rest van haar leven opkomen voor de slachtoffers van de Holocaust. Het Corrie den Boom Huis is een bijzonder monument in Haarlem en beslist een bezoekje waard.

De Jopenkerk

Bezienswaardigheden Haarlem: Jopenkerk | Mooistestedentrips.nl

De Jopenkerk is een instituut en wat mij betreft ook één van de leukste bezienswaardigheden in Haarlem. Deze brouwerij is gevestigd in een oude kerk en ligt aan de rand van het centrum van de stad. De ketels staan precies op de plek waar vroeger de Psalmen werden gezonden. Ga mee met een rondleiding of schuif aan om een paar fijne bieren te proberen, met een lekkere borrelplank erbij.

Street art in Haarlem

Wat te doen in Haarlem? Street art in Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Hoewel Haarlem niet echt een street art stad is, is er tijdens een weekendje of dagje Haarlem wel genoeg street art te zien. Net buiten de singel vind je aan en rondom de Pieter Kiesstraat verschillende werken, aan het Nagtzaamplein is een mooi, kleurrijke werk te vinden van Munir de Vries en aan de Lange Hofstraat is een meisje met hartjesballon te zien als eerbetoon aan Banksy. Mijn favoriet vind je echter aan de buitenkan van DeDAKKAS: Girl in Blue and Pink (of Mona Gaga, zoals buurtbewoners haar noemen) van duo Telmo Miel.

Nationaal park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Mooistestedentrips.nl

Ben je langer dan een dagje in de stad en heb je alle bezienswaardigheden in Haarlem gezien? Stap op de fiets of neem de bus om Nationaal Park Zuid-Kennemerland te ontdekken. Vanaf het station kom je er met bus 81 vanaf het centraal station. Het duinlandschap van het nationaal park is echt uniek en er zijn genoeg wandel- en fietspaden om je uren te vermaken. Je kunt bij het bezoekerscentrum wandelkaarten of een huurfiets oppikken en erop uit gaan. In het park kun je heel bijzonder wild zien, zoals Schotse Hooglanders, wisenten, damherten, reeën, vossen en konijnen.

Zandvoort

Zandvoort, Amsterdamse Waterleidingduinen (foto door Yvonne de Groot) | Mooistestedentrips.nl

Is het lekker weer tijdens een weekendje Haarlem? Pak je huurfiets (of de bus) voor een middagje Zandvoort. Niks lekkerders dan wandelen over het strand, met je voeten in het water en dan relaxen bij één van de leuke strandtenten in Zandvoort, zoals Ubuntu of Hippie Fish. Liever de natuur in? Vanaf het strand van Zandvoort wandel je zo de Amsterdamse Waterleidingduinen in en heb je kans om edelherten en vossen te spotten.

Restaurants in Haarlem

Native

Foto met dank aan Native

’s Ochtends look je even binnen voor koffie en taart bij Native. Twee vrienden hebben dit café geopend en goede en eerlijke koffie staat bij hen voorop. Het interieur is tweedehands en er wordt alleen met lokale en eerlijke producten gewerkt. Als je lactose intolerant bent of liever glutenvrij eet, dan heb je bij Native genoeg keuze uit lekkere dingen.

De Volkslust

Restaurants Haarlem: De Volkslust | Mooistestedentrips.nl

Kom je met de trein naar Haarlem, dan is De Volkslust de perfecte eerste stop. Van oudsher was het een Vlaamse bakkerij, maar er zit ook een heerlijk café bij. Je loopt hier ’s ochtends binnen voor een goede kop koffie en een croissantje of een stuk taart. Kom je ’s middags? Dan moet je zeker een croque monsieur bestellen. Er is ook een klein terrasje voor de deur waar het ’s middags goed toeven is met een goed glas bier.

By Lima

Foto met dank aan By Lima

Eén van de leukste adresjes in Haarlem is zonder twijfel By Lima. Tegen de vrolijke bloemetjeswand wil iedereen wel zitten, maar buiten op het terras zit je ook heel lekker. Maar de kaart mag er ook zijn. Loop er binnen voor koffie met de lekkerste taartjes of bestel er ’s middags een kleurrijke sandwich of salade. Zie je om je heen iets moois? Grote kans dat je het gewoon kunt kopen, want By Lima verkoopt ook bijzndere papierwaren en vintage.

PIP Deli

Foto met dank aan PIP Deli

Wandel tijdens je weekendje Haarlem zeker even naar binnen bij PIP Deli aan het Lorentzplein. Van het gezellige terrasje, de fijne sfeer en de superlekkere gerechten, schiet je helemaal in de vakantiestemming. Plof er ’s ochtends neer voor een geweldig ontbijt, bijvoorbeeld met zalm blini’s of lemon ricotta pancakes. En ’s middags bestel je er eggs Florentine of een goede bowl.

DeDakkas

Foto met dank aan DeDakkas

DeDakkas is één van de leukste rooftop bars in Nederlands, misschien wel de leukste. De naam zegt al wat je kunt verwachten, een flinke kas bovenop een dak. DeDakkas is inmiddels één van de leukste adresjes in de stad. Met lekker weer is het dakterras de leukste plek in Haarlem om te genieten van een cocktail, en met minder weer duik je gewoon de kas in en geniet je nog steeds van topuitzicht. Blijven eten is ook een goed idee. Er wordt alleen met seizoensgroenten en biologische producten gewerkt.

Roast

Foto met dank aan Roast Bar

Dat lekker eten niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst Roast wel. De kip speelt de hoofdrol bij Roast. Het verbaast je dan ook niet dan je gebraden kippetjes kunt bestellen, met friet, aardappelen of een maiskolf. Simpel, maar zo lekker. De nachos met pulled chicken en de charcuterie mogen er trouwens ook zijn.

Fishbar Monk

Foto met dank aan Fishbar Monk

Echte visliefhebbers reserveren een tafeltje bij Fishbar Monk. Je zit hier heel gezellig en het menu is top. Speel je op safe dan bestel je oesters, mosselen, gegrilde vis of zwarte pasta vongole. Durf je net iets meer, dan bestel je rogvleugel of scheermessen. Kies iets voor jezelf of laat verschillende gerechten op tafel zetten om samen te delen.

Ratatouille food & wine

Foto met dank aan Ratatouille food & wine

Achter grote, rode deuren een het Spaarne gaat Ratatouille food & wine schuil, één van de fijnste restaurants in Haarlem. Er staat zo veel prachtigs op de kaart dat het echt lastig kiezen is. Want ga je voor noordzeekrab, maitake, konijn of zwezerik? Het is allemaal even lekker. Gelukkig is er ook een Menu du Chef voor als je er echt niet uitkomt.

Wat te doen in Haarlem?
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Haarlem? Ontdek alle leuke bezienswaardigheden in Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden in Nederland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Wat te doen in Haarlem

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer