Top 12 bezienswaardigheden Dubrovnik

door Esther

Dubrovnik is wat mij betreft één van de mooiste steden in Zuid-Europa. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, trouwens, want de hele oude stad van Dubrovnik staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoed lijst. De fonkelende stad is omringd door indrukwekkende stadsmuren en de azuurblauwe Adriatische Zee. Je hoeft maar één blik op de stad te werpen om verkocht te zijn. Als je gaat, en dat moet je gewoon doen, bekijk dan mijn top 12 bezienswaardigheden in Dubrovnik.

Een stedentrip Dubrovnik plan je zo

  • Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, het kan heel druk zijn in de oude stad van Dubrovnik. Als er weer eens een cruiseschip heeft aangelegd, zit de stad bijna verstopt en dat kan je stedentrip goed verpesten. Gelukkig kun je nakijken wanneer er cruiseschepen aanleggen, zodat je je bezoek eromheen kunt plannen.
  • Je vliegt al heel gemakkelijk, en goedkoop, naar Dubrovnik. Bijvoorbeeld met Transavia of Easyjet. Vergelijk vliegtickets Dubrovnik en bekijk wat voor jou het voordeligst is.
  • De hotels in de oude stad zijn een stuk duurder dan die erbuiten. Ik vond het zelf heel fijn om buiten het centrum te logeren, vlakbij het strand van Lapad. Er gaan vanaf Lapad genoeg rechtstreekse bussen naar de oude stad. Hotel Kompas is een heerlijk hotel, vlakbij het strand en een eigen zwembad.
  • Liever niet eindeloos vergelijken? Je kunt ook heel gemakkelijk een kant-en-klare stedentrip Dubrovnik boeken.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Dubrovnik.

Bezienswaardigheden Dubrovnik

Stradun

Dubrovnik: top bezienswaardigheden Dubrovnik: Stradun | Mooistestedentrips.nl

Dubrovnik: top bezienswaardigheden Dubrovnik: Stradun | Mooistestedentrips.nl

Als je niet met een cruiseschip komt, kom je de oude stad (de Grad) binnen via de Pile toegangspoort die uitmondt op de Stradun: de 300 meter lange hoofdstraat van Dubrovnik Grad en één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Dubrovnik. Helemaal gebouwd in kalksteen wat het licht heel mooi weerkaatst. Aan de stradun liggen ook een paar belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Franciskaner klooster, de oude klokkentoren, de Onofrio-fontein en het Sponzapaleis. Eten en drinken zou ik niet doen aan de Stradun, te duur en niet heel bijzonder, maar in de zijstraatjes en de straatjes erachter zijn de restaurantjes wel heel leuk. Wil je de Stradun op haar best zien? Wees er dan ’s ochtends vroeg bij, als er nog weinig toeristen zijn.

Stadsmuur van Dubrovnik

Dubrovnik: top bezienswaardigheden Dubrovnik: stadsmuren Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl

Er wordt weleens gesproken over de stadsmuren van Dubrovnik, maar eigenlijk klopt dan niet, want de vestingswal rondom de ouden stad is nog helemaal intact en wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Dubrovnik. Met een wandeling over de stadsmuur ben je zo’n 2 uur zoet en het is een geweldige manier om de verschillende kanten van de stad te bewonderen. Bovendien word je af en toe eens getrakteerd op een schitterend uitzicht over zee. Je kunt op drie verschillende plekken de muur op: naast de St. Saviour’s Kerk, naast de St. Luke’s Kerk en naast het Maritiem Museum.

Buža bars

Dubrovnik: top bezienswaardigheden Dubrovnik: Buža bars | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je rondwandeling over de stadsmuur van Dubrovnik kun je af even afdalen door een smalle uitkeping in de muur. Een wat rare gewaarwording, want onder je zie je alleen maar zee. De het toch maar, want je kunt zo maar uitkomen in een zogeheten ‘buža bar’. Buža betekent zo veel als ‘gat in de muur’ en dat is eigenlijk precies wat het is: bars gevestigd in een uitholling van de rotsen in de schaduw van de stadsmuren. Ze zijn genummerd, er is een Buža I en een Buža II.

De haven van Dubrovnik

Dubrovnik: top bezienswaardigheden Dubrovnik: De haven van Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl

De haven (Gruž) is wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Dubrovnik een heel fijne plek om ’s avonds uit eten te gaan. De meeste restaurants serveren lekkere vis en zeevruchten, die ’s ochtends zijn gevangen. Ben je er wat eerder bij, dan kun je inderdaad op de markt al die mooie verswaren zien. Naast vis, zijn er ook kraampjes met olijven, kaasjes en vers fruit. Je kunt ook een ijsje halen en lekker naar de dobberende bootjes staren.

Kathedraal van Dubrovnik

Deze kathedraal vind je ook aan de Stradun en kun je dus zeker niet missen. Volgens de overlevering kwam de Engelse koning Richard Leeuwenhart terug van de kruistochten in de 12de eeuw toen hij schipbreuk leed en aanspoelde op het eiland Lokrum was hij zo blij dat hij nog leefde dat hij een kerk op deze plek wilde bouwen. De eilandbewoners waren minden onder de indruk en overtuigden hem de kerk maar in Dubrovnik gebouwen.

Of dit nou allemaal wel klopt is de vraag, want tijdens renovaties, kwamen resten uit de 7de eeuw tevoorschijn. Hoe dan ook. De kathedraal werd, doordat deze door aardbevingen en oorlogen regelmatig werd verwoest, keer op keer opnieuw opgebouwd en is nu het toonbeeld van barokke pracht.

Rectors paleis (Knežev dvor)

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Rectors Paleis | Mooistestedentrips.nl

In de 15de eeuw werd Dubrovnik door een rector geregeerd. Zo’n rector werd door de rijke burgers van de stad gekozen en mocht dan een maand de stad besturen. In deze periode mocht hij het paleis niet verlaten, zodat hij zich volledig op zijn taak kon concentreren. Ondanks dat het Rectors paleis flink heeft geleden onder aardbevingen en oorlogen, is het schitterend opgeknapt en bewaard gebleven. Het is nu één van de mooiste bezienswaardigheden in Dubrovnik en doet dienst als cultuurhistorisch museum, je kunt er veel kunst, meubels, wapens en uniformen zien uit het paleis.

Franciscaans klooster

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Franciskaner Klooster | Mooistestedentrips.nl

Je zou het Franciscaans klooster aan het begin van de Stradun bijna missen, dus let op. Het klooster stamt uit de veertiende eeuw en de gotische architectuur en de kloostertuin zijn prachtig. Maar de musea zijn misschien nog wel het meest bijzonder: er is een apotheek en een interessante bibliotheek.

Synagoge en Joods Museum

Verdwalen in de straten van de oude stad is misschien nog wel het leukste om te doen in Dubrovnik. Sommige straatjes die van de Stradun aflopen zijn niet meer dan smalle trapjes en leiden omhoog naar kleurrijke straatjes vol terrasjes. Zo’n smal straatje, dat eigenlijk alleen uit traptreden bestaat, leidt naar de Synagoge en het Joods Museum. De Synagoge is één van de oudste in Europa die nog steeds word gebruikt, ook al is het aantal Joodse bewoners van de stad flink uitgedund na de Tweede Wereldoorlog. Daarom is het ook interessant om het kleine Joodse museum even te bezoeken, zodat je iets meer te weten komt over de Joodse gemeenschap die ooit binnen een paar passen van deze synagoge woonde.

War Photo Limited

Toen ik in Dubrovnik was, ging ik mee met een stadswandeling door de stad. De gids was ongeveer even oud als ik en toen we naar de rondleiding nog wat stonden na te praten, zei hij langs zijn neus weg dat hij als kind het bombardement van Dubrovnik, tijdens de Joegoslavië oorlog in 1991 had meegemaakt en dat hij er zo trots op was dat de stad zo prachtig uit de as was verrezen. Meer wilde hij niet kwijt over die tijd, maar daarom besloot ik later wel even binnen te wandelen bij War Photo Limited. Daar kreeg ik kippenvel bij het zien van de foto’s van de bombardementen en vernielingen, maar bekeek ik ook indrukwekkende foto’s van recentere oorlogen.

Relaxen op Lokrum

Bezienswaardigheden Dubrovnik: eiland Lokrum | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je wandeling over de stadsmuren heb je het groene eilandje vlak voor de kust van Dubrovnik vast zien liggen. Dat is Lokrum en het is de perfecte plek om de drukte van de stad even te ontvluchten. Van april tot en met november kun je vanuit de oude haven elk halfuur de boot naar Lokrum nemen. Er is een oude abdij te bezichtigen en een prachtige botanische tuin.

Naar het strand in Dubrovnik: Lapad

Dubrovnik, bezienswaardigheden Dubrovnik: Lapad | Mooistestedentrips.nl

Lokrum wordt ook wel aangeraden als je naar het strand wil, maar houd er rekening mee dat er vooral een groot nudistenstrand is op Lokrum. Is dat niet je ding, dan kun je net zo goed aan land blijven. Want op zo’n tien minuten vanaf de oude stad ligt Lapad, waar je een flink (kiezel)strand vindt. Het is een fijne buitenwijk van Dubrovnik, met veel cafés en restaurantjes en je kunt hier ook stukken goedkoper logeren dan in de oude stad. Op het strand vind je een paar leuke strandtenten en je kunt er ligbedden huren.

De kabelbaan naar de berg Srđ

De berg Srđ is met de top op 400 meter niet eens zo heel erg indrukwekkend, maar het is toch wel leuk om vanuit het centrum met de kabelbaan naar boven te gaan. Je kunt vanaf het fort, dat tijdens de Napoleontische oorlogen werd gebouw, schitterend uitkijken over Dubrovnik, Lokrum en de Adriatische Zee.

Lees meer over Dubrovnik en Kroatië

Bezienswaardigheden in Dubrovnik
Bewaar op Pinterest!

Dubrovnik, Kroatië: top 12 bezienswaardigheden Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Kroatië > Dubrovnik > Bezienswaardigheden Dubrovnik

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer