Fietsen in Lucca

door Esther

Bij fietsen in Toscane denk je waarschijnlijk aan de klassieker Strade Bianche. Op de koersfiets over smalle wegen, door de heuvels, omringd door cipressen en wijngaarden. Maar een aantal steden in Toscane is ook heel leuk om in te fietsen. Lucca is er bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor. Dankzij de brede stadsmuur rondom het centrum kun je er heerlijk relaxt fietsen en af en toe de oude stad inschieten om er de mooiste bezienswaardigheden te zien. Wil je ook fietsen in Lucca? Lees meer over mijn ervaringen.

Plan een stedentrip Lucca

 • Lucca heeft geen eigen vliegveld, maar dat van Pisa is vlakbij. Boek een (goedkoop!) vliegticket Pisa en stap vervolgens op de trein naar Lucca. De reis duurt ongeveer een halfuurtje en er gaan twee treinen per uur van Pisa naar Lucca.
 • Pak je een huurauto mee in Pisa, dan kun je deze bij je hotel parkeren, of gratis in Lucca aan Via dei Pubblici Macelli.
 • Op zoek naar een leuk hotel in Lucca? Hotel San Marco ligt het buiten de stadsmuren, heeft een fijn zwembad en heel comfortabele kamers.
 • Bekijk alle tips voor een stedentrip Lucca.

Fietsen in Lucca, Italië. Ontdek Lucca op de fiets | Mooistestedentrips.nl

Over fietsen in Lucca

 • Het is heerlijk fietsen in Lucca. En dat komt eigenlijk vooral door die lekker brede stadsmuur om het centrum heen. Dat is een heerlijke plek om te fietsen, iedereen doet het. Vanaf de stadsmuur heb je op verschillende heel mooi zicht op de oude stad. Je kunt de muur op verschillende plekken verlaten, zowel de oude stad in als uit, om zo de stad te verkennen.
 • Ook fietsen in de oude stad van Lucca is relaxt. Alleen in de smalle straatjes moet je soms je bel even gebruiken, maar voor de rest is iedereen goed gewenst aan fietsers. Je kunt je fiets ook overal veilig neerzetten.
 • Wil je met een gids op pad? Dan raad ik je deze fietstocht langs de highlights aan. Ik ging, samen met man en kind, met deze fietstocht mee. En dat beviel erg goed. In drie uur tijd kwamen we langs de mooiste bezienswaardigheden in Lucca en onze kundige en leuke gids van Baja Bikes vertelde ons alles over de bijzondere geschiedenis van de stad.
 • Ga je liever zelf op pad? Je kunt ook heel gemakkelijk een fiets huren in Lucca. Als je deze fietsroute volgt, kom je langs de leukste plekken in de stad.

Fietsen in Lucca

Een stad op de fiets ontdekken is leuk. Vooral met een lokale gids, die gewoon net even die leuke dingen weet die je niet in een reisgids of in een gemiddeld artikel op internet leest. Ik ging al eens fietsen in Berlijn en was erg onder de indruk van alle bijzondere verhalen over de Berlijnse muur. En tijdens het fietsen in Bologna ontdekte ik hele toffe street art. En ook tijdens het fietsen in Lucca ben ik zo veel leuk te weten gekomen over de stad.

Fietsen over de stadsmuur van Lucca

Fietsen in Lucca, Baja Bikes Lucca | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Lucca: stadsmuren van Lucca | Mooistestedentrips.nl

In Toscane leent zich geen stad zo goed voor een fietstocht als Lucca. En dat is vooral te danken aan de iconische stadsmuur. Deze ligt al zo’n tweeduizend jaar om de stad heen en vanaf de 16de eeuw in deze vorm. In de 19de eeuw werd de muur echter verbreed en werd er een park omheen gebouwd, naar idee van Marie Louise de Bourbon, de zuster van Napoleon. Zij wilde namelijk graag met haar koets over de stadsmuur kunnen rijden en dan genieten van frisse lucht en mooie tuinen. De stadsmuur is nu breed genoeg voor wandelaars en fietsers, die er inderdaad dagelijks gebruik van maken. Sterker nog: op de stadsmuur vind je ook een café en geniet je regelmatig van exposities.

Fietsen langs de highlights

Fietsen in Lucca, Cattedrale di San Martino | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Lucca, Cattedrale di San Martino | Mooistestedentrips.nl

Als je de stadsmuur van Lucca als basis gebruikt, kun je via verschillende historische poorten de stad induiken en zo de leukste bezienswaardigheden in Lucca bekijken. Via de Porta San Pietro rijd je bijvoorbeeld zo naar de Cattedrale di San Martino. De kathedraal ligt niet, zoals je misschien zou verwachten, op het centrale plein van Lucca. Hij ligt een beetje verscholen. En het is zo’n plaatje. Een ratjetoe aan bouwstijlen, boordevol symboliek. En dankzij onze gids heb ik er enorm veel van opgestoken.

Fietsen in Lucca, Palazzo Pfanner | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de stadsmuur zie je de tuinen van Palazzo Pfanner liggen, één van de meest opvallende en mooie bezienswaardigheden in Lucca. En via de Porta Santa Maria bereik je het statige stadspaleis heel gemakkelijk. De façade is een beetje nietszeggend, maar als je via de kassa naar de tuinen van het Palazzo wandelt, zie je al snel een prachtige oase. Met een achthoekige vijver, fraaie beelden en mooie doorkijkjes naar de stad.

Lucca bezienswaardigheden: San Michele in Foro | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Lucca, Piazza Napoleone | Mooistestedentrips.nl

Je hoeft vervolgens niet ver door te fietsen in Lucca om bij de volgende highlight van de stad te komen: de San Michele in Foro, die wél op het centrale plein van de stad staat. Zet je fiets aan de kant, haal een ijsje en geniet van de 11de-eeuwse basiliek en bewonder de weelderige versieringen in de vijf rijen zuilen bovenin de kerk. Net om de hoek vind je het grootse Piazza Napoleone, een ruim opgezet autovrije plein voor de zuster van Napoleon, gebouwd in Franse stijl en omzoomd door eeuwenoude steenijken. Via de Porta San Pietro schiet je de stadsmuur weer op.

Koffie drinken bij Puccini

Fietsen in Lucca, tips voor een fietstour door Lucca | Mooistestedentrips.nl

Lucca bezienswaardigheden: Museo Puccini | Mooistestedentrips.nl

Wat je ook gaat doen, tijdens welke Italiaanse stedentrip dan ook. Je kunt niet zonder fatsoenlijke koffiepauze. En dat geldt ook voor fietsen in Lucca. Laat de grote pleinen even voor wat ze zijn en kies voor een smaller straatje of kleiner plein. Wij zetten de fiets weg op Piazza Cittadella. Lap de Italiaanse gewoonte van ‘espresso aan de bar’ even aan je laars en plof neer op het terras van Madama Butterfly. De naam van dit café is niet geheel toevallig, want het Museo Puccini zit er recht tegenover en de meester zelf heeft een fraai standbeeld op het plein. Zet je fiets op slot en wandel nog even het museum in, dat het geboortehuis is van Puccini, en bewonder onder andere bladmuziek en schetsen voor aktes van Puccini’s bekendste opera’s, zoals La Bohème, Tosca en Madame Butterfly.

Onbekende bezienswaardigheden ontdekken

Het leuke van fietsen in Lucca is dat je ook bezienswaardigheden ziet, waar je anders zo maar aan voorbij zou rijden. Zo werden wij, al fietsend over de stadsmuur van Lucca, door onze gids gewezen op de Orto Botanico di Lucca. Je ziet de tuin al vanaf de stadsmuur, maar rijd er ook even naartoe voor een kleine wandeling er doorheen, zodat je de bloemen en fraaie waterpartijen kunt bewonderen.

Bezienswaardigheden Lucca: Orto Botanico di Lucca | Mooistestedentrips.nl

Lucca bezienswaardigheden: Via del Fosso | Mooistestedentrips.nl

Lucca bezienswaardigheden: Basilica di San Frediano | Mooistestedentrips.nl

Twee relatief onbekende bezienswaardigheden in Lucca vind je als je vanaf de stadsmuur via de Porte Santa Maria de stad inschiet. De eerste is Via del Fosso, een lang kanaal door het centrum van de stad. Het water ontspringt aan een bron en is eeuwenlang gebruikt door de bewoners van Lucca als drinkwater en om te koken en wassen. En hoewel Basilica di San Frediano zeker geen onbekende bezienswaardigheid is, vind ik het pleintje dat ervoor ligt echt het noemen waard: Piazza San Frediano. Het kan zo maar zijn, dat dit pleintje me is bijgebleven omdat het chocoladefestival was op het moment dat wij het bezochten. Maar het pleintje is sowieso een fijne plek voor een terrasje, met uitzicht op het fraaie mozaïek van de kerk.

Eindig op het Piazza Anfiteatro

Fietsen in Lucca: Piazza Anfiteatro | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Lucca: Piazza Anfiteatro | Mooistestedentrips.nl

Het Piazza Anfiteatro is een heel goede plein om je fietstocht door Lucca te eindigen. Zoals de naam al doet vermoeden stond hier in Romeinse tijden het amfitheater, maar je ziet het: daar is helemaal niets meer van over. Behalve dan dat de bebouwing in de vorm van het oude theater is gebouwd en dat één van de toegangspoorten naar het plein nog authentiek is. Het wemelt op het Piazza Anfiteatro  van de toeristenwinkels en terrasjes. Perfect dus om even te genieten van een drankje na je fietstocht. Ook trek gekregen? Eten doe je beter niet op het plein, maar er net achter bij Osteria Baralla, één van mijn favoriete restaurants in Toscane.

Fietsen in Lucca
Bewaar op Pinterest

Fietsen in Lucca: ontdek Lucca op de fiets | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Toscane

 • Denk vooral niet dat Pisa niet meer is dan de Toren van Pisa (wat een hardnekkig vooroordeel is dat!). Bekijk alle leuke Pisa bezienswaardigheden. Zie je wel? Genoeg reden voor een bezoek.
 • Vlakbij Pisa en vlakbij Lucca, het kunstzinnige en gezellige Pietrasanta. Een perfecte bestemming voor een dagtrip.
 • Oh, wat viel ik hard voor Siena. Boordevol geweldige bezienswaardigheden en fijne restaurants. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Siena.
 • Wil jij een leuke, vrij onbekende Toscaanse stad ontdekken? Op naar Pistoia! Heel authentiek, met geweldig eten en toffe street art. Bekijk alle bezienswaardigheden in Pistoia.
 • Bekijk alle stedentrips Italië.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrips Italië > Lucca > Fietsen in Lucca

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer