Bezienswaardigheden Split, Kroatië: 19x doen

door Esther

Split is de perfecte plek om te zien hoe het Dalmatische leven het best wordt geleefd. De stad is altijd levendig en heeft precies de juiste balans tussen modern en traditioneel. En of je nu houdt van cultuur, luieren op het strand, zeilen of lekker eten: tijdens een stedentrip Split kom je zeker aan je trekken. Dit zijn mijn favoriete bezienswaardigheden in Split.

Plan je stedentrip Split

Wat te doen in Split? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Split | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Split: de voorbereidingen

Bezienswaardigheden Split: 19x doen

Fietsen in Split

Fietsen in Split, Kroatië. Baja Bikes Split | Mooistestedentrips.nl

Ben je een paar dagen in de stad en wil je de bezienswaardigheden in Split op een leuke manier ontdekken? Of maak je een rondreis Kroatië en heb je maar weinig tijd in Split? Dan is het leuk om mee te gaan met deze fietstocht door Split. Je reist terug in de tijd en komt op de mooiste plekken van de oude stad, maar je rijdt ook het centrum uit en ziet dan dat Split heel mooi is omring door een heleboel groen. Vanuit verschillende parken heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Paleis van Diocletianus

Split, Kroatië: Paleis van Diocletianus | Mooistestedentrips.nl

Zodra je de door de historische stadspoorten het hart van de stad binnen wandelt, sta je meteen middenin één van de meest belangrijke bezienswaardigheden in Split: het Paleis van Diocletianus. Het paleis werd maar liefst achttien eeuwen geleden gebouwd en sinds eind jaren ’70 steet het op de UNESCO werelderfgoedlijst. De hele oude stad van Split is min of meer het Paleis van Diocletianus en dat is echt heel bijzonder. De aaneenschakeling van straatjes, pleinen, paleizen, tempels, gangen en tunnels vormen met recht de mooiste bezienswaardigheden in Split. Wil je een goed beeld krijgen van de oude stad en alles wat er te zien is, dan is deze wandeling een echte aanrader.

Stadspoorten van Split

Bezienswaardigheden Split: stadspoorten van Split | Mooistestedentrips.nl

Vier grote poorten gaven toegang tot het Paleis van Diocletianus en deze vormen vandaag de dag nog steeds de belangrijkste toegangswegen tot de oude stad van Split. Er is een bronzen, gouden, ijzeren en zilveren stadspoort. Hoewel de stadspoorten door de tijd behoorlijk zijn veranderd, zijn ze nog steeds heel goed herkenbaar als Romeinse stadspoorten en dienen ze nu als herkenningspunten in het doolhof dat de oude stad is.

Keldergewelven van het Paleis van Diocletianus

Bezienswaardigheden Split, Kelderzalen van Diocletianus | Mooistestedentrips.nl

De keldergewelven van het Paleis van Diocletianus behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Split. Ze vormen een groot ondergronds complex van zalen en gangen onder het woongedeelte van het keizerlijk paleis. De zalen weerspiegelen de plattegrond van de kamers van de keizer. Hierdoor was het voor onderzoekers mogelijk om meer te weten te komen over de privévertrekken van Diocletianus.

St. Domnius kathedraal

Bezienswaardigheden Split: St. Domnius kathedraal | Mooistestedentrips.nl

De achthoekige kathedraal van Split staat er al sinds de tijd van de Romeinen. Het was bedoeld als laatste rustplaats voor keizer Diocletianus. Later, toen de tempel door de christenen werd ingewijd als kathedraal werd de sarcofaag van Diocletianus vernietigd. Door de eeuwen is de kerk heel wat uitgebreid, verbouwd en aangepast, maar de Romeinse kolommen staan nog trots om de kathedraal heen.

Tempel van Jupiter

Bezienswaardigheden Split, Kroatië: Jupiters Tempel | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Split: Tempel van Jupiter | Mooistestedentrips.nl

Bij de kathedraal hoort ook de Tempel van Jupiter, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Split. Want hoewel het nu de doopkapel van de kathedraal is, was het ooit een oude Romeinse tempel. Kijk goed omhoog want het plafond en de friezen zijn nog origineel en dus bijna tweeduizend jaar oud. Er hangt ook een fraai beeld van Johannes de Doper. Voor de deur van de tempel staat nog een originele Romeinse kolom en een bijzonder Egyptisch beeld.

Archeologisch Museum

Foto met dank aan Arheološki muzej u Splitu

In een stad zo oud als Split mag een Archeologisch Museum niet ontbreken, het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Split. Je vindt het museum iets ten noorden van het centrum. Het grootste deel van de collectie bestaat uit overblijfselen en opgravingen uit de Romeinse tijd en komen uit Split of het nabij gelegen Salona. Daarnaast kun je er aardewerk uit Vis bewonderen en sieraden en munten uit de IJzertijd.

Wandelen over de Riva

Bezienswaardigheden Split: Riva in Split, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

De laatste twintig jaar is Split, Kroatië, flink vernieuwd. En het duidelijkste voorbeeld daarvan is de Riva, de boulevard van de stad. In het begin waren de locals niet zo blij met de boulevard, ze vreesden de drukte. Maar inmiddels zijn de meesten om. En dat is begrijpelijk, want het is heerlijk flaneren over de Riva. En vanaf de bankjes langs de boulevard of één van de gezellige terrasjes is het leuk mensen en bootjes kijken.

Meštrović Gallery

Foto met dank aan Meštrović Gallery

De naam Ivan Meštrović zegt je misschien niet direct iets. Maar Ivan Meštrović is de meest bekende beeldhouwer van Kroatië die het landhuis, waarin nu het museum is gevestigd, bouwen als zijn woonhuis. Je kunt in dit geweldige museum beelden van de kunstenaar bewonderen. Je kunt met je kaartje ook naar binnen bij het nabijgelegen Kaštilac waar je nog meer werk van Meštrović kunt zien.

Marjans Hill

Bezienswaardigheden Split, Marjans Hill | Mooistestedentrips.nl

Je zit dicht begroeide heuvel al liggen vanuit het centrum van de stad, het is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Split: Marjan Hill. De locals komen hier graag voor een wandeling in het groen en het is wel te begrijpen waarom. Er mag niet worden gebouwd op de heuvel, dus het landschap is nog heerlijk ongerept. Je kunt kiezen uit tientallen wandelingen, die je beschut door de naaldbomen kunt maken. Onderweg geniet van mooie uitzichten op zee. Op de top kun je jezelf trakteren op een drankje bij Café Vidilica. Het uitzicht over Split en de zee is er prachtig.

Stranden van Split

Wat te doen in Split, Kroatië? Ontdek de stranden van Split | Mooistestedentrips.nl

Het is vreemd om de stranden te scharen onder de bezienswaardigheden in Split, maar het is wel één van de grote voordelen van een stedentrip naar deze stad. Er zijn een paar heerlijke stadsstranden, allemaal op loofafstand van het centrum. Van levendig en druk tot heerlijk afgelegen. Persoonlijk vond ik het Bacvice strand heel erg fijn, omdat het aan een gesloten baai ligt en het water lang ondiep blijft. Bovendien kun je er voor een prikkie een strandstoel en parasol huren en is er een gezellige strandtest voor een koud biertje. Rustzoekers kunnen het Bene strandje waarschijnlijk wel waarderen.

Pazar

Wat te doen in Split, Kroatië? De markt van Split: Pazar | Mooistestedentrips.nl

Heb je een appartement in Split? En zie je het wel zitten om een keer zelf te koken of je eigen lunch in elkaar te draaien? Wandel ’s ochtends dan naar de markt van Split, Kroatië. De openlucht markt, de Pazar, vind je rondom de St. Dominic kerk en het is één van die plekken in de stad waar zowel locals als toeristen samenkomen om mooie lokale producten de zien en kopen. Je kunt er bijna alles krijgen wat je wil: groente, fruit, vis, vlees, brood. Een klein feestje.

Salona

Bezienswaardigheden Split, Kroatië: Solana | Mooistestedentrips.nl

Als je een ochtend of middag de tijd hebt, kun je vanuit het centrum van de stad bus nummer 1 nemen naar Salona, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Split. Salona heet Solin in het Kroatisch. Het is één van de meest belangrijke archeologische plekken in Kroatië en je vindt er een gigantisch aantal Romeinse opgravingen en overblijfselen. De badhuizen, het amfitheater en de enorme hoeveelheid mozaïeken zijn heel indrukwekkend.

Fort Klis

Wat te doen in Split, Kroatië: bezoek Fort Klis | Mooistestedentrips.nl

Fort Klis torent zo’n 360 meter boven zijn omgeving uit, best imposant. En de omringende grijzen kliffen zijn al net zo indrukwekkend. Het fort werd zo’n 2200 jaar geleden gebouwd en na zo’n 300 jaar veroverd door de Romeinen. Daarna kwam het nog in handen van de Turken en ook nog van de Venetianen. Ofwel: in en rondom het fort is een hoop bloed vergoten. Dat inspireerde de makers van Games of Thrones waarschijnlijk om hier te filmen. Je kunt het museum in het fort bezoeken en genieten van een waanzinnig uitzicht over de omgeving. Je komt bij Fort Klis door vanuit Split bus nummer 22 te nemen.

Krka National Park

Krka National Park

Kroatië is een aantal heel bijzondere nationale parken rijk en één daarvan kun je heel gemakkelijk tijdens je stedentrip Split bezoeken: Krka National Park. De rivier Krka heeft een diepe canyon geslagen en het gebied eromheen zijn nu het nationale park. In Krka National Park kun je waanzinnige watervallen zien en bij een aantal kun je ook zwemmen. Dus zwemspullen en handdoek mee! Bij de ingang van het park zie je verschillende wandelroutes die langs mooie uitkijkpunten, kloosters, meren en watervallen leiden. Je kunt vanuit mee met een excursie naar Krka National Park.

Trogir

Doen in Split, Kroatië: bezoek het sprookjesachtige Trogir | Mooistestedentrips.nl

Heb je een ochtend, middag of hele dag over tijdens je vakantie Split? Breng dan een bezoek aan Trogir, vlakbij Split. Je kunt er met de boot of met de bus naartoe en je bent er zo. Trogir is werkelijk een schitterend plaatsje en echt het bezoeken waard. Het stadje ligt knus verscholen tussen de eeuwenoude stadsmuren waar je een heleboel leuke winkeltjes en restaurants vindt. ’s Zomers is de promenade, buiten de stadsmuren, echt the place to be, met talloze terrasjes: de beste plek om mensen te kijken. Bekijk de leukste tips voor een bezoek aan Trogir.

Kajakken

Foto met dank aan Go Adventure travel agency

Wil je een dagje iets heel leuks doen in Split? Ga dan een dagje zee kajakken vanuit de stad. Zo ontdek je de stad op een heel leuke manier: vanaf het water. De Adriatische zee is heerlijk kalm en perfect om met een kayak te verkennen. Je vertrekt vanaf Bene beach, aan de voet van Marjans Hill. Je krijgt instructies, als dat nodig is, en daarna peddel je richting Kašjuni beach. Onderweg kun je ook zwemmen en snorkelen. Er is natuurlijk tijd voor een drankje voordat je terugkeert naar Bene.

Suppen in Split

Foto met dank aan Stand Up Paddling Adriatic

Split is een waterstad. Natuurlijk kun je er naar het strand of met een (zeil)boot de verschillende eilanden leren kennen. Maar het is ook leuk om tijdens je vakantie Split eens op een Stand Up Paddleboard (een SUP) te stappen. Suppen in Split is echt ontzettend leuk om te doen. ’s Ochtends vroeg vertrek je bij Stobreč camp waar de SUPs al op het strand op je liggen te wachten. Vervolgens ga ga je heerlijk suppen over zee en de rivier Žrnovnica langs kliffen en traditionele huisjes, terwijl het nog lekker koel is om je heen. Ook geweldig om te doen: suppen tijdens zonsondergang.

Eilandhoppen

Eiland Vis, Kroatië

De Adriatische Zee ziet er zo aanlokkelijk uit als je er vanaf een terrasje over uitkijkt. Daar wil je best overheen varen. Leuk nieuws, want wist je dat je kunt eilandhoppen in Kroatië vanuit Split? Er vertrekken vanuit namelijk Split een groot aantal veerboten waarmee je de schitterende eilandjes voor de kust kunt ontdekken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een mooie zeiltocht maken. Lees meer over de Kroatische eilanden die je vanuit Split kunt ontdekken. Dit zijn in ieder geval 3 aanraders.

  • Šolta
    De drukte van de stad ontvluchten? Neem de ferry naar Šolta, want daar gebeurt letterlijk helemaal niets. Neem je zwemspullen mee, wat te eten en drinken en ga lekker zonnen en zwemmen in één van de tientallen beschutte baaien van het eiland. Je kunt ook een halve dagtocht naar Šolta maken met de catamaran.
  • Vis
    Dit eilandje is pas vanaf 1989 toegankelijk voor toeristen. Het stadje Vis, waar je aankomt met de ferry, is een schitteren plaatsje met Romeinse overblijfselen en een fraaie oude Engelse vesting. Wijn kunnen hier hun hart ophalen aan de lokale wijnen van witte vugava-druiven en rode plavac-druiven.
  • Hvar
    Hvar is hip én heeft de meeste zonuren van heel Kroatië. Het stadje wordt door stadswallen uit de 13de eeuw  ommuur en binnen word je verrast foor gotische paleizen en met marmer geplaveide straatjes. En wil je weten hoe het komt dat het eiland zo lekker ruikt? Het staat namelijk boordevol lavendel en kruiden. Je kun ook een relaxte dagtrip naar Hvar maken met een zeilboot.

Bezienswaardigheden Split
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Split. Wat te doen in Split? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Split

Meer over Kroatië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Kroatie > Vakantie Split > Bezienswaardigheden in Split

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer