Alcazar Sevilla: het koninklijk paleis

door Esther

Bij het Real Alcazar Sevilla komen er alleen maar superlatieven bovendrijven. Adembenemend, magnifiek, subliem. Maar al die krachttermen doen het eeuwenoude paleis helemaal geen recht, eigenlijk. De bijzondere architectuur, de weelderige tuinen en mystieke sfeer moet je gewoon een keer zelf hebben beleefd. Bekijk mijn tips voor een bezoek aan het Alcazar Sevilla.

Alcazar Sevilla: de voorbereidingen

  • Het Alcazar Sevilla is geweldig, en niet voor niets één van de meest populaire bezienswaardigheden in de stad. En dat betekent meestal: drukte. Maar, daar valt omheen te werken. Je kunt van te voren een ticket online kopen. Reserveer een ticket met als toegangstijd vroeg in de ochtend, of juist laat in de middag.
  • In de zomermaanden, als het heel heet is in Andalusië, is het Alcazar Sevilla extra lang geopend. Ben je net dan in de stad? Reserveer dan een ticket voor de vroege ochtend of juist in de avond.
  • Heb je weinig tijd of wil je juist meer te weten komen over het Real Alcazar Sevilla? Dan is een rondleiding een goed idee. Je houdt dankzij je rondleiding nog genoeg tijd over om ook andere bezienswaardigheden in Sevilla te bezoeken.

Alcazar Sevilla, bezoek het Real Alcazar Sevilla | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Sevilla

Bezoek het Real Alcazar Sevilla

Geschiedenis van het Alcazar Sevilla

Alleen al vanwege de geschiedenis is het Alcazar Sevilla fascinerend. Het paleis begon als fort in de 8ste eeuw. Gebouwd door de Moren die op dat moment de macht hadden over het zuiden van het Iberisch schiereiland. Pas in de 12de eeuw kreeg het fort de vorm van een paleis en werden vertrekken voorzien van islamitische kunst, zoals arabesken, kalligrafie en geometrische patronen. In de 13de eeuw verjoegen de Spanjaarde de Moren van het schiereiland, maar het Alcazar Sevilla werd niet vernietigd of dramatisch aangepast. Het werd een koninklijk paleis en uitgebreid met gotische, renaissance en romaanse elementen en vertrekken. De oude Moorse stijl bleef echter op veel plekken in het paleis de basis, en dat type architectuur is bekend geworden als mudéjar. Tot op de dag van vandaag gebruikt de Spaanse koninklijke familie het Alcazar Sevilla, sinds 1987 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Patio del León | Mooistestedentrips.nl

Patio de las Doncellas | Mooistestedentrips.nl

Patio de las Doncellas | Mooistestedentrips.nl

Salón de Embajadores | Mooistestedentrips.nl

Palacio Gótico | Mooistestedentrips.nl

Baños de Maria-Padill | Mooistestedentrips.nl

Patio del León

Je komt Alcazar Sevilla binnen door de Puerta del León aan Plaza del Triunfo, tegenover de kathedraal. Eenmaal binnen loop je aan de linkerkant Sala de la Justicia binnen, met prachtige bewerkte houten plafonds. Loop even door naar Patio del Yeso, een wat minder druk bezochte tuin in het Alcazar. Het maakte ooit deel uit van het Almohad paleis.

Patio de la Montería

Voor de belangrijkste façade bij binnenkomst, die van het Palacio de Don Pedro, ligt Patio de la Monteria. De naam dankt het plein aan het feit dat jagers zich hier verzamelden, voordat ze met de koning op jacht gingen. Aan de rechterkant van het plein vind je zalen die werden gebruikt om de handel tussen Spanje en haar kolonies te controleren en regeren. Maar er zijn ook zalen vol grootste tapijten waarop zeeslagen staan afgebeeld en een hele collectie, luxe afgewerkt waaiers.

Palacio de Don Pedro

Wandel je het Palacio de Don Pedro in, dan verdwaal je meteen in het meest belangrijke paleis van Alcazar Sevilla. Het wordt ook wel Palacio Mudéjar genoemd en het is misschien, qua architectuur dan, de mooiste plek van Sevilla. Het paleis werd gebouwd door koning Pedro I, die nog goede banden had met de Moren. Tijdens de bouw stuurde de emir in Granada, Mohammed V, zo veel decoratie richting Sevilla dat het paleis je inderdaad doet denken aan het Alhambra. In het hart van het paleis ligt de mooiste binnenplaats van het Alcazar, de Patio de las Doncellas, omring door prachtig gedecoreerde arcadebogen, met een fraaie waterpartij in het midden. Rondom de patio loop je door kamer na kamer, zaal na zaal met adembenemend pleister- en tegelwerk. Patio de las Muñecas is kleiner, maar al net zo mooi gedecoreerd. Sla in ieder geval de The Cuarto del Príncipe niet over, met een gouden plafond die een nacht vol sterren moet voorstellen.

Salón de Embajadores is misschien wel de meest weelderige zaal in het Real Alcazar Sevilla. Het was ooit de troonzaal en dat is aan de bont gedecoreerde koepel en de arcade met pauwmotieven nog goed te zien. Via de Salón del Techo de Felipe II loop je de Jardín del Príncipe in.

Palacio Gótico

Het Alcazar Sevilla mag dan als een Moors fort en paleis zijn begonnen, onder Christelijke heerschappij werd nog heel wat aan het Alcazar toegevoegd en verbouwd. En dat is goed te zien als je bij Patio de las Doncellas de trap op gaat om het gotische paleis van Alfonso X binnen te wandelen. De ietwat kille gangen, die wel weer bekleed zijn met bijzondere wandtapijten, doen bijna kil aan in vergelijking met het Palacio de Don Pedro.

Cuarto Real Alto

Cuarto Real Alto zijn de koninklijke vertrekken. Het Alcazar Sevilla wordt nog steeds gebruikt als koninklijk paleis en de Spaanse koninklijke familie gebruikt de Cuarto Real Alto nog steeds, bijvoorbeeld voor staatsbanketten. Je kunt mee met een tour door de koninklijke vertrekken, deze kun je bij de kassa reserveren.

Ondergronds Alcazar Sevilla

Ook niet missen in het Real Alcazar Sevilla, de Baños de Maria-Padill. Je komt er vanuit de Jardín de la Danza, dit was ooit de groentetuin van het paleis, maar nu dwaal je er langs hagen, loslopende pauwen en een fontein. De eerste keer dat ik het Alcazar Sevilla bezocht, liep ik per ongeluk bij de Baños de Maria-Padill naar binnen. Het lijkt wel een soort hamam, maar deze gotische plek werd simpelweg gebruikt om regenwater in op te slaan. Maar mystiek is de sfeer er zeker, en dat viel de makers van Games of Thrones ook op, want zij gebruikten het Alcazar om een aantal scenes op te nemen.

De tuinen van het Alcazar Sevilla

Alcazar Sevilla | Bekijk de tips over het Alcazar Sevilla

Alcazar Sevilla | Plan je bezoek aan het Alcazar Sevilla

Alcazar Sevilla | Plan je bezoek aan het Alcazar Sevilla

Alcazar Sevilla | Bekijk de tips over het Alcazar Sevilla

Alcazar Sevilla | Bekijk de tips over het Alcazar Sevilla

Alcazar Sevilla | Plan je bezoek aan het Alcazar Sevilla

De tuinen van het Alcazar Sevilla zijn minstens zo indrukwekkend als de paleizen en prachtige zalen en vertrekken. Dichtbij de paleizen vind je de tuinen met vele fonteinen en vijvers. Het meest opvallende in de tuinen is de Galeria de Grutesco, een grote zuilengalerij die je kunt beklimmen. Deze werd gebouwd in de 16de eeuw met stenen uit een muur die in de 10de eeuw rondom het Alcazar stond. Daarnaast is er nog een groot labyrint en vind je nog een gigantische, nieuwere tuin voorbij de Galeria. Al met al kun je rustig een uur of twee door de tuinen wandelen.

Lees meer over Sevilla

Real Alcazar Sevilla
Bewaar op Pinterest

Alcazar Sevilla | Tips en informatie voor je bezoek aan het Real Alcazar Sevilla

Meer over Andalusië

  • Zin om Zuid-Spanje beter te leren kennen? Bekijk al mijn tips voor een rondreis Andalusië.
  • Wil je vroeg in het jaar al een warme stedentrip maken? Dat vraagt om een stedentrip Malaga, een verrassend leuke en bruisende stad, gelegen aan het strand. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Malaga. Zo ging ik fietsen in Malaga en ontdekte de leukste restaurants in Malaga.
  • Een onbekende en waanzinnig leuke stad in Spanje: Cadiz! Gelegen aan het einde van Spanje, waar het land Marokko bijna raakt. En inderdaad, Cadiz heeft een bijzondere sfeer. Het licht is er prachtig, de sfeer is relaxt en het eten fantastisch. En oh ja, het strand. Bekijk alvast de leukste bezienswaardigheden in Cadiz en lees hoe je gemakkelijk een stedentrip Cadiz plant.
  • Bekijk alle stedentrips Spanje.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Andalusië > Sevilla > Alcazar Sevilla

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer