Bezienswaardigheden Trier

door Esther

Wat moet je allemaal zien en doen in Trier tijdens je stedentrip? Ondanks dat het geen grote stad is, zijn er bijzonder veel bezienswaardigheden in Trier. Je kunt kiezen uit Romeinse opgravingen, kerken, musea en leuke plekken om de lekkerste wijn uit de Moezel te proeven. Waar moet je beginnen? Ik zet de leukste bezienswaardigheden in Trier voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Trier

  • Je maakt heel gemakkelijk een stedentrip Trier met de trein. Als je zo’n drie maanden van te voren je treinkaartjes reserveert, vind je de voordeligste tarieven en aansluitingen.
  • Ga je met de auto naar de stad? Bekijk dan waar je handig kunt parkeren of kies een hotel met parkeerplaats.
  • Er zijn veel leuke hotels in Trier. Wil je centraal logeren voor een goede prijs? Dan is Ibis Styles Trier een goede keuze. Het is gevestigd in het prachtige oude postkantoor, omgeven door leuke restaurantjes en op loopafstand van heel veel bezienswaardigheden in Trier.
  • Heb je weinig tijd, maar wil je wel veel bezienswaardigheden in Trier zien? Dan is de hop on hop off bus misschien een goed idee.
  • Wil je veel bezienswaardigheden in Trier bekijken? Dan zijn twee kortingskaarten het overwegen waard. Je kunt kiezen voor de Trier Card. Deze is drie dagen geldig. Je kunt gratis of met korting bij alle bezienswaardigheden in Trier naar binnen en maakt gebruik van het openbaar vervoer. Je kunt voor jezelf een kaart kopen, of een gezinskaart voor meerdere personen. De Antiken Card Trier vond ik zelf erg handig, en leuk. Met deze kortingskaart kun je gratis bij de belangrijkste Romeinse bezienswaardigheden in Trier naar binnen, zoals de Porta Nigra, het Rheinisches Landesmuseum en de Kaiserthermen.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Trier.

Bezienswaardigheden Trier: 17x doen in Trier

Porta Nigra

Bezienswaardigheden Trier: Porta Nigra | Mooistestedentrips.nl

Je kunt tijdens je stedentrip Trier niet om de Porta Nigra heen. Sterker nog, je loopt als vanzelf tegen de oudste nog overgebleven toegangspoort van Trier aan. De poort werd gebouwd als één van de vier toegangspoorten tot de stad. Ze werd opgetrokken uit zandsteen, en werd door de eeuwen heen door oorlogen zwart geblakerd. Vandaar de naam. In de middeleeuwen werd de poort uitgebouwd tot kerk en sloot een kluizenaar zich zelfs een aantal jaar op in één van de torens. Tijdens de Franse bezetting liet Napoleon de kerk afbreken en de toegangspoort terugbrengen in haar Romeinse staat. Als je de Porta Nigra bezoekt, zie je inderdaad nog overblijfselen uit de tijd dat het ooit een kerk was.

Konstantin Basilica

Konstantin Basilica | Mooistestedentrips.nl

De Konstantin Basilica is al een enorme kolos, en doen hij in de 4de eeuw werd gebouwd als pronkpaleis voor de Romeinse keizer Constantijn was het complex vier keer zo groot. Het werd vooral gebruikt om belangrijke gasten te ontvangen. Na de val van het Romeinse rijk braken de Frankische koningen flinke gedeelten af om er hun paleis van te maken en later zetelde er ook de bisschoppen van Trier. Na de Franse revolutie werden die paleizen met de grond gelijk gemaakt en kreeg de Basilika de functie van protestante kerk en dat is het nu nog steeds. Het interieur is heel sober, maar toch verdient de bijzondere constructie, en het mooie plafond, een bezichtiging van dichtbij.

Kaiserthermen

Kaiserthermen, Trier | Mooistestedentrips.nl

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Trier zijn de Kaiserthermen. Je vindt ze aan de rand van het centrum. Ze werden gebouwd in de tijd dat de Romeinse keizer Constantijn in Trier zetelde, maar hij gebruikte de thermen nooit als zijn badcomplex. De Kaiserthermen deden echter wel eeuwenlang dienst als verdedigingswerk en als je het complex voor het eerst ziet, doet het inderdaad meer aan als een fort dan aan Romeinse baden. Maar loop even naar binnen en dwaal door de ondergrondse gangen. Dan zie je meteen hoe vernuftig de Romeinen hun water verwarmden in de tweede eeuw.

Amfitheater

Bezienswaardigheden Trier: Amfitheater | Mooistestedentrips.nl

Na een bezoek aan de Arena in Verona kwam het Amfitheater in Trier een beetje als een verrassing. Geen gigantisch bouwwerk, maar een grote open plek, midden in de natuur, omgeven door wijngaarden. En juist dat maakt het Amfiteater één van de meest verrassende bezienswaardigheden in Trier. Dat er zo’n 1800 jaar terug flink werd gevochten tussen gladiatoren, wolven en beren is nauwelijks meer te zien. Na de val van het Romeinse rijk werd ‘brood en spelen’ toch een beetje afgedaan als barbaars en werd de arena vooral gebruikt als opslagplaats waarna de natuur het theater terugnam. De ligging, omgeven door wijngaarden, is prachtig.

Barbarathermen

Bezienswaardigheden Trier: Barbarathermen | Mooistestedentrips.nl

Ooit waren de Barbarathermen het grootste badcomplex in Romeins Trier. Nu liggen ze een beetje verloren, vergeten en totaal overgroeid aan de zuidkant van het centrum van de stad. Omgeven door de wijk St. Barbara, waar de thermen de naam van kreeg. Ooit was het echter één van de meest luxueuze baden in het Romeinse rijk. Al het water was verwarmd, er was zelfs een binnenbad waar baantjes getrokken konden worden. Het hele complex was bekleed met marmer en naast baden was het ook een culturele en sociale plek, met winkels, restaurants en bibliotheken. Ofwel: toch wel even een bezoekje waard. Het is ook nog eens helemaal gratis.

Thermen am Viehmarkt

Thermen am Viehmarkt | Mooistestedentrips.nl

De Thermen am Viehmarkt zijn één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Trier. De eerste overblijfselen werden net na de Tweede Wereldoorlog gevonden. Maar de gigantische omvang werd pas duidelijk toen in de jaren tachtig de graafmachines is de grond gingen voor de aanleg van een parkeergarage. Er kwamen niet alleen Romeinse thermen tevoorschijn, maar ook resten van Romeinse huizen. Zo werd meer duidelijk over het leven van de Romeinen in Trier. En het mag duidelijk zijn: die parkeergarage kwam er niet. Je kunt de Thermen am Viehmarkt gratis bekijken door het enorme glazen gebouw dat om de overblijfselen is gebouwd. Maar de thermen van dichtbij bekijken is ook de moeite waard.

De oudste brug van Duitsland: Römerbrücke

Römerbrücke | Mooistestedentrips.nl

Hij is meer dan 1900 jaar oud, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dagelijks rijden er duizenden auto’s en vrachtwagens de stad in en uit via deze brug. En de Römerbrücke blijft er onverstoorbaar bij staan. Het was één van de bruggen die de Romeinen over de Moezel bouwden, eerst uit hout en daarna met steen afkomstig uit de Eifel.

Hauptmarkt

Bezienswaardigheden Trier: Hauptmarkt | Mooistestedentrips.nl

Als je toch één ding moet doen in Trier, dan is het wel de Hauptmarkt bezoeken. Zoeken hoeft niet, je wordt er als vanzelf naartoe getrokken. Het kleurrijke plein is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad en wordt geflankeerd door bont gekleurde panden uit de middeleeuwen en Renaissance. Opvallend in het midden is de fontein met Petrus en de vier deugden.

Dom van Trier

Katedraal van Trier | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal van Trier is één geheel met de ernaast gelegen Liefbraukirche en gezamenlijk vormen zij één van de top bezienswaardigheden in Trier. De kathedraal werd gebouwd op de resten van twee Romeinse paleizen en opgetrokken in Romaanse stijl. In de 13de eeuw kwam de Liebfraukirche erbij, als eerste kerk in Duitsland gebouwd in gotische stijl. Het is dus niet zo vreemd dat je in de twee kerken een keur van stijlen kunt ontdekken en nog Romeinse overblijfselen kunt bewonderen. Maar het fijnste van je bezoek is wat mij betreft de vredige kloostertuin.

Karl Marx Haus

Bezienswaardigheden Trier: Karl Marx Haus | Mooistestedentrips.nl

Zeker doen in Trier: een bezoek brengen aan het Karl Marx Haus. Het museum is gevestigd in het geboortehuis van Karl Marx aan de rand van het centrum van de stad. En is in 2018, ter ere van de tweehonderdste geboortedag van Marx, flink opgepoetst. In het museum leer je meer over het leven van Marx, zijn werk, zijn ideologie, zijn vertrouwelingen en zijn gedachtegoed. Daarna wordt ook duidelijk uitgelicht in hoeverre latere communistische en socialistische stromingen nog iets te maken hebben met Marxisme. En loop je weer naar buiten, let even op de Karl Marx verkeerslichten op de hoek van de straat.

Rheinisches Landesmuseum

Rheinisches Landesmuseum Trier | Mooistestedentrips.nl

Aan de buitenkant ziet het Rheinisches Landesmuseum in Trier er een beetje kil uit, maar binnen gaat er een doos van Padora voor je open. Een ware historische schatkist. Dit museum is met recht één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Trier. Je vindt de meest uiteenlopende archeologische opgravingen en overblijfselen in het museum. Van de steentijd tot de barok. Vooral de Romeinse opgravingen zijn talrijk en indrukwekkend. Ik vond vooral de enorme, compleet intacte Romeinse mozaïeken vloeren heel erg bijzonder.

Weingut Vereinigte Hospitien

Weingut Vereinigte Hospitien | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Trier? Ja, leuk! Je kunt natuurlijk naar één van de vele wijnbars in de stad gaan of naar één van de wijngoederen die de stad omringen. Maar het is wat mij betreft een aanrader om mee te gaan met een rondleidingen bij de Vereinigte Hospitien, want hier bevinden zich de oudste wijnkelders van Trier. Deze stammen uit de Romeinse tijd en zijn nog steeds te bezoeken, tijdens een rondleiding. Je hoort dan alle over de wijnbouw rond de Moezel, door de eeuwen heen, en proeft meteen twee glazen Riesling.

Langs de Moezel

Doen in Trier: wandelen langs de Moezel | Mooistestedentrips.nl

Doen in Trier: wandel een ochtend langs de Moezel. Je kunt even aan de drukte van de stad ontsnappen door één van de bruggen over te steken en door het groen de heuvels op te wandelen. Je komt dan uiteindelijk bij een enorm beeld van Maria, de Mariazuil geheten, en vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht over de stad en Moezel.

Weinkulturpfad

Weinkulturpfad | Mooistestedentrips.nl

Houd jij wel van een actieve stedentrip en wil je wel wat meer doen in Trier dan alleen musea en monumenten bezoeken? Dat is het leuk om het Weinkulturpfad te lopen. Je kunt het pad, dat zo’n 1,6 kilometer lang is, vinden vlak boven het Amfitheater. Tijdens de wandeling leer je, via borden langs de route, over wijnbouw langs de Moezel, de verschillende druivensoorten in de regio en hoe de wijn uiteindelijk in de fles terecht komt. Je kunt deze route gratis bewandelen en het uitzicht over de wijnranken is prachtig.

Trier Illuminale

Doen in Trier: bezoek lichtfestival Illuminale | Mooistestedentrips.nl

Ben je toevallig in september in Trier? Dan val je met je neus in de boter, want dan is het tijd voor de Trier Illuminale, ofwel: het lichtfestival. De prachtige historische gebouwen, de boomtoppen, de pleinen. Ze zijn allemaal prachtig verlicht en tot leven gebracht door lichtkunstenaars. Meesterlijk is in ieder geval het kunstwerk dat om de Dom wordt geprojecteerd.

Middagje Luxemburg

Luxemburg Stad vanuit Trier | Mooistestedentrips.nl

Trier ligt op een heel centraal punt en vanuit de stad ben je zo overal. Wist je dat Trier echt vlakbij Luxemburg Stad ligt? Je bent er binnen een halfuurtje met de trein. Als je wat langer de tijd hebt in de stad is het dus best een leuk idee om ’s middags een keer de trein te pakken en te lunchen in Luxemburg Stad en meteen een aantal bezienswaardigheden mee te pakken.

Dagtrip naar Cochem

Cochem vanuit Trier | Mooistestedentrips.nl

Kwam je met de trein naar Trier en stapte je over in Koblenz? Dan heb je waarschijnlijk al gezien hoe mooi het is langs de Moezel. De glooiende heuvels, vol wijnranken en bespikkeld met schattige dorpjes. Eén van de mooiste dorpjes om aan de Moezel te bezoeken is Cochem. Je bewondert er de eeuwenoude stadspoort, kronkelige straatjes met mooie vakwerkhuisjes en natuurlijk het indrukwekkende kasteel Reischburg dat boven de Moezel uit troont. Je bent binnen een halfuur met de trein van Trier in Cochem. Bekijk meer bijzondere dagtrips vanuit Trier.

Doen in Trier
Bewaar op Pinterest

Trier: alle bezienswaardigheden in Trier, Duitsland. Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Trier en de Moezel

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Duitsland > Trier > Bezienswaardigheden Trier

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer