Bekende en onbekende bezienswaardigheden in Heidelberg

door Esther

Heidelberg is de stad van de dramatische kasteelruïne die zo mooi boven de stad uit torent. Maar naast het kasteel, de warmrode barokke oude stad en de iconische Alte Brücke zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Heidelberg te ontdekken. Ik zet de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden voor je op een rijtje.

Stedentrip Heidelberg plannen

Heidelberg, Duitsland | Tips over Heidelberg

Leuke hotels in Heidelberg

Qube hotel

Qube Hotel Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Het is heel comfortabel logeren bij het Qube hotel. Het ligt vlakbij het station. De kamers zijn veelal behoorlijk groot en sommigen hebben een balkon of terras met een fijn uitzicht. Daarnaast is er nog een dakterras waar je lekker van de zon kunt genieten. En dat gaat vast gebeuren, want Heidelberg staat bekend als de meest zonnige stad van Duitsland.

Hotel Mille Stelle

Foto met dank aan Hotel Mille Stelle | Mooistestedentrips.nl

Hotel Mille Stelle mag je wat mij betreft niet missen tijdens je bezoek aan Heidelberg, het ligt namelijk aan één van de mooiste straten van de stad. Vol prachtige Jugendstil en vlakbij allerlei restaurantjes. Je kunt er goed parkeren. Of je nu kiest voor de kamers of één van de appartementen, in dit hotel heb je echt alle ruimte.

Bezienswaardigheden Heidelberg: de voorbereidingen

Heidelberg, Duitsland | Bekijk de leukste tips over Heidelberg

Veel verschillende bezienswaardigheden in Heidelberg ontdekken? Dan is de Heidelberg Card een aanrader. Je kunt met deze kortingskaart gebruikmaken van het openbaar vervoer, gratis of met korting naar binnen bij veel bezienswaardigheden in Heidelberg en met korting bij verschillende restaurants eten. Zeker weten dat je niets mist? Ga mee met een stadswandeling.

Bezienswaardigheden Heidelberg

Schloß Heidelberg

Bezienswaardigheden Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Heidelberg: Kasteel van Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Het Kasteel van Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Ik geef het maar meteen toe: ook ik werd, als vanzelf, naar het Kasteel van Heidelberg getrokken toen ik net in de stad was aangekomen. Dus zo’n uur nadat ik mijn tas in het hotel had neergezet, zat ik al in het kabelbaantje richting Schloß. Voor dat beetje cultuur en een prachtig uitzicht over de stad. Schloß Heidelberg is met recht één van de top bezienswaardigheden in Heidelberg en is stiekem zo veel meer dan alleen een kasteel. De eerste stukken werden in de 13de eeuw uit de grond gestampt en in de 17de en 18d eeuw werden er nog grotere stukken aangebouwd, in totaal andere stijl. Het is leuk om met een rondleiding mee te gaan, anders is het maar moeilijk te duiden hoe het kasteel in elkaar zit.

Deutschen Apotheken Museum

Deutschen Apotheken Museum | Mooistestedentrips.nl

Trek nu niet meteen je wenkbrauw op. Je kunt me echt geloven als ik zeg dat het Deutschen Apotheken Museum in Heidelberg echt heel erg leuk is om te bezoeken. Het is gelegen in het kasteel van Heidelberg, dus je kunt er meteen even naar binnen wandelen. Het is eigenlijk een heel knus museum. Het geeft een goed beeld van de westerse farmacie vanaf de 18de eeuw, waarin Duitsland een behoorlijk belangrijke rol speelde. Er staan een paar schitterende historische apotheken om te bewonderen.

Bergbahn

De kabelbaan van Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de mooie Kornmarkt kun je het Kasteel van Heidelberg al zien liggen en vanaf deze plek kun je heel gemakkelijk naar het kasteel wandelen. Maar het is leuker om met de kabelbaan naar boven te gaan. Het kasteel is de eerste halte, maar je kunt nog verder naar boven. Je kunt dan een prachtige wandeling in het groen maken en genieten van het mooie uitzicht over de stad.

Street art in Heidelberg

Street art in Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Naar wat moderns moet je in Heidelberg zoeken als naar een speld in die welbekende hooiberg. Maar de aanhouder wint. Naast het station verrijst een hypermoderne, en klimaat neutrale, wijk en sinds 3 jaar heeft Heidelberg dankzij festival Metropolink ook een leuke verzameling, met werken van artiesten uit binnen- en buitenland. Als je de verschillende murals wilt bekijken, kom je vanzelf buiten het centrum en kun je meteen het échte Heidelberg een beetje meekrijgen. Het werk van Daniel Thouw aan de Neckarufer en de zowel fragiele als beangstigende mural van Herakut aan de Philipp Otto Runge straße zijn mijn favorieten. Lees meer over street art in Heidelberg.

Jugendstil spotten in Weststadt

Jugendstil in de Weststadt van Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Als je street art wilt zien, kun je ook goed richting Weststadt lopen (zowel aan de Ring als Römerstraße zie je mooie murals) en ontdek dan meteen even de buurt. De sfeer is er totaal anders dan in het rumoerige, barokke centrum van de stad. In Weststadt worden de straten omlijst door indrukwekkende Jugendstil panden die mysterieus verscholen gaan achter enorme bomen en struiken. De mooiste exemplaren spot je in de Zähringerstraße en de Goethestraße.

Universiteit van Heidelberg

Bezienswaardigheden Heidelberg: Universiteit van Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Ze zijn er in Heidelberg maar wat trots op: ze hebben de oudste universiteit ter wereld (daar hebben ze in Fez wel wat over te zeggen, trouwens). Maar Duitslands oudste universiteit trek studenten uit hele Duitsland en van over de hele wereld. Elke denkbare faculteit is wel in Heidelberg te vinden. Bezoek in ieder geval de mooie universiteitsbibliotheek die aan het begin van de vorige eeuw werd gebouwen of loop door het bescheiden universiteitsmuseum, zodat je iets meer te weten komt over de prestigieuze geschiedenis van de universiteit. Deze bracht namelijk maar liefst elf Nobelprijswinnaars voort.

Botanischer Garten der Universität

Botanische tuin in Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Ik vindt botanische tuinen altijd heel leuk om te bezoeken. Meestal kun je er de drukte even ontvluchten en je ziet er meteen een heleboel bomen en bloemen die je in je eigen achtertuin niet terugvindt, zeg maar. En de Botanischer Garten der Universität schaar ik ook onder de leukste bezienswaardigheden van Heidelberg. Al was het alleen maar omdat deze botanische tuin ook een wijngaard heeft. Verzin in het maar. Deze tuin is trouwens al heel oud, hij werd aan het einde van de 16de eeuw aangelegd door de universiteit om medicinale planten te kweken. Inmiddels kun je er meer dan veertienduizend planten zien, zoals orchideeën, varens en vele vetplanten en cactussen.

De studentengevangenis

Bezienswaardigheden in Heidelberg: studentengevangenis | Mooistestedentrips.nl

Heidelberg is natuurlijk studentenstad op en top, met de oudste universiteit van Duitsland. De Altstadt is bezaaid met universiteitsgebouwen die je allemaal kunt bezoeken. Eén ding mag je in ieder geval niet missen: de studentengevangenis. Vroeger vielen de acties van studenten onder de rector, en niet onder de gewone wet. Dus als ze wat uitspookten, bepaalde de rector de straf. De gevangenis zat dan ook aan de universiteit vast. Je kunt de studentengevangenis nu bezoeken een aan de honderden spotprenten aan de muur is wel duidelijk dat studenten een paar nachtjes brommen als een soort eer beschouwden.

Lunchen in oude paardenstallen

Lunchen in Heidelberg: Zeuhaus | Mooistestedentrips.nl

Al die studenten moeten natuurlijk ook eten en in het centrum van de stad schuiven ze graag aan bij één van de mensa’s. En het leuke is: als bezoeker kun je er ook gewoon eten. Loop vooral naar het Zeughaus, ofwel: de oude paardenstallen van de keurvorst. In dit schitterende historische pand huist nu het studentenrestaurant. Als je rond een uur of twee komt, is er zeker plaats en kun je voor een prikkie uitgebreid lunchen. Vooral in de biergarten is het goed toeven.

Heiliggeistkirche

Heiliggeistkirche | Mooistestedentrips.nl

Hij staat pontificaal op de Hauptmarkt, de Heiliggeistkirche. De ingang is een beetje lastig te vinden, want tegen de buitenkant van de kerk zijn allemaal kraampjes aan gebouwd. Wat stiekem wel gezellig is. Ooit gebouwd in gotiek in de 14de eeuw, later nog aangevuld met een toren in barokstijl. Bijzonder is dat deze kerk zowel protestant als katholiek is, en dat gaat al 200 jaar prima samen. Beklim de toren voor een prachtig uitzicht over de stad.

Kurpfälzisches Museum

Kurpfälzisches Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Kurpfälzisches Museum is gevestigd in het Palais Morass en biedt voor ieder wat wils: schilderkunst, beeldhouwkunst en archeologische vondsten. Daarnaast kun je verschillende kamers bewonderen die geheel in stijlen uit de 18de en 19de eeuw zijn uitgedost.

Alte Brücke

Bezienswaardigheden Heidelberg: Alte Brücke | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Heidelberg: Alte Brücke | Mooistestedentrips.nl

De oude brug is één van de mooiste bezienswaardigheden in Heidelberg en echt één van de mooiste bruggen die ik ooit zag. De brug uit 1786 verbindt de oude stad met de Schlangenweg, het pad dat leidt naar de Philosofenweg. Aan de kant van de Altstadt zie je nog een bronzen sculptuur van een aapje dat een spiegel vasthoudt. Volgens de overlevering kun je financiële voorspoed verwachten als je het pootje van de aap aanraakt en keer je terug naar Heidelberg als je over zijn vinger wrijft.

Philosofenweg

Bezienswaardigheden in Heidelberg: Philosophenweg | Mooistestedentrips.nl

Heidelberg ligt prachtig verscholen tussen de groene heuvels en als je de drukte van de stad even wilt ontvluchten, steek je de Alte Brücke over en wandelt via een smal bergpaadje omhoog naar de Philosofenweg. Hier kwamen de grote denkers vroeger al om even de zin van het leven te overpeinzen en als je het uitzicht vanaf de heuvel bekijkt, snap je wel waarom.

Thingstätte

Bezienswaardigheden Heidelberg: Thingstätte | Mooistestedentrips.nl

Als je nog niet uitgewandeld bent, kun je vanaf de Philosofenweg de bordjes ‘Heiligenberg’ volgen naar de top van de heuvel. De Heiligenberg werd zo genoemd, omdat verschillende volkeren hun tempels er bouwden. Maar de belangrijkste trekpleister is van recentere makelij. De Thingstätte werd door de nazi’s aangelegd als Romeins amfitheater en er pasten meer dan 10.000 mensen in. Na de oorlog gebruikten Amerikaanse troepen de Thingstätte voor onder andere jazz concerten. Je bent een ruim halfuur tot drie kwartier onderweg naar de Thingstätte, maar het is echt een bijzonder staaltje architectuur.

Koffieleuten in de Märzgasse

Koffie drinken in Heidelberg, Unter Freunden Märzgasse | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken in Heidelberg: Franz Soupmarine, Märzgasse | Mooistestedentrips.nl

In Heidelberg struikel je over de traditionele bakkerijen en patisserieën om koffie te leuten. En daar is helemaal niets mis mee. De locals komen er graag, de koffie is prima en je kunt kiezen uit Heel.Veel.Gebakjes. Maar wil je net even wat hippe zitten, tussen een wat jonger publiek, dan kan ik je verschillende koffietentjes aan de Märzgasse zeker aanbevelen. Zo plof je bij Unter Freunden neer op een barkruk bij het raam of op de comfortabele vintage banken. Even verderop kun je bij Franz Soupmarine lekker brunchen of lunchen.

Beach bar

Beach Bar Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Ben je in de zomervakantie in Heidelberg. Dan kun je door de weeks vanaf vijf uur ’s middags en in het weekend vanaf twee uur ’s middags neerploffen bij de strandbar aan de Neckar, net onder de Alte Brücke. Voetjes in het zand, drankje erbij en genieten van de bootjes die voorbij varen op de rivier.

Wolfsbrunnen Restaurant en Biergarten

Wolfsbrunnen, Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Wolfsbrunnen ligt even buiten het centrum, maar is het omrijden waard. Het restaurant en de aangrenzende biertuin waren vroeger het buitenhuis waar de Engelse prinses Elizabeth Stuart haar rust vond. Later kwamen er dichters en andere romantici naar Wolfsbrunnen om tot rust te komen in de lommerrijke tuinen en inspiratie op te doen. Het restaurant is een paar jaar terug gerenoveerd en weer open. Zeker met mooi weer is het een aanrader om hier naartoe te gaan.

Boottochtje over de Neckar

Boottochtje over de Neckar | Mooistestedentrips.nl

Heidelberg ligt schitterend aan de rivier de Neckar en als het lekker weer is en je hebt de tijd, dan is het leuk om een boottochtje over de Neckar te maken. Je kunt bijvoorbeeld met de boot naar het plaatsje Neckarsteinach. Dit stadje heeft vier prachtige kastelen, die je vanaf het water al goed ziet liggen. Je kunt het stadje gemakkelijk in een ochtend of middag bezoeken.

Kerstmarkt in Heidelberg

Kerstmarkt in Heidelberg | Mooistestedentrips.nl

Naar de kerstmarkt in Heidelberg? Waarom ook niet. Het is niet eens zo veel verder dan die in Keulen of Düsseldorf en je kunt eens naar de kerstmarkt in een heel originele stad. De kerstmarkt in Heidelberg opent de laatste week van november en staat er tot aan kerstavond. Je vindt de meeste kraampjes aan de Marktplatz, maar loop ook even langs de Kornmarkt voor een mooi uitzicht op het kasteel. Daar kun je trouwens naar het cabaret en dinnershows. Er staat ook een gigantische schaatsbaan in het centrum van de stad en die staat er nog tot in januari.

Lees meer over Heidelberg

Bezienswaardigheden Heidelberg
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Heidelberg: bekende en onbekende bezienswaardigheden in Heidelberg, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Duitsland > Stedentrip Heidelberg > Bezienswaardigheden Heidelberg

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer