door Esther
Fietsen in Brugge, ontdek Brugge op de fiets | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Brugge

Als er één stad een stedentrip waard is, is het Brugge wel. Je kunt er heerlijk dwalen door de smalle klinkerstraatjes en genieten van de vele grachtjes, schitterde huisjes met trapgeveltjes en de goede restaurants. Verdwalen doe je nooit in Brugge: volg de Belfort en je komt altijd op de markt uit. Bekijk alle tips voor een stedentrip Brugge.

Stedentrip Brugge, weekendje Brugge | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brugge, weekendje Brugge | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brugge, bezienswaadrigheden Brugge | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brugge, bezienswaadrigheden Brugge | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brugge, boottochtje Brugge | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brugge, boottochtje Brugge | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brugge, musea in Brugge | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brugge, musea in Brugge | Mooistestedentrips.nl
Fietsen in Brugge, ontdek Brugge op de fiets | Mooistestedentrips.nl Fietsen in Brugge, ontdek Brugge op de fiets | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brugge, cafés en restaurants Brugge | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brugge, cafés en restaurants Brugge | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Brugge: winkelen in Brugge Stedentrip Brugge: winkelen in Brugge
Stedentrip Brugge, tips over Brugge | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Brugge, tips over Brugge | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Brugge

Brugge is altijd een stedentrip waard. Het stadje is zo lieflijk dat het in de winter net zo romantisch kan zijn als midden in de zomer. Houd er rekening mee dat het tijdens een weekendje Brugge flink drukker kan zijn dan doordeweeks, dus als je de stad een beetje voor jezelf wilt hebben: plan dan eens een stedentrip Brugge op een paar doordeweekse dagen. Bekijk het actuele weer in Brugge.

Stedentrip Brugge plannen

Stedentrip Brugge: alles in één plannen
Heb je zin in een leuke stedentrip Brugge, maar heb je geen zin om eindeloos het internet af te speuren? Hoeft ook niet. Er is altijd wel een goede aanbieding Brugge te vinden. Je kunt dan kiezen uit reizen met de auto of trein en de leukste hotels in Brugge.

Stedentrip Brugge: zelf plannen
Een stedentrip Brugge zelf samenstellen is helemaal niet moeilijk. Je kunt natuurlijk met de auto naar Brugge, maar dan kun je best veel parkeergeld kwijt zijn. Koop daarom een treinkaartje Brugge en ga vervolgens op zoek naar een leuk hotel in Brugge.

Met de trein naar Brugge

Aangezien de binnenstad van Brugge voor een groot deel autovrij is en je maar lastig bij hotels kunt parkeren (vaak ben je toch op de grotere parkeergarages aangewezen), is het handig om met de trein naar Brugge te gaan. Je koopt al een kaartje voor €32. Je koopt het voordeligste treinkaartje als je zo’n 3 maanden van te voren reserveert.

Openbaar vervoer Brugge

Met de bus kun je eenvoudig het centrum bereiken vanaf het station van Brugge. Het centrum van Brugge is voor een groot gedeelte autovrij.

Fietsen in Brugge

Highlights van Brugge op de Fiets
Brugge met de fiets ontdekken is superleuk en deze fietstocht met een gids is een echte aanrader voor een weekendje Brugge. Je gaat namelijk op pad en ontdekt de bezienswaardigheden in Brugge. In zo’n 2,5 uur fiets je langs de prachtige grachtjes, zie je de Burg en de Markt, maar ook het vredige Begijnhof en Minnewater. Allemaal dingen die je niet mag missen tijdens je stedentrip Brugge. En je gids vertelt je allemaal leuke weetjes over Brugge, en je kunt hem of haar natuurlijk ook naar echte ‘inside tips’ vragen.

Ontdek het platteland rond Brugge
Het kan best druk zijn in Brugge. Dat is nog geen reden om de stad links te laten liggen, maar even de drukte ontvluchten kan heerlijk zijn. Ga mee met een fietstocht over het platteland rondom Brugge. Je gaat met een lokale gids op pad en fietst vanaf het centrum van Brugge over de middeleeuwse weg naar het schitterende dorpje Damme. Je komt langs molens en over dijken. Damme moet je echt eens hebben gezien.

Boottocht in Brugge

Tijdens een weekendje Brugge kun je niet om de reien, de kanalen, van de stad heen. Het is een leuke manier om de Brugge te leren kennen en een fijne afwisseling als je tijdens je stedentrip Brugge even geen zin hebt om te lopen. Je kunt op 5 verschillende plekken opstappen:

  • Michielssens, Huidenvettersplein 13.
  • Coudenys, Rozenhoedkaai.
  • De Meulemeester, Wollestraat 32.
  • Gruuthuse, Nieuwstraat 11.
  • Stael, Katelijnestraat 4.

Een kaartje kost €8 per persoon en een rondleiding duurt ongeveer een half uur.

Bezienswaardigheden Brugge

Begijnhof
Het Begijnhof in Brugge is misschien wel mijn favoriete trekpleister en je mag het niet missen tijdens een weekendje Brugge. Het Begijnhof werd in de 13de eeuw gebouwd en was bedoeld voor ongehuwde dames, die niet in het klooster wilden treden, maar wel een beschermd leven wilden leiden. De prachtige witte huisjes, de kerk, de bruggetjes naar het Begijnhof toe… ze zijn allemaal te schattig en hier kun je even helemaal tot rust komen.

Heilige Bloedbasiliek
In een hoekje van de Burg vind je de Heilige Bloedbasiliek. Een nogal heftige naam, maar hij doet wat hij zegt. Want in deze kerk wordt een bijzonder reliek bewaard. Namelijk een stuk stof, met daarom het bloed van Jezus. In de 12de eeuw is deze reliek naar Brugge gekomen en vervolgens werd er deze kerk omheen gebouwd. Toegang tot de kerk is gratis, maar als je de reliek wilt zien dan moet je betalen.

Belfort
Deze toren zie je overal als je in Brugge bent. En je moet hem zeker beklimmen tijdens een stedentrip Brugge. Wees er vroeg bij, anders kan het vreselijk druk zijn. Nadat je de 366 treden hebt beklommen en de top van de toren hebt bereikt, word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad. Op de terugweg kun je ook nog even de klokken bekijken en de trommen waarin de ‘muziek’ van het carillon is verwerkt. En aangezien de klok elk kwartier speelt, heb je grote kans dat je even van dichtbij kunt zien hoe het carillon werkt.

Stadhuis
In de 14de eeuw duurde het maar liefst 55 jaar voordat het stadhuis van Brugge klaar was. Je kunt het stadhuis bezoeken en dat is zeker de moeite waard: de gotische zaal met bijzondere schilderingen is schitterend.

Sint Salvator Kathedraal
De oudste kerk van Brugge en wat mij betreft ook de mooiste, met een schitterend groot orgel en prachtige glas-in-loodramen. De kathedraal bestaat sinds de 19de eeuw in haar huidige vorm, maar de eerste stenen werden in de 9de eeuw al gelegd. In 2009 werd een groot deel van de kunst in de kathedraal geroofd, een ramp voor de kathedraal, want onder de werken bevonden zich relieken, kelken en sieraden.

Groeningemuseum
Kunstliefhebbers mogen een bezoek aan het Groeningemuseum in Brugge zeker niet overslaan. Hier huist namelijk 6 eeuwen Vlaamse kunst, met topwerken van onder andere Jan Van Eyck, Hugo van der Goes, Hans Memling en Gerard David. Naast wat ‘Vlaamse primitieven’ worden genoemd, vind je er ook moderne werken uit het expressionisme.

Onze lieve vrouwekerk
Wat mij betreft mag je een bezoek aan deze kerk tijdens een stedentrip Brugge niet overslaan. In de Onze Lieve Vrouwekerk vind je het meesterwerk ‘Madonna met kind’ van Michelangelo, het enige werk van de kunstenaar dat tijdens zijn leven Italië verliet. Het werk is van onschatbare waarde. Maar ook de rest van de kerk is de moeite waard, met de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië en schitterende wapenschilden.

Kantcentrum
Brugge is de hoofdstad van het kant, maar het kan lastig zijn tussen alle toeristenwinkeltjes the real deal te vinden. Bij het Kantcentrum zit je in ieder geval goed en kun je de kunst van het kantklossen van dichtbij aanschouwen. Hier wordt het kantklossen overgedragen aan een nieuwe generatie. Je kunt er workshops volgens, maar als je niet zo creatief bent, kun je ook gewoon het museum en de giftshop bezoeken.

Brouwerij De Halve Maan
Wat is een stedentrip naar België zonder bier? Brouwerij De Halve Maan is de enige nog actieve familiebrouwerij in Brugge en daarom een must-visit voor een stedentrip Brugge. Het personeel is ontzettend vriendelijk en je kunt elke dag mee met rondleidingen door de brouwerij. Je proeft er natuurlijk een lekker glas Brugse Zot bij. Daarna kun je lekker neerploffen in de brasserie of op het terras om de proeverij nog even voort te zetten.

Winkelen in Brugge

Think Twice
Vintage shoppers opgelet! Think Twice is één van de leukste vintage winkels in Brugge. Eigenlijk is het niet helemaal vintage (al hangt er wel een hoop vintage kleding), maar vooral tweedehands. Om de paar weken wisselt de gehele collectie en gaat het restant eruit voor €1 of €2 en kun je dus voor een prikkie een geweldige outfit op de kop tikken. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Chocolaterie Sukerbuyc
Eerlijk is eerlijk, tussen al die toeristische chocoladewinkeltjes in Brugge is het ontzettend lastig om The Real Deal te vinden (ik bedoel, chocolade bij Leonidas of Godiva kunnen we thuis ook kopen). Wil je echt goede en handgemaakte chocolaatjes kopen tijdens je stedentrip Brugge, zet dan koers naar Sukerbuyc als je op weg bent naar het Begijnhof of De Halve Maan Brouwerij. Je vindt hier de lekkerste koekjes en chocolaatjes. In de zijraampje kun je nog zien hoe alles wordt gemaakt.

Chocolates by Daphe
Als je echt lekkere chocolade in Brugge wilt kopen, loop je even langs Daphne. De geur alleen al is verlokkelijk en dat wordt nog erger als je in de vitrine kijkt. Je koopt hier de lekkerste pralines, truffels en huisgemaakte hazelnootpasta (dan wil je toch helemaal nooit meer Nutella?).

Veritas
Veritas is wat mij betreft één van de leukste ketens van België. Je koopt er accessoires zoals tassen, ondergoed, sjaals en sokken. Maar er is ook een grote craft afdeling. En op de Steenweg in Brugge is er zelfs een craft verdieping, met prachtige garens, wol, stoffen en kralen. Dus als je houdt van knutselen, breien, haken of naaien dan moet je beslist eens gaan kijken.

Deldycke
Ook de traiteurs lijken in Brugge de laatste paar jaar uit de grond geschoten te zijn, maar van een bezoekje aan Deldycke aan de Wollestraat zul je geen spijt krijgen. Je koopt hier de mooiste kaasjes, vleeswaren, oesters en kreeft. Maar je kunt hier ook wijn kopen, gin proeven en ouderwets snoepgoed in prachtige stolpen kopen.

Twee meisjes
Wat een ontzettend leuke winkel in Brugge! Vrolijke dameskleding van leuke en betaalbare Scandinavische merken, allemaal een tikje retro. Maar je koopt hier ook leuke accessoires en cadeautjes. Een beetje buiten het centrum, maar het omwandelen waard.

Frou frou
Als je houdt van vintage tassen, sjaals en hoeden moet je beslist naar Frou frou. Dit winkeltje zit stampvol geweldige vintage vondsten en ook al zul je zelf even goed moeten zoeken, je komt vast met wat leuks weer naar buiten.

Juttu
Juttu is Fins en betekent ‘een verhaal vertellen’ en in deze concept store aan de Noordzandstraat kun je allemaal spulletjes vinden met een mooi verhaal. Leuke sieraden en accessoires van Belgische makelij, prachtige papierwaren van lokale grafische ontwerpers, mooie Scandinavische kleding. Je kunt hier rustig een uur rondwandelen en je vergapen aan al dat moois.

Sun Mae
Niet goedkoop, maar als je jezelf wilt verwennen moet je hier beslist een kijkje nemen. De Koreaanse Sun Mae verkoopt hier uitsluitend handgemaakte lingerie en de stukken zijn waanzinnig mooi. De lingerie is bijvoorbeeld voorzien van echt Brugs kant en gemaakt van de mooiste materialen.

Eten en drinken in Brugge

De Bottelier
Als je naar De Bottelier loopt zie je meteen honderden wekkers, in grote kooien, manden en in het raamkozijn. Ze zijn hilarisch. De eigenaren willen met al die klokjes graag ‘de tijd’ aangeven, want het pand waarin het restaurant is gevestigd, bestaat al eeuwen. Je bestelt hier een lunch voor €12,50, maar kunt ook geweldig a la carte eten. Bestel bijvoorbeeld een heerlijke tajine of een lekker visgerecht.

Sanseveria Bagels
Sanseveria’s zijn misschien wel de grappigste en meest retro planten ooit (althans, vind ik toch) en daarom werd ik naar Sanseveria Bagels gelokt. Maar gelukkig heeft dit leuke cafeetje nog meer te bieden dan de grappige planten in het kozijn. Je kunt hier namelijk geweldige bagels, taartjes, muffins en salades bestellen en dat alles in een vrolijk retro interieur.

The Gulliver Tree
Op een grauwe en regenachtige dag lokken de knusse banken, leunstoelen en het knapperend haardvuur van The Gulliver Tree je zo naar binnen. Maar in de zomer zit je lekker op het stoepje. Wat het weer ook is, je drinkt hier een perfecte kop thee (met uitleg hoe lang elke thee moet trekken) en eet een heerlijke stuk taart.

Books and Brunch
Een beetje buiten het centrum, maar absoluut het omwandelen waard. Je kunt hier namelijk geweldig ontbijten, brunchen en lunchen. Tussen wanden vol tweedehands boeken en stapels en stapels tijdschriften. Reuze gezellig. De klandizie bestaat uit een vrolijke mix locals, toeristen en expats. Je bestelt hier hele fijne croques.

Cambrinus
Zet Cmbrinus op je lijstje voor je weekendje Brugge. Deze gezellige bruine kroeg is een Bier Brasserie, met maar liefst 400 Belgische bieren op de kaart. Het menu is een ware catalogus. Dus als je zin hebt om echt goed Belgisch bier te drinken, schuif dan aan. Je kunt hier ’s middags en ’s avonds geweldige kost eten, waar natuurlijk een bijpassend biertje bij gedronken moet worden. Als je niet kunt kiezen, bestel je gewoon een proeverij van 4 bieren voor €10.

Lieven
Verwacht geen uitgebreid menu als je bij het hippe Lieven gaat eten, maar wat op de kaart staat, is dan ook geweldig. Of je nu kiest voor scheermesjes, eend, kreeft of oesters. Je krijgt een spectaculair gerecht op je bord.

Bistro Bruut
Alleen al vanwege het pandje waarin deze bistro is gevestigd, wil je er een keer eten. Want het restaurant zit in een eeuwenoud huisje aan één van de zo typisch Brugse bruggetje. Ondanks wat de naam doet vermoeden, zijn de gerechten alles behalve bruut, maar heel fijn en mooi. Niet voor niets werd dit restaurant al meerdere malen bekroond.

Sud, food of Italy
Als je in eerste instantie langs loopt, denk je dat dit een delicatessenwinkel is. Maar het is nog zo veel meer. Je kunt achterin de winkel namelijk lekker zitten en met een glas wijn erbij heerlijk lunchen. Elke dag staan er weer andere biologische gerechten op de kaart en ook het Italiaanse fingerfood is niet te versmaden.

Réliva
Als je van vis houdt, zit je in dit restaurant helemaal goed. Want dagelijks staan er de lekkerste gerechten op de kaart met de vangst van de dag. Ook voor vegetariërs en vegans heeft dit restaurant een leuk aanbod.

Li o Lait
Oh, wat houd ik toch van koffietentjes waar echt aandacht wordt besteed aan goede koffie en waar je nog gezellig kunt zitten ook. Li o Lait in Brugge is zo’n koffietentje en je kunt er geweldig in retrosfeer, tussen de vintage meubels en accessoires, heel goede koffie drinken, natuurlijk met wat lekkers erbij. Voor de liefhebbers: Li o Lait heeft ook eigen bier, leuk om mee naar huis te nemen.

Hap
Een geweldige tent om te lunchen als je druk bezig bent met winkelen in Brugge. Hap is namelijk tussen de winkels en vlakbij de belangrijkste Brugse winkelstraten gevestigd, dus schuif aan. Je kunt de maaltijden, zoals broodjes, soep en pizza, afhalen, maar even rustig zitten kan ook.

Jilles Beer & Burgers
Heb je net een rondvaart gemaakt tijdens je stedentrip Brugge en heb je zin in een goede lunch? Of heb je na een dag sightseeing en winkelen in Brugge echt zin gekregen in een goede maaltijd en bijzondere Belgische biertjes? Op naar Jilles. Hier staan bijna 20 burgers op de kaart (ook voor vegetariërs) en je krijgt er altijd het perfecte Belgische biertje bij geschonken. ’s Zomers kun je bij lekker weer ook goed op het binnenplaatsje zitten.

Hotels Brugge

Guestrooms Abiente
Wil je bijzonder logeren in Brugge voor een leuke prijs? Boek dan een kamer bij Guestroom Abiente, zo ontzettend mooi en gezellig. De locatie is top, je loopt binnen een paar minuten naar De Halve Maan Brouwerij, de Markt en de opstapplaatsen voor de rondvaartboot. De B&B is heel erg sfeervol, met veel hout en mooie meubels. De kamers zijn lekker ruim en hebben een eigen zithoek en badkamer. Een heel fijne plek voor een stedentrip Brugge.

B&B Contrast
Modern ontmoet eeuwenoud in deze leuke en kleurrijke B&B in een schitterend pand. Vandaar de naam. Deze B&B is een ontzettend leuke budgetoptie in Brugge en een echte aanrader. De kamers zijn ruim, modern en heel comfortabel. Je slaapt middenin het centrum en de eigenaren zijn ontzettend vriendelijk.

Hotel Karel de Stoute
Heerlijk slapen in historische sfeer. Je logeert in een schitterend herenhuis op zo’n vijf minuten wandelen van de Markt. Dus, middenin het centrum. De kamers zijn ruim en ingericht met warme kleuren. ’s Ochends kun je fijn ontbijten in de prachtig, historisch ingerichte kamers.

Hotel Academie
Een heel fijn hotel voor een stedentrip Brugge. Gelegen aan de rand van het centrum, vlakbij het Begijnhof en de Halve Maan Brouwerij. De kamers zijn ruim en als je met meerdere personen, of het hele gezin, naar Brugge gaat, is dit hotel heel handig. Er zijn namelijk drie- en vierpersoonskamers beschikbaar. ’s Ochtends krijg je een uitgebreid ontbijt en ’s middags kun je nog even op het terras zitten met een drankje.

Artikelen over Brugge

Meer stedentrips België

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer