Bezienswaardigheden Zadar: 18 leuke dingen om te doen

door Esther

Zadar is zo’n heerlijke bestemming voor een weekendje weg. Het is wat de Engelse zouden noemen, een ‘pocket city’. Ofwel: alles wat er te doen en te zien is, ligt allemaal vlakbij elkaar. En dat is perfect als je er een paar dagen tussenuit wilt. Maar heb je net een dagje meer, dan is er vlakbij de stad ook nog zo veel moois te zien. Bekijk daarom al mijn favoriete bezienswaardigheden in Zadar.

Plan een stedentrip Zadar

  • Vliegen naar Zadar kan echt vanaf bijna elk vliegveld in Nederland in de grensstreek. Vanaf Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam vlieg je respectievelijk met Ryanair, Transavia en Easyjet naar Zadar. De vluchttijd is net even minder dan twee uur, dus je bent er zo. Vergelijk vliegtickets Zadar en bekijk wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.
  • Er zijn ontzettend veel leuke en goed betaalbare hotels in Zadar. Wil je relaxt logeren in de oude stad? Dan kan ik je Rosita Deluxe Rooms echt aanraden: een heel ruime, fijn ingerichte kamer, met grote badkamer en wasmachine. Liever een accommodatie met zwembad, vlakbij het strand? Dan moet je bij Villa Morea zijn.
  • Je kunt ook een kant-en-klare vakantie Zadar boeken, er is genoeg keuze.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Zadar.

Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

In het kort over Zadar

In heel veel opzichten doet Zadar aan Split denken, maar dan kleiner. De oude stad, waar de meeste bezienswaardigheden in Zadar zich bevinden, ligt op een schiereiland. En, wederom net als in Split, was een groot deel van de oude stad ooit een Romeins paleis en forum. De oude stad is echt een plaatje, met fijne pleinen en veel kruip-door-sluip-door straatjes vol restaurantjes. Op loopafstand van de oude stad vind je verschillende strandjes en je pakt ook zo de boot naar één van de eilandjes.

Bezienswaardigheden Zadar

Romeins forum

Bezienswaardigheden Zadar: Romeins forum | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Zadar, Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste bezienswaardigheden Zadar is nog helemaal gratis ook: het Romeins forum. De overblijfselen liggen verspreid door de oude stad gewoon op straat, letterlijk. Het Romeins forum werd gebouwd tussen de eerste eeuw voor en de derde eeuw na Christus. Rondom de huidige St. Donatuskerk zijn verschillende ruïnes van tempels te zien, een grote intacte kolom en reliëfs met daarop Jupiter en Medusa.

St. Anastasia kathedraal

Bezienswaardigheden Zadar, uitzicht vanaf de St. Anastasia kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Zadar, St. Anastasia kathedraal | Mooistestedentrips.nl

De iconische toren op het centrale plein van de stad is van de St. Anastasia kathedraal en werd in de 12de eeuw gebouwd. De kathedraal werd erg beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar is mooi hersteld. In de kerk, die trouwens gratis te bezoeken is, kun je nog stukken van fresco’s zien en een marmeren sarcofaag met relieken van St. Anastasia. Voor een bezoek aan de toren moet je wel betalen, maar het is zeker leuk om de klokkentoren even te beklimmen en boven van een heel mooi uitzicht over Zadar en regio Zadar te genieten.

St. Donatus kerk

Zadar bezienswaardigheden: St. Donatuskerk | Mooistestedentrips.nl

De 9de-eeuwse Byzantijnse kerk van St. Donatus is cirkelvormig en waarschijnlijk de meest in het oog springende verschijning in het hart van Zadar. Het is één van de weinige gebouwen in de stad die de Mongoolse invasie van de 13de eeuw heeft overleefd. Binnen kun je nog twee Romeinse kolommen zien uit het Romeinse forum, net als die vloer die ook helemaal van het Romeins forum afkomstig is.

St. Simeons kerk

Bezienswaardigheden Zadar, St. Simeons kerk | Mooistestedentrips.nl

De St. Simeonskerk staat op één van de mooiste plekken van de oude stad en is één van de meest belangrijke bezienswaardigheden in Zadar. Al was het alleen al, omdat de kerk zo’n warm plekje heeft bij de bewoners van de stad. De kerk zelf is, met de warme kleuren en fraaie houten deuren, al best mooi om te zien. Maar binnen kun je de 14de-eeuwse sarcofaag van de naamgever van de kerk bewonderen, St. Simeon. De sarcofaag is van ceder, heel mooi bewerkt en vervolgens verguld.

Archeologisch Museum

Bezienswaardigheden Zadar: Archeologisch Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Archeologisch Museum staat aan de rand van het forum in Zadar. Het is een klein museum, met maar drie verdiepingen. Je begint bovenin bij de prehistorie en wandelt dat via de Romeinen en de middeleeuwen weer naar beneden. Vooral de verdieping met Romeinse kunstschatten vond ik erg bijzonder. De meeste vondsten zijn afkomstig uit het forum en heel erg goed bewaard gebleven, maar er zijn ook stukken uit de directe regio van Zadar.

Franciscaner klooster

Bezienswaardigheden Zadar, Franciscaner klooster | Mooistestedentrips.nl

Het is misschien niet het meest spannende klooster waar je ooit bent geweest, maar juist omdat het zo goed verstopt ligt in de compacte oude stad van Zadar, is het toch leuk om te bezoeken. Het klooster zit vast aan een 13de-eeuwse kerk waar je een fijn veelluik uit de 15de eeuw en een werk van Bassano kunt bewonderen. En je geniet even lekker van de rust onder de arcadebogen van het klooster.

Tržnice Zadar

Zadar bezienswaardigheden: Markt van Zadar | Mooistestedentrips.nl

Tržnice Zadar is de verzamelnaam van alle openluchtmarkten in Zadar en ook in de oude stad is er een dagelijkse markt, behalve op zondag. Al vanaf een uur of zeven kun je op de markt terecht aan Pod bedemom terecht voor allerlei fijne verswaren. De broden, groentes en het fruit liggen allemaal hoog opgestapeld en zien er geweldig uit. Net als de verschillende streekproducten, zoals wijn en honing. Tip van mij: logeer je ergens zonder ontbijt, wandel ’s ochtends even langs deze markt voor een bak zomerfruit voor een prikkie en een paar fijne zoete broodjes of burek. Neem er een goede kop koffie bij en je hebt echt een ontbijt van formaat. Ben je een liefhebber, zoals ik, loop ook even binnen bij de aangrenzende vismarkt.

Fietsen in Zadar

Fietsen in Zadar | Bajabikes Zadar | Fietsen in Kroatië

Eén van de leukste manieren om alle bezienswaardigheden in Zadar te zien is op de fiets. In het oude centrum mag je niet fietsen (en dat wil je ook helemaal niet met al die smalle straatjes), maar tijdens deze fietstour ontdek je de wat meer onbekende bezienswaardigheden in Zadar. Je rijdt met een gids langs allerlei bijzondere plekken buiten het centrum. Zo zie je een echte sphinx, allerlei mooie kustpaden en fijne uitzichtpunten. Echt leuk om wat dingen te zien, die de meeste bezoekers aan de stad niet te zie krijgen. Er liever zelf op uit? Je kunt ook een fiets huren. Bij het verhuurbedrijf krijg je een fietskaart met leuke routes en plekken om te stoppen.

Jelena Madijevka Park

Zadar, Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

Ik vond het Jelena Madijevka park één van de fijnste bezienswaardigheden in Zadar. Een prachtige plek om lekker rustig te wandelen en de koelte op te zoeken. Het park is bovenop het Grimaldi bastion gebouwd door de Oostenrijkse generaal Von Welden. Hij was een gepassioneerd botanist en liefhebber van de Dalmatische plantenwereld. Het was nogal onorthodox om een tuin bovenop een militair bolwerk te bouwen, maar het pakte gelukkig goed uit. Je hebt vanuit het park fijn uitzicht op de kleine jachthaven en de oude stadspoort. En in het park ligt Bar Ledana, een ontzettend fijne plek om te relaxen met een drankje.

Kopnena Vrata

Bezienswaardigheden Zadar, stadspoort van Zadar | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Zadar, Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

Net als in Trogir en op Korčula zijn de sporen van de lange Venetiaanse overheersing nog goed te zien in Zadar. En één van de meest prominente overblijfselen uit die tijd is deze stadspoort, Kopnena Vrate. The Land Gate. Het is nog één van de vier overgebleven stadspoorten en deze vind je bij de Foša haven. Hij werd in de 16de eeuw gebouwd door de Venetiaanse architect Michele Sanmicheli. Op de poort is de patroonheilige van Zadar, Chrysogonus, afgebeld en ook de gevleugelde leeuw van San Marco, die staat voor de overheersing van Venetië.

Trg 5 Bunara

Bezienswaardigheden Zadar, Trg 5 bunara | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Zadar, Trg 5 bunara | Mooistestedentrips.nl

In de 16de eeuw hielpen de Venetianen de bevolking van Zadar tijdens de aanvallen van de Turken. Ze bouwden een ondergronds watersysteem, waar bewoners via één van de vijf putten hun drinkwater konden halen. Vandaag de dag is het pleintje geflankeerd door het Jelena Madijevka park en het mooie Petar Zoranić plein. Eén van de mooiste plekken van de stad.

Stranden van Zadar

Stranden van Zadar, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Stranden van Zadar, Queens Beach | Mooistestedentrips.nl

Om de stranden nu onder bezienswaardigheden in Zadar te scharen, gaat misschien wat ver. Maar ze maken van Zadar een heel leuke zomerse stedentrip bestemming. Want niets is lekkerder dan een frisse duik op een warme dag. Of je stedentrip uitbreiden met een dagje luieren aan het strand. En in Zadar kan het allebei. Een uurtje luieren aan het strand doe je het beste aan het strand van Kolovare, op zo’n 10 minuten wandelen van de oude stad. Hier plof je neer bij een strandtentje of leg je je handdoekje neer onder de bomen.

Heb je een middagje de tijd, dan pak je de bus of je huurfiets naar de brede kiezelstranden van Borik en Petrcane (tip: neem waterschoentjes mee!). Heb je echt een hele dag om lekker te relaxen,pak dan je huurfiets of een huurauto en zet koers naar Queens Beach, vlakbij Nin. Dit heel fijne zandstrand ligt op zo’n 15 kilometer van Zadar. De zee is er kalm en loopt langzaam af. Ontdek de mooiste stranden in Zadar.

Geniet van de zonsondergang

Bezienswaardigheden Zadar: zonsondergang | Mooistestedentrips.nl

Jadrolinija, Kroatië | Stedentrip Zadar, tips | Mooistestedentrips.nl

Goed, dit klinkt wat gezapig en meestal ben ik er ook veel te nuchter voor. Maar de zonsondergangen in Zadar. Dat was me wat. Zet een halfuurtje voor de zonsondergang koers naar de promenade van de oude stad, de Riva. Plof neer langs de waterkant en wacht gewoon water er gebeurt. Stiekem is het extra leuk als er een bootje langs vaart om het licht te breken.

Sun Salutation

Zadar Sun Salutation | Mooistestedentrips.nl

Het is heerlijk om zo tegen zonsondergang over de promenade (Riva) van Zadar te wandelen en nadat de zon is onder gegaan, word je als vanzelf getrokken naar één van de meest bekende bezienswaardigheden in Zadar. De Sun Salutation, van lokale artiest Nikola Bašić. Hij maakte een glasplaten cirkel met een diameter van 22 meter in het trottoir en vulde deze met zonnecellen en lichtjes. Overdag laadt het kunstwerk zicht, dankzij de overvloedige zonneschijn in Zadar, op en ’s avonds is er genoeg energie verzamelt voor een bijzondere lichtshow. Vooral kinderen gaan helemaal los op het kunstwerk, maar ik heb ook genoeg volwassenen gezien die het niet konden laten om een selfie te maken terwijl ze op het kunstwerk stonden.

Sea Organ

Bezienswaardigheden Zadar | Mooistestedentrips.nl

Het zeeorgel aan de boulevard is één van de meeste bekende bezienswaardigheden in Zadar, maar eerlijk gezegd niet mijn favoriet. Het lijkt in eerste instantie gewoon op een trap die in zee loopt. En zo wordt het kunstwerk van architect Nikola Bašić ook het meest gebruikt: voor het nemen van een frisse duik of gewoon lekker uitkijken over de zee. Maar het bestaat uit een combinatie van pijpen, waardoor het bouwwerk geluid maakt door de beweging van de zee.

Nin

Nin, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Heb je alle bezienswaardigheden in Zadar gezien en heb je nog een dag of wat over? Dan zijn er vanuit Zadar genoeg leuke dagtrips om te maken. Eén ervan is Nin, één van de mooiste dorpjes in Kroatië. Je kunt heel gemakkelijk met een huurauto naar Nin, maar het is ook leuk om deze fietsroute af te leggen met je huurfiets. Nin was ooit een eilandje, maar is nu door twee wegen met het vasteland verbonden. Maar het is nog altijd een mooie, historische vesting. Nin is namelijk al zo’n 3000 jaar oud en was een belangrijke plek voor zowel de Grieken als de Romeinen. En dat zie je nog overal in het dorpje. Wandel even langs de mooie kerken van Nin en plof neer op één van de mooie pleintjes.

Ugljan

Ugljan, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Ugljan, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Het leuke aan de steden in Dalmatië is dat je vanuit de stad zo de boot kunt pakken naar één van de mooie eilanden langs de Kroatische kust. En zo ook tijdens je stedentrip Zadar. Een middagje of dag naar het eiland Ugljan is bijvoorbeeld echt heel gemakkelijk en zeker de moeite waard. Ugljan is het eiland dat je vanuit de oude stad van Zadar ziet liggen en je vaart er binnen 25 met één van de veerponten van Jadrolinija naartoe. Er zijn veel mooie wandelroutes en fietsroutes op het eiland (hier regel je je huurfiets en routekaarten). Je kunt bijvoorbeeld naar het St. Michaelsklooster of één van de mooie dorpjes op het eiland, zoals Preko, Poljana of Kali. Lees meer in het artikel: Ugljan, Kroatië: genieten op het groene eiland.

Krka national park

Krka national park vanuit Zadar | Mooistestedentrips.nl

Vanuit Zadar één van de mooiste plekken van heel Kroatië bezoeken? Dat kan. Je kunt vanuit Zadar namelijk heel gemakkelijk een dagtrip naar Krka nationaal park maken. Ik bezocht dit nationaal park ooit vanuit Split, maar vanuit Zadar is het even ver. Het nationaal park is eigenlijk het eindpunt van de rivier de Krka met een aaneenschakeling van meren, watervallen en bergpassen. Vanuit Zadar regel je een retourtickets met de bus en een toegangskaartje voor het nationaal park. En dan kun je vervolgens de mooiste wandelingen langs de watervallen maken, zwemmen en een hapje eten.

Lees meer over Kroatië

Bezienswaardigheden Zadar
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Zadar. De leukste dingen om te doen in Zadar, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Zadar. De leukste dingen om te doen in Zadar, Kroatië | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Kroatië > Zadar > Bezienswaardigheden Zadar

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer