Fietsen in Verona

door Esther

De vele bruggen, de fijne wegen langs de rivier Adige, het knusse oude centrum en de vele bezienswaardigheden daarbuiten maken Verona een perfecte stad om op de fiets te ontdekken. Sterker nog, als je de fiets pakt zie je juist die dingen in de stad die de meeste toeristen links laten liggen. Ik maakte een mooie fietsroute waarbij je zowel de bekende of onbekende bezienswaardigheden van Verona ziet. Bekijk mijn tips en ga fietsen in Verona.

Fietsen in Verona: zo gaat dat

Of je nu een stedentrip Verona maakt of de stad bezoekt tijdens je vakantie in Italië, aan het Gardameer. Het is leuk om te fietsen in Verona. De stad leent zich er erg goed voor. Ja, de straatjes in het oude stadshart zijn niet breed, maar daarbuiten heb je brede avenues en is er genoeg plaats om te fietsen. Bovendien blijven toeristen vaak maar op enkele plekken in de stad plakken, dus het is verder heel lekker om te fietsen in Verona. En het mooie is dat je op de fiets ook net die bezienswaardigheden kun meepakken die de meeste bezoekers links laten liggen. Je kunt mee met verschillende fietstours in Verona.

 • Fiets huren in Verona
  Wil je fietsen in Verona en zowel bekende als onbekende bezienswaardigheden in één dag ontdekken? Dan kun je een fiets huren en mijn fietsroute erbij pakken. Je kunt ook een e-bike huren, dan heb je waarschijnlijk net even wat minder moeite met de bruggen en eventueel de heuvels buiten het centrum.
 • De highlights van Verona
  Als je de stad helemaal niet kent is het leuk om met een fietstocht langs de highlights van Verona te maken. Je rijdt met een e-bike op je gemak langs de mooiste bezienswaardigheden in de stad, komt meer te weten over Verona en krijgt genoeg tijd om uitgebreid foto’s te maken.
 • Fietsen en eten
  Ik schreef het al eens, er zijn zo veel leuke restaurants in Verona. En als je maar één dag in Verona bent, raad ik je echt aan om met deze fietstour mee te gaan. Je ontdekt dan niet alleen de mooiste plekken van de stad, maar gaat ook echt authentiek eten. Je komt langs restaurantjes die de meeste bezoekers nooit zullen vinden.

Fietsen in Verona: bekende en onbekende bezienswaardigheden

Fietsen in Verona: Porta Palio | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn stedentrip Verona besloot ik met een privé gids op pad te gaan. De dag ervoor verkende ik namelijk het oude centrum van de stad en ik wilde graag ook de stad buiten de gebaande paden leren kennen. Ook jij kunt met een privé gids op pad, dan kun je zelf aangeven waar je interesses liggen en wat je graag zou willen zien. Maar je kunt ook een fiets huren en de route hieronder volgen. Mijn fietsroute door Verona combineert bekende en onbekende bezienswaardigheden, perfect als je Verona in weinig tijd wilt leren kennen.

Een mooie startplek voor je fietstocht door Verona is Porta Palio, aan de rand van het centrum van de stad. Ik logeerde er toevallig vlakbij, dus voor mij was het een logische start. Maar toevallig is de eeuwenoude poort ook één van de originele stadspoorten van Verona. Vanaf deze plek sla je rechtsaf om langs de oude stadswallen van Verona te rijden, waarachter nu een groot stadspark bevindt.

Knus Verona: San Zeno

Basilica di San Zeno | Mooistestedentrips.nl

Basilica di San Zeno | Mooistestedentrips.nl

Basilica di San Zeno | Mooistestedentrips.nl

Neem een scherpe bocht naar rechts de Via Porta San Zeno op om op één van de lieflijkste pleinen van Verona uit te komen. Piazza San Zeno is elke zondag het toneel van een grote, gezellige vlooienmarkt en in april staan hier stalletjes van honderden wijnmakers uit de regio tijdens het jaarlijkse wijnfestival. Maar het grote pronkstuk op het plein is toch wel de Basilica di San Zeno, wat misschien wel mijn favoriete bezienswaardigheid in Verona is. En als ik niet was gaan fietsen in Verona was ik hier misschien wel helemaal niet gekomen.

De basiliek van San Zeno is een knap staaltje Romaanse architectuur. Eigenlijk kan ik de kerk alleen maar in superlatieven beschrijven: monumentaal, groots en schilderachtig. Ik ben trouwens niet de enige die er zo over denkt. Volgens kenners is de basiliek de mooiste Romaanse kerk in Italië. De Basilica de San Zeno heeft een schitterend gedetailleerde bewerkte gevel, een mooie bronzen deur en prachtig roosvenster. Binnen is het al net zo bijzonder, met een drieluik met Andrea Mantegna en de resten van San Zeno in de crypte. Shakespeare was trouwens ook onder de indruk van de basiliek, want in zijn beroemde toneelstuk liet hij hier Romeo en Julia elkaar het jawoord geven.

Langs de rivier naar Castelvecchio

Castelvecchio, Verona: bekijk Castelvecchio tijdens je stedentrip Verona | Mooistestedentrips.nl

Museo di Castelvecchio, Verona | Mooistestedentrips.nl

Steek via de Ponte Risorgimento de rivier over en rijd langs de oevers. Je hebt zo mooi uitzicht op wat komen gaat: de Ponte di Castelvecchio, één van de mooiste bruggen van Verona. Nou ja, brug. Eigenlijk is Castelvecchio een brug, verdedigingswerk en kasteel in één. En daarom is het wat mij betreft één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de stad. Blijf even op de oever staan voor een paar foto’s, voordat je de brug oversteekt. Wil je even afstappen om het museum te bezoeken? Goed idee. Lees mijn artikel Highlight in Verona: Castelvecchio, dan weet je wat je kunt verwachten.

Rondje Romeinen

Fietsen in Verona: Piazza Bra | Mooistestedentrips.nl

Arena van Verona | Mooistestedentrips.nl

Porta Borsari, Verona | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch voor Castelvecchio staat, kun je net zo goed even verderop naar de meest bekende highlight van Verona gaan kijken: de Romeinse arena op het kleurrijke en gezellige Piazza Bra. De Arena van Verona is ouder dan het Colosseum in Rome en één van de weinige arena’s die nog wordt gebruikt voor evenementen, zoals concerten of opera’s.

Ontsnap aan de drukte en rijd naar een andere bijzondere Romeinse highlight, de Porta Porsari, die goed verstopt ligt aan het einde van de Corso Cavour. De Romeinse toegangspoort tot de stad dateert uit de eerste eeuw, maar is waarschijnlijk bovenop een nog oudere poort gebouwd. De poort was ooit de belangrijkste toegangsweg tot Verona en is waarschijnlijk daarom zo mooi gedecoreerd.

Tijd voor koffie of lunch: Elk Bakery

Elk Bakery | Mooistestedentrips.nl

Ongemerkt heb je al een flink stuk gefietst en al heel veel gezien. Ofwel: trek en dorst! Steek de Ponte della Vittoria over om af te stappen bij Elk Bakery. Je kunt hier terecht voor koffie met lekkers, ontbijt, brunch of lunch. Dus waar je ook zin in hebt: je zit hier goed. Ook vegetariërs en vegans hebben hier genoeg lekkere opties.

Duomo en Ponte Pietra

Duomo van Verona | Mooistestedentrips.nl

Kathedraal van Verona | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Verona: Ponte Pietra | Mooistestedentrips.nl

Steek de brug weer over en rijd langs het water naar de kathedraal van Verona, de Duomo. Met je kaartje van de Basilica de San Zeno kun je de kathedraal ook bezoeken. En dat is toch zeker wel de moeite. Omdat er steeds weer stukken aan de kathedraal zijn gebouwd, is een bezoek een soort kruip-door-sluip door naar verschillende kapellen, wat stiekem erg leuk is. Er hang ook een prachtig schilderij van Titiaan.

Even verderop vind je de mooiste brug van Verona, de Ponte Pietra. Vanaf deze brug heb je een schitterend uitzicht op de oude stad, maar ook op de Romeinse overblijfselen aan de overkant.

Verona op hoogte

Teatro Romano e Museo Archeologico | Mooistestedentrips.nl

Teatro Romano e Museo Archeologico | Mooistestedentrips.nl

Aan de overkant van de Ponte Pietra zoek je even een goede plek om je fiets te parkeren, want er zijn hier twee bezienswaardigheden die leuk zijn om even te bezoeken. Het eerste is het Teatro Romano e Museo Archeologico, het oude Romeinse amfitheater dat uit de heuvel is gehakt. Klauter naar boven om het archeologisch museum te bezoeken.

Of je stapt op de Funicolare di Castel San Pietro naar Castel San Pietro. Dit kasteel staat trots bovenop de heuvel en je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. Een retourtje met de kabelbaan kost slechts een paar Euro, maar loop toch terug naar beneden vanaf het kasteel. Want je loopt door de mooiste dromerige straatjes van Verona.

Laatste stop: Piazza Erbe

Casa di Giulietta, Verona | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Verona: Piazza delle Erbe | Mooistestedentrips.nl

Fiets nog even langs de rivier om via de Ponte Nuovo de oude stad weer in te schieten. Je fietst als vanzelf tegen Casa di Giulietta aan, het balkon van Julia. Het is hier meestal ontzettend druk, maar als dat niet zo is kun je even een kijkje nemen in het mooie hofje.

Je fietstocht eindigt op één van de bekendste pleinen van Verona, het Piazza delle Erbe. Van oudsher werd in de stalletjes groente, fruit, kruiden en specerijen verkocht. Nu staan ze helaas vol met toeristische spulletjes. Neem toch even een kijkje op het plein, want de fresco’s op de gevels boven alle terrasjes zij echt heel bijzonder. Wil je nog wat drinken? Even verderop ligt Piazza dei Signori, wat mij betreft een leuker plein dan Piazza delle Erbe. Hier kun je in alle rust een goed glas wijn bestellen bij Caffè Dante. Nog puf over? Neem dan de lift naar boven om op de top van de Torre dei Lamberi van een prachtig uitzicht te genieten.

Gratis fietsroute door Verona

Heb je zin gekregen om te fietsen in Verona en wil je de bezienswaardigheden bekijken die ik heb beschreven? Maar weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Geen nood. Met mijn gratis fietsroute door Verona kun je de stad perfect op de fiets verkennen.

Fietsen in Verona: gratis fietsroute door Verona | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Verona

 • Je vliegt in minder dan twee uur naar Verona en vliegtickets zijn ook helemaal niet zo duur. Je kunt bijvoorbeeld met Transavia naar Verona vliegen. Vergelijk vliegtickets Verona en bekijk wanneer jij goedkoop naar Verona kunt vliegen.
 • Er zijn veel leuke hotels in Verona. Ik sliep ontzettend lekker bij het gloednieuwe StraVagante, vlakbij Porta Palio. Ga je fietsen in Verona? Hier kun je je huurfiets veilig neerzetten. Liever in het centrum logeren? Dan is het Marco Polo Hotel een goede keuze.
 • Handig om bij je te hebben: de Verona kaart. Met deze kortingskaart reis je gratis met het openbaar vervoer en kun je gratis of met flinke korting naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden in de stad.

Lees meer over Verona

 • Verona is een geweldige stad voor een stedentrip Italië. De stad is lang niet zo druk en toeristisch als bijvoorbeeld Venetië en Rome. En toch is het er heerlijk authentiek. En romantisch! Lees mijn artikel Verona: stad van de liefde om de mooiste plekjes van de stad te ontdekken.
 • Zeg je stedentrip Italië, dan zeg je natuurlijk lekker eten. Plof niet neer op Piazza Bra of Piazza del Erbe (nou ja, niet voor meer dan een drankje), want als je een beetje verdwaalt ontdek je de leukste restaurants in Verona.
 • Eén van de leukste bezienswaardigheden in Verona is Castelvecchio: brug, fort, kasteel en museum in één. In mijn artikel Highlight in Verona: Castelvecchio waarom een bezoek echt de moeite waard is.
 • Doe inspiratie op voor een stedentrip Verona.

Fietsen in Verona
Bewaar op Pinterest

Fietsen in Verona: met leuke fietsroute door Verona | Mooistestedentrips.nl
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Verona > Fietsen in Verona

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer