Een dag dwalen door Trogir

door Esther

Als ik aan Trogir denk, kan ik dit Dalmatsiche stadje maar op één manier omschrijven: verrekte romantisch. Verscholen achter middeleeuwse muren, boordevol Renaissance gebouwen die aan Venetië doen denken, een doolhof aan straatjes en pleintjes, stille strandjes én een super gezellige boulevard bezaaid met bars en cafés. Geen wonder dat ik en mijn man, toen nét verloofd, er spontaan een paar dagen bleven hangen. Doe inspiratie op voor je eigen bezoek aan Trogir.

Een bezoek aan Trogir: zo doe je het

  • Je reist heel eenvoudig van Split naar Trogir met de bus, maar het is leuker om de boot te nemen. De boot naar Trogir gaat een paar keer per dag vanuit Split vanaf de boulevard (Riva) in Split.
  • Besluit je, zoals wij dat deden, om spontaan een paar dagen te blijven hangen in Trogir? Dan vind je een keur aan leuke hotels in Trogir, in en om het centrum van het stadje.
  • Heb je weinig tijd? Dan is het leuk om mee te gaan met een rondleiding door Trogir, zo kun je heel gemakkelijk de highlights van de stad zien.
  • Vanuit Trogir kun je ook heel gemakkelijk een dagtrip naar de Krka watervallen maken. Lees alles over Krka national park.

Trogir, Kroatië. Bekijk alle tips voor een bezoek aan Trogir | Mooistestedentrips.nl

Trogir, bekijk de tips over een dagtrip vanuit Split | Mooistestedentrips.nl

Trogir, bekijk de tips over Trogir in Kroatië | Mooistestedentrips.nl

De leukste tips voor een bezoek aan Trogir

Dat Trogir zo’n historisch pareltje is, is niet zo vreemd. De Grieken streken er zo’n 300 jaar voor Christus neer en werd vervolgens overheerst door de Romeinen, Hongaren, Venetië, de Fransen en Oostenrijkers. Niet de minste machten binnen Europa en allemaal lieten ze hun goed herkenbare sporen na in dit Kroatische stadje. Geen wonder dat Trogir sinds eind jaren ’90 in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Wapenschild van Venetië

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Als je door één van de toegangspoorten achter de middeleeuwse muren van de stad verdwijnt, verdwaal je eigenlijk meteen in het enorme netwerk aan straatjes en pleinen dat samen het kleine centrum van Trogir vormt. De gotische architectuur, het lichte marmer en zandsteen doet denken aan Venetië. Dat kan ook wel kloppen, want onder Venetiaanse heerschappij maakte Trogir een bloeiperiode door. De leeuw van San Marco (het wapenschild van Venetië) zie je dan ook her en der door het historische centrum terug.

Kathedraal van San Lorenzo

Trogir, Kroatië: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Kathedraal San Lorenzo | Mooistestedentrips.nl

Kathedraal San Lorenzo | Mooistestedentrips.nl

Maar hoe erg je ook verdwaald, je komt altijd wel bij de Kathedraal van San Lorenzo uit: één van de mooiste kerken in Kroatië. Net als in Italië moet je respectvol gekleed zijn om deze uit 14de-eeuwse kathedraal te bekleden. Ofwel: even iets meer aantrekken dan alleen je strandoutfit. Een keur aan bekende Dalmatische beeldhouwers werkten aan de kathedraal van Trogir, wat heeft geresulteerd in bijvoorbeeld de schitterende St. Ivans kapel die je via een beetje vreemde achterdeur kunt bereiken. Beklim ook de klokkentoren, want vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over de oude stad.

Grand Cipiko Palace

Op het centrale plein van Trogir vind je, tegenover de kathedraal, het Cipiko paleis. Dit paleis was eigenlijk gewoon het grootste woonhuis van een heel belangrijke familie in de 15de eeuw. Het is helaas niet voor het publiek geopend, maar je moet toch even de gotische façade van dichtbij bekijken. Deze werd gemaakt door Andrija Aleši.

Het Kamerlengo fort

Bezienswaardigheden in Trogir: bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Dwalen door Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Buiten de stadspoorten heb je vanaf de top van het Kamerlengo fort ook al z’n mooi uitzicht, maar dan over de hele omgeving. Het fort werd in de 15de eeuw gebouwd, maar eigenlijk door alle overheersers van Trogir wel gebruikt. Tegenwoordig dient het tijdens de zomermaanden als decor voor het Trogir Summer Festival en kun je er genieten van live muziek.

Zien en gezien worden aan de Riva

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Aan het einde van de middag is het zien en gezien worden aan de Riva, de brede boulevard van Trogir. Eigenlijk maakt het niet eens zo veel uit waar je gaat zitten. Plof gewoon neer op één van de terrassen, bestel een koel wijntje en kijk naar de boten die de jachthaven in- en uitvaren.

De leukste stranden van Trogir

Een vakantie in Kroatië vraagt natuurlijk om lekker luieren aan het strand. En in Trogir kun je ook heerlijk naar het strand. Het Medena strand ligt zo’n 4 kilometer van de stad en is een heerlijk strand om de hele dag door te brengen met barretjes, ijstentjes en de mogelijkheid om kayaks en surfspullen te huren. Je kunt er in de buurt redelijk gemakkelijk parkeren. Okrug Gornji heet in Trogir ook wel de Copacabana en ligt wat ten zuiden van het centrum. Het is het meest populaire strand van Trogir. Het is een kiezelstrand van zo’n twee kilometer lang. Er zijn genoeg bars en ijstenten te vinden om af en toe even af te koelen na het zonnebaden. Je kunt Okrug Gornji met de auto en per boot vanuit Trogir bereiken. Dan heb je nog Pantun, een strand dat bij een natuurreservaat ligt. Je kunt er gemakkelijk te voet komen.

Uit eten in Trogir

Bezienswaardigheden in Trogir | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Trogir, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

’s Avonds is het, net als in de rest van Dalmatië, smullen geblazen. Als je van vis en schelpdieren houdt, moet je zeker octopus carpaccio bestellen, een plaatselijk specialiteit. heel simpel en lekker, met enkel een beetje citroen en een glas koele witte wijn erbij. Restaurant Capo, in de oude stad, is hier een goede plek voor. Omdat Trogir zo heeft gefloreerd onder de Venetianen kun je er ook heel goed Italiaans eten, bijvoorbeeld bij Mirkec.

Trogir, Kroatië
Bewaar op Pinterest

Trogir, Kroatië: bekijk de leukste tips en bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Meer over Kroatië: Split

Meer over Kroatië: Zadar

Meer over Kroatië: Dubrovnik

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl >Stedentrips > Kroatië > Een dag dwalen voor Trogir

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer