Pisa bezienswaardigheden: 13x doen

door Esther

Als je dacht dat in Pisa alleen de Toren van Pisa het bekijken waard is, kom je nog voor een verrassing te staan. Er is namelijk stiekem best veel te zien en te doen in Pisa, als je net even wat verder durft te kijken dan je neus (en de toren) lang is. Wandel langs de rivier de Arno, ontdek gezellige pleinen en stap op de fiets. Bekijk de leukste Pisa bezienswaardigheden.

Plan een stedentrip Pisa

  • Vliegen naar Pisa is gemakkelijk en helemaal niet duur. Je vliegt vanaf Amsterdam, Eindhoven of één van de luchthavens in de grensstreek naar Pisa met bijvoorbeeld Transavia, Easyjet of Ryanair. Er zijn meerdere vluchten per dag om uit te kiezen. Vergelijk vliegtickets Pisa en bekijk wat voor jou handig uitpakt.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Pisa. Ben je met de auto? Logeer dan bij Pisa Tower Plaza voor ruime kamers met uitzicht op de beroemde toren én een fijn zwembad. In de stad zelf is The Rif een heel fijne keuze.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Pisa.

Pisa bezienswaardigheden: de voorbereidingen

Bezienswaardigheden Pisa | 13x Wat te doen in Pisa

  • Kom je met de auto naar Pisa? Dan moet je de auto ergens kwijt. Mijn gouden tip is om hem te parkeren bij het voetbalstadion, bij Parking Via Piave. Op zondag is parkeren hier zelfs gratis. Vanaf de parkeerplaats loop je zo naar de bekende Pisa bezienswaardigheden.
  • Voor de Toren van Pisa kan het druk zijn. Het is aan te raden om van te voren je toegangsticket te regelen. Bij de toegang voor de Toren van Pisa is ook de toegang tot de kathedraal inbegrepen.
  • Wil je echt alles op het Piazza dei Miracoli zien, dan is dit toegangtsticket een aanrader (wij hadden er eentje, werkte super). Met dit tickets kun je niet alleen naar binnen bij de Toren van Pisa, maar ook bij de kathedraal, Battistero di San Giovanni, Composanto en het Sinopie Museum. Geloof me, het is waar voor je geld én het is fijn om ter plaatse niet in de rij te hoeven staan voor de (algemene, drukke) kassa.

Pisa bezienswaardigheden

Fietsen in Pisa

Fietsen in Pisa | Baja bikes Pisa

Ben je maar één dag in de stad en wil je de leukste Pisa bezienswaardigheden zien? Stap op de fiets. Tijdens deze fietstour zie je in een aantal uur niet alleen de bekende bezienswaardigheden in Pisa, maar kom je ook door allerlei leuke wijken en zie je bezienswaardigheden in Pisa die de meeste bezoekers niet te zien krijgen. Bovendien is Pisa een heel leuke stad om doorheen te fietsen.

Piazza dei Miracoli

Pisa bezienswaardigheden: Piazza dei Miracoli | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je stedentrip word je als vanzelf naar het Piazza dei Miracoli getrokken, hier vind je namelijk de meest belangrijke Pisa bezienswaardigheden, waaronder de Toren van Pisa. Het enorme plein is, logischerwijs, de meest populaire trekpleister van de stad. En ook de meest drukke. Toch vond ik het nog wel meevallen met de drukte toen wij het plein bezochten in september. Goed om te weten is dat de meeste bezoekers deel uitmaken van tourgroepen die met een gids langs alle bezienswaardigheden lopen, maar ze niet daadwerkelijk bezoeken. Met het aantal bezoekers in de attracties van Piazza dei Miracoli viel het mij ontzettend mee. Wel raad ik je aan om een toegangspas te kopen voor alle bezienswaardigheden op Piazza dei Miracoli, want op het plein is maar één plek waar je de tickets kunt kopen.

Toren van Pisa

Toren van Pisa | Mooistestedentrips.nl

Geen stedentrip Pisa zonder Toren van Pisa! De toren werd ook gebouwd als klokkentoren voor de ernaast gelegen Duomo en was bij oplevering aan het einde van de 14de eeuw al scheef. Later is nog geprobeerd om de toren wat rechter te zetten en deze poging is nog vrij goed zichtbaar. Het is erg leuk om de Toren van Pisa eens in volle glorie te bewonderen en te beklimmen (hij lijkt namelijk écht op dat spelletje dat we vroeger hadden!). Er mogen maar 45 mensen gelijktijdig de toren in, dus van te voren een toegangsbewijs kopen, is aan te raden. Met dit kaartje mag je ook de Duomo in. Houd er rekening mee dat kleine kinderen de toren niet op mogen.

Duomo di Santa Maria Assunto

Pisa bezienswaardigheden: Duomo | Mooistestedentrips.nl

De Duomo van Pisa is echt een plaatje, in wit, roze en groen marmer en een koepel die glanst in de zon. Loop eerst even een rondje om de indrukwekkende kathedraal, want de mozaïeken en bronzen deuren zijn heel bijzonder. Binnen die je dat de koepel van hout is, met goud ingelegd. En je ziet dat de kathedraal ook is gedecoreerd met islamitische elementen, wat erg in zwang was toen de kathedraal werd gebouwd, in de 11de eeuw.

Battistero di San Giovanni

Pisa bezienswaardigheden: Battistero | Mooistestedentrips.nl

Battistero di San Giovanni is toch wel één van de meest opvallende gebouwen op het Piazza dei Miracoli. Het is de doopkapel die bij de Duomo hoort. De bouw ervan begon ongeveer tegelijk met de Duomo in de 11de eeuw. Maar de kapel werd twee eeuwen later pas afgemaakt. Als je net in de kathedraal bent geweest, doet het interieur van de doopkapel wat sober aan. Maar de akoestiek is er geweldig.

Camposanto

Pisa bezienswaardigheden: Camposanto | Mooistestedentrips.nl

Pisa bezienswaardigheden: Camposanto | Mooistestedentrips.nl

Van alle Pisa bezienswaardigheden op het Piazza dei Miracoli wilde ik het liefst naar het Camposanto. Dit klooster is adembenemend mooi en ontzettend rustig. Ooit werden alleen vooraanstaande Pisani hier begraven. De prachtige fresco’s werden tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog allemaal vernietigd en worden tot op de dag van vandaag gerestaureerd, wat heel interessant is om te zien. Zoek vooral even naar de fresco’s van Bunamico Buffalmacco en zijn interpretatie van Inferno.

Museo delle Sinopie

Pisa bezienswaardigheden: Museo delle Sinopie | Moois

Het Museo delle Sinopie is er één voor de liefhebbers. Toen de fresco’s van het Camposanto tijdens bombardementen van de Tweede Wereldoorlog werden verwoest, werd daarna besloten om ze te restaureren. Tijdens het restaureren kwamen sinopia’s tevoorschijn. Opzetten, of blauwdrukken, voor de fresco’s. Gemaakt in roodpigmenten. Het interessante daarvan is dat de sinopia’s meestal door de grote meesters werden gemaakt en de freco’s daarna door hun leerlingen werden voltooid. In het museum kun je een groot aantal van de sinopia’s bekijken.

De oude stadsmuur

Pisa bezienswaardigheden: stadsmuren | Mooistestedentrips.nl

Eén van de bezienswaardigheden in Pisa op het Piazza dei Miracoli waarvoor je apart een kaartje moet kopen zijn de oude stadsmuren. Deze liggen gedeeltelijk langs het Piazza dei Miracoli en lopen helemaal tot aan de Arno. Er zijn verschillende punten waarop je de muur op en af kunt, maar houd er rekening mee dat je met je entreekaartje maar één keer de muur op mag. De meeste bezoekers aan Pisa hebben geen idee dat de stadsmuren te bezoeken zijn, dus meestal is het er heerlijk rustig.

Piazza dei Cavalieri

Pisa, Italië: Piazza dei Cavalieri | Mooistestedentrips.nl

Het Piazza dei Cavalieri vond ik het mooiste plein in Pisa. Het is een staaltje fijne late renaissance en omgeven door heel fraaie bouwwerken, zoals Palazzo dell’Oroïogio,  Palazzo del Collegio Puteano, het Palazzo dei Cavalieri en Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri. Zoals de naam je al vertelt, was dit plein ooit bedoeld voor de ridders van een bepaalde orde. Nu is het een plek voor studenten, want de universiteit van Pisa is hier gehuisvest.

Botanische tuin

Orto Bonatico, de botanische tuin van Pisa | Mooistestedentrips.nl

De botanische tuin van Pisa, de Orto Botanico in Pisa, is de oudste botanische tuin ter wereld (hoewel, laat ze het in Padova niet horen!) en werd gemaakt in opdracht van Cosimo I de’Medici. Je vindt er planten, bomen en bloemen uit (letterlijk) alle windstreken. De waterbloemen (enorme waterlelies) en de kas vond ik het meest interessant.

Wandelen langs de Arno

Pisa bezienswaardigheden: wandelen langs de Arno | Mooistestedentrips.nl

Het is een beetje bijzonder misschien om de rivier tot één van de bezienswaardigheden in Pisa te scharen, maar in het geval van de Arno is het toch echt zo. Ten eerste is de rivier een prima plek om de massa’s toeristen te ontvluchten en langs de rivier is ook genoeg te zien. Helaas werden de fraaie bruggen die ooit de oevers van de Arno verbonden door de geallieerden platgebombardeerd, maar gelukkig is er nog altijd genoeg moois te zien. De meeste gebouwen langs de Arno zijn geel of hebben pasteltinten en er staan een paar bijzondere exemplaren tussen, zoals het Palazzo Medici, Palazzo Roncioni en Palazzo Blu.

Chiesa di Santa Maria della Spina

Pisa bezienswaardigheden: Chiesa di Santa Maria della Spina | Mooistestedentrips.nl

Pisa bezienswaardigheden: Chiesa di Santa Maria della Spina | Mooistestedentrips.nl

Eén van de pareltjes langs de Arno en wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden in Pisa is de Chiesa di Santa Maria della Spina. Een hele mond vol voor zo’n klein, maar wonderschoon kerkje. De gotische kerk is vernoemd naar één van de doornen uit de kroon van Jezus, die hier tijden heeft gelegen. Daarvoor hoef je de kerk inmiddels niet meer te bezoeken, want het reliek is inmiddels verplaatst. Wat je er nog wel kunt zien is de Madonna met kind van Andrea and Nino Pisano en wisselende exposities.

Tuttomondo: Keith Haring

Tuttomondo: Keith Haring | Mooistestedentrips.nl

Onder de bezienswaardigheden in Pisa verwacht je waarschijnlijk geen street art, maar toch kun je dit her en der verspreid door de stad wel vinden. Toegegeven, naar de meeste street art moet je goed zoeken. Dat zijn bescheiden (maar goede!) paste-ups op lantaarnpalen en deurtjes van gaskastjes. Maar naar één werk hoef je helemaal niet te zoeken: de mural van Tuttomondo van kunstenaar Keith Haring. Het is echt de moeite waard om op zoek te gaan naar het kunstwerk, vlakbij Piazza Vittorio Emanuele II. Op de muur staan dertig figuren die samen wereldvrede uitbeelden.

Bezienswaardigheden omgeving Pisa

Wil je je stedentrip een dag of wat verlengen, ben je op reis door Toscane of wil je de regio gewoon iets beter leren kennen? In omgeving Pisa is ontzettend veel te doen en te zien: mooie dorpjes, fraaie steden en heel fijne stranden. Ik maakte een stedentrip Pisa tijdens onze vakantie in Toscane en wij bezochten de meeste bezienswaardigheden in omgeving Pisa met een huurauto. Maar als je in Pisa verblijft is het net zo gemakkelijk om een aantal bezienswaardigheden met de trein te bezoeken.

Lucca

Lucca, Italië | Mooistestedentrips.nl

Lucca is op zich al een stedentrip waard, maar de stad is ook leuk om te bezoeken tijdens je stedentrip Pisa. De stad is wonderschoon en is prachtig ingeklemd tussen de stadsmuren. De knusse pleinen, fraaie pleinen en palazzo’s zijn verterend mooi. De highlights van Lucca kun je gemakkelijk in een dag bekijken, zoals de kathedraal, Torre Guinigi, Palazzo Pfanner en de beroemde stadsmuren. Tip: ga mee met een fietstour door Lucca en leer de stad kennen, terwijl je over de stadsmuren fietst en de stad in schiet en de mooiste bezienswaardigheden van de stad leert kennen. Maar Lucca heeft ook genoeg leuke geheime plekken, zoals een gracht en een heleboel fraaie Art Nouveau net buiten de stadsmuren. Stiekem is één dag niet genoeg. Je reist heel gemakkelijk van Pisa naar Lucca, er gaat elk halfuur een trein en je bent er binnen 30 minuten. Bekijk alle Lucca bezienswaardigheden.

Livorno

Livorno, Italië | Tips voor een bezoek aan Livorno, Italië

Livorno is een wat onbekende stad in Toscane die veel bezoekers links laten liggen. En eerlijk, wij bezochten de stad ook in eerste instantie alleen maar, omdat we met ons zoontje het Aquarium in Livorno bezochten. En toen kwamen we erachter dat Livorno eigenlijk een heel leuke stad was. Ik vond de Terrazza Mascagni, de boulevard met zwart-wit geblokte marmer tegels, is schitterend langs de zee aangelegd en een wandeling meer dan waard. Ook de overdekte markt (de grootste in Toscane) vond ik waanzinnig en verliet ik met volle boodschappentassen en een volle maag van al het proeven. Het buurtje Picola Venezia’ mag dan in geen enkel opzicht doen denken aan Venetië, het is wel een leuke wijk en je kunt er heerlijk vis eten. Livorno ligt in de directe omgeving Pisa. Je reist in minder dan twintig minuten van Pisa naar Livorno met de trein, er gaat elke twintig minuten een trein. Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Livorno.

San Miniato

San Miniato, Italië | Mooistestedentrips.nl

Ik was ontzettend gecharmeerd van het dorpje San Miniato, op zo’n veertig minuten rijden ten oosten van Pisa. San Miniato is bekend vanwege de witte truffels die er in de omgeving worden gevonden en die je in het dorpje overal (in verschillende vormen) kunt proeven. Maar ik vond het dorpje vooral ontzettend mooi gelegen. Wandel richting de Torre di Frederico II en beklim deze voor een geweldig uitzicht op de omgeving, dwaal over het kerkplein en plof daarna neer bij één van de fijne restaurants aan de Via Augusto Conti voor een fijne lunch met prachtig uitzicht (en truffels).

Pietrasanta

Pietrasanta, Italië | Mooistestedentrips.nl

Pietrasanta, Italië | Mooistestedentrips.nl

Pietrasanta is een heel leuke en verrassende plek om in omgeving Pisa te ontdekken. Het plaatsje wordt veel bezocht door fietsers, vanwege het prachtige heuvelachtige achterland en de rest van de toeristen laat Pietrasanta vaak een beetje links liggen. En dat is aan de ene kant zonde, maar aan de andere kant ook heerlijk. Want het stadje is gewoon heerlijk authentiek. Aan de ene kant is het alles wat je van een Toscaans stadje mag verwachten: een fraai en gezellig kerkplein, met een imposante Duomo in het midden en een keur aan geweldige winkels en restaurantjes in de zijstraten ervan.

Maar Pietrasanta heeft het MUSA, een vooruitstrevend museum voor beeldende kunst die de collectie niet alleen binnen de muren houdt, maar over de hele stad uitstrooit. Sta er niet van te kijken als er ineens een grote banaan of een enorme fauteuil voor de Duomo prijkt, of dat hele gebouwen zijn ingepakt en voorzien van een nieuw decor. Toen wij er waren, kwamen wij een grote vergulde aardbei tegen en hing de hele Via Giuseppe Mazzini vol bontgekleurde windmolentjes. Oh ja, en Pietrasanta heeft een eigen strand. Dikke bonus. Vanuit Pisa rijdt er elke 30 minuten een trein naar Pietrasanta, je bent er in minder dan een halfuur.

Viareggio

Viareggio, Italië | Mooistestedentrips.nl

Viareggio, Italië | Mooistestedentrips.nl

Als je in omgeving Pisa een dagje naar het strand wilt, dan moet je simpelweg naar Viareggio. Elke twintig minuten vertrekt er vanuit Pisa een trein naar deze populaire badplaats, de reis duurt iets meer dan een kwartier. Wat mij nog het meeste aantrok in Viareggio was de heerlijke Art Nouveau uit lang vervlogen tijden aan de Viale Regina Margherita. Een lange wandelpromenade vol met winkels, ijstentjes en restaurants.

De meeste restaurants lopen aan de achterkant door tot beach club. Als je er gaat eten, kun je er meestal ook wel een strandstoel huren en een paar uur genieten van het strand en de zee. Als je een hele dag in Viareggio aan het strand wilt liggen, dan is Bagno Nettuno aan de Viale Regina Margerita een goede optie: met bars, restaurants, een zwembad en faciliteiten voor kinderen. Wil je gewoon strand zonder poespas? Ten zuiden van de jachthaven vind je een lange en brede strook zand waar je gewoon je handdoekje kunt uitspreiden. Een leuk restaurant of gezellige strandbar is nooit ver weg.

Pistoia

Pistoia, Italië | Mooistestedentrips.nl

Pistoia, Italië | Mooistestedentrips.nl

Misschien niet de directe omgeving Pisa, maar wel heel erg leuk om te bezoeken: Pistoia. Deze stad, precies tussen Lucca en Florence, wordt ook wel ‘klein Florence’ genoemd. En zodra je de klokkentoren van de kathedraal beklimt, snap je meteen waarom dat zo is. De koepels en schitterend wit en groen marmeren historische bouwwerken springen meteen in het oog. Pistoia is een plaatje. Er zijn verschillende kerken en musea om te bezoeken, maar stiekem is het in Pistoia gewoon een goed idee om door de historische straten te dwalen, het lekkerste op de markt op en rondom Piazza della Sala te kopen en je in de kleine straatjes te laten verrassen door alle street art. Een echte must-do is wat mij betreft uitgebreid eten bij Taverna Gargantuà op het knusse Piazzetta Ortaggio. Met openbaar vervoer ben je wel even onderweg, maar met de (huur)auto ben je er vanuit Pisa binnen een uur. Parkeren doe je (gratis) op Parcheggio Cellini.

Pisa bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Pisa? 13x Pisa bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Italië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Pisa > Pisa bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer