Lucca bezienswaardigheden: 14x doen

door Esther

Lucca is vertederend mooi. Onder de terracotta daken van de stad liggen paleizen, renaissance kunstschatten en heel fijne restaurants verscholen. Een dagje Lucca is leuk, maar als je echt van de stad wilt genieten, blijf je gewoon een dag of twee hangen. Er is in ieder geval genoeg te doen. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Lucca.

Plan een stedentrip Lucca

  • Rechtstreeks vliegen naar Lucca gaat helaas niet. Maar vanaf Pisa ben je er wel zo. Regel dus een retourticket naar Pisa en stap dan op de trein naar Lucca. Vanuit Pisa rijden er elk halfuur treinen naar Lucca, de reis duur ongeveer 30 minuten.
  • Je kunt natuurlijk ook een huurauto meepakken. Je rijdt binnen een halfuur van Pisa naar Lucca. Regel een hotel in Lucca met een parkeerplaats of parkeer je auto gratis op de parkeerplaats aan Via dei Pubblici Macelli.
  • Er zijn veel leuke hotels in Lucca. Villa Lucrezia biedt heel fijne kamers in een mooie villa. Hotel San Marco ligt net buiten de stadsmuren, heeft leuke kamers én een zwembad om met lekker weer in af te koelen.
  • Lees alles over een stedentrip Lucca.

Lucca bezienswaardigheden

Fietsen in Lucca

Wat te doen in Lucca? Fietsen in Lucca | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Lucca, Baja Bikes Lucca | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste manieren om Lucca te ontdekken is op de fiets. Ik ging mee met de highights tour van Baja Bikes en ontdekte zo, samen met een Nederlandse gids, de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Lucca. Basis van de fietstocht zijn de bekende stadsmuren van Lucca, die je op verschillende punten verlaat om zo op de leukste plekken van de stad uit te komen. Ben je met de kinderen op pad? Kinderen die nog achterop kunnen, mogen gratis mee. Grote kinderen kunnen zelf een fiets meekrijgen.

Stadsmuren van Lucca

Wat te doen in Lucca: stadsmuren van Lucca | Mooistestedentrips.nl

De stadsmuren behoren wat mij betreft tot de belangrijkste bezienswaardigheden Lucca. Beetje vreemd misschien, maar als je de stadsmuren als uitgangspunt neemt tijdens je bezoek, kun je op verschillende plekken de muren verlaten en zo de vele bezienswaardigheden in Lucca bezichtigen. De stadsmuren werden ooit gebouwd met een heel klassiek doel, namelijk het verdedigen van de stad en het hermetisch afsluiten van de stad voor buitenstaanders. De stadsmuren danken hun huidige vorm aan Elise, de zuster van Napoleon. Zij was prinses van Lucca en wilde graag met de koets over de stadsmuren kunnen rijden. En daarom werden ze verbreed. Ook nu nog is het heel fijn wandelen en fietsen over de stadsmuren. Je kunt via de de verschillende bastions de stad in en uit en je kunt wat drinken bij één van de cafés bovenop de stadsmuren.

Piazza Anfiteatro

Lucca bezienswaardigheden, Piazza Anfiteatro | Mooistestedentrips.nl

Lucca bezienswaardigheden, Piazza Anfiteatro | Mooistestedentrips.nl

Net als andere steden in Italië was Lucca ook al een stadje tijdens het Romeinse Rijk en had het, net als Verona bijvoorbeeld, een amfitheater. Het werd in de eerste en tweede eeuw na Christus gebouwd. Vandaag de dag kun je aan de buitenkant van Piazza Anfitheatro nog zien dat het vroeger een arena was en op het plein zelf verraadt alleen de ovalen vorm nog dat hier ooit wilde dieren en gladiatoren tegenover elkaar stonden. Wat wel nog is zoals grofweg tweeduizend jaar geleden zijn de vier toegangspoorten naar het plein, al is slechts één van de poorten nog echt authentiek. Op het plein vind je nu een keur aan toeristische winkeltjes en terrasjes. Drink er een drankje om de sfeer te proeven, eten doe je beter ergens anders.

Palazzo Pfanner

Lucca bezienswaardigheden: Palazzo Pfanner | Mooistestedentrips.nl

Lucca bezienswaardigheden: Palazzo Pfanner | Mooistestedentrips.nl

Ik ontdekte Palazzo Pfanner tijdens mijn fietstocht door Lucca. Vanaf de stadsmuur kun je namelijk al een beetje de tuin van dit paleis in loeren. Grappig genoeg is de façade van de achterkant van dit palazzo mooier dan de voorkant. Die is namelijk een beetje nietszeggend. Maar zodra je binnenkomt, word je meteen naar de tuin getrokken. Wat een plaatje. Prachtige bloemen, bomen, een achthoekige vijver in het midden, standbeelden en mooie doorkijkjes naar de stad.

Torre Guinigi

Lucca bezienswaardigheden: Torre Guinigi | Mooistestedentrips.nl

Lucca bezienswaardigheden: Torre Guinigi | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste Lucca bezienswaardigheden is de Torre Guinigi. De toren die je herkent aan de boompjes op de top. Aan het begin van de renaissance was het eigenlijk heel normaal om bovenop je toren bomen te planten. Maar nu is de Torre Guinigi redelijk uniek in zijn soort. De toren is gebouwd aan het einde van de middeleeuwen en hoort bij het ernaast gelegen palazzo. Beklim de 230 treden van de toren om de zeven eiken op de top van dichtbij te zien en te genieten van het prachtige uitzicht over de stad.

Museo Nazionale di Villa Guinigi

Lucca bezienswaardigheden, Museo Nazionale di Villa Guinigi | Mooistestedentrips.nl

De hele geschiedenis van Lucca komt voorbij in Museo Nazionale di Villa Guinigi, van de 8ste tot de 18de eeuw, door middel van archeologische vondsten, schilderijen en andere kunstobjecten. Het museum huist in flinke palazzo die in de 15de eeuw als buitenhuisje werd gebouwd voor Paolo Guinigi.

Cattedrale di San Martino

Lucca bezienswaardigheden: Cattedrale di San Martino | Mooistestedentrips.nl

De Cattedrale di San Martino is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Lucca, maar de Duomo ligt niet op het centrale plein van de stad. Je moet er een beetje naar zoeken, wel zo leuk eigenlijk. Het is wel een bijzonder gezicht, want de kathedraal is een ratjetoe aan bouwstijlen. Dat komt vooral omdat de bouw ervan drie eeuwen duurde en de ontwerpers en bouwers telkens meegingen in de stijl van hun tijd. De drie rijen met zuilen zijn heel bijzonder en de façade zit ook vol met symbolen. Binnen bewonder je de mooie marmeren beelden en het rijk versierde koor.

Chiesa e Battistero dei SS Giovanni e Reparata

Lucca bezienswaardigheden: Chiesa e Battistero dei SS Giovanni e Reparata | Mooistestedentrips.nl

Vlak voordat je het plein met de Duomo oploopt, zie je links de Chiesa e Battistero dei SS Giovanni e Reparata. Deze 12de-eeuwse kerk is ontwijd en er hang een heel bijzondere sfeer. Je kunt de toren beklimmen, archeologische opgravingen bewonderen en de vijf verschillende niveaus van de kerk bekijken. Het Palazzo Micheletti zit aan deze kerk vast. In de zomer is de kerk het toneel van opera’s.

San Michele in Foro

Lucca bezienswaardigheden: San Michele in Foro | Mooistestedentrips.nl

De basiliek San Michele in Foro staat trots in het hart van de stad en is één van de beste gratis bezienswaardigheden in Lucca. De kerk is sowieso echt adembenemend om te zien en is opgetrokken in witte, roze en donkergroener marmer. De bouw startte in de 11de eeuw en duurde maar liefst 300 jaar. Je blik wordt meteen naar de vijf rijen zuilen bovenin de kerk getrokken, die allemaal weelderig zijn versierd. Je zult een beetje met je ogen moeten knijpen om de aartsengel Michäel op de top van de kerk te zien. In de beeltenis slacht hij net een draak. Dichter bij straatniveau zie je een prachtig Mariabeeld op de kerk. Ook in de wat stemmige kerk zijn bijzondere schilderijen te zien.

Basilica di San Frediano

Lucca bezienswaardigheden: Basilica di San Frediano | Mooistestedentrips.nl

De Basilica di San Frediano is één van de meest in het oog springende kerken en mooiste bezienswaardigheden in Lucca. Ga op het gezellige pleintje staan tegenover de kerk, zodat je het gouden mozaïek goed kunt bekijken. Ooit was dit de achtergevel van de kerk, maar aangezien de oorspronkelijke ingang tegen een Romeinse muur aan zat, is de voordeur toch maar verplaatst. Loop even de basiliek in om het eeuwenoude doopvont en de mooie kapelletjes te bekijken.

Museo Puccini

Lucca bezienswaardigheden: Museo Puccini | Mooistestedentrips.nl

De bekendste inwoner van Lucca is waarschijnlijk toch wel Puccini, die we allemaal wel kennen van Madame Butterfly (en zo niet, opzoeken!). Giacomo Puccini zit op pleintje bij Viale Puccino vrolijk kettingrokend in brons gegoten voor zijn geboortehuis dat nu een museum is: Museo Puccini. In het huis zijn nog originele meubels te vinden, bladmuziek en schetsen voor aktes van Puccini’s bekendste opera’s.

Via del Fosso

Lucca bezienswaardigheden: Via del Fosso | Mooistestedentrips.nl

Via del Fosso is een gracht die ontspringt aan een bron. Hij deelt Via Elisa in tweeën. De Via del Fossi is één van de wat onbekende bezienswaardigheden in Lucca en echt de moeite waard. Het water uit de bron werd vroeger door de meeste bewoners gebruikt als drinkwater en om voedsel te bereiden. Hoewel de straat niet autovrij is, vind je toch heel veel leuke winkels en restaurantjes langs de Via del Fosso.

Orto Botanico di Lucca

Bezienswaardigheden Lucca: Orto Botanico di Lucca | Mooistestedentrips.nl

Vlak achter die imposante stadsmuur van Lucca vind je de Orto Botanico di Lucca. Hoewel je een heleboel al vanaf de stadswal kunt zien, is het ook leuk om de botanische tuin even te bezoeken. Er staan bomen die in de 19de eeuw zijn geplant, mooie bloemen en struiken en fraaie waterpartijen.

Street art in Lucca

Street art Lucca | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Lucca? Street art Lucca | Mooistestedentrips.nl

Buiten het centrum van Lucca vind je grote murals. Maar in het centrum van Lucca is de street art subtieler. Je moet er goed naar zoeken in de zijstraatjes. Maar als je een werkje vindt, moet je er gegarandeerd om lachen. In de straatjes rondom Torre Guinigi vind je verschillende werken.

Lucca bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Lucca? Ontdek alle Lucca bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Lucca? Ontdek alle Lucca bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Toscane

  • Een goede kennismaking met Toscane is een stedentrip Pisa. Er is in de stad echt zo veel meer te zien dan alleen de scheve toren. Bekijk de leukste Pisa bezienswaardigheden en bekijk dan ook wat bijzondere dagtrips.
  • Vlakbij Pisa én Lucca, het kunstzinnige, kleurrijke en gezellige Pietrasanta, vlakbij zee. Een dagtrip waard!
  • Op zoek naar een heel fijne Toscaanse bestemming zonder te veel drukte? Ik viel als een blok voor Pistoia, met prachtige bezienswaardigheden, geweldig eten en toffe street art.
  • Eén van de mooiste steden in Italië, zonder twijfel. Bekijk alle tips over Siena.
  • Bekijk alle stedentrips Italië.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Lucca > Lucca bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer