Fietsen in Zaragoza

door Esther

Zaragoza is een verrassend leuke stad die je echt eens moet hebben gezien. Het historische hart van de stad is, dankzij bijvoorbeeld de Basilica de Nuestra Señora del Pilar, een plaatje en ook het adembenemende Aljafería mag je niet missen. Maar ga je fietsen in Zaragoza, dan ontdek je een heel andere kant van de stad. De stad van de Ebro en alles wat daarmee te maken heeft. Met lommerrijke parken, grensverleggende architectuur en bijzondere bruggen. Fietsen in Zaragoza? Bekijk de tips.

Plan een stedentrip Zaragoza

Fietsen in Zaragoza (Baja Bikes Zaragoza): maak een mooie fietstocht in Zaragoza | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Zaragoza (Baja Bikes Zaragoza): maak een mooie fietstocht in Zaragoza | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Zaragoza: tips

  • Fietsen in Zaragoza is de perfecte manier om net even wat meer te zien dan alleen het oude centrum van de stad. En fietsen in Zaragoza is ook nog eens heel relaxt, omdat de stad veel en goede fietspaden heeft.
  • Ik ging mee met deze fietstour, waarover je hieronder meer leest. Een leuke combinatie bekende en onbekende bezienswaardigheden en veel leuke weetjes over de stad, haar geschiedenis en typisch Spaanse tradities.
  • Ga je liever op eigen houtje fietsen in Zaragoza, dan kun je ook een fiets huren. Bij de tourist office zijn verschillende fietsroutes verkrijgbaar of je fietst één van deze fietsroutes.

Over Zaragoza en de Ebro

Als je gaat fietsen in Zaragoza staat de rivier de Ebro centraal. De Ebro speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Zaragoza. Rond het begin van de jaartelling bouwden de Romeinen hier een nederzetting die zij vernoemden naar keizer Augustus en door de eeuwen heen stonden vijanden aan de overkant van de rivier klaar om de stad te bestormen. In de vijftiende eeuw werd de Puente de Piedra over de Ebro gebouwd, één van de belangrijkste toegangswegen tot de stad én één van de mooiste bezienswaardigheden in Zaragoza. Pas aan het begin van de vorige eeuw werd ook de overkant van de rivier bebouwd, toen de oude stad qua inwoneraantal echt uit de voegen begon te barsten. Vandaag de dag vind je tal van parken en bijzondere bezienswaardigheden langs de oevers van de Ebro.

Fietsen in Zaragoza: een fietstour langs de Ebro

Balcón de San Lázaro

Fietsen in Zaragoza: Balcón de San Lázaro | Mooistestedentrips.nl

Zodra je je fiets hebt opgehaald, schiet je meteen één van de bruggen over om (vanuit het centrum gezien) aan de overkant van de Ebro je fietstocht door de stad te starten. Een mooie eerste stop is Balcón de San Lázaro, één van de mooiste uitzichtpunten van de stad. Vanaf deze plek zie je de belangrijkste bezienswaardigheden in Zaragoza, zoals de Puente de Piedra, de Seo kathedraal van de stad en de basiliek. Ze passen simpelweg op één foto. Je bent overigens niet de eerste die dit een magnifiek uitzicht vond. In het Prado museum in Madrid hangt een schilderij van Juan Bautista del Mazo uit 1647 met een voorstelling geschilderd vanaf dit exacte punt.

Arboleda de Macanaz

Fietsen in Zaragoza: Arboleda de Macanaz | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Zaragoza: Arboleda de Macanaz | Mooistestedentrips.nl

Aan de andere kant van de brug ligt Arboleda de Macanaz. Zoals de naam doet vermoeden was dat vroeger een bos. En de vele bomen, en het gespuis dat zich daarin verschool, was voor buitenstaanders een reden om Zaragoza niet te bezoeken. No puedo pasar el Ebro, me lo impide la arboleda (‘ik kan de Ebro niet oversteken, de bomen verhinderen bij dat te doen’) luidde het excuus. Vandaag de dag is het echter de perfecte plek om te fietsen in Zaragoza. Je fietst er wel tussen de hardlopen en hondenuitlaters, dus kijk wel uit. Matisse Rivercafé is een heel goede plek bij het Arboleda de Macanaz voor een korte koffiepauze.

Parque Fluvial de la Expo 2008

Fietsen in Zaragoza: Parque Fluvial de la Expo 2008 | Mooistestedentrips.nl

Al fietsend langs het water, door het Parque de Ranillas, kom je uiteindelijk aan in één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zaragoza. het Parque Fluvial de la Expo 2008. Deze wereldtentoonstelling had als thema ‘water en duurzame ontwikkeling’. Beroemde architecten ontwierpen verschillende paviljoens voor de Expo en het park waar ze nu in staan, langs de rivier. Vandaag de dag hebben alle gebouwen een functie gekregen en zijn er verschillende publieke plekken in het park, waaronder een speeltuin. In één van de gebouwen huist het Acuario de Zaragoza, een aaquarium met enkel zoetwater vissen, omdat het een ode is het het rivierleven.

El Alma del Ebro

Fietsen in Zaragoza: El Alma del Ebro | Mooistestedentrips.nl

Eén van de opvallendste bezienswaardigheden tussen alle Expo paviljoens is het werk El Alma del Ebro van Jaume Plensa, een kunstenaar uit Barcelona. De sculptuur van ruim twaalf meter hoog, een man die zijn armen om zijn benen slaat, heeft ondanks zijn afmetingen iets kwetsbaars. De figuur bestaat uit ogenschijnlijk losstaande letters, een symbool voor het geruis van de enorme hoeveelheid nutteloze woorden in de samenlevingen, woorden de alleen betekenis krijgen als je ze, zoals in het kunstwerk, met elkaar verbindt.

Pabellón Puente

Pabellón Puente, Zaha Hadid | Mooistestedentrips.nl

Het Pabellón Puente, het Bruggenpaviljoen, is zonder twijfel het klapstuk geweest van de Expo 2008 in Zaragoza. De brug werd ontworpen door de Brits-Iraakse toparchitect Zaha Hadid als brug en museum. In de brug, met haar bijzonder golvende lijnen, huist namelijk Mobility City, een museum voor technologie uit de 21ste eeuw, een primeur voor Zaragoza. Mobility City is het eerste museum ter wereld dat rechtstreeks aan én over een rivier ligt en je leert er alles over nieuwe mobiliteit en de steden van de toekomst. Bovendien staat de brug op de diepste fundamenten van Spanje. Voor de heipalen moest zo’n zeventig meter diep worden gegraven.

Pasarela del Voluntariado

Fietsen in Zaragoza, Pasarela del Voluntariado | Mooistestedentrips.nl

Een iets minder in het oog springende brug bij de Expo 2008 is de Pasarela de Voluntariado, grofweg vertaald: de catwalk van de vrijwilliger. De voetgangers- en fietsersbrug is een ode aan de ruim 1200 vrijwilligers die in 2008 meewerkten aan de Expo. De brug werd ontworpen door Javier Manterola en heeft een totale lengte van bijna 280, waarvan 230 meter is gebogen en heeft een helling van 30°. En als je vanuit de wijk La Almozara de brug over fietst, zoals ik dat deed, moet je even flink kracht zetten.

Puenta del Piedra

Fietsen in Zaragoza, Puenta del Piedra | Mooistestedentrips.nl

Zodra je de Pasarela de Voluntariado af fietst, kom je via het Parque de Ranillas, weer zo bij het centrum van Zaragoza. En natuurlijk is je fietstocht niet compleet zonder dat je de Puenta del Piedra bent overgestoken, ook al moet dat even met de fiets aan de hand. De Puenta del Piedra is de oudste brug van de stad en de eerste versie ervan werd in de eerste eeuw gebouwd, bij de stichting van Caesaraugusta, onder Keizer Augustus. De brug gaf toegang tot één van de stadspoorten. Maar de huidige versie zag het levenslicht in 1440 en deze werd nog uitgebreid in de 18de eeuw. De legers van Napoleon wisten de brug te beschadigen, maar toch houdt de Puenta del Piedra nog altijd trots stand en is het de perfecte plek om te genieten van het uitzicht over de oude stad.

Plaza de Nuestra Señora del Pilar

Fietsen in Zaragoza: Plaza de Nuestra Señora del Pilar | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Catedral de Zaragoza

Het Plaza de Nuestra Señora del Pilar is een mooie plek om je fietstocht door Zaragoza te beëindigen. Neem je fiets aan de hand en geniet van de indrukwekkende gebouwen die het plein omzomen. Blikvanger is natuurlijk de  Basílica de Nuestra Señora del Pilar, die je echt even moet bezoeken. Het is een heel indrukwekkende basiliek, waar je niet alleen werk van Goya bewondert, maar ook twee onontplofte bommen uit de Spaanse burgeroorlog ziet. Vergeet bij de ingang niet een Cintas de la Medida de la Virgen del Pilar te kopen, je weet maar nooit waar het goed voor is. Maar ook La Lonja en het het Alma Mater Museum zijn het bezoeken waard. Tot slot eindig je bij La Seo (Catedral del Salvador) waar je barokke kappellen en het bladgout je tegemoet spatten en je het interessante Museo de Tapices bezoekt.

Fietsen in Zaragoza
Bewaar op Pinterest

Fietsen in Zaragoza (Baja Bikes Zaragoza): maak een mooie fietstocht in Zaragoza | Mooistestedentrips.nl

Meer fietsen in Spanje

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Spanje > Zaragoza > Fietsen in Zaragoza

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer