Doen in Bologna: 19 bezienswaardigheden in Bologna

door Esther

Bologna staat ook wel bekend als ‘De buik van Italië’ en inderdaad: als je zou willen, kun je weken verpozen in de stad en alleen maar eten. Op zich geen verkeerde tijdsbesteding, want echt, alles in de stad is lekker. Maar mocht je tussen het eten door ook nog wat willen doen in Bologna: geen probleem. Dit zijn mijn favoriete bezienswaardigheden in Bologna.

Plan een stedentrip Bologna

Doen in Bologna, Italië: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Bologna.

Bologna bezienswaardigheden: de voorbereidingen

  • Wil je een heleboel leuke bezienswaardigheden in Bologna bekijken? Koop een Bologna Welcome Card, hiermee kun je gratis of met flinke korting naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden. Zo kun je lekker veel doen in Bologna.
  • Heb je een weekendje Bologna gepland, maar wil je toch veel doen? Dan is deze stadswandeling een goed idee. In twee uur tijd kom je langs de mooiste pleinen en bezienswaardigheden in Bologna.
  • Houd je van wandelen? Neem dan de reisgids Wandelen in Bologna met je mee. In vier wandelingen neemt de gids je mee langs de mooiste bekende en onbekende plekken van de stad.
  • Wil je een heleboel zien en doen in Bologna, maar heb je niet zo veel zin om erg veel te lopen? Dan is een huurfiets of een kaartje voor de Hop on hop off bus een goed idee.

19x doen in Bologna

Fietsen in Bologna

Fietsen in Bologna, Baja Bikes Bologna (foto: Bologna Welcome)

Bologna is een leuke stad om op de fiets te ontdekken. Het is een echte studentenstad en heel veel studenten gebruiken de fiets om zich van A naar B te verplaatsen. Dat maakt dat automobilisten goed op fietsers zijn ingesteld en dat de stad, langs de bredere wegen, goede fietspaden heeft. Ben je voor het eerst in de stad, dan is deze fietstocht, langs de highlights een geweldige manier om de mooiste bezienswaardigheden in Bologna te zien. Houd je van street art, dan is het leuk om mee te gaan met deze fietstocht, door onbekende buurtjes en langs de mooiste murals. Lees meer over Fietsen in Bologna.

Le Due Torri

Bologna bezienswaardigheden: Le Due Torri

De Torre Asinelli en Torre Garisenda staan ook wel bekend als Le Due Torri, de twee torens, en behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Bologna.Je kunt er, letterlijk, niet omheen. De torens zijn respectievelijk 97 en 48 meter hoog en staan zelfs nog schever dan de Toren van Pisa. De torens werden in de middeleeuwen gebouwd voor de families Garisenda en Asinelli. Het was in die tijd gebruikelijk voor rijke en invloedrijke families om hun rijkdom en macht uit te drukken met een grote toren en de stad was in de middeleeuwen dan ook bezaaid met torens. Je kunt de Torre Asinelli beklimmen. Na bijna 500 treden heb je er een schitterend uitzicht over de rode daken van de stad en de omgeving.

Basilica di San Petronio

Bezienswaardigheden Bologna, Basilica di San Petronio

De Basilica di San Petronio is de indrukwekkende kathedraal en is de op vijf na grootste kathedralen in Europa. De basiliek dreigde ooit groter te worden dan de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, totdat de Paus Pius IV daar in de 16de eeuw een stokje voor stad. De bouw van de basiliek startte in de 14de eeuw en duurt nog tot de dag van vandaag. Alleen daarom al is de Basilica di San Petronio één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Bologna. In de kerk vind je een grote zonnewijzer. Deze werd in de 17de eeuw ontworpen door Gian Cassini en Domenico Guglielmi. Deze zonnewijzer droeg bij aan het ontdekken van een afwijking in onze kalender, waardoor we uiteindelijk de schrikkeldag hebben gekregen.

Fontana del Nettuno

Bezienswaardigheden Bologna, Fontana del Nettuno

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Bologna vind je op het Piazza de Nettuno. De fontein, de Fontana de Nettuno, is het krachtige middelpunt van het plein. De Vlaamse beeldhouwer Jean Bologne maakte de fontein met de indrukwekkende Neptunus met zijn drietand en Nereïden. Wandel aan het einde van de middag naar het plein, plof neer op één van de terrasjes en geniet met een drankje van het indrukwekkende bouwwerk.

Pinacoteca Nazionale

Foto met dank aan Pinacoteca Nazionale

De Pinacoteca Nazionale wordt gezien als één van de belangrijkste musea van de stad. Je vindt hier voornamelijk werken van lokale artiesten, gemaakt vanaf de 14de eeuw. Vooral de werken van de broeders Annibale, Agostino en hun neef Ludovico Carraccis zijn heel bijzonder en worden gezien als de eerste barokke werken in Italië. Maar daarnaast vind je ook werk van Raphael, El Greco en Titiaan in de Pinacoteca Nazionale: vooral onbekendere werken, en daarom juist zo leuk.

Abbazia di Santo Stefano

Bezienswaardigheden Bologna, Abbazia di Santo Stefano

Abbazia di Santo Stefano, ligt aan één van de meest gezellige pleinen van Bologna en is aaneenschakeling van zeven kerken die allemaal in verschillende tijdperken zijn gebouw. Het is een soort labyrint van verschillende bouwstijlen en overblijfselen. Ook het kleine museumpje is de moeite waard, maar vooral de rust op de binnenplaats is heerlijk. Een bezoek aan Abbazia di Santo Stefano is echt een hoogtepunt tijdens je stedentrip Bologna.

San Colombano

Foto met dank aan San Colombano

Ik vond dit misschien wel één van de leukste bezienswaardigheden in Bologna. De San Colombano wordt niet meer als kerk gebruikt, maar is nu een museum voor historische muziekinstrumenten. De meest prachtige piano’s en klavecimbels zijn de moeite waard, maar de gerestaureerde fresco’s zijn misschien nog wel interessanter om te bekijken. Daal af naar de crypte om een onontdekte fresco van Christus aan het kruis te bewonderen. Dit moet je wat mij betreft echt doen in Bologna.

Palazzo dell’Archiginnasio

Wat te doen in Bologna? Palazzo dell’Archiginnasio

Bologna staat ook wel bekend als ‘La Dotta’ (de geleerde) en het Palazzo dell’Archiginnasio is daarvan het levende bewijs. Het indrukwekkende gebouw opende de deuren in de 16de eeuw als centrale zetel van de Universiteit van Bologna. De muren zijn bezaaid met bontgekleurde wapenschilden: afkomstig van professoren en uitmuntende studenten die er één kregen als erkenning van hun wetenschappelijke kennis. Bekijk ook het Teatro Anatomico, waar studenten onder toeziend oog van de kerk, anatomische lessen konden volgen.

Museo della Storia di Bologna

Foto met dank aan Museo della Storia di Bologna

Het historisch museum van Bologna is een beetje vreemd museum, eerlijk gezegd. Maar juist daarom juist leuk om te bezoeken. Neem een audioguide mee, want de beschrijvingen zijn alleen in het Italiaans. Je loopt via verschillende verdiepingen door de mooie displays, maar het is toch wel frappant dat het hele tijdperk Mussolini (die ook nog eens afkomstig is uit de buurt van Bologna) simpelweg ‘vergeten’ lijkt.

De replica’s van murals van locale street artiest Blu zijn al minstens zo controversieel. De curator wilde zo graag werken van de artiest in het museum dat hij muren waarop Blu had gewerkt wilde laten uitzagen om ze tentoon te stellen. De artiest werd laaiend toen hij dit hoorde en schilderde uit woede al zijn murals in Bologna over met witte verf.

Museo Civico Archeologico

Foto met dank aan Museo Civico Archeologico

Er is geen gebrek aan goede musea in Bologna en het Museo Civico Archeologico is er zo eentje. Hier ontdek je de meest bijzondere kunstschatten. De collectie herbergt de grootste verzameling Etruskische vondsten, Romeinse opgravingen en overblijfselen en interessante Egyptische kunstschatten.

L’antico mercato nel Quadrilatero

Doen in Bologna, bezoek de L’antico mercato nel Quadrilatero

Ten oosten van Piazza Maggiore vind je een waar walhalla en één van de leukste bezienswaardigheden in Bologna, de L’antico mercato nel Quadrilatero, ofwel oude markt. In de wirwar van straatjes op en rondom Via Pescherie Vecchie, Via Drapperie en Via degli Orefici koop je werkelijk het lekkerste dat Italië te bieden heeft. Mooie kazen, vleeswaren, verse pasta, vis, schelpdieren, wijnen. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit zo veel prachtige pasta’s bij elkaar gezien. Maar je vindt er ook wijnen, zeep en kruiden. Te veel om op te noemen, het is bijna bedwelmend. Plof neer bij één van de cafés in de straatjes. Hier eet je vers van de markt en dat stelt simpelweg nooit teleur. Ik kan je in ieder geval Salumeria Simoni van harte aanraden.

Mercato della Erbe

Bezienswaardigheden Bologna, Mercato Della Erbe

Loop de Via Ugo Bassi af en je komt vanzelf de Mercato della Erbe tegen, één van de mooiste bezienswaardigheden in Bologna wat mij betreft. Bij deze oude markthal kun je van oudsher terecht voor allerlei mooie en lokale verswaren (zelden zulke mooie paddenstoelen en zo veel verschillende aubergines en courgettes gezien), maar er zijn nu ook allerlei kleine restaurantjes gevestigd waar je de meest waanzinnige gerechten kunt proeven. Rond een uur of één ’s middags is dit de perfecte plek voor de lunch en ’s avonds plof je er neer voor een aperitief, goed glas wijn en allemaal lekkere hapjes.

MAMbo

Foto met dank aan MAMbo

Bologna is een parel van barok. En in bijna elk museum van de stad kun je meesterwerken van de 14de tot de 17de eeuw zien. Maar wil je even wat anders? Dan is het MAMbo biedt een heerlijk modern tegenwicht voor al die barokke pracht en praal. Het is daarom één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Bologna. Het museum is gevestigd in een oude bakkerij aan de rand van het centrum. De vaste collectie bestaat uit moderne schilderijen, multimedia en installaties van Italiaanse kunstenaars. Sla ook het aangrenzende Museo Morandi niet over.

Sanctuary of the Madonna di San Luca

Bologna bezienswaardigheden, Sanctuary of the Madonna di San Luca

Wat te doen in Bologna, Sanctuary of the Madonna di San Luca

Toen ik ging fietsen in Bologna zag ik in de verte op een groene heuvel een enorme basiliek liggen. De gids vertelde dat dit Sanctuary of the Madonna di San Luca is, waar volgens de overlevering een klein schilderij van Maria wordt bewaard dat door Sint Lucas is geschilderd en naar Bologna is gebracht. Vanaf Porta Saragozza kun je, overdekt, onder de zuilengalerij met 666 arcadebogen naar boven wandelen. Dat moest ik meemaken. En ik kan eerlijk zeggen dat het werkelijk één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Bologna is.

Vanaf de Porta Saragozza is de wandeling naar boven zo’n 4 kilometer. Maar als je vanuit het centrum bus 20 neemt en uitstapt bij halte Meloncello hoef je maar de helft. De klim maar boven is in ieder geval prachtig en de basiliek is heel bijzonder. Beklim in ieder geval even de Dom voor een schitterend uitzicht over de stad en de groene omgeving.

De Portico’s van Bologna

Bologna bezienswaardigheden, Portico's van Bologna

Sinds een tijdje staan de Portico’s van Bologna op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En terecht, want de zo iconische zuilengalerijen bepalen het straatbeeld van de stad. Ik maakte kennis met de typische zuilengalerijen in Turijn en vond het briljant: in de zomer houden ze je koel en uit de zon en in de winter beschermen ze tegen sneeuwbuien en harde wind. Bologna heeft maar liefst 38 kilometer aan Portico’s en ze zijn allemaal verschillend. De oudste zuilengalerij is die van Strada Maggiore en de langste is de zuilengalerij die van Porta Saragizza naar de San Luca basiliek loopt. Ik ben zelf bijzonder gecharmeerd van de Portico’s bij de Abbazia di Santo Stefano.

Street art in Bologna

Street art Bologna

Street art Bologna

Bologna en street art is een bijzondere combinatie. De stad heeft een rood, vrij socialistisch hart en protesteren is min of meer een lokale hobby. En dat gebeurt op straat, in demonstraties, en gewoon op de muren en deuren van de stad. Door al die graffiti heeft Bologna een wat rauw karakter, maar dit hoort gewoon echt bij de stad. Tussen al dat graffiti-geweld gaan ook mooie murals schuil en een aantal bekende street art artiesten, zoals Milo en Blu, zijn afkomstig uit Bologna. Sta er dus niet vreemd van te kijken als je echt heel mooie werken tegenkomt tijdens je stedentrip. Via de street art cities app kun je wel een aantal werken vinden, maar het is leuker om te gaan fietsen in Bologna om de mooiste street art met een gids te ontdekken.

Canale di Reno

Bologna bezienswaardigheden, Canale di Reno

Als ik aan grachtjes en kanalen en Italiaanse steden denk, denk ik toch in eerste instantie aan Venetië. Daarom was ik dan ook heel verrast toen ik middenin het centrum van de stad ineens gekabbel van water hoorde. Het bleek de rivier de Reno (Canale di Reno) te zijn, die zo her en der in de stad eens aan de oppervlakte komt. Daardoor zie je hem op de meest onverwachte plekken.

Tagliatelle al ragu

Tagliatelle al ragu, Osteria dell Orsa

Goed, je bent in Bologna. Maar wie toch ooit ‘spaghetti Bolognese’ heeft verzonnen, dat weet eigenlijk niemand (al geven ze in de stad gewoon de Amerikanen de schuld, wel zo gemakkelijk). In Bologna bestel je namelijk Tagliatelle al ragu, fijne verse pasta met vleessaus. Je kunt het bijna overal bestellen, maar de beste Tagliatelle al ragu bestel je volgens de locals bij Osteria dell Orsa. Je zit er aan lange tafels en krijg de gerechten zonder poespas voorgeschoteld. Superlekker, heel goedkoop en je gezellig tussen locals, studenten en toeristen.

FICO Eataly World

Foto met dank aan FICO Eataly World

Een culinair themapark. Als er dan toch eentje op de wereld moet zijn, dan komt die in Bologna toch echt het beste tot zijn recht. Als je houdt van al het lekkere in Italië, ga dan op bezoek bij FICO Eataly World, net even buiten de stad. Het draait hier om al het lekkere uit de Italiaanse keuken en dat is nogal wat. Op het terrein van een oude boerenmarkt vind je maar liefst 45 restaurants, waaronder een aantal ondernemingen van Italiaanse sterrenchefs, en een heleboel winkels. Het is hier echt proeven geblazen van de lekkerste gerechten, kazen, vleeswaren, wijnen en zoetigheden. Maar je kunt ook meedoen aan workshops waarbij je leert om zelf pasta of ijs te maken. Daarnaast zijn er verschillende attracties, speeltuinen en een kinderboerderij, waardoor een bezoek aan FICO Eataly World een leuk uitje is voor het hele gezin.

Doen in Bologna
Bewaar op Pinterest

Bologna bezienswaardigheden: de leukste dingen om te zien en doen in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Bologna? Ontdek alle mooie bezienswaardigheden in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Meer prachtige Italiaanse steden

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Stedentrip Bologna > Doen in Bologna

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer