door Esther
Leuven, België: zin in een stedentrip Leuven? Tips voor een weekendje Leuven | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Leuven

Maak een stedentrip Leuven. De stad heeftmisschien wel het mooiste stadhuis van Europa, het prachtige Groot Begijnhof en een heleboel gezellige cafés. Leuven is ook de stad om eens lekker Belgische biertjes te proeven, er staan soms wel honderden (!) lokale bieren op het menu. Bekijk alle tips en plan een weekendje Leuven.

Beste reistijd Leuven

Het zal je niet verbazen, maar Leuven heeft zo goed als hetzelfde weer als Nederland: dus een stedentrip Leuven kan altijd wel. Ga je fietsen of wandelen, kijk dan van te voren altijd het weer in Leuven even na. Leuven is één van de belangrijkste studentensteden van België en dat maakt het héél gezellig, maar soms ook druk: bijvoorbeeld aan het begin van het academisch jaar.

Leuven, België: de leukste tips voor een weekendje Leuven | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Leuven plannen

Een weekendje Leuven kan eigenlijk altijd wel en is ook heel gemakkelijk te plannen. Koop een treinkaartje en ga daarna op zoek naar een leuk hotel in Leuven,  zo logeerde ik echt heel leuk in het Pentahotel. Reis je liever met de auto dan kun je het beste kiezen voor een hotel met parkeerplaats.

Hotels in Leuven

Penta hotel

Foto met dank aan Penta Hotel | Mooistestedentrips.nl

Het Penta hotel is geweldig en ligt in hartje Leuven. Op enkele minuten wandelen vind je het stadhuis, het Groot Begijnhof en de Lakenhallen, vlakbij allerlei leuke restaurantjes. De kamers zijn heel fijn ingericht, met leuke designelementen. De badkamer is ontzettend comfortabel. Beneden kun je de hele dag door in de gezellige bar wat drinken, bijvoorbeeld bij de open haard in de winter.

Martin’s Klooster

Foto met dank aan Martin's Klooster | Mooistestedentrips.nl

Logeren in stijl, dat kan bij Martin’s Klooster. Perfect voor een weekendje Leuven. Gevestigd in een oud klooster uit de 16de eeuw, op een paar minuutjes lopen van de Grote Markt. ’s Zomers is het goed toeven op het terras en ’s winters kun je fijn aanschuiven bij de open haard. Overal in het hotel zie je nog elementen van weleer en de kamers zijn licht en comfortabel ingericht.

Park Inn by Radisson

Foto met dank aan Park Inn by Radisson | Mooistestedentrips.nl

Het Park Inn by Radission is een perfect hotel als je een weekendje Leuven plant met de trein. Het hotel ligt namelijk naast het station. Binnen heb je daar helemaal geen last van en geniet je van de ruime kamers. ’s Ochtends geniet je van een ontzettend fijn en uitgebreid ontbijt. Dit hotel is echt de perfecte uitvalsbasis om alle bezienswaardigheden in Leuven te ontdekken.

Met de trein naar Leuven

Je kun heel gemakkelijk met de trein naar Leuven. Je bent er zo en moet even overstappen op Antwerpen en Mechelen. Als je je treinkaartjes zo’n 3 maanden van te voren koopt, kun je de goedkoopste kaartjes vinden.

Met de auto naar Leuven

Reis je liever met de auto naar Leuven? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats. Heb je een (leuk) hotel zonder parkeerplaats te pakken? Geen nood. Parkeer je auto in de Minckelersparking, de voordeligste parkeergarage van Leuven, op een paar minuten lopen van hartje centrum. Ik vond het er prima parkeren.

Fietsen in Leuven

Fietsen in Leuven, Baja Bikes Leuven | Mooistestedentrips.nl

Fiets huren in Leuven

Wil je de stad tijdens je weekendje Leuven op een originele manier leren kennen? Stap op de fiets. Je kun al goedkoop een fiets huren in Leuven. De stad is echt gemaakt voor fietsers. Er zijn goede fietspaden en automobilisten zijn ingespeeld op fietsers. Met een huurfiets heb je bovendien de mogelijkheid om de bezienswaardigheden te ontdekken die net even buiten het centrum liggen. Wel zo leuk.

De highlights van Leuven

Een fietstour door Leuven is de perfecte manier om in korte tijd de leukste bezienswaardigheden in Leuven te zien. Je fietst langs de mooie historische universiteitsgebouwen, het schitterende stadhuis en door de dromerige middeleeuwse straatjes van de binnenstad. Daarnaast bekijk je verborgen pareltjes, zoals kasteeltuinen en rijd je over bijzonder schattige bruggetjes.

Biertour op de fiets

Ik kan je deze biertour op de fiets toch echt zo aanraden voor een weekendje Leuven. Leuven is namelijk dé bierstad van België en in en om de stad vind je tientallen bijzondere brouwerijen en abdijen waar je ontzettend lekker lokaal bier proeft dat je echt niet in Nederland in de winkel vindt. Door een bezoek aan de brouwerijen zie je meteen delen van de stad die voor de meeste bezoekers verborgen blijven.

Bezienswaardigheden in Leuven

ILUVLeuven ticket

Leuven, België: tips voor een stedentrip Leuven | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je weekendje Leuven de highlights van de stad bezoeken met korting? Koop dan aan het begin van je stedentrip een ILUVLeuven ticket,. Hiermee heb je toegang tot de universiteitstoren, het stadhuis, Museum Leuven en de schatkamer van de Sint Pieterskerk.

Stadhuis van Leuven

Weekendje Leuven: Stadhuis van Leuven | Mooistestedentrips.nl

Je kunt dit schitterende gebouw tijdens je stedentrip Leuven niet missen. Midden op de Grote Markt staat dit enorm flamboyante bouwwerk uit de 15de eeuw, compleet in gotische stijl en boordevol torentjes, wapenschilden en beelden. Wonder boven wonder heeft het stadhuis de gruwelijke bombardementen van de twee wereldoorlogen overleefd en je kunt op weekdagen mee met een rondleiding.

Sint Pieterskerk

Weekendje Leuven: Sint Pieterskerk | Mooistestedentrips.nl

De Sint Pieter is de oudste kerk van Leuven en werd al in de 10de eeuw gebouwd. Door de eeuwen heen werd de kerk regelmatig verwoest door branden en werden er stukken op- en aangebouwd. Het resultaat mag er zijn. Bekijk de meesterwerken van 3 Vlaamse meesters: ‘De Edelheeretriptiek’ van Rogier van der Weyden, ‘De Marteling van de heilige Erasmus’  en het beroemde ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dirk Bouts. Dit laatste paneel werd al meerdere keren gestolen, de laatste keer in de Tweede Wereldoorlog toen de nazi’s het paneel in een zoutmijn verstopten.

M van Museum

Weekendje Leuven: M van Museum | Mooistestedentrips.nl

M van Museum is Leuvens eigen topmuseum, met een zeer bijzondere collectie religieuze kunst uit de 15de tot 18de eeuw. De zalen met tijdelijke collecties huizen vaak modern werk en multimediale exposities. Bij goed weer is het ook goed toeven op het dakterras van het museum en op de kaart van het bijbehorende café staan tientallen lokale biertjes. Goed excuus om nog even te blijven hangen.

Universiteitsbibliotheek en toren

Weekendje Leuven: Universiteitsbibliotheek | Mooistestedentrips.nl

Met bijna 30.000 studenten mag Leuven zich met recht een van de gezelligste studentensteden van Vlaanderen heten. Geen wonder dat de Universiteitsbibliotheek een belangrijke plek inneemt in de stad en haar geschiedenis. Neem een kijkje in de leeszaal en beklim de toren. Per verdieping kun je een tentoonstelling bekijken over een belangrijke historische periode van de stad en de universiteit. Tegen de tijd dat je helemaal boven bent en van het prachtige uitzicht geniet, ben je helemaal op de hoogte van de lokale geschiedenis.

STUK

Stedentruk Leuven: STUK | Mooistestedentrips.nl

Kunstcentrum STUK ligt tussen verschillende universiteitsgebouwen in en je zou bijna denken dat het alleen voor studenten, en niet voor bezoekers, is. Maar niets is minder waar. Rond de publieke patio vind je verschillende kamers met daarin concertzalen, een filmzaal, het gezellige café en een theater. Zeker het bezoeken waard tijdens een stedentrip Leuven.

Kruidtuin

Weekendje Leuven: Kruidtuin | Mooistestedentrips.nl

De Kruidtuin in Leuven is de oudste botanische tuin van België. Op meer dan twee hectare vind je een enorme verzameling aan bomen en planten, geneeskrachtige kruiden en tropische en subtropische planten. Maar de Kruidtuin is vooral heerlijk om doorheen te wandelen, toegang is gratis.

Groot Begijnhof

Weekendje Leuven: Groot Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Het Begijnhof van Leuven staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet zo raar. Vroeger was het Begijnhof de plek waar nonnen woonden, maar waar ongetrouwde vrouwen ook in alle rust konden wonen, ver weg van de onstuimige stad. De nonnetjes en ongetrouwde dames zijn vervangen door studenten en leraren aan de universiteit. Het Groot Begijnhof is altijd gratis toegankelijk en is een must-see tijdens een stedentrip Leuven.

Klein Begijnhof

Bezienswaardigheden Leuven: Klein Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Misschien wat minder bekend dan het Groot Begijnhof, maar toch minstens zo mooi. Het Klein Begijnhof stamt uit de 13de eeuw en bestaat slechts uit één straat en twee doodlopende steegjes in de schaduw van de Sint-Geertruiabdij. De dames die in het Klein Begijnhof woonden, deden voornamelijk werk voor de abdij. Enkele jaren geleden is het buurtje opgeknapt en nu kun je de dertigtal prachtige huisjes in al hun glorie bewonderen.

Abdij van Park

Leuven: Abdij van Park | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een weekendje Leuven mag je Abdij van Park wat mij betreft niet missen, het is één van de mooiste bezienswaardigheden aan de rand van de stad. Tot enkele jaren geleden stond deze ooit grootste Abdij er maar verloren bij. Inmiddels is deze is volle glorie hersteld. Natuurlijk kun je gewoon lekker over het terrein en door het park wandelen, maar je kunt ook even naar binnen bij PARCUM waar kunst en religie samenkomen of bier proeven bij abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis.

Street art in Leuven

Street art Leuven: Dzia | Mooistestedentrips.nl

Street art Leuven: Bisser | Mooistestedentrips.nl

Street art Leuven: Bisser | Mooistestedentrips.nl

Ben je bekend met street art in Gent en street art in Luik? Geloof me, Leuven is ook een echte street art stad. Je vindt er tientallen werken van zeer bekende artiesten, zoals Dzia, Bisser, Smeets, Tripack en Coen DeWeerdt. Je vindt een grote concentratie street art rondom het station, maar ook vlakbij de Markt. Je kunt verschillende street art wandelingen volgen om de leukste werken te ontdekken. Lees meer over street art in Leuven.

Vaartkom

Bezienswaardigheden Leuven: Vaartkom | Mooistestedentrips.nl

Vaartkom was ooit dé wijk waar Stella werd gebrouwen en waar alle belangrijke gebouwen zaten die bij de brouwerij hoorden. Maar nadat de productie zich verplaatste, raakte de wijk in verval en werd het een wat grauwe industriewijk. Tot enkele jaren terug, want Vaartkom wordt nu omgetoverd tot één van de leukste en meeste hippe plekken van de stad. Je vindt er heel fijne cafés en restaurants, fraaie architectuur en nog steeds de bijzondere industriële sfeer van weleer.

Restaurants Leuven

De Hoorn

Foto met dank aan De Hoorn | Mooistestedentrips.nl

Restaurants Leuven: De Hoorn | Mooistestedentrips.nl

Bij De Hoorn werd ooit Stella Artois gebrouwen. Nu vind je in dit fraaie oude, industriële pand een restaurant, cultureel centrum en zalencentrum. De oude brouwketels zijn nog in volle glorie te bewonderen. Het restaurant is heerlijk ruim opgezet en heeft een erg fijn terras. De perfecte plek voor lunch, diner of borrel. Er is een gigantische keuze aan lekkere gerechten, dus of je nu van vlees, vis of vega(n) houdt, er zit wat voor je bij. Ontdek meer leuke biercafés in Leuven.

Florida Food Bar

Foto met dank aan Florida Food Bar | Mooistestedentrips.nl

In de nieuwe hippe wijk van Leuven, Vaartkom, vind je Florida Food Bar aan het water. Je zit hier heerlijk op het terras of geniet in een strandstoel van de lekkerste cocktails of bubbels. Binnen dompel je je onder in jaren ’30 sferen en bestel je een pita voor de kleine trek of één van de geweldige visgerechten als je wat uitgebreider wilt eten.

Brouwerij De Coureur

Restaurants Leuven: Brouwerij De Coureur | Mooistestedentrips.nl

Een buurtbrouwerij die helemaal in het teken staat van De Koers. Dát is nog eens een brouwerij naar mijn hart. En wat een leuke tent. Dat is het opzoeken waard, dus huur een fiets (of neem je eigen koersfiets mee) en ga op pad en bezoek Brouwerij De Coureur. De huisgebrouwen bieren dragen klinkende namen als Colleke, Souplesse en Kasseivreter. (Serieus, love it). Je kunt er één kiezen of gaan voor een proeverij van vier bieren. Mijn persoonlijke favoriet is de Souplesse, een heel soepele, hoppige tripel.

Brasserie Improvisio

Restaurants Leuven: Brasserie Improvisio | Mooistestedentrips.nl

Aan de Brusselsestraat vind je Brasserie Improvisio, schitterend gelegen in ’t Oude Gasthuys. Alleen vanwege de ligging zou je er eens moeten eten tijdens je weekendje Leuven. Ter ere van het onlangs georganiseerde wereldkampioenschap wielrennen in Leuven heeft de brasserie ook een eigen bier, een tripel met de klinkende naam VeloDroom. Op je bord krijg je de lekkerste Belgische klassiekers.

Würst

Foto met dank aan Würst | Mooistestedentrips.nl

Vind je hot dogs typisch street food? Think again! Jeroen Meus stond al eens op rock festival Werchter met zijn ‘haute dogs’ en dit was zo’n daverend succes dat je zijn geweldige hotdogs nu ook in Leuven kunt uitproberen, bij Würst. Natuurlijk zijn er klassiekers te krijgen, bijvoorbeeld met zuurkool. Maar als je durft, ga je voor iets spannenders. Bijvoorbeeld hot dogs met cranberries of guacamole.

Balls & Glory

Foto met dank aan Balls & Glory | Mooistestedentrips.nl

Je denkt nooit meer hetzelfde over gehaktballen, nadat je bij Balls & Glory bent geweest. Hier worden écht goede en heel bijzondere gehaktballen gemaakt. Dagelijks staan er een viertal gehaktballen op het menu, met verschillende vulling. Wat te denken van gehaktballen gevuld met truffels en champions, of basilicum en mozarella? Je bestelt de gehaktballen met een fijne salade of ‘stoemp’ erbij.

MALZ

Foto met dank aan Malz | Mooistestedentrips.nl

MALZ is één van de leukste biercafés van Leuven. Hier staat geen Leffe op de kaart. En ook geen Stella. En ook geen Palm. En het zal echt nog wel even puzzelen zijn, voordat je eruit bent welk bier je nu eigenlijk wilt bestellen. Alleen al op de tap staan een dozijn heel interessante (vaak lokale!) bieren en dan is er nog een hele kast vol andere opties. Vraag het aardige personeel gerust om advies of kies voor een kleine proeverij.

Brasserie De Abdijmolen

Foto met dank aan Brasserie De Abdijmolen | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je stedentrip moet je zeker even langs Abdij van Park, één van de grootste historische brouwerijen van België. Dan heb je meteen een goed excuus om aan te schuiven voor de lunch bij Brasserie De Abdijmolen. Deze is prachtig gelegen aan het water, met uitzicht op het groen. Je eet hier lekkere Vlaamse klassiekers, zoals stoofvlees of vol-au-vent en mooie gerechten met seizoensgroenten. En je bestelt natuurlijk een bier van Braxatorium Parcensis gebrouwen bij de abdij.

Hof ten Dormaal

Brouwerij Hof ten Dormaal | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij Leuven, in Haacht, ligt één van de meest innovatieve en populaire brouwerijen van België van dit moment: Hof ten Dormaal. Op zaterdagmiddag kun je mee met een rondleiding en het is echt de moeite waard om de detour te maken naar deze ‘farm brouwerij’ (tip: neem vanaf Leuven de trein naar Hambos) tijdens je stedentrip Leuven. De brouwerij is schitterend gelegen in de landerijen en alles wat nodig is om het bier te maken wordt daar verbouwd. Een rondleiding bij Hof ten Dormaal is interessant en rustgevend tegelijk. Bekijk alle leuke brouwerijen in Leuven.

Artikelen over Leuven

Weekendje Leuven
Bewaar op Pinterest

Stedentrip Leuven, leuke tips voor een weekendje Leuven | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Leuven, leuke tips voor een weekendje Leuven | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips België

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer