Doen in Bologna: 15 bezienswaardigheden in Bologna

door Esther

Bologna staat ook wel bekend als ‘De buik van Italië’ en inderdaad: als je zou willen, kun je weken verpozen in de stad en alleen maar eten. Op zich geen verkeerde tijdsbesteding, want echt, alles in de stad is lekker. Maar mocht je tussen het eten door ook nog wat willen doen in Bologna: geen probleem. Dit zijn mijn 15 favoriete bezienswaardigheden in Bologna.

Plan een stedentrip Bologna

15x doen in Bologna

Le Due Torri

Bologna bezienswaardigheden: Le Due Torri | Mooistestedentrips.nl

Je kunt ze natuurlijk niet missen tijdens je stedentrip: de twee scheve torens in het centrum van de stad. Le Due Torri, de bekendste bezienswaardigheden in Bologna. Eeuwen terug stond de stad boordevol torens. Deze werden gebouwd door de rijke burgers van Bologna om te laten zien hoe fijn het ervoor stond op de bankrekening. Nu zijn alleen deze twee toren nog over. Loop ’s ochtends langs de tourist info om een kaartje te kopen, er mag namelijk maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen.

Mond open in het Archiginnasio

Bologna bezienswaardigheden: Palazzo dell'Archiginnasio | Mooistestedentrips.nl

Bologna staat ook wel bekend als ‘La Dotta’ (de geleerde) en het Palazzo dell’Archiginnasio is daarvan het levende bewijs. Het indrukwekkende gebouw opende de deuren in de 16de eeuw als centrale zetel van de Universiteit van Bologna. De muren zijn bezaaid met bontgekleurde wapenschilden: afkomstig van professoren en uitmuntende studenten die er één kregen als erkenning van hun wetenschappelijke kennis. Bekijk ook het Teatro Anatomico, waar studenten onder toeziend oog van de kerk, anatomische lessen konden volgen.

Moderne kunst in het MAMbo

Bologna bezienswaardigheden: MAMbo | Mooistestedentrips.nl

Bologna is een pareltje van barok. En in bijna elk museum van de stad kun je meesterwerken van de 14de tot de 17de eeuw zien. Maar als dat je allemaal even te veel wordt: geen nood. Het MAMbo biedt een heerlijk modern tegenwicht voor al die barokke pracht en praal. Het is daarom één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Bologna. Het museum is gevestigd in een oude bakkerij aan de rand van het centrum. De vaste collectie bestaat uit moderne schilderijen, multimedia en installaties van Italiaanse kunstenaars. Sla ook het aangrenzende Museo Morandi niet over. Hij bijbehorende café van de stad is trouwens ook een aanrader. Bij Ex Forno is het heel fijn borrelen (met gratis hapjes erbij) en kun je vaak genieten van live muziek of een DJ.

Muziekinstrumenten tussen de fresco’s

Bologna bezienswaardigheden: San Colombano | Mooistestedentrips.nl

Ik vond dit misschien wel één van de leukste bezienswaardigheden in Bologna. De San Colombano wordt niet meer als kerk gebruikt, maar is nu een museum voor historische muziekinstrumenten. De meest prachtige piano’s en klavecimbels zijn de moeite waard, maar de gerestaureerde fresco’s zijn misschien nog wel interessanter om te bekijken. Daal af naar de crypte om een onontdekte fresco van Christus aan het kruis te bewonderen. Dit moet je wat mij betreft echt doen in Bologna.

Palazzo Pepoli

Bologna bezienswaardigheden: Historisch Museum in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Bologna bezienswaardigheden: Historisch Museum in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Het historisch museum van Bologna is een beetje vreemd museum, eerlijk gezegd. Maar juist daarom juist leuk om te bezoeken. Neem een audioguide mee, want de beschrijvingen zijn alleen in het Italiaans. Je loopt via verschillende verdiepingen door de mooie displays, maar het is toch wel frappant dat het hele tijdperk Mussolini (die ook nog eens afkomstig is uit de buurt van Bologna) simpelweg ‘vergeten’ lijkt.

De replica’s van murals van locale street artiest Blu zijn al minstens zo controversieel. De curator wilde zo graag werken van de artiest in het museum dat hij muren waarop Blu had gewerkt wilde laten uitzagen om ze tentoon te stellen. De artiest werd laaiend toen hij dit hoorde en schilderde uit woede al zijn murals in Bologna over met witte verf. Eeuwig zonde.

Bekijk ook De leukste musea in Bologna

Op kleine bedevaart

Sanctuary of the Madonna di San Luca | Mooistestedentrips.nl

Toen ik ging fietsen in Bologna zag ik in de verte op een groene heuvel een enorme basiliek liggen. De gids vertelde dat dit Sanctuary of the Madonna di San Luca is, waar volgens de overlevering een klein schilderij van Maria wordt bewaard dat door Sint Lucas is geschilderd en naar Bologna is gebracht. Vanaf Porta Saragozza kun je, overdekt, onder 666 arcadebogen naar boven wandelen. Dat moest ik meemaken. Dus, zo gezegd zo gedaan. En ik kan eerlijk zeggen dat het werkelijk één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Bologna is.

Vanaf de Porta Saragozza is de wandeling naar boven zo’n 4 kilometer. Maar als je vanuit het centrum bus 20 neemt en uitstapt bij halte Meloncello hoef je maar de helft. De klim maar boven is in ieder geval prachtig en de basiliek is heel bijzonder. Beklim in ieder geval even de Dom voor een schitterend uitzicht over de stad en de groene omgeving.

Street art bekijken

Bologna bezienswaardigheden: street art in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bologna: street art | Mooistestedentrips.nl
Bologna en graffiti. Het is een bijzondere combi. De stad heeft een rood, vrij socialistisch hard en protesteren is min of meer een lokale hobby. En dat protesteren gebeurt gewoon op de muren en deuren van de stad. Dit geeft Bologna misschien een wat ‘grubby’ uiterlijk, maar echt: het hoort er gewoon bij. Tussen al die tags zitten trouwens ook pareltjes en die kun je heel goed ontdekken als je op de fiets stapt om de mooiste street art te ontdekken.

De studentenbuurt verkennen

Van oudsher is Bologna een echte studentenstad en nog steeds wemelt het in de stad van de studenten. Dat maakt van de stad een bruisende, leuke bende en dankzij de vele studenten zijn er genoeg leuke en goedkope cafés om gezellig wat te drinken. Bezoek de via delle Belle Arti en de straten eromheen om het studentenleven echt goed mee te krijgen.

7 kerken in één keer bezoeken

Abbazia di Santo Stefano | Mooistestedentrips.nl

Abbazia di Santo Stefano | Mooistestedentrips.nl

Abbazia di Santo Stefano | Mooistestedentrips.nl

Abbazia di Santo Stefano, ligt aan één van de meest gezellige pleinen van Bologna en is aaneenschakeling van zeven kerken die allemaal in verschillende tijdperken zijn gebouw. Het is een soort labyrint van verschillende bouwstijlen en overblijfselen. Ook het kleine museumpje is de moeite waard, maar vooral de rust op de binnenplaats is heerlijk. Een bezoek aan Abbazia di Santo Stefano moet je echt doen in Bologna.

Ontdek de verborgen grachten van Bologna

Bologna bezienswaardigheden: geheime waterwegen, Bologna | Mooistestedentrips.nl
Als ik aan grachtjes en kanalen en Italiaanse steden denk, denk ik toch in eerste instantie aan Venetië. Daarom was ik dan ook heel verrast toen ik middenin het centrum van de stad ineens gekabbel van water hoorde. Het bleek de rivier de Reno te zijn, die zo her en der in de stad eens aan de oppervlakte komt. Daardoor zie je hem op de meest onverwachte plekken. Op deze plattegrond zie je waar je het water toch kunt zien in de stad.

Tagliatelle al ragu eten

Oké, je bent in Bologna. Maar wie toch ooit ‘spaghetti Bolognese’ heeft verzonnen, dat weet eigenlijk niemand (al geven ze in de stad gewoon de Amerikanen de schuld, wel zo gemakkelijk). In Bologna bestel je namelijk Tagliatelle al ragu, fijne verse pasta met vleessaus. En de beste Tagliatelle al ragu bestel je bij Osteria dell Orsa, een begrip. Je schuift aan, aan lange tafels en krijg de gerechten zonder poespas voorgeschoteld. Superlekker, heel goedkoop en je zit gezellig tussen locals, studenten en toeristen.

Proef La Rossa

Bologna bezienswaardigheden: craft beer La Rossa, Bologna | Mooistestedentrips.nl

Bologna wordt liefkozend ‘la Rossa’ genoemd, naar het socialistische hart van de meeste inwoners en de kleur van de meeste gebouwen in het historische centrum. Niet zo gek dus dat het lokale craft beer ook deze naam heeft gekregen. Je kunt het op verschillende plekken in de stad bestellen, bijvoorbeeld bij Signorvino aan het mooie Piazza Maggiore.

Bezoek de oude groentemarkt

Bologna bezienswaardigheden: naar de markt in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Loop de Via Ugo Bassi af en je komt vanzelf de Mercato della Erbe tegen. Bij deze oude markthal kun je van oudsher terecht voor allerlei mooie en lokale verswaren (zelden zulke mooie paddenstoelen en zo veel verschillende aubergines en courgettes gezien), maar er zijn nu ook allerlei kleine restaurantjes gevestigd waar je de meest waanzinnige gerechten kunt proeven. Loop rond een uur of één langs voor een goede lunch.

Naar de markt

Bologna bezienswaardigheden: naar de markt in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Eten op de markt in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Bij een markt denk je misschien aan een groot plein met kraampjes, maar in Bologna vind je de markt in de wirwar van straatjes op en rondom Via Pescherie Vecchie, Via Drapperie en Via degli Orefici en je kunt er werkelijk al het lekkere kopen dat Italië te bieden heeft. Mooie kazen, vleeswaren, verse pasta, vis, schelpdieren, wijnen. Bij veel cafés en restaurantjes op en rond de markt eet je gewoon de specialiteit van de dag, iets lekkers met wat er die dag op de markt te vinden was. Dat stelt simpelweg nooit teleur.

Ontbijten bij Impero

Het wemelt er ’s ochtends van de locals en er vliegen honderden kopjes espresso en broodjes mortadella over de toonbank. Impero is een geweldige plek om ’s ochtends te ontbijten in Bologna: je bestelt er zalige koffie en goede broodjes en zoetigheden. En je kunt er meteen het echte Italiaanse leven gadeslaan. Er zijn twee vestigingen in de stad.

Lees meer over Bologna

Doen in Bologna
Bewaar op Pinterest

Doen in Bologna: de 15 leukste dingen om te doen in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bologna | Top bezienswaardigheden in Bologna, Italië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Stedentrip Bologna > Doen in Bologna

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer