Restaurants Praag: 13x uit eten in Praag

door Esther

Tijdens een stedentrip Praag zie je in veel restaurants gerechten op de kaart staan die je eigenlijk ook al kende uit andere landen. Zoals goulash, zuurkool en schnitzel. Allemaal aangepast aan de Tsjechische smaak, dat wel. Maar wat is nu echt lekker Tsjechisch eten en waar schuif je het beste aan in Praag? Ik ontdekte de leukste restaurants in Praag. Bekijk alle tips.

Plan een stedentrip Praag

Restaurants Praag

Het was niet de eerste keer dat ik een stedentrip Praag maakte. De eerste keer dat ik de romantische Tsjechische hoofdstad bezocht had ik op bijzondere locaties gegeten (zoals bovenin de televisietoren waar de baby’s van David Czerny tegenaan lopen). Ik at er echter internationale gerechten. Die smaakten top, maar lieten me dus wel met de vraag zitten: wat is nu echt goede Tsjechische kost en bij welke restaurants in Praag moet ik dan zijn? In dit artikel vind je de leukste en meest bijzondere restaurants in Praag.

De leukste restaurants in Praag

Perníčkův sen

Restaurants Praag: Perníčkův sen | Mooistestedentrips.nl

Restaurants Praag: Perníčkův sen | Mooistestedentrips.nl

Net voorbij de Joods buurt schiet je de Haštalská in en de bont versierde deurtjes van Perníčkův sen vallen je meteen op. Het is één van de meest traditionele koek- en snoepwinkels van Praag en de naam betekent zo veel als ‘De droom van het gingerbread mannetje’ (geen idee hoe The Gingerbread Man in het Nederlands heet, jullie een idee?). En als je naar binnen wandelt, ruik je meteen waarom dat zo is. Het doet een beetje aan speculaaskruiden denken, al wordt in deze bakkerij vooral met peper en suiker gewerkt. De koekjes zijn in ieder geval prachtig, worden voor je neus versierd.

One Sip Coffee

Foto met dank aan One Sip Coffee | Mooistestedentrips.nl

Net als Turijn, Wenen en Boedapest heeft Praag een echte koffiecultuur en er zijn een heleboel plekken waar je geweldig koffie kunt drinken in de stad. In dezelfde straat als Perníčkův sen zit One Sip Coffee. Een heel fijne plek waar je fantastische koffie haalt, in een poppig klein pandje. Drink je bakkie op een kruk aan het raam of neem je koffie to go mee.

Sisters

Restaurants Praag (foto met dank aan Sisters) | Mooistestedentrips.nl

Tegenover Perníčkův sen schiet je een klein, fonkelnieuw winkelcentrum in dat op de Dlouhá uitkomt. Dit is sowieso een fijne straat om ’s avonds te eten en in het kleine winkelcentrum zijn twee mooie eetcafés gevestigd die Tsjechische tradities nieuw leven hebben ingeblazen. Bij Sisters kun je broodjes krijgen die wonderschoon zijn belegd. Geheel volgens de oude gewoontes, met ei en ham, of bieten en haring. Maar zo ontzettend mooi dat hij bijna zonde is om je tanden erin te zetten. De locals vinden het in ieder geval een topzaak, want het zit er rond de lunch bomvol. Wat betreft lunch is dit restaurant in Praag  wat mij betreft echt een aanrader.

Nase Maso

Foto met dank aan Nase Maso | Mooistestedentrips.nl

Nase Maso zijn de overburen van Sisters. Het is eigenlijk een slagerij. Maar er worden zulke lekkere worsten, broodjes en hamburgers geserveerd dat het nu een enorm populaire lunchplek is. Ga simpelweg voor worst met een bretzel en een goed glas bier, kies een selectie van lekkere worstjes, hammen en gedroogd vlees of ga voor één van de burgers van de kaart. Het is allemaal even lekker.

T-Anker

Foto met dank aan T-Anker | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk kun je geen stedentrip Praag maken, zonder ook eens aan te schuiven bij één van de beroemde biertuinen. T-Anker is er zo eentje, maar dan wel goed verborgen. Bovenop het dak van warenhuis Kotva. Het dakterras is echt enorm en biedt een spectaculair uitzicht over de stad. Zowel op het menu als op de tap vind je het beste dat Tsjechië te bieden heeft. T-Anker heeft maar liefst twaalf heel goede Tsjechische bieren op tap.

Zvonice

Foto met dank aan Zvonice | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Zvonice | Mooistestedentrips.nl

Het restaurant Zvonice is gevestigd bovenin een eeuwenoude gotische klokkentoren. Onderin is een museumpje, waardoor er altijd wel toeristen zijn. Dit type restaurants sla ik meestal over (uit angst voor tourist menus), maar dat is hier onterecht. Zvonice tovert geweldige gerechten op tafel en als  een zichzelf respecterende Tsjechische man zijn mevrouw op een romantisch avondje wil trakteren, neemt hij haar mee naar dit restaurant in Praag.  En wat zet je haar dan voor? Zuurkoolsoep. Juist ja. Bij het idee van zuurkool ga ik op de loop. Ik vind het zó vies. Maar in Edinburgh at ik ooit haggis, dus in Praag probeer ik de zuurkoolsoep van Zvonice. En wat blijkt? Helemaal zo gek nog niet! Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik mijn kommetje niet helemaal leeg heb gegeten, maar ik vond het echt oké.

Café Louvre

Foto met dank aan Café Louvre | Mooistestedentrips.nl

Café Louvre is een instituut in Praag. Tijdens mijn eerste stedentrip Praag ontbeet ik er en bij mijn twee bezoek probeerde ik er een echte Tsjechische specialiteit: svíčková. Dit is rundvlees in frisse wortelsaus, een klodder zure room en bessencompote. Een favoriet bij alle Tsjechen, omdat het lang duurt om svíčková te maken en het daardoor boordevol liefde zit. Café Louvre ademt nog de sfeer van het oude Europa en dat is ook niet zo vreemd, want zowel Kafka als Einstein kwamen hier graag voor een kop koffie. Kafka speelde er ook graag een potje biljart. Bestel een overheerlijke apfelstrudel als nagerecht en laat de sfeer van toen nog even op je inwerken.

Grand Café Oriënt

Foto met dank aan Grand Café Orient | Mooistestedentrips.nl

Grand Café Oriënt is ook zo’n topper uit lang vervlogen tijden. Het café is opgetrokken in kubisme-stijl en dat is alleen al een reden om er naartoe te gaan. Deze bouwstijl zie je eigenlijk maar zelden, maar in Praag kun je nog redelijk wat gebouwen in kubisme zien. De stijl is doorgetrokken in het café zelf en een bezoekje is als een kleine tijdreis naar het begin van de vorige eeuw. Ga er brunchen, drink er koffie met apfelstrudel of geniet er van een aperitief.

La Bohème Café

Foto met dank aan La Bohème Café | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft moet je tijdens je weekendje Praag echt even langs winkelcentrum Pavilon waar je, gevestigd in een prachtige oude markthal, allerlei mooie designerwinkels vindt. Met in het midden La Bohème Café. Bij dit café drink je geweldige koffie uit welke windstreek je ook maar kunt bedenken. Maar ik was er toevallig rond borreltijd en besloot om met een goed glas rode wijn lekker mensen te kijken. En dat bleek hier ook heel goed te kunnen.

Styl & Interier

Foto met dank aan Styl & Interier | Mooistestedentrips.nl

In de nieuwe stad van Praag is het net even wat gemakkelijker om uit de drukte wat te eten of drinken en kom je, als je goed zoekt, echt een paar pareltjes tegen. Zo vind je achter de woonwinkel Styl & Interier een flink restaurant met een heerlijk lommerrijke tuin om uitgebreid te lunchen en te borrelen. Deze plek is heel populair voor brunch.

Oblaca

Foto met dank aan Oblaca | Mooistestedentrips.nl

Goed, bij Oblaca is het geen typisch Tsjechische kost wat de klok slaat. Maar toch wil ik dit restaurant in Praag graag noemen in dit rijtje. Het restaurant is namelijk gevestigd op een heel bijzondere plek in de stad. In de top van de televisietoren in Tower Park. Op en rond die televisietoren heeft kunstenaar David Czern reuzachtige baby’s geplaatst en alleen daarom moet je hier al even naartoe. En je kunt echt heel goed dineren bij Oblaca. Je hebt geweldig uitzicht over de stad en het eten is goed en verfijnd.

Nebozizek

Foto met dank aan Nebozizek | Mooistestedentrips.nl

Over bijzondere locaties gesproken: Nebozizek is er zo één. Het hotel en restaurant is gelegen aan het tramlijntje dan je neemt als je Petrínheuvel bezoekt. Sterker nog, Nebozizek heeft zelfs haar eigen halte aan de lijn. Wat mij betreft bezoek je het restaurant (alleen) als het lekker weer is, want dan kun je genieten van het fantastische uitzicht over Praag en dan met name de Praagse Burcht. Het menu heeft Italiaans invloeden, maar er staan ook Tsjechische klassiekers op de kaart. Het terras van Nebozizek is trouwens ook gewoon een prima plek voor een drankje, zeker als het warm is.

Naplavka

Restaurants Praag: Naplavka | Mooistestedentrips.nl

Wandel je langs de rivier van de stad naar de vesting Vyšehrad (of andersom) dan kom je vanzelf langs Naplavka. Dit is niet zo zeer één plek als een kade waar je nu allemaal leuke bars en cafés vindt in oude restaurants en op boten in de rivier.  Je vindt Naplavka grofweg tussen de Vytoň tram stop en Palacký brug. Vanaf het einde van de middag wordt het er gezellig.

 

Lees meer over Praag

Restaurants Praag
Bewaar op Pinterest

De leukste restaurants in Praag | Mooistestedentrips.nl
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Praag > Restaurants Praag

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer