Dresden bezienswaardigheden: 20x zien en doen

door Esther

Dresden staat bekend als de stad van de kunst en van de architectuur, maar wat mij betreft is Dresden nog veel meer. Het is de stad die totaal werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog en als een Phoenix uit de as verrees, maar ook de stad waar je heerlijk langs de Elbe kunt fietsen en waar zowel geniale kunst uit de Gouden Eeuw als street art te zien is. Bekijk deze 20 bezienswaardigheden in Dresden.

Plan je stedentrip Dresden

  • Je vliegt al heel voordelig rechtstreeks naar Dresden, bijvoorbeeld met KLM. Je doet er dan iets meer dan een uur over. Vlieg je met overstap, dan kun je ook vaak goede aanbiedingen vinden. Vergelijk vliegtickets Dresden om te zien wat voor jou goed uitpakt.
  • Liever niet vliegen? Geen probleem, want je kunt ook gewoon met de trein naar Dresden. Als je zo’n 3 maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste treinkaartjes vinden.
  • Er zijn veel leuke hotels in Dresden. Ik logeerde bij het Hotel am Schloß. Een leuk hotel, vlakbij alle Dresden bezienswaardigheden. In Neustadt is het Moxy Dresden Neustadt een superleuk en hip hotel.
  • Soms zijn er ook leuke hotelarrangementen in Dresden beschikbaar, zeker het bekijken waard.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Dresden.

Dresden bezienswaardigheden: de voorbereidingen

  • Wil je je van te voren inlezen of heb je graag een goede reisgids bij je tijdens je stedentrip? De ANWB Extra Dresden, Leipzig & Weimar is een heel complete reisgids en handig om bij je te hebben.
  • Dresden bezienswaardigheden voor een prikkie bekijken? Dan is een Dresden City Card of Dresden Regio Card een aanrader. Je kunt deze kaarten voor één, twee of drie dagen kopen, bij zo goed als alle bezienswaardigheden gebruiken en gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad.
  • Ga jij echt voor de musea naar Dresden? Dan is de Dresden Museum Card een goed idee. Deze kaart is twee dagen geldig in álle musea van de stad en ook voor tijdelijke exposities hoef je niet extra te betalen.

Dresden bezienswaardigheden: 20x doen in Dresden

Fietsen in Dresden

Fietsen in Dresden, Bajabikes Dresden | Mooistestedentrips.nl

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: fietsen in Dresden is heerlijk. Al trappend langs de Elbe heb je een prachtig uitzicht over de oude stad en je hebt met de fiets alle vrijheid. Als je met deze fietstour meegaat, zie je in een paar uur tijd alle bijzondere bezienswaardigheden in Dresden. Logeer je in de Neustadt, dan kun je ook heel voordelig een fiets huren in Dresden.

Doen in Dresden: stadswandeling

Dresden bezienswaardigheden, stadswandeling Dresden | Mooistestedentrips.nl

De geschiedenis van Dresden is ontzettend bijzonder. Het was eeuwenlang een bloeiende stad, maar werd in 1945 in één nacht door bombardementen helemaal in de as gelegd. Deze stadswandeling doet het verleden herleven. Je wandelt in zo’n twee uur langs de bekende bezienswaardigheden in Dresden. Door de verhalen die je te horen en foto’s uit het verleden die je te zien krijgt, sta je ervan te kijken dat de stad weer zo is opgebloeid.

Zwinger

Dresden bezienswaardigheden: Zwinger Museum | Mooistestedentrips.nl

Als je alles van het Zwinger Museum zou willen bekijken, ben je denk ik wel een week zoet, het is niet voor niets één van de bekendste Dresden bezienswaardigheden. De oppervlakte van het barokke Zwinger is gigantisch en was van oudsher een paleis. Nu kun je er drie musea bezoeken: De Gemäldegalerie Alte Meister, met onder andere werken van Vermeer en Rembrandt, de Porzellansammlung met een fantastische collectie porselein en een museum boordevol scheikundige instrumenten. Het is trouwens minstens net zo leuk om (gratis en voor niets) door de museumtuinen te dwalen en te relaxen bij één van de fonteinen.

Frauenkirche

Dresden bezienswaardigheden: Frauenkirche | Mooistestedentrips.nl

De Frauenkirche is een staaltje prachtige barok in het midden van de Altstadt. De kerk is echt het icoon van de stad geworden. Als je een beetje een geschiedenisfanaat bent heb je misschien wel eens de krantenfoto’s uit 1945 gezien, waarop de Frauenkirche niet meer dan een smeulende hoop ellende was. Na de oorlog werd er lang over gedaan om de kerk zo exact mogelijk te herbouwen en het resultaat mag er zijn. Het is één van de mooiste kerken van Duitsland, met prachtige koepels en fresco’s.

Theaterplatz en de Semperoper

Bezienswaardigheden Dresden, Semperoper | Mooistestedentrips.nl

De Theaterplatz in het oude centrum van de stad is een bijzonder plein, helemaal opgetrokken in Renaissance stijl. Vanaf de buitenkant is het al een plaatje, maar je kunt ook mee met een rondleiding van 45 minuten. Of je kunt natuurlijk kaartjes kopen voor een voorstelling.

Residenzschloss

Bezienswaardigheden Dresden: Residenzschloss | Mooistestedentrips.nl

Pal tegenover de Semperoper staat het parmantige Residenzschloss, het koninklijk paleis. Hoewel het tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog flink werd beschadigd, hoefde het niet afgebroken te worden. Als je het Residenzschloss bezoekt, moet je dat eigenlijk vooral doen vanwege het Grünes Gewölbe, één van de mooiste praalzalen in Europa.

Porseleinen street art

Dresden, Residenzschloss | Mooistestedentrips.nl

Als je door de Altstadt van Dresden loopt, zie je in de Schloßstraße iets dat verdacht veel op street art lijkt. Maar dan eeuwenoud. En inderdaad, zoiets is het ook wel. De enorme porseleinen mural, uit het einde van de 19de eeuw, het ‘De processie der prinsen’, is 330 meter lang en een hommage aan de Wettin dynastie van Saksen, die maar liefst 8 eeuwen heersten. Op de mural staan de hertogen en koningen uit de familie, maar ook belangrijke Duitse kunstenaars en wetenschappers uit die periode. Dit grote kunstwerk hoort nog bij het Residenzschloss.

Brühlsche Terrasse

Dresden bezienswaardigheden, Brühlsche Terrasse | Mooistestedentrips.nl

Deze lange en brede wandelpromenade aan de kant van de Altstadt van Dresden is boven de oevers van de Elbe gebouwd en is bij zowel locals als toeristen een populaire plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht over de academie van schone kunsten en het Albertinum. Onder het terras ligt de vesting van Dresden met de stadsmuren en de oudste stadspoort van de stad, die zo’n 400 jaar oud is.

Albertinum

Bezienswaardigheden Dresden: Albertinum | Mooistestedentrips.nl

Vanaf het Brühlsche Terrasse kun je het Albertinum in wandelen. In de meeste musea in Dresden staat klassieke kunst centraal, maar in het Albertinum kun je genieten van werken die gemaakt zijn vanaf de 18de eeuw. (En stiekem is het daarom één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Dresden). Vooral de verzameling werken van Richter is bijzonder. Deze schilder was geboren en getogen in Dresden en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode erna hebben hem zo aangegrepen dat dit zijn werken heeft bepaald. Maar in het Albertinum vind je ook werken van Chagall en Monet.

Wandelen langs de Elbe

Dresden bezienswaardigheden: Elbe | Mooistestedentrips.nl

Je kunt nergens zo goed de indrukwekkende skyline van de Altstadt bekijken als tijdens een wandeling langs de oevers van de Elbe, dus wat mij betreft valt dit wel onder de mooiste bezienswaardigheden in Dresden. De oevers van de Elbe bestaan bovendien uit een aaneenschakeling van grote parken, waar je in de zomer kunt barbecueën of gratis theatervoorstellingen kunt bijwonen. Ook tijdens een Rondvaart over de Elbe heb je prachtig uitzicht op de stad.

Kulturpalast

Dresden bezienswaardigheden, Kulturpalast (foto met dank aan Architekten von Gerkan, Marg und Partner) | Mooistestedentrips.nl

Sinds een jaar is het Kulturpalast, volledig gerenoveerd, weer open. Het cultuurpaleis is een typisch staaltje communistische architectuur en opende haar deuren voor het eerst in 1969. Maar tegen de achtergrond van de zo klassieke, barokke Altstadt van Dresden heeft dit gebouw juist wel wat. Het Kulturpalast is nu het thuis van het filharmonisch orkest van Dresden, een theater en de centrale bibliotheek.

Militärhistorisches Museum Dresden

Foto met dank aan Militärhistorisches Museum Dresden | Mooistestedentrips.nl

Een militair historisch museum is toch wel heel treffend voor Dresden en voor het Militärhistorisches Museum Dresden, dat net even buiten het centrum is, rijd je graag een blokje om. Het museum is inderdaad gevestigd in de, prachtige, oude kazerne van de stad, maar werd zo’n tien jaar geleden totaal gerenoveerd en in 2011 heropend. Er is een prachtige nieuwe sectie bijgekomen, ontworpen door Daniel Liebeskind, wiens werk ik ook zag in Osnabrück. De collectie is verrassend en geeft een artistieke blik op de oorsprong van oppressie, agressie en oorlog.

Gedenkstätte Brautzner Straße

Foto met dank aan Gedenkstätte Bautzner Straße | Mooistestedentrips.nl

Ten tijde van de DDR lag het hoofdkwartier van de Stasi in Dresden aan de Brautzner Straße. Honderden mensen zijn hier vastgehouden, vaak voor langere tijd en totaal geïsoleerd. Nu vind je op nummer 112a aan de Brautzner Straße een herinneringscentrum en kun je mee met een (indrukwekkende!) rondleiding door een ex-gevangene.

Neustadt

Dresden bezienswaardigheden: Neustadt | Mooistestedentrips.nl

Het leuke van Dresden is dat het een stad met twee gezichten is. Aan de ene kant van de Elbe de glanzende, uit de as herrezen Altstadt en aan de andere kant van de rivier de gezellige, kleurrijke en een beetje rauwe Neustadt. Op bijna elke hoek in Neustadt zie je wel street art, grote werken, of juist heel klein. Street art gemaakt uit protest of gewoon om een lelijk huizenblok op te fleuren. Daarnaast struikel je in Neustadt over de leuke cafés, restaurants, boetieks en kunstenaarscollectieven. Bekijk al mijn tips voor een bezoek aan Neustadt.

Kunsthofpassage

Bezienswaardigheden Dresden: Kunsthofpassage | Mooistestedentrips.nl

De Kunsthofpassage is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Dresden en een geweldig excuus om niet alleen de Altstadt te ontdekken. Het is een aaneenschakeling van hofjes, die door verschillende artiesten onder handen genomen zijn. Op de gevels prijken muziekinstrumenten, apen en giraffen. In de Kunsthofpassage vind je ook winkeltjes en cafés. Wat mij betreft moet je in ieder geval even koffie drinken bij het Hofcafé.

Botanischer Garten

Foto met dank aan Botanischer Garten | Mooistestedentrips.nl

Voor zo’n stad bomvol oude bezienswaardigheden heeft Dresden ook verrassend veel groen. Langs de oevers van de Elbe, net buiten het centrum en in de Großer Garten, het grootste park van de stad. Je kunt er een paar uur doorbrengen en wandelen langs de enorme vijvers en door de botanische tuin die tegen de Großer Garten aan is. Hier groeien meer dan tienduizend soorten planten, bomen en bloemen.

Duits Hygiëne Museum

Deutsches Hygiene-Museum, foto door: Oliver Killig | Mooistestedentrips.nl

Dit is toch wel een heel bijzonder museum en daarom reken ik hem tot de leukste bezienswaardigheden in Dresden. Het Duitse Hygiëne Museum ziet er aan de buitenkant wat streng uit, maar binnen vind je heel interessante tentoonstellingen over het menselijk lichaam, ouder worden en alles wat te maken heeft met (lichamelijke) schaamte. Voor kinderen is het bovendien een museum waar ze veel kunnen doen.

Pfunds Molkerei

Foto met dank aan Pfunds Molkerei | Mooistestedentrips.nl

Dit moet toch wel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Dresden zijn, het is namelijk ’s werelds mooiste melkwinkel. Ik wist ook niet dat zoiets bestond. Maar eerlijk is eerlijk: Pfunds Molkerei lijkt een sprookje te zijn weggelopen en zou ook prima in Wenen kunnen staan. De winkel werd in 1880 geopend en hier kon de gegoede burgerij terecht voor een koel glas melk. Die dagen zijn al lang voorbij, nu ga je vooral naar Pfunds Molkerei (hoewel er nog steeds melk en kazen op het menu staan) voor het prachtige porselein en de bonte barokke inrichting, maar bijvoorbeeld ook voor zeep en scheerzeep van melk.

Loschwitz

Dresden bezienswaardigheden: kabelbaan naar Loschwitz | Mooistestedentrips.nl

Loschwitz is de gegoede buitenwijk van Dresden en in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw werden hier schitterende villa’s uit de grond gestampt. Het is leuk om een wandeling door de wijk te maken, maar het is eigenlijk vooral de moeite waard om met de kabelbaan naar boven te gaan en boven van het mooie uitzicht te genieten.

Schloß & Park Pillnitz

Bezienswaardigheden Dresden: Pillnitz | Mooistestedentrips.nl

Een paar kilometer buiten de stad vind je Pilnitz, een zomerverblijf van de koninklijke familie van Sachsen. Pilnitz bestaat uit 3 verschillende paleizen: het Wasserpalais, Bergpalais en het Neues Palais. Het Wasserpaleis en Bergpaleis zijn gebouwd in barokstijl en je kunt er nu interessant collecties toegepaste kunst bewonderen. In het Neues Palais is een tentoonstelling over de geschiedenis van Pilnitz te zien. Op het landgoed van zo’n 28 hectare rondom de paleizen is onder andere een Nederlandse tuin te vinden. Leuk: je kunt vanuit Dresden met de boot naar Pillnitz.

Lees meer over Dresden

Dresden bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Dresden bezienswaardigheden: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Dresden | Mooistestedentrips.nlDresden bezienswaardigheden: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Dresden | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer