Bezienswaardigheden Dubrovnik: 21x doen in Dubrovnik

door Esther

Dubrovnik is wat mij betreft één van de mooiste steden in Zuid-Europa. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, trouwens, want de hele oude stad van Dubrovnik staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoed lijst. De fonkelende stad is omringd door indrukwekkende stadsmuren en de azuurblauwe Adriatische Zee. Je hoeft maar één blik op de stad te werpen om verkocht te zijn. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Dubrovnik.

Een stedentrip Dubrovnik plan je zo

Bezienswaardigheden Dubrovnik: wat te doen in Dubrovnik? Bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Dubrovnik: voorbereidingen

  • Als je een stedentrip Dubrovnik hebt gepland, doe je er goed aan om een Dubrobnik Pass te kopen. Met deze kortingskaart bezoek je de meeste bezienswaardigheden in Dubrovnik helemaal gratis.
  • Neem deze reisgids met je mee. Hierin staan niet alleen de leukste bezienswaardigheden in Dubrovnik, maar vind je ook de leukste tips voor een mooie dagtrip.
  • Met kinderen in Dubrovnik? Deze wandeling is speciaal samengesteld voor kinderen. Een leuke, interactieve wandeling, waar natuurlijk ook iets lekkers bij hoort.

Bezienswaardigheden Dubrovnik: 21x doen

Stadswandeling Dubrovnik

Stadswandeling Dubrovnik: ontdek de bezienswaardigheden Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl

Een perfecte manier om meer te weten te komen over de bezienswaardigheden in Dubrovnik is door mee te gaan meteen stadswandeling. Wandel met een gids door de oude stad, langs de mooiste architectuur, elegante paleizen en levendige pleinen. De ommuurde stad staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar werd in de jaren ’90 nog totaal verwoest. Het is heel interessant om meer te horen over de roerige geschiedenis van de stad. Wil je de stad nog even helemaal voor jezelf? Ga mee met een vroege vogel wandeling.

Fietsen in Dubrovnik

Fietsen in Dubrovnik, Baja Bikes Dubrovnik (foto met dank aan Visit Dubrovnik) | Mooistestedentrips.nl

Dagje iets actiefs doen en even de oude stad uit? Ga fietsen in Dubrovnik. Tijdens deze fietstocht ontdek je de directe omgeving van de stad. iets over kronkelende paden langs de kust en geniet van het uitzicht op de azuurblauwe zee. Je stopt bij pittoreske baaien, charmante dorpjes in de buurt en een wijngaard, waar je natuurlijk even een goed glas moet proeven.

Stradun

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Stradun | Mooistestedentrips.nl

Stradun is de meest iconische straat van Dubrovnik en is ook wel bekend als Placa. Deze kalkstenen geplaveide straat loopt door het hart van de oude stad en is omzoomd met elegante winkels, restaurants en historische gebouwen. Stradun is het bruisende middelpunt van de oude stad. Overdag kan het druk zijn op de Stradun. Kom daarom ’s ochtends vroeg of ’s avonds wanneer je net even wat meer ruimte hebt om ervan te genieten.

Stadsmuren van Dubrovnik

Bezienswaardigheden Dubrovnik, Stadsmuren van Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl

De stadsmuren behoren toch wel tot de bekendste bezienswaardigheden in Dubrovnik. De eeuwenoude muren omwallen de gehele oude stad en je kunt een wandeling over de gehele stadsmuur maken. De wandeling is zo’n twee kilometer lang en leidt langs de met kantelen versierde torens, bastions en forten. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over zowel de zee als de oude stad.

Pile Gate

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Pile Gate | Mooistestedentrips.nl

De Pile Gate is de belangrijkste toegangspoort tot de oude stad van Dubrovnik en is een van de meest karakteristieke en goed bewaarde ingangen van de stadsmuren. De poort dateert uit de 16e eeuw en heeft een gotisch ontwerp met een stenen brug die over een gracht leidt. Een standbeeld van Sint-Blasius, de patroonheilige van de stad, verwelkomt bezoekers bij de poort.

Onofrio fontein

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Onofrio fontein | Mooistestedentnrips.nl

Zodra je door de Pile Gate bent gewandeld, zie je vrijwel meteen de Onofrio Fontein, een fraai staaltje renaissancekunst. Deze fontein werd gebouwd in de 15e eeuw om de stad van drinkwater te voorzien en eigenlijk doet de fontein dat nog steeds. De fontein heeft 16 uitgehouwen gezichten waar het water uit komt en waar je gewoon even je Dopper bijvult op een warme dag.

Kathedraal van Dubrovnik

Bezienswaardigheden Dubrovnik, Kathedraal van Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal van Dubrovnik, gewijd aan de Maria Hemelvaart, werd oorspronkelijk in de 7e eeuw gebouwd, maar na een aardbeving in de 17e eeuw werd de kathedraal herbouwd en opgetrokken in barok. De prachtige façade, indrukwekkende koepel en schat aan religieuze kunst en relikwieën binnenin maken een bezoek aan de kathedraal zeker de moeite waard.

Rector’s Paleis

Bezienswaardigheden Dubrovnik, Het Rector's Paleis | Mooistestedentrips.nl

Het Rector’s Paleis is een van de mooiste bezienswaardigheden in Dubrovnik, en speelde een belangrijke rol in de politieke geschiedenis van de stad. Het paleis diende namelijk als het bestuurscentrum van de Republiek en huisvestte de rector, het hoogste ambt in de stad. Het paleis, dat in de gotische en renaissancestijl is gebouwd, biedt nu onderdak aan het stadsmuseum, waar je meer te weten komt over de fascinerende geschiedenis van de stad.

Sponza Paleis

Bezienswaardigheden Dubrovnik, het Sponza Paleis | Mooistestedentrips.nl

Het Sponza Paleis is één van  mooiste gebouwen in de oude stad en is gebouwd in een mix van gotiek en renaissance. Het paleis was oorspronkelijk een douane- en zakenkantoor en werd later gebruikt als munt en een wapendepot. Het Sponza Paleis heeft veel verwoestingen en rampen doorstaan, maar het is steeds prachtig gerestaureerd en herbergt nu het Dubrovnik Historisch Archief. Natuurlijk kun je binnen wandelen om historische documenten te bewonderen, maar stiekem is een bezoek een goed excuus om het paleis van binnen eens te zien.

Franciscaans Klooster

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Franciscaans Klooster | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een bezoek aan de oude stad is het Franciscaans Klooster een oase van rust. Het klooster stamt uit de 14de eeuw en heeft een heel mooie kloostertuin. Daarnaast heeft het klooster een oude apotheek. Deze stamt ook uit de 14de eeuw en is nog altijd actief als apotheek en is daarmee de oudste apotheek van Europa. Wandel even naar binnen om de mooie, historische medische boeken, instrumenten, flessen en potten te zien.

Dominicanenklooster

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Dominicanenklooster | Mooistestedentrips.nl

Het Dominicanenklooster is nog één van die fraaie bezienswaardigheden in Dubrovnik. Dit klooster is opgetrokken in gotische stijl en ook een heerlijk rustige plek in de stad. De kloostergang en de binnentuin bieden een mystieke rust. Mis niet de kans om de kloosterkerk te bezoeken, waar je enkele prachtige kunstwerken bewondert, zoals een crucifix van de Italiaanse beeldhouwer Paolo Veneziano.

Oude Haven van Dubrovnik

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Oude Haven van Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl

Wandel vanaf de Stradun of over de stadsmuren naar de oude haven. Een heerlijke plek waar je even langs de waterkant loopt, geniet van het uitzicht op de verschillende verdedigingswerken of aanschuift bij één van de fijne visrestaurants. Vanuit de haven maak je verschillende boottochten, bijvoorbeeld naar de eilanden vlakbij de kust, zoals Lokrum en de Elafiti Eilanden.

Synagoge en Joods Museum

Synagoge en Joods Museum | Mooistestedentrips.nl

Dubrovnik heeft een rijke Joodse geschiedenis, en in de oude stad zit een prachtige synagoge verstopt die getuigt van deze erfenis. De synagoge van Dubrovnik dateert uit de 15e eeuw en is een van de oudste synagogen in Europa die nog steeds in gebruik is. Naast de synagoge vind je het Joods Museum, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en de cultuur van de Joodse gemeenschap in de stad en regio.

War Photo Limited

Foto met dank aan War Photo Limited

Ben je nieuwsgierig naar de recente geschiedenis van de stad? Bezoek War Photo Limited. Dit museum ligt in de oude stad en toont indrukwekkende foto’s en multimedia-exposities die de gruwelen van oorlog en conflicten over de hele wereld vastleggen. Hoewel het geen typische toeristische attractie is, biedt War Photo Limited een krachtige en soms aangrijpende kijk op de realiteit van oorlog en conflict en stelt het vragen over vrede, tolerantie en mensenrechten.

Fort Bokar

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Fort Bokar | Mooistestedentrips.nl

Fort Bokar maakt deel uit van de stadsmuren en is zeker één van de leukste bezienswaardigheden in Dubrovnik. Het fort werd gebouwd in de 15e eeuw. Vanaf de muren van Fort Bokar geniet je van een panoramisch uitzicht op de oude stad en de Adriatische Zee. Maar leuker is het om vanaf het fort af te dalen naar het strand en mee te gaan met een kajak excursie: heel leuk om te doen en je kunt de oude stad vanaf het water bekijken.

Fort Revelin

Bezienswaardigheden Dubrovnik, Fort Revelin | Mooistestedentrips.nl

Ook Fort Revelin maakt deel uit van de verdedigingswerken van de stad. Dit fort werd gebouwd in de 16e eeuw en heeft sindsdien vele functies gehad, van een militaire basis tot een nachtclub. Tegenwoordig wordt het fort gebruikt voor culturele evenementen en concerten.

Kabelbaan van Dubrovnik

Doen in Dubrovnik: Kabelbaan van Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl

Leuk om te doen in Dubrovnik: neem de kabelbaan naar de top van de Srd-berg, want hier heb je een geweldig uitzicht op de oude stad, de zee en de omliggende eilanden. Tip: neem de kabelbaan omhoog zo’n uur voor zonsondergang. Plof bij het kabelbaanstation neer bij op het terras van het restaurant, zodat je de zon in de zee kunt zien zakken.

Buža bars

Foto met dank aan Buža Bar

Tijdens je rondwandeling over de stadsmuur van Dubrovnik kun je af even afdalen door een smalle uitkeping in de muur. Een wat rare gewaarwording, want onder je zie je alleen maar zee. De het toch maar, want je kunt zo maar uitkomen in een zogeheten ‘buža bar’. Buža betekent zo veel als ‘gat in de muur’ en dat is eigenlijk precies wat het is: bars gevestigd in een uitholling van de rotsen in de schaduw van de stadsmuren. Ze zijn genummerd, er is een Buža I en een Buža II.

Lokrum

Dagtrip vanuit Dubrovnik: Lokrum | Mooistestedentrips.nl

Wil je een leuke dagtrip malen vanuit Dubrovnik? Bezoek het eiland Lokrum. Dit eilandje ligt op korte afstand varen van de stad, is een mooi natuurreservaat en heeft heel mooie stranden. Daarnaast kun je er een Benedictijns klooster en een botanische tuin bezoeken.

Elafiti Eilanden

Elafiti Eilanden, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Ook de Elafiti Eilanden zijn een leuke dagtrip vanuit Dubrovnik. Het is een archipel met Koločep, Lopud en Šipan als belangrijkste eilanden. De Elafiti Eilanden staan bekend om hun ongerepte natuur, heldere wateren en lieflijke dorpjes. Maak een boottocht naar de eilanden en verken de pittoreske dorpjes, ontspan op afgelegen stranden en geniet van de rust.

Korčula

Korčula, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Het eiland Korčula ligt net even wat verder van Dubrovnik, maar is toch echt het bezoeken waard. Het kleine eiland heeft een ommuurde oude stad, Korčula-stad, die wel wat aan Dubrovnik doet denken, maar dan in het klein. Hier is het heerlijk wandelen en kun je geweldig uit eten. Wist je dat, naar verluid, Marco Polo op Korčula is geboren? Huur een scooter en ontdek ook de rest van het eiland, want hier vind je de mooiste strandjes en lieflijke dorpen waar je lekker gegrilde vis eet.

Bezienswaardigheden Dubrovnik
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Dubrovnik? Wat te doen in Dubrovnik? Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

 

Lees meer over Kroatië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Kroatie > Stedentrip Dubrovnik > Bezienswaardigheden Dubrovnik

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer