Fietsen in Zagreb

door Esther

Zagreb is een uitgestrekte stad met verschillende gezichten. Als je maar kort in de stad bent, of alleen wandelt, blijf je misschien alleen in het oude centrum. En dat is toch zonde. Ga daarom fietsen in Zagreb. Dan ontdek je natuurlijk de echte highlights van de stad, maar kom je ook op de wat onbekendere plekken en je komt meer te weten over de veel bewogen geschiedenis van de stad. Wil je Zagreb op de fiets ontdekken? Bekijk dan deze tips.

Plan een stedentrip Zagreb

Fietsen in Zagreb (Baja Bikes Zagreb) | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Zagreb, alternatief Zagreb: street art spotten (Baja Bikes Zagreb) | Foto met dank aan Street Art News

Fietsen in Zagreb: zo pak je het aan

  • Zagreb is een verrassend leuke fietsstad. Veel locals pakken de fiets. Zagreb heeft een grote universiteit en veel studenten pakken de fiets om zich door de stad te verplaatsen. Ondanks dat het een drukke stad is, is het er toch echt prima fietsen.
  • Er zijn een heleboel leuke fietstochten in Zagreb. Ik ging mee met een fietstocht langs de highlights van de stad. Daarover lees je hieronder mijn bevindingen. Ik stapte op de fiets met mijn zoontje achterop. Er zat een goed zitje achterop en voor mijn zoontje was er ook een helm beschikbaar. De fietstocht was zeer relaxt en we kregen echt veel goede en leuke uitleg over de stad.
  • Ben je wat langer in de stad en heb je de meeste bekende bezienswaardigheden wel gezien? Ga dan mee met een fietstocht door alternatief Zagreb. Je duikt dan in het communistische verleden, ziet brutalistische architectuur en ontdekt bijzondere street art. Een echte aanrader als je een kant van de stad wilt leren kennen die voor de meesten verborgen blijft.
  • Lekker op eigen houtje de stad ontdekken? Kies dan voor een een huurfiets. Zo kun je de bekende bezienswaardigheden in Zagreb ontdekken, maar ook net iets verder weg. Fiets bijvoorbeeld naar het Art Park, het Maksimir Park, het Technisch Museum Nikola Tesla en The University of Zagreb Student Center, waar je de tofste street art spot.

Fietsen in Zagreb: ontdek de highlights

Kathedraal van Zagreb

Fietsen in Zagreb, langs de highlights van de stad: Kathedraal van Zagreb | Mooistestedentrips.nl

Ga je fietsen in Zagreb? Dan is de Kathedraal van Zagreb een mooi startpunt. De kathedraal, die ook bekend stond als de St. Stephan’s Dom werd al gebouwd in de 13de eeuw, maar kreeg haar huidige uiterlijk in de 19de eeuw na een flinke aardbeving. Sindsdien staat de kathedraal altijd wel in meer of mindere mate in de steigers, maar de gotische spitse torens van de kerk zijn echte herkenningspunten in de stad.

Markt van Zagreb

Bezienswaardigheden Zagreb: Dolac Markt | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij de kathedraal ligt de Dolac Markt, in het hart van Zagreb. Sinds de jaren ’30 komen hier producenten uit heel Kroatië om hier hun waren te verkopen. Op net plein vind je groenten en fruit, huishoudspullen en speelgoed. Binnen koop je vis en vlees. Kijk ook even bij het hoger gelegen gedeelte waar je bloemen en planten kunt kopen.

Tkalčićeva Straat

Fietsen in Zagreb, Tkalčićeva Straat (foto J. Duval) | Mooistestedentrips.nl

Ooit was de Tkalčićeva Straat het hart van de rosse buurt van Zagreb, maar aan het einde van de 19de eeuw werd de straat opgeruimd, kwamen er een heleboel leuke cafés en eettentjes en werd het al snel de plek om te zien en gezien te worden. En eigenlijk is dat nooit veranderd. ’s Ochtends plof je neer bij Otto & Frank voor een lekker ontbijtje en vanaf het einde van de middag zoek je een plekje op om het even welk terras om te genieten van een drankje. In de Tkalčićeva Straat is het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gezellig.

Grič Tunnel

Fietsen in Zagreb, Grič Tunnel (Foto door S. Kaštelan) | Mooistestedenntrips.nl

Aan de voet van de bovenstad maak je per fiets een stop bij de Grič Tunnel, die de straten Mesnička en Radićeva met elkaar verbindt. Sinds een jaar of tien is het een voetgangerstunnel (met de fiets aan de hand mag je er ook doorheen). De tunnel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd als schuilkelder en in de jaren ’90 werden er, tijdens de Joegoslavië oorlog nog weleens illegale raves gehouden. In de Grič Tunnel mogen lichtkunstenaars regelmatig hun gang gaan. Neem er dus zeker even een kijkje.

Bovenstad van Zagreb

Fietsen in Zagreb: bovenstad Zagreb (foto: J. Duval) | Mooistestedentips.nl

Vanaf de kathedraal of de Tkalčićeva straat fiets je naar de bovenstad (Gornji Grad) van Zagreb. Deze ligt knus tussen de heuvels Kaptol and Gradec. Waar de benedenstad brede boulevards en grote parken heeft, is de bovenstad knusser. Dit deel van de stad werd al bewoond in de 11de eeuw en vandaag de dag vind je hier een heleboel bekende bezienswaardigheden.

De Stenen Poort

De Stenen Poort | Mooistestedentrips.nl

Ga je fietsen in Zagreb? Knijp in de remmen bij de Stenen Poort. Dit is de oostelijke poort tot de oude stad en is nu een kapelletje. Tijdens een brand aan het begin van de 18de eeuw werd namelijk de hele poort verwoest, behalve een schilderij van de heilige moeder met kind. Sindsdien wordt geloofd dat dit werk bijzondere krachten bezit en staat het op een altaartje in de poort. Er komen altijd wel mensen even een gebed zeggen of een kaarsje opsteken. Bijzonder om te zien.

St. Marcuskerk

Fietsen in Zagreb (Baja Bikes Zagreb): St. Marcuskerk | Mooistestedentrips.nl

De 13de-eeuwse Sint Marcuskerk is vanwege het geschubde rood-wit-blauwe dak hét symbool van de stad. En natuurlijk kom je erlangs als je gaat fietsen in Zagreb. De kerk staat er al vanaf de 13de eeuw, maar het gekleurde dak stamt uit 1880 en laat de wapenschilden van Kroatië, Dalmatië, Slavonië en Zagreb zien. De gotische toegangspoort werd in de 14de eeuw gemaakt. Als het plein toegankelijk is, kun je hier van mei tot en met oktober het wisselen van de wacht zien.

Lotrščak Toren

Fietsen in Zagreb, Lotrščak Toren | Mooistestedentrips.nl

De Lotrščak Toren is ook één van de bekende bezienswaardigheden in de bovenstad van Zagreb. De 13de-eeuwse  toren was een wachttoren bij de zuidelijke poort van de oude stad. Je kunt de toren beklimmen en er een klein museum bezoeken. Als je gaat fietsen in Zagreb moet je ervoor zorgen dat je op het middaguur bij de toren bent, want dan wordt het kanon afgeschoten. Over het waarom van het kanonschot gaan de wildste verhalen. Zo wordt beweerd dat dit al vanaf de 15de eeuw gebeurt, sinds een kanonschot de Turken afschrok op de rivier de Sava, maar het zou ook zo maar kunnen dat de traditie is gestart, zodat de kerken in Zagreb hun klokken gelijk konden zetten.

Dežmanova Straat

Street art in Zagreb | Mooistestedentrips.nl

Zoals gezegd, het leuke van fietsen in Zagreb is dat je net even wat meer ziet als dat je te voet zou zien. En dat is zeker zo tijdens een fietstocht langs de highlights of als je er met je huurfiets op uit gaat. Fiets vanaf de bovenstad via Park Grič weer naar beneden om zo bij de Dežmanova Straat uit te komen. In deze straat vind je een paar leuke restaurants en een mooie mural van Chopin achter een paar leuke plantjes. Het werk werd in 2020 gemaakt door de Kroatische artiest Boris Bare die het maakte ter viering van de 210de verjaardag van Chopin.

Dalmatinski park

Fietsen in Zagreb, Dalmatinski park | Mooistestedentrips.nl

Een andere leuke plek die ik tijdens mijn fietstocht in Zagreb tegenkwam was is het Dalmatinski park, een vrij onbekend en klein park verstopt in de benedenstad. In Dalmatinski park kun je goed street art spotten en is het fijn koffie drinken (of een ijsje eten) bij het kleine café. Voor de kinderen is er een leuk speeltuintje.

Kroatisch Nationaal Theater

Kroatisch Nationaal Theater | Mooistestedentrips.nl

Na je koffiepauze duik je de benedenstad van Zagreb in en je merkt meteen het verschil met de bovenstad. De straten zijn hier ware avanues en de grootse barokke gebouwen, omringd door weelderige parken, doen denken aan Wenen of Boedapest. Het staat boordevol grootste musea en bijzondere gebouwen, met het Kroatisch Nationaal Theater als belangrijkste trekpleister. Het theater werd ontworpen door de Oostenrijkse architecten Hermann Helmer en Ferdinand Fellner en in 1895 in bijzijn van Keizer Frans Joseph geopend (onder luid gejouw, want de meeste Kroaten waren de Oostenrijks-Hongaarse overheersing inmiddels goed beu). Voor het theater staat de fraaie ‘bron van het leven’ van de Kroatische kunstenaar Ivan Meštrović.

Tomislav Plein

Trg Kralja Tomislava | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Zagreb (Baja Bikes Zagreb) | Mooistestedentrips.nl

Via de botanische tuin van Zagreb en het centraal station van de stad eindig je je fietstocht bij het Tomislav Plein, wat een zeer typerend plein is voor de benedenstad. Het was het eerste plein dat in de 19de eeuw werd gebouwd en de Kroatische koning Tomislav staat trots door een park omringd in het midden. Het park is een heerlijke uitgestrekte plek en heeft paviljoens en musea. En het maakt niet uit wanneer je door het park fietst, er is eigenlijk altijd wel een leuk festival aan de gang.

Lees meer over Zagreb

Fietsen in Zagreb
Bewaar op Pinterest

Fietsen in Zagreb (Baja Bikes Zagreb): ontdek de highlights van Zagreb op de fiets | Mooistestedentrips.nl

 

Alles over Kroatië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Kroatië > Stedentrip Zagreb > Fietsen in Zagreb

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer