Fietsen in Praag: langs kastelen en paleizen

door Esther

Ga fietsen in Praag en maak dan eens geen fietstocht in het centrum, maar ontdek de Burcht van Praag. De Pražský hrad is officieel het grootste en oudste kasteel ter wereld en beslaat zo’n 7 voetbalvelden. Je kunt uren uittrekken als je de kastelen en paleizen van de burcht wilt ontdekken, maar op de fiets gaat het allemaal net iets vlotter. Ik ging fietsen in Praag en werd rondom de burcht ook nog eens om de haverklap getrakteerd op een schitterend uitzicht over de stad.

Fietsen in Praag: zo doe je dat

Fietsen in Praag: de mooiste uitzichtpunten | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag is leuk om te doen, het is een originele manier om de stad te leren kennen. Over het algemeen is fietsen in Praag heel veilig, omdat de meeste wegen in Praag behoorlijk breed zijn en daarom goed ruimte is voor fietsers. Je kunt in Praag een fiets huren of met verschillende fietstours mee.

 • Highlights van Praag
  Ben je nog nooit in Praag geweest en wil je de belangrijkste bezienswaardigheden in Praag zien? Of heb je maar weinig tijd en wil je toch veel leuke dingen zien? Dan is het leuk om met een Nederlandse gids langs de hoogtepunten van de stad te fietsen. Je komt alles te weten over de geschiedenis van Praag en komt bijvoorbeeld langs de Karelsbrug, Oude stad, de Joodse Wijk en nog meer bekende bezienswaardigheden.
 • Geheimen van Praag
  Ben je al vaker in Praag geweest en wil je nieuwe dingen ontdekken? Of ben jij juist geïnteresseerd in de minder bekende plekken van de stad? Dan is fietsen in Praag, langs de geheimen van de stad, wel wat voor jou. Je komt langs bezienswaardigheden die veel toeristen links laten liggen, zoals de prachtige vesting Vysehrad, het gezellige Naplavka en bekijkt bijzondere architectuur in Praag zoals het dansende huis van Frak Gehry.
 • Kastelenroute
  Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Praag is de burcht. Eigenlijk is de burcht, die trots over de stad lijkt te waken, een aaneenschakeling van kerken, kastelen en forten. Samen vormen ze de bijzondere geschiedenis van de stad. Het is heel bijzonder om de burcht met de fiets te bezoeken. Want dit is de fietstour die ik uitkoos tijdens mijn laatste stedentrip Praag.

Fietsen in Praag: ontdek de Praagse Burcht

Tijdens mijn eerste stedentrip Praag was het koud, regenachtig en guur. Diep in mijn jas en sjaal gedoken, wandelde ik toen door de burcht. Maar tijdens mijn laatste stedentrip was het totaal omgekeerd. Ik arriveerde halverwege de middag in Praag en het was heerlijk warm, misschien wel een beetje te warm. Maar Praag in het gouden zonlicht zien baden, is geen straf. Omdat ik de heerlijke temperaturen en het mooie licht echt wil benutten, besluit ik mee te gaan fietsen in Praag en de kastelen en paleizen van middeleeuws Praag wat beter te leren kennen.

De route voert via het Létna park naar de Praagse Burcht en belooft schitterende vergezichten. Ik maak me nog een beetje druk om de heuvels, want bergop fietsen is niet bepaald mijn sterke punt. Maar onder het mom ‘de gids heeft vast weleens fietsers meegemaakt met een veel slechtere conditie’ stap ik op de fiets. Er zitten genoeg versnellingen op het stalen ros, dus eventueel lichter schakelen als het bergop gaat, zou geen probleem moeten zijn.

Mooi uitzicht vanuit het Létna park

Fietsen in Praag: door de Praagse Burcht | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag: door de Praagse Burcht | Mooistestedentrips.nl

En inderdaad, zodra we de Tsjechische brug (de Čechův most) over zoeven, moeten we meteen heel stijl naar boven. Maar zelfs onze goed getrainde gids redt het niet op de fiets en we wandelen op het gemakje met de fiets aan de hand naar het park waar we meteen op verschillende plekken een schitterend uitzicht over de stad hebben. Ook fijn: het is meteen het ergste klimmetje dat we de hele tocht hebben gehad. Eenmaal op de burcht is alles zo goed als vlak en kunnen we pas echt relaxt fietsen in Praag.

Het Létna park is bij locals een populaire plek om te relaxen en op deze zomermiddag zitten vriendengroepjes gezellig bijeen, drinken wat en spelen een potje voetbal. Je vindt er trouwens ook één van de meest populaire biertuinen van Praag, echt een aanrader voor een glas Tsjechisch bier aan het einde van de dag.

Even verderop ligt het zomerpaleis van Koningin Anne als volgende mooie stop. Ferdinand I gaf opdracht voor de bouw van het paleis in de 16de eeuw en werd van alle gemakken voorzien. Helaas zette Anne er nooit een stap binnen, omdat ze voordat het paleis kon worden voltooid, stierf tijdens de geboorte van haar 15de (!) kind. De tuinen van het paleis zijn echter wonderschoon en opvallend rustig. En kort tochtje leidt via de rijschool naar de kruittorens en de ingang van de burcht waar de beroemde paleiswachten om het uur wisselen.

Residentie van Tsjechische heersers

Fietsen in Praag: de Praagse Burcht | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag: Sint Vitus kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag: Sint Vitus kathedraal | Mooistestedentrips.nl

De Praagse Burcht is bijna sinds mensenheugenis de residentie van de Tsjechische heersers geweest en prins Bořivoj was de eerste, nadat hij een fort op de heuvel bouwde. Verschillende koningen breidde het fort uit met paleizen en kastelen, die soms door branden en oorlogen weer werden verwoest. Het huidige uiterlijk dankt de burcht aan keizerin Maria Theresa (moeder van bijvoorbeeld Marie Antoinette).

We worden als vanzelf naar de St. Vitus kathedraal getrokken, het enorme bouwwerk kun je overal in het centrum van Praag bovenop de heuvel ontwaren. Het duurde maar liefst 600 jaar voor dit enorme gotische bouwwerk was voltooid en dat is vooral binnen aan de verschillende kunstschatten te zien: van 14de-eeuwse mozaïeken tot de Jugendstil glas-in-lood ramen, ontworpen door Alfons Mucha in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Het gouden straatje en de zwarte toren

Fietsen in Praag. De bezienswaardigheden van Praag | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag. Bezienswaardigheden Praag: het Gouden Straatje | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag: het mooiste uitzicht over Praag | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag: uitzicht over de Karelsbrug | Mooistestedentrips.nl

Al verder fietsend passeren we diverse kloosters en paleizen totdat we uitkomen bij het beroemde Gouden Straatje. Tijdens mijn eerste bezoek aan Praag werd er entree gevraagd voordat je het straatje met de minuscule, pastelkleurige vakwerkhuisjes in mocht. Maar dat is blijkbaar ook weer verleden tijd, want tijdens het fietsen in Praag kunnen we de fiets even parkeren en doorlopen om naar binnen te lopen bij de verschillende pandjes. Er wordt vooral toeristenspul verkocht, maar het is wel leuk om even (gebukt en al) een kijkje te nemen in de poppenhuisjes.

Bij de zwarte toren, een andere ingang van de Burcht, is helaas net een grote toergroep aangekomen om de stadswal te beklimmen en te genieten van het prachtige uitzicht op de beroemde Karelsbrug. Maar gelukkig kunnen we nog net een plekje bemachtigen om vervolgens de heuvel af naar beneden te zoeven.

Plan een stedentrip Praag

 • Je vliegt al behoorlijk goedkoop naar Praag, bijvoorbeeld met EasyJet of Transavia. Vergelijk vliegtickets Praag om te kijken wat voor jou goedkoop uitpakt.
 • Tijdens mijn laatste stedentrip logeerde ik in het Motel One Praag. Heel centraal gelegen, met een fijne, comfortabele kamer. Maar je kunt bij nog veel meer leuke hotels in Praag logeren.
 • Geen zin om eindeloos te vergelijken? Je kunt ook heel goedkoop een kant-en-klare stedentrip Praag boeken.
 • Ik vond de Prague City Card erg handig om bij me te hebben, omdat ik met de kaart zo goed als alle bekende bezienswaardigheden van Praag gratis of met korting kon bezoeken.
 • Benieuwd waar je lekker kunt eten? Bekijk de leukste restaurants in Praag.
 • Zin gekregen om naar Praag te gaan? Bekijk de tips voor een stedentrip Praag.

Bewaar op Pinterest

Fietsen in Praag: ontdek het mooiste van Praag op de fiets | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Praag > Fietsen in Praag

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer