Verrassende architectuur in Praag

door Esther

Praag is natuurlijk bekend vanwege het prachtige historische centrum van de stad en de bombastische burcht. Maar als je goed kijkt, kom je in Praag een keur aan bijzondere architectuur tegen. Zo kan ik geen Europese stad bedenken (maar corrigeer me gerust) waar je zo veel kubistische architectuur in het wild tegenkomt. Daarom zet ik de mooiste architectuur in Praag voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Praag

  • Je vliegt al goedkoop naar Praag, bijvoorbeeld met EasyJet, Transavia of Czech Airlines. Vergelijk vliegtickets naar Praag en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Er zijn veel leuke hotels in Praag. Ik logeerde tijdens mijn laatste stedentrip bij Motel One en dat beviel mij prima.
  • Heb je geen zin om eindeloos prijzen te vergelijken? Je kunt ook een kant-en-klare stedentrip Praag boeken. Dit kan soms ook nog eens goedkoper uitpakken.
  • Handig om te hebben: een Prague City Card. Met deze kaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en kun je gratis naar binnen bij de meeste bekende attracties in Praag.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Praag.

Architectuur in Praag

Praag wordt ook wel de stad van de 100 torenspitsen en als je op de Karelsbrug staat, bij het uitkijkpunt vanaf het Létna park of op de Petrín heuvel, dan snap je wel waarom. Zo over het hele oude centrum van de stad zie je de prachtige historische spitsen van kerken, oude stadspoorten en paleizen. Maar kijk nog eens goed in de verte en je ziet de moderne televisietoren met daarop de baby-sculpturen van David Czerny, de bontgekleurde Art Nouveau koepel van de Obecní dům en de kleine ‘Eiffeltoren’ op de Patrén heuvel. En het mooie is: je hoeft niet eens heel ver om te wandelen om de mooiste verrassende architectuur in Praag te ontdekken.

Middeleeuws Praag: gotisch en romaans

Praag wordt ook weleens het Parijs van Midden-Europa genoemd en als je zo door het historische hart van de stad wandelt, is dat te begrijpen. Die 100 torenspitsen waar Praag zo beroemd om is, zijn veelal gotisch, een bouwstijl die werd geboren in Parijs en het summum was voor godsdienstige bouwwerken in die tijd. Het moest donker, slank en richting de hemel wijzen. Diverse kerken, paleizen en ook de beroemde toegangspoorten tot de Karelsbrug zijn in deze stijl gebouwd. Een andere bekende bouwstijl uit deze periode is de Romaanse stijl, die je in Praag vooral kunt vinden op de vesting van Vysehrad. Deze stijl was geïnspireerd op de architectuur van de Romeinen en Byzantijnen, is vaak laag en rond, met arcadebogen en flinke torens.

Tips Praag: gotische architectuur centrum Praag | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag: architectuur oude stad van Praag | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag: Romaanse architectuur in Vysehrad | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag: architectuur Praagse Burcht | Mooistestedentrips.nl

Verlicht Praag: de burcht

Zo her en der aan de rand van het oude centrum van Praag vind je wel wat rococo en barok, maar de echte pareltjes uit de barok en renaissance vind je natuurlijk in de Praagse Burcht. Dat klinkt misschien een beetje verrassend, want de burcht van Praag is al veel ouder. Klopt, en de St. Vitus kathedraal is natuurlijk een fraai staaltje gotiek (maar wel weer met Jugendstil glas-in-lood ramen van Mucha!), maar de meeste paleizen die de kathedraal omringen zijn gebouwd vanaf de 16de eeuw. Prachtig voorbeeld van Renaissance is het zomerpaleis van Koningin Anne, met de prachtige tuinen eromheen. Het uiterlijk van de burcht werd met name bepaald door Maria Therese, de moeder van Marie Antoinette, in de 17de eeuw.

De Praagse Burcht op een bijzondere manier ontdekken? Ga fietsen in Praag. Ik bezocht de burcht tijdens mijn fietstocht, echt heel leuk om deze bekende plek zo te leren kennen.

Kleurrijke Jugendstil en Art Nouveau

Het is geen geheim, ik houd ontzettend van Art Nouveau (lees bijvoorbeeld mijn artikelen over Wenen, Brussel, Nancy en Antwerpen waar ik graag naartoe reis om Art Nouveau pareltjes te bekijken) en Praag is echt een geweldige stad als je van de kleurrijke, door bloemen en planten geïnspireerde toegepaste kunst en architectuur houdt.

Tips Praag: art nouveau in Praag | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag: art nouveau in Praag | Mooistestedentrips.nl

Aan het einde van de 19de eeuw kende Praag een bijzondere bloeiperiode en was, net als Wenen en Parijs, de stad waar kunstenaars, schrijvers, muzikanten en filosofen samenkwamen in de prachtige koffiehuizen. In deze tijd schoten de prachtige Art Nouveau panden dan ook als paddenstoelen uit de grond. Hoogtepunt van Art Nouveau in Praag is beslist Obecní dům, ofwel het Representatiehuis.

Dit grote theater is echt een must-see tijdens je stedentrip Praag. Bekijk de glanzende mozaïeken en bontgekleurde glas-in-lood ramen boven de entree. Loop, net om de hoek, even naar binnen bij het aangrenzende café-restaurant. Toegegeven, voor Praagse begrippen is het aan de prijs, maar het interieur is zo mooi dat het toch de moeite is om even een kop koffie bestellen, en oké de taart ziet er ook wel heel lekker uit.

Een andere plek in Praag waar je mooie Art Nouveau kunt spotten is best verrassend, namelijk rondom de oude Joodse buurt. Tot de 19de eeuw mochten Joden in Praag nergens anders wonen, waardoor ze hutje mutje op elkaar gepakt zaten. Met alle gevolgen van dien. Keizer Franz Josef besloot aan het einde van de 19de eeuw dat Joden gewoon overal mochten wonen waar ze wilden en de volksverhuizing die daarop volgde, bood meteen de mogelijkheid om de extreem vervallen wijk eens helemaal op te knappen in de stijl de op dat moment erg in zwang was, de Art Nouveau.

De mooiste exemplaren kun je zien aan de Pařížská ulice, waar allerlei dure designers hun flagstore hebben. Nog een bijzonder Art Nouveau gebouw in Praag is de Jubilee Synagoge, die in 1906 werd gebouwd nadat de Joden ook buiten het getto mochten wonen. Het gebedshuis is een kleurrijke verschijning, in rood, roze en blauw en is een combinatie tussen Art Nouveau en Moorse stijl.

Tips Praag: art nouveau in Praag | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag: art nouveau in Praag, Jubilee Synagoge | Mooistestedentrips.nl

Bijzonder Praag: kubisme

Tijdens mijn eerste stedentrip Praag bracht ik al een bezoekje aan ‘het huis van de zwarte Madonna’, een kubistisch pareltje aan de rand van het centrum van Praag. Hierin is het beroemde Orient Café en een museumpje over decoratieve kunst gevestigd. Maar toen ik terugkeerde naar Praag ontdekte ik zoveel andere vroege 20ste-eeuwse kubistische architectuur dat ik me echt afvraag waar je dit in Europa überhaupt verder nog tegenkomt?

In de nieuwe stad van Praag vind je ook een paar heel mooie voorbeelden, zoals Het Diamanthuis van architect Emil Králíček. En vlakbij Vysehrad vind je een compleet kubistisch appartementengebouw en een mooie kubistische villa.

Tips Praag: bewonder het kubisme in Praag | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag: bewonder het kubisme in Praag | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag. Verrassende architectuur in Praag: Kubisme | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag. Verrassende architectuur in Praag: Kubisme | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag: televisietoren in Praag, baby's David Czerny | Mooistestedentrips.nl

Tijdens het communisme: praktisch en bombastisch

Omdat het centrum van Praag tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel werd gespaard, kom je hier niet of nauwelijks communistische architectuur tegen, maar goed zoeken hoeft nu ook weer niet. Het Kotva warenhuis vind je een paar minuten lopen bij het Obecní dům vandaan. Het Hotel Crowne Plaza is het grootste voorbeeld van communistische architectuur en is echt een enorm gedrocht voorbij de Praagse Burcht, hoewel de kamers heerlijk ruim en modern zijn.

Nog een leuk voorbeeld vind je aan de rand van de hippe wijk Vinohrady. Hier vind je de Zizkov televisietoren, gebouwd aan het einde van het communistische tijdperk en door veel lokale bewoners gehaat, omdat de bouw ervan een groot deel van een Joods kerkhof verwoestte en de skyline van de stad te veel vervuilde. Nu is de toren vooral een trekpleister, omdat de Tsjechische controversiële kunstenaar David Czerny enorme beelden van baby’s tegen de toren op laat kruipen. Je kunt bovenin de toren fijn uit eten bij restaurant Oblaca, maar tegenover de toren heb je vanaf het terras van La Bottega een perfect uitzicht.

Moderne kunst en street art in Praag

Praag is nu niet meteen een stad waarbij je meteen denkt ‘lekker modern’, want hoewel er dus inderdaad veel Art Nouveau en kubisme te vinden is, floreerde deze stijlen toch ook al meer dan een eeuw geleden. Maar als je goed zoekt, kom je nog best wat bijzondere moderne bouwwerken tegen. Het meest bekende is wel het Dansende Huis, aan de boulevard bij het water. Dit vrolijke gebouw werd ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry, wiens werk ik ook al tegenkwam in Düsseldorf en Barcelona.

Tips Praag: moderne architectuur in Praag, het Dansende Huis | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag: David Czerny, Lucerna Passage | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag: moderne kunst David Czerny | Mooistestedentrips.nl

Maar het zijn vooral beeldende kunstenaars die Praag van een modern tintje voorzien. De beroemdste is toch wel David Czerny, die met zijn controversiële beelden heel wat stof doet opwaaien. In de nieuwe stad van Praag kun je een aantal van zijn werken zijn. Loop even naar binnen bij de prachtige Lucerna passage. Voor de ingang van het café hangt een enorm paard ondersteboven waar Praags belangrijkste heilige Sint Wenceslas bovenop zit. En op Spálená 22 prijkt het 42 meter hoge, gelaagde, roterende, hoog glanzende hoofd van Franz Kafka.

Voor nog een portie leuke street art zet je koers naar het Mosaïc House, een ontzettend leuk hotel in Praag (waar je trouwens goedkoop kunt logeren), waar je in en rond het gebouw de meest bijzondere objecten kunt zien. Michael Trpák is verantwoordelijk voor de bengelende grauwe kantoorfiguren aan kleurrijke paraplu’s, terwijl Alexandra Koláčková de vrolijke mozaïeken sculpturen maakten, waaraan het hotel zijn naam ontleende.

Tips Praag: moderne kunst en goedkoop hotel, Mosaïc House | Mooistestedentrips.nl

Tips Praag: verrassende architectuur in Praag | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Praag

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Praag > Architectuur Praag

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer