Hanzestad Kampen is buitengewoon charmant en een heel leuke bestemming voor een stedentrip. De oude stad heeft een indrukwekkend decor en bestaat uit charmante straatjes, gezellige pleinen en indrukwekkende stadspoorten. Tijdens je weekendje weg geniet je hier van bijzondere musea, leuke kleurrijke winkels, gezellige horeca en vooral van de aardige mensen. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Kampen en plan je weekendje weg.


Plan je bezoek aan Kampen
- Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Kampen. Vanaf het station steek je de brug over de IJssel over en je wandelt zo het oude centrum in.
- Kom je liever met de auto naar de stad? Kies voor een hotel met parkeerplaats. Bij het station kun je ook langere tijd gratis parkeren, neem dan wel je blauwe parkeerschijf mee.
- Er zijn een heleboel leuke hotels en B&B’s in Kampen, maar als je niet alleen Kampen, maar ook de omgeving en andere Hanzesteden wilt ontdekken? Dan zijn er ook een paar heel leuke vakantieparken in de buurt.
- Bekijk alle leuke stedentrips Nederland.
Logeren in Kampen
Boetiek Hotel Kampen
Als je door Kampen wandelt, zie je waarschijnlijk wel dat er enorm veel mooie Jugendstil gebouwen in het oude centrum staan. En bij Boetiek Hotel Kampen logeer je in zo’n fraai historisch pand. Het hotel is gelegen aan de IJsselkade, op steenworp afstand van alle bezienswaardigheden in Kampen. Het hotel heeft verschillende soorten kamers en in een aparte dependance zijn nog ruime studio’s en een groot appartement, voor als je net even wat meer ruimte wilt of met een wat grotere groep op pad bent.
Europarcs De IJssel Eilanden
Op steenworp afstand van Kampen vind je vakantiepark Europarcs De IJssel Eilanden. Schitterend gelegen in het groen, omringd door water. Of je nu zin heb in een weekendje Kampen of ook de omgeving wilt ontdekken: hier vind je een vakantiehuisje dat bij je past. Er zijn huisjes van vier tot en met tien personen: fris en gezellig ingericht, met natuurlijke kleuren en materialen. Op het park zijn fietsen, bootjes en sups te huur, er is horeca en verschillende speelopties voor de kinderen.
Over Kampen
Zodra je Kampen binnenkomt, merk je meteen dat het ooit een zeer rijke stad was. En dan klopt, want in de middeleeuwen leverde de gunstige ligging aan de IJssel de stad veel handel op. Dankzij de handel in zout, hout, bier en textiel maakte Kampen een bloeiperiode door en in de 14de en 15de eeuw was het één van de rijkste steden in Noordwest Europa. De stadspoorten, kerken en koopmanshuizen uit die tijd staan nog altijd trots overeind. Kampen telt bovendien ruim vijfhonderd Rijksmonumenten, dus het is niet zo vreemd dat hier het rijke verleden van de stad nog altijd leeft. Toch is Kampen verre van stoffig. Op de gezellige pleinen vind je een leuke verzameling cafés en restaurants en met goed weer zitten te terrassen altijd vol. En doordat het stadje aan de IJssel ligt, is de natuur er, met de fiets of de boot, nooit ver weg.
12x Wat te doen in Kampen
Hanzestadwandeling Kampen
Als je nog nooit in Kampen bent geweest, is het leuk om een stadswandeling te maken. Je kunt mee met een gids of (heel handig) gewoon deze stadswandeling downloaden. Tijdens de wandeling kom je langs de bekendste bezienswaardigheden in Kampen, leer je alles over de ‘Kamper ui’ en kom je te weten wie nu eigenlijk ‘De Stomme van Campen’ was. Bovendien leidt de stadswandeling door de mooiste straatjes van de stad.
De stadspoorten van Kampen
De stadspoorten van Kampen zijn behoorlijk indrukwekkend. Vandaag de dag telt de stad er nog maar drie en dat zijn al zeer imposante exemplaren. Kun je nagaan dat het er ooit twintig waren. Neem tijdens je bezoek aan Kampen de tijd om de Cellebroederspoort, Broederpoort Koornmarktspoort te bezoeken. De eerste twee, grenzend aan het park, zijn wat mij betreft het mooist, zeker in de lente als ze zijn omringd door bloesembomen.
Stedelijk Museum Kampen


Het Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het fraaie, oude stadhuis van de stad. Dit stadhuis behoort tot één van de belangrijkste monumenten in Nederland en alleen daarom is het museum al een bezoekje waard. Binnen de museummuren komt de geschiedenis van de Hanzestad tot leven aan de hand van een aantal thema’s. Natuurlijk ontbreekt het water niet, aangezien de ligging aan de IJssel (die ooit direct was verbonden met de Zuiderzee) zo belangrijk was voor de economische voorspoed van de stad. Ook religie is een belangrijk thema, aangezien twee theologisch universiteiten zich na de reformatie in de stad vestigden. Het museum is goed opgezet en de collectie is echt interessant om te bekijken.
Ikonenmuseum Kampen
Eén van de andere leuke, en wat wonderlijke, bezienswaardigheden in Kampen is het Ikonenmuseum. Dit museum is gevestigd in een oud klooster dat in de middeleeuwen van de Minderbroeders was. Het huisvest zo’n 170 Oosters-Orthodoxe iconen en dit is daarmee de grootste verzameling iconen is West-Europa. Je leert in het museum alles over deze afgodsbeeltenissen en ik vond het echt heel interessant. Maar ik werd misschien wel nog vrolijker van de tijdelijke expositie van Henk Helmantel, wiens werk ‘Stilleven bij openraam’ ik buitengewoon mooi vind.
Street art in Kampen
Om Kampen nou een street art stad te noemen, gaat wat ver. Maar toch zijn er bijzondere dingen te zien. Zo is het portret op de zijgevel van het Stedelijk Museum inmiddels een bekend ijkpunt in de stad en zie je overal in het oude centrum nog nieuwe schilderingen van oude muurreclames. Hoogtepunt is, wat mij betreft, het werk van De Strakke Hand aan de Broederstraat. Het Utrechtse kunstcollectief maakte dit kunstwerk tijdens het Hanzejaar toen langs de Hanzestedenfietsroute van Duitsland naar Nederland toen van dit type kunstwerken werden gemaakt in verschillende steden. In Kampen zie je een glimp van een een glimp van de Kamper Kogge, wat veel Kampenaren het symbool van de stad vinden. Meer werk van De Strakke Hand vind je bijvoorbeeld in Harderwijk en Deventer.
De Nieuwe Toren
Toen het het Heilige Geest gasthuis in 1646 in vlammen opging, besloot het stadsbestuur dat er een imposante klokkentoren op die plek moest komen. De bouw ervan kostte bijna vijftien jaar. Maardan heb je ook wat. In de beiaardtoren hangen maar liefst 48 klokken die je regelmatig goed kunt horen. Op Kamper Ui(t) Dagen kun je de Nieuwe Toren ook beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de IJssel.
De Eenhoorn & de Olifant
De Eenhoorn & de Olifant zijn twee aparte, historische winkels, die naast elkaar zijj gelegen in het hart van de stad en met recht twee bijzondere bezienswaardigheden in Kampen mogen worden genoemd. De twee winkels openen gezamenlijk de deuren voor De Eenhoorn & De Olifant: rondleidingen en proeverijen. Je duikt in de wereld van de koffiebonen, het branden van de bonen en het malen ervan en ziet hoe er in de laatst overgebleven sigarenfabriek van Kampen nog met de hand sigaren worden gerold. Echt bijzonder om even binnen te kijken.
Winkelen in Kampen
Hoewel Kampen niet heel groot is, is het een verrassend leuke stad om te winkelen. Grote ketens zijn er maar mondjesmaat en daardoor blijft er genoeg ruimte over voor originele boetieks. Zet bijvoorbeeld koers naar de Geerstraat waar je een heel fijne collectie vintage kledings en accessoires en mooie eerlijke merken vindt bij Fair & Share of de leukste kleurrijke kleding, accessoires en decoratie koopt bij Kunstig Kitschwerk. Ook bij Waypoint aan de Oudestraat heeft mooie vintage en brocante parels. Pand 27 is een leuke comceptstore en Blaak is een kleurrijke kledingwinkel gevestigd in een prachtig Jugendstil pand.
De Brood Barista
De Botermarkt is één van de gezellige pleinen in Kampen en het is zeker een goede plek om je dag te beginnen. Zoek een tafeltje bij De Brood Barista (of plof met goed weer op het terras) en bestel een goede kop koffie, versgebakken taart of een broodje. Dit is trouwens ook een heel fijne plek om te ontbijten, brunchen en lunchen.
Posthuus Kampen
Voor de lunch schuif je aan bij Posthuus Kampen, gevestigd in een mooi oud gebouw van de stad. Hier is het leuk zitten en bestel je lekkere broodjes, soepen, salades en borrelplanken. Loop na het eten ook nog even naar boven, want daar vind je de winkel en het atelier met allemaal leuke (handgemaakte) cadeaus.
Lalaloes
Een Franse quicherie, gewoon in Kampen. Dat moet je toch even met eigen ogen gaan bekijken. Loop ’s ochtends vroeg langs Lalaloes voor verse croissants, houd er koffiepauze met koffie, thee, Franse limonade en de lekkerste huisgemaakte tartelettes, macarons en koekjes of ga lunchen met een heel lekkere quiche. Wordt het een klassieke quiche lorraine of ga je voor iets spannenders met geitenkaas, zalm of salami?
De Stomme van Campen
‘De Stomme van Kampen’ was de schilder Hendrick Avercamp. Hij schilderde, in de 17de eeuw, prachtige oer-Hollandse winterse taferelen. En hij was doofstom. Maar De Stomme van Campen is ook een prachtig eet- en proeflokaal in Kampen. Hier vind je altijd wisselende streekbieren op de tap en op de kaart, waaronder biertjes van de Kampense Brouwerij de Wereld. ’s Avonds bestel je hier de lekkerste burgers en vleesgerechten. Kinderen eten ook lekker mee.
12x wat te doen in Kampen
Bewaar op Pinterest
Meer Hanzesteden op Mooistestedentrips.nl
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Nederland > Mini-break in Nederland: Kampen