Weekendje Haarlem: 13 leuke bezienswaardigheden

door Esther

Haarlem is, wat mij betreft, ultiem Hollands. Misschien nog wat Hollandscher dan Amsterdam. Omdat de gigantische drommen toeristen er ontbreken en je er ongehinderd, gemoedelijk langs de Spaarne, door de dromerige straatjes en goed verborgen hofjes kunt dwalen. Zin in een weekendje Haarlem? Ik zet de leukste bezienswaardigheden in Haarlem, en de directe omgeving, voor je op een rijtje.

Plan je weekendje Haarlem

Hotels in Haarlem

Ibis Styles Haarlem City

Ibis Styles Haarlem City | Mooistestedentrips.nl

Ik houd erg van de Ibis Styles hotels. Zo sliep ik er al eens in Berlijn, en dat beviel me prima. Het Ibis Styles Haarlem City is een goede keuze als je met de auto naar Haarlem komt en als je een bezoek aan de stad wilt combineren met een dagje strand. De prijzen van de kamers zijn lekker scherp en er zijn ook familiekamers, handig als je met een groepje vrienden of het hele gezin naar Haarlem wilt. Er zijn verschillende leuke hoekjes in het hotel om even wat te drinken en het erg fijne ontbijt is inbegrepen bij de prijs.

NIU Dairy Hotel

Weekendje Haarlem: NIU Dairy Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Het NIU Dairy Hotel is een redelijke nieuwkomer in Haarlem en je kunt hier voor een goede prijs logeren. De kamers zijn groot en kleurrijk. Ondanks dat het een groot hotel is voelt het, dankzij de gezellige lobby en bar, niet heel onpersoonlijk aan. Het hotel bevindt zich aan de rand van het centrum, op loopafstand van alle bekende bezienswaardigheden in Haarlem.

Landal Dunimar

Landal Dunimar | Mooistestedentrips.nl

Landal Dunimar | Mooistestedentrips.nl

Wil jij liever op een vakantiepark logeren en tijdens je vakantie ook een dagje naar Haarlem? Dan kun je heel goed logeren bij Landal Dunimar. Het vakantiepark ligt op ongeveer 13 kilometer van de stad. Dus als je je fietsen bij hebt, of hebt gehuurd, dan rijd je er zo naartoe. Het vakantiepark is in april en mei heel bijzonder, wan het ligt zo onderhand middenin de bollenvelden. De Keukenhof ligt op een paar kilometer van het park en je bent ook binnen een kwartier op het strand. Heb je de kinderen mee? Ga dan naar Linnaeushof, de grootste speeltuin van Nederland.

Vliegensvlugge geschiedenis van Haarlem

Wat te doen in Haarlem? De leukste bezienswaardigheden in Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Archeologisch onderzoek laat zien dat er zo’n 5000 jaar geleden al sprake was van een beschaving rond de rivier het Spaarne. Daar is logischerwijs niets meer van te vinden. Nadat Haarlem in de 13de eeuw stadsrechten kreeg, groeide de stad uit tot één van de belangrijkste steden van Holland. Ten tijde van de tachtigjarige oorlog was er stevig verzet tegen de Spanjaarden in de stad. Nadat de stad in handen van Willem van Oranje kwam, werd de stad overspoeld door gevluchte Vlamingen. En stiekem is dat nog steeds wel aan Haarlem te merken. De sfeer is er gemoedelijk en misschien wel, ondanks de echte Hollandse nuchterheid, een beetje Bourgondisch. Nou, daar houd ik van. Dus kom maar op met dat weekendje Haarlem.

Bezienswaardigheden in Haarlem

Het station van Haarlem

Bezienswaardigheden Haarlem: station van Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Het station als één van de bijzondere bezienswaardigheden in Haarlem? Jazeker! Het centraal station is wat mij betreft één van de mooiste exemplaren in Nederland. Het werd gebouwd in 1908 en helemaal opgetrokken in Art Nouveau-stijl. En daarmee is het in Nederland de enige in zijn soort. Naast de markante voorkant vind je in het station nog vele prachtige Art Nouveau details en schitterende tegel-tableaus, bijvoorbeeld die voor de wachtkamers voor de eerste en derde klas. Ik ben trouwens niet de enige die gek is op dit station, want het diende ook meerdere keren als decor voor diverse films. Zo werden Zwartboek en Ocean’s Twelve op station Haarlem opgenomen.

Fietsen in Haarlem

Fietsen in Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Heb je maar weinig tijd of wil je de stad op een leuke manier verkennen? Ga dan fietsen in Haarlem. Tijdens een fiets langs de highlights rijd je met een gids van Baja Bikes in twee uur langs de leukste bezienswaardigheden in Haarlem. Zo fiets je langs het Spaarne, de Sint Bavokerk, de molens in de stad en verschillende hofjes. Wil je er liever zelf op uit gaan? En naast de stad misschien ook naar het strand of de Kennemerduinen fietsen? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een fiets huren. Wil je de schitterende natuur rondom Haarlem leren kennen? Ga dan mee met een fietstocht door de duinen van Bloemendaal en ontdek het mooiste van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Haarlem vanaf het water

Rondvaart Haarlem of een sloepje huren in Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk moet je Haarlem vanaf het water ontdekken. Het Spaarne meandert prachtig langs het centrum af, laat je de mooiste historische gebouwen en een aantal fraaie molens zien. Je kunt met een rondvaart mee van ongeveer een uur. Maar iets kleinschaligers is misschien leuker? Je kunt van dinsdag tot zondag ook mee met een sloepje en ontdekt zo de schitterende panden langs het Spaarne de singels, de Nieuwe Gracht en Haarlems oudste gracht de Bakenessergracht.

Sint Bavokerk

St. Bavokathedraal (foto met dank aan Hans Guldemond) | Mooistestedentrips.nl

Stap maar gewoon het station uit en laat je als vanzelf naar de Sint Bavokerk leiden. De toren van de basiliek is de beste wegwijzer. Als je dacht dat de buitenkant imposant is, dan moet je zeker even binnenwandelen. Van binnen is de kerk namelijk wonderschoon, met als middelpunt het schitterende orgel. Leuk weetje: Mozart heeft nog op dit orgel gespeeld.

De hofjes van Haarlem

De hofjes van Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Rondom de basiliek kun je heerlijk dwalen in de prachtige, smalle Haarlemse straatjes. Het is leuk om ze te leren kennen aan de hand van een wandeling. Ik was zelf heel erg gecharmeerd van de gratis Hofjeswandeling Verborgen Groen, omdat je zo de meest lieflijke straatjes van Haarlem inloopt en ineens plompverloren in één van de vele hofjes. Alsof de stad kilometers van je vandaan is.

Frans Hals Museum

Frans Hals Museum | Mooistestedentrips.nl

Als je dacht dat je alleen grote Hollandse meesters in Amsterdam of het Mauritshuis in Den Haag kon zien, dan heb je het mis. Het Frans Hals Museum is wat mij betreft één van de mooiste musea in Nederland. Eén deel van het museum is in ieder geval gevestigd in een prachtig historisch pand, waar je de enorme werken van Hals kunt bewonderen. Het andere deel van het museum is gevestigd op de mooie Grote Markt van Haarlem en is gevestigd in een aaneenschakeling van drie fraaie historische panden, de Vleeshal, het Vishuisje en de Verweyhal. Hier kun je terecht voor tentoonstellingen van moderner werk, vaak rondom een thema waarmee Frans Hals vaak werkte.

Teylers Museum

Teylers Museum | Mooistestedentrips.nl

Nog zo’n topmuseum, en met recht één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Haarlem is het Teylers Museum. Wist je dat dit het oudste museum van Nederland is? Het bestaat al sinds het einde van de 18de eeuw en sindsdien kun je er terecht voor schilderijen van Hollandse en Franse meesters, natuurhistorische monsters. Allemaal schitterend tentoongesteld in de immense ovale zaal. Er zijn regelmatig heel goede tijdelijke exposities, zoals de tekeningen van Da Vinci onlangs.

Molens van Haarlem

Bezienswaardigheden Haarlem: Molen De Adriaan | Mooistestedentrips.nl

Haarlem heeft een paar heel mooie, bekende molens. De Adriaan is volgens mij de meest bekende en werd gebouwd aan het einde van de 18de eeuw en was het eigendom van een tabakshandelaar. Later deed de molen ook dienst als graanmolen. Maar nu is het een museum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van De Adriaan. De Eenhoorn komt ook uit de 18de eeuw en ligt aan het Spaarne en eens per maand geopend voor publiek.

Winkelen in Haarlem

Winkelen in Haarlem, Nyhavn | Mooistestedentrips.nl

In Haarlem kun je ontzettend leuk winkelen, het is niet voor niets één van de leukste winkelsteden van Nederland. De Gouden Straatjes zijn heel geliefd. Dit is een verzameling van zeven straatjes, zoals de Warmoesstraat, Zijlstraat, Schagchlstraat en Gierstraat, waar je de leukste boetiekjes en onafhankelijke winkels vindt. En Haarlem heeft de leukste conceptstores, zoals Nyhavn, ID, Kloffie en Sissy Boy. Met kinderen loop je even langs Meneer Paprika, één van de leukste en grootste speelgoedwinkels van Nederland waar je ook terecht kunt voor vintage en een goede kop koffie.

Corrie ten Boom Huis

Foto met dank aan Corrie ten Boom Huis | Mooistestedentrips.nl

De oude horlogewinkel lijkt in eerste instantie niet eens zo spannend. Totdat je erachter komt dat Corrie ten Boom en haar zus Betsie hier de hele Tweede Wereldoorlog Joden verborgen en Joden hielpen onderduiken. De twee zussen werden verraden en naar concentratiekamp Ravensbrück gestuurd waar Betsie om het leven kwam. Corrie kwam wel terug en bleef de rest van haar leven opkomen voor de slachtoffer van de Holocaust. Het Corrie den Boom Huis is een bijzonder monument in Haarlem en beslist een bezoekje waard.

De Jopenkerk

Bezienswaardigheden Haarlem: Jopenkerk | Mooistestedentrips.nl

De Jopenkerk is een instituut en wat mij betreft ook één van de leukste bezienswaardigheden in Haarlem. Deze brouwerij is gevestigd in een oude kerk en ligt aan de rand van het centrum van de stad. De ketels staan precies op de plek waar vroeger de Psalmen werden gezonden. Ga mee met een rondleiding of schuif aan om een paar fijne bieren te proberen, met een lekkere borrelplank erbij.

Nationaal park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland | Mooistestedentrips.nl

Ben je langer dan een dagje in de stad en heb je alle bezienswaardigheden in Haarlem gezien? Stap op de fiets of neem de bus om Nationaal Park Zuid-Kennemerland te ontdekken. Vanaf het station kom je er met bus 81 vanaf het centraal station. Het duinlandschap van het nationaal park is echt uniek en er zijn genoeg wandel- en fietspaden om je uren te vermaken. Je kunt bij het bezoekerscentrum wandelkaarten of een huurfiets oppikken en erop uit gaan. In het park kun je heel bijzonder wild zien, zoals Schotse Hooglanders, wisenten, damherten, reeën, vossen en konijnen.

Strand van Bloemendaal

Strand van Bloemendaal | Mooistestedentrips.nl

Een weekendje Haarlem is perfect te combineren met een middagje genieten van de zon of wandelen aan het strand. Het strand van Bloemendaal ligt op steenworp afstand van de stad. Pak je huurfiets of neem bus 81 vanaf het centraal station. Het strand is ruim 4 kilometer lang en loopt van Zandvoort naar Velsen. Lekker uitwaaien lukt dus prima, en daarna kun je neerploffen bij één van de strandpaviljoens. Wil je leren surfen? Loop dan even langs het watersportcentrum.

Cafés en restaurants in Haarlem

Native

Native, foto met dank aan Thari Parson | Mooistestedentrips.nl

’s Ochtends look je even binnen voor koffie en taart bij Native. Twee vrienden hebben dit café geopend en goede en eerlijke koffie staat bij hen voorop. Het interieur is tweedehands en er wordt alleen met lokale en eerlijke producten gewerkt. Als je lactose intolerant bent of liever glutenvrij eet, dan heb je bij Native genoeg keuze uit lekkere dingen.

By Lima

Leuke adresjes Haarlem: By Lima | Mooistestedentrips.nl

By Lima is ook al zo’n leuk koffietentje en als je er binnen wandelt, heb je meteen het idee dat je gewoon ergens in de woonkamer bent. Een bijzonder adresje is het ook wel, want alle op het menu is suikervrij. En er zijn genoeg lactosevrije en glutenvrije opties. Bestel dus zonder schuldgevoel een brownie of ga voor lekkere soep bij de lunch.

Roast

Foto met dank aan Roast | Mooistestedentrips.nl

Dat lekker eten niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst Roast wel. De kip speelt de hoofdrol bij Roast. Het verbaast je dan ook niet dan je gebraden kippetjes kunt bestellen, met friet, aardappelen of een maiskolf. Simpel, maar zo lekker. De nachos met pulled chicken en de charcuterie mogen er trouwens ook zijn.

The Louisiana

Foto met dank aan The Louisiana | Mooistestedentrips.nl

Eigenlijk is The Louisiana op zichzelf al ene geweldige reden voor een weekendje Haarlem. Het water loopt je in de mond bij het zien van de menukaart. Deze is helemaal geïnspireerd op New Orleans. Denk aan kreeft, oesters en grote garnalen. Bestel gumbo, vistaco’s of gerookte ribbetjes. Je kunt bij The Louisiana ook regelmatig genieten van live muziek.

Dakkas

Restaurants Haarlem: Dakkas | Mooistestedentrips.nl

Dakkas is één van de leukste rooftop bars in Nederlands, misschien wel de leukste. De naam zegt al wat je kunt verwachten, een flinke kas bovenop een dak. Dakkas is inmiddels één van de leukste hotspots in de stad. Met lekker weer is het dakterras de leukste plek in Haarlem om te genieten van een cocktail, en met minder weer duik je gewoon de kas in en geniet je nog steeds van topuitzicht. Blijven eten is ook een goed idee. Er wordt alleen met seizoensgroenten en biologische producten gewerkt.

Weekendje Haarlem?
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Haarlem? 13 leuke bezienswaardigheden Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Haarlem: leuke dingen om te doen tijdens een weekendje Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips in Nederland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Weekendje Haarlem

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer