Funky Keulen: street art en vintage in Ehrenfeld

door Esther

Bij Keulen denk je al gauw aan de Dom, de gekleurde vakwerkhuisjes in de Altstadt en de Rijn. Maar Keulen heeft ook een rauwere kant, met street art, pop-up winkels, vintage en kleine cafés. Dit alles kun je zien in de funky wijk Ehrenfeld, op slechts 10 minuten met de trein vanaf Köln Hauptbahnhof.

Zelfs op de meest treurige dag is de wijk Ehrenfeld in Keulen met recht kleurrijk te noemen. Toen ik er ’s middags was, trokken er dreigende regenwolken over en waaide het flink. Maar waar vele buitenwijken van grote steden er met dit weer een beetje troosteloos uit kunnen zien, kwam het rauwe randje van Ehrenfeld zo misschien wel het beste tot zijn recht.

Street art in Ehrenfeld

Meteen als je het station uitkomt, zie je waar deze Keulense wijk groot in is. Street art. Niet zo maar wat graffiti in het wilde weg, maar schitterende werken die de diversiteit van de wijk weergeven, het verhaal van de rumoerige geschiedenis vertellen en zorgen voor een kleurrijke verrassing op bijna elke straathoek. Rond het station vind je de belangrijkste verzameling street art.

én van de meest bijzondere stukken vind je onder het spoorwegviaduct, een eerbetoon aan de zogeheten ‘Edelweisspiraten’, een verzetsgroep die hier in de Tweede Wereldoorlog actief was en waarvan de leden onder het viaduct zonder proces werden veroordeeld en opgehangen.

Even verderop vind je het merkwaardige symbool van de wijk: de vuurtoren van de vroegere Heliosfabriek. Hier werden vroeger gloeilampen geproduceerd en overal in de wijk zie je nog verwijzingen naar de tijd dat het merendeel van de inwoners van Ehrenfeld een loonstrookje kreeg van de gloeilampenfabriek. Zelfs het Kölsch bier van het plaatselijke brauhaus Braustelle is vernoemd naar dit fenomeen: Helios.

Op een paar minuten wandelen in de Senefelderstraße vind je het meest bijzondere werk van de wijk, namelijk de haas van de wereldberoemde streetartiest ROA. Deze Belgische kunstenaar drukte zijn stempel al op diverse gebouwen in wereldsteden als Parijs en Berlijn. Onlangs zag ik nog twee van zijn werken in Shoreditch, Londen. Ik was dan ook blij verrast om deze herkenbare stijl in Keulen weer te zien.

Street art in Keulen: ontdek Ehrenfeld | Mooistestedentrips.nl

Street art in Keulen: ontdek Ehrenfeld | Mooistestedentrips.nl

Street art in Keulen: ontdek Ehrenfeld | Mooistestedentrips.nl

Street art in Keulen: ontdek Ehrenfeld | Mooistestedentrips.nl

Art Deco, vintage en leuke cafés in Ehrenfeld

Grofweg kun je Ehrenfeld in tweeën verdelen: het oude en nieuwe gedeelte. In het oude gedeelte, met de lange Venloerstraße, vind je veel multi-culturele winkeltjes, eethuisjes, het Brauhaus en de meeste streetart. In Neu Ehrenfeld, dat ongeveer bij de Lenauplatz begint, vind je schitterende huizen, lange lanen en meer groen. In tegenstelling tot de rest van de wijk hebben de huizen hier de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog overleefd en het is geweldig om door dit gedeelte van Ehrenfeld te wandelen, met je neus in de lucht, en je te vergapen aan de prachtige Art Deco en Jugenstil. De mooiste exemplaren vind je aan de Eichendorfstraße en Ottostraße.

Op de hoek van de Eichendorfstraße en Ehrenfeldgürtel vind je het übergezellige Café Franck, een ontzettend gezellig retro café met jaren ’50 design en felgekleurd grafisch behang. Hier kun je heerlijke taarten eten en grote koppen koffie en thee bestellen. In de zomer kun je op het kleine plaatsje achter in de zon zitten en ’s avonds draaien er regelmatig DJ’s. Als je de Eichendorfstraße uitloopt, stuit je vanzelf op het stuitend mooie pand waarin Salento is gevestigd. Heb je zin in Italiaans, dan is dit the place to be.

Eten en drinken in Keulen: Café Franck, Ehrenfeld | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in Keulen. Ehrenfeld: Utensil (foto met dank aan Utensil) | Mooistestedentrips.nl

Als je houdt van vintage en kleine bijzondere winkels, is Ehrenfeld ook de plek om eens lekker te gaan shoppen. De Körnerstraße is het epicentrum van Ehrenfeld. Hier zijn de leukste winkeltjes, galeries en cafés te vinden. Bij Utensil zouden ze de woorden retro en vintage niet eens in de mond durven nemen en om eerlijk te zijn: je doet de zaak ook flink tekort als je het een vintage winkel zou noemen. Je vindt hier design van weleer, maar ook nieuwe ontwerpen die meteen een glimlach op je gezicht toveren. Bij Libelle vind je schitterende stoffen, Die Drahtflechterei is de plek voor handgemaakte sieraden, tassen en meubelen en bij Mori koop je prachtige handgemaakte sieraden.

In de zomer is de Körnerstraße regelmatig het toneel van leuke festivals en eetfestijnen, maar ook in de winter kom je niets tekort. Zo kun je bij het bijzondere Van Dyck Kaffee terecht voor een heerlijke kop koffie. In dit hippe, industriële café worden de bonen nog onder je nog gebrand en gemalen. En van ’s middags tot laat in de avond kun je voor geweldig eten en goede wijn terecht bij Café Sehnsucht. Hier wordt enkel met lokale en biologische producten gekookt en dat gebeurt maar wat goed. Toen ik hier at was het net wildseizoen en heb ik heerlijke wildzwijnworst op, met aardappelen en savoie kool. Eerlijk en oh zo lekker. Er is een vaste kaart en een wisselend weekmenu.

Winkelen in Keulen: Ehrenfeld, Drahtflechterei (foto met dank aan Drahtflechterei) | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Keulen. Ehrenfeld: Café Sehnsucht (foto met dank aan Café Sehnsucht) | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Keulen? Bezoek Ehrenfeld!

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer