Bezienswaardigheden Berlijn: 41x doen in Berlijn

door Esther

Maak je voor het eerst een stedentrip Berlijn en wil je naast de bekende bezienswaardigheden in Berlijn ook leuke wijkjes ontdekken? Of ben je al vaker in de stad geweest en ben je klaar voor een paar goed bewaarde geheimen? Logisch. Berlijn is een schatkamer vol met grensverleggende architectuur, street art en bijzondere buurten. Daarom deel ik de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Berlijn met je.

Plan je stedentrip Berlijn

 • Je boekt al voor een prikkie een vliegticket Berlijn. Je kunt zowel vanaf Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven als de vliegvelden in de grensstreek vliegen. Vergelijk vliegtickets naar Berlijn en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
 • Liever niet met het vliegtuig? Je kunt ook met de trein naar Berlijn.
 • Kiezen uit al die leuke hotels in Berlijn? Superleuk logeren in Berlijn doe je bijvoorbeeld in het hippe 25 Hours Bikini Hotel, met uitzicht over Tiergarten. In Berlijn Mitte is Ibis Styles Berlin Mitte een aanrader.
 • Liever niet eindeloos zoeken naar tickets en hotels? Boek dan een kant-en-klare stedentrip Berlijn.
 • Bekende en onbekende bezienswaardigheden Berlijn bekijken? Dan is een Berlin Welcome Card een goed idee. Met deze kaart mag je onbeperkt mee met het openbaar vervoer in Berlijn en kun je bij veel bezienswaardigheden gratis of met korting naar binnen.
 • Doe inspiratie op voor je stedentrip Berlijn.

Bezienswaardigheden Berlijn

Toen ik voor het eerst in Berlijn was, liep ik met open mond over de brede boulevard Unter den Linden. De immense Dom doemde voor me op en de Fernsehturm glinsterde in de verte in de zon. Ik dwaalde door het Holocaust monument en slenterde langs de East Side Gallery. Ik ging terug naar Berlijn en toen zag ik juist vooral leuke markten, hippe winkels en veel street art. Verbaas je over al die bekende highlights in Berlijn, zoals de Brandenburger Tor en Haus am Checkpoint Charlie. Maar sla ook de onbekende bezienswaardigheden in Berlijn niet over.

Bekende bezienswaardigheden Berlijn

Haus am Checkpoint Charlie

Haus am Checkpoint Charlie | Mooistestedentrips.nl

Het is een ontzettende open deur om Checkpoint Charlie bij de bekende bezienswaardigheden in Berlijn te scharen. De oude controlepost van Oost- naar West-Berlijn is misschien wel te populair. Maar het nabijgelegen Haus am Checkpoint Charlie wil ik toch wel even aanraden. Hier vind je veel historisch materiaal en veel foto’s. Maar er worden vooral ook veel verhalen uit de doeken gedaan over bijzondere ontsnappingspogingen. Sommige geslaagd, maar de meeste zonder goede afloop.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor | Mooistestedentrips.nl

Ondanks dat de Brandenburger Tor al sinds het einde van de 18de eeuw trots aan de Pariser Platz staat, is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Berlijn toch een beetje het symbool geworden van de Koude Oorlog, toen de toegangspoort precies op de plek van de Berlijnse Muur stond. Inmiddels is de status van de Brandenburger Tor weer in ere hersteld en is hij, zoals ooit de bedoeling was, weer geflankeerd door ambassades en dure hotels.

Reichstag

Bezienswaardigheden Duitsland: Reichstag | Mooistestedentrips.nl

De Reichstag staat er pas sinds 1894 en is sindsdien afgebrand, gebombardeerd, herbouwd, ommuurd en in stof verpakt. Maar ondanks alles is de Reichstag sinds de eenwording het parlementsgebouw van Duitsland. En het is een bezoekje waard. Meld je van te voren online aan, neem je paspoort mee. Je kunt mee met een rondleiding of op eigen houtje de adembenemende glazen koepel bewonderen.

Holocaust Memorial

Bezienswaardigheden Berlijn: Holocaust Memorial | Mooistestedentrips.nl

Je kunt in het centrum van de stad niet om de 2700 stenen heen die samen het Holocaust Memorial vormen. Wat mij betreft één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Berlijn. De stenen hebben allemaal een andere vorm en grootte en symboliseren alle verschillende type mensen die slachtoffer werden van de Holocaust. Wandel ook even door hij bijbehorende bezoekerscentrum. De tentoonstelling is bijzonder goed en zal je tot tranen toe roeren.

Fernsehturm

Fernsehturm | Mooistestedentrips.nl

Met 368 meter is de Fernsehturm het hoogste bouwwerk in Duitsland en minstens zo iconisch voor Berlijn als Big Ben is voor Londen. De televisietoren werd in 1969 gebouwd om te laten zien hoe superieur de Oost-Duitse ingenieurs wel niet waren. Je kunt de televisietoren ook bezoeken en op heldere dagen heb je een geweldig uitzicht over de hele stad. De bol draait in ongeveer een uur helemaal rond.

Schloss Charlottenburg

Bezienswaardigheden Berlijn: Schloss Charlottenburg | Mooistestedentrips.nl

Schloß Charlottenburg is één van de weinige plekken waar je de grandeur van de Hohenzollern hoogtijdagen nog kunt zien. Deze familie regeerde tussen de 15de eeuw tot het einde van de Eerste Wereldoorlog over de regio. Het paleis was ooit bedoeld als zomerverblijf, maar het groeide uit tot een gigantisch barok paleis met balzalen en tientallen luxe verblijven. Het is gedecoreerd met schitterende schilderijen en prachtig porselein. Voor elk gebouw op het terrein moet je apart betalen, dus doe van te voren wat onderzoek naar wat je echt wilt zien. Of koop een Charlottenburg dagpas waarmee je overal naar binnen kunt.

East Side Gallery

East Side Gallery | Mooistestedentrips.nl

Na 28 jaar viel de Berlijnse muur, eindelijk, in 1989. Mensen uit het oosten konden eindelijk weer vrij naar het westen reizen en families werden na tientallen jaren verenigd. Niet zo vreemd dus dat de meeste mensen de muur zo snel mogelijk met de grond gelijk wilden maken. Maar zo her en der in de stad staan er nog stukken en het meest beroemde deel is te vinden langs de Spree aan de Mühlenstraße. De East Side Gallery is iets meer dan een kilometer lang en is helemaal bezaaid met street art, vaak met werken vol politieke boodschappen.

Topographie des Terrors

Bezienwaardigheden Berlijn: Topographie des Terrors | Mooistestedentrips.nl

Op de plek waar ooit de hoofdkwartieren van de Gestapo en de SS stonden, staat nu één van de meest bijzondere gratis bezienswaardigheden in Berlijn. De Topographie des Terrors laat, vrij huiveringwekkend, de details zien van van vervolging en moord. De tentoonstelling geeft een gezicht aan de brute vervolgers en de manier waarop Berlijn veranderde nadat de Nazi’s het hun hoofdstad maakten. De tentoonstelling is langs de oude Berlijnse Muur gemaakt, wat het alleen nog maar specialer maakt.

Gedenkstätte Berliner Mauer

Bezienswaardigheden Berlijn: Gedenkstätte Berliner Mauer | Mooistestedentrips.nl

Toen ik ging fietsen in Berlijn kwam ik langs de Gedenkstätte Berliner Mauer, een stuk intact gelaten Berlijnse Muur van zo’n anderhalve kilometer lang. Als je naar het observatieplatform gaat, kun je goed zien hoe groot het stuk niemandsland was tussen de muren en waar de wachttorens stonden opgesteld. De expositie geeft een goede kijk op wat het hebben van de muur, die letterlijk in één nacht werd opgetrokken, betekende voor het dagelijks leven van gewone mensen.

Tiergarten

Bezienswaardigheden Berlijn: Tiergarten | Mooistestedentrips.nl

Het fijne aan een stedentrip Berlijn is dat je af en toe de drukte eens kunt ontvluchten in één van de vele parken van de stad. Tiergarten is één van de meest bekende parken, in West-Berlijn. Het is één van de grootse parken ter wereld en is populair om te wandelen, fietsen en picknicken.

Hackesche Höfe

Bezienswaardigheden Berlijn: Hackesche Höfe | Mooistestedentrips.nl

De Hackesche Höfe is één van de bekendste hofjes van Berlijn, in Berlijn Mitte. De binnenplaats wed in 1907 gebouwd en heeft inmiddels een fijne verzameling cafés, galeries, winkels en een bioscoop. Loop even door naar de Rosenhöfe met de prachtige rozenstruiken.

Neue Synagoge

Neue Synagoge Berlijn | Mooistestedentrips.nl

De Neue Synagoge is één van de mooiste bezienswaardigheden in Berlijn Mitte. Het is het symbool van de nieuwe Joodse gemeenschap in Berlijn. Het origineel werd in 1866 gebouwd, maar de nieuwe synagoge is niet alleen een gebedshuis, maar ook een museum en herdenkingscentrum. ’s Zomers kkun je ook de koepel beklimmen.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche | Mooistestedentrips.nl

De Gedächtniskirche werd aan gort gebombardeerd in 1943 door de geallieerden en alleen de zwaar beschadigde westertoren van de kerk staat vandaag de dag nog overeind. Dit is heel bewust gedaan, als een stille getuige van het geweld van de Tweede Wereldoorlog. Er is een nieuwe kerk naast de toren verrezen waar je symbolen van verzoening kunt zien: een icoon van de Russisch Orthodoxe kerk en een kruis afkomstig uit de kathedraal van Coventry, die door de Duitsers werd gebombardeerd.

Oberbaumbrücke

Oberbaumbrücke | Mooistestedentrips.nl

Dankzij de dieprode kleur en de torentjes is de Oberbaumbrücke de meest beroemde brug van Berlijn. De brug verbindt Kreuzberg en Friedrichshain en vanaf de brug loop je zo naar de East Side Gallery. ’s Zomers is het de perfecte plek om met een drankje van de zonsondergang te genieten.

Mauerpark

Mauerpark | Mooistestedentrips.nl

Een andere plek in Berlijn om nog delen van de Berlijnse Muur te zien is het Mauerpark. Ooit was dit een stuk niemandsland, tussen oost en west, maar inmiddels is het gewoon één van de popualire parken van Berlijn. Vooral de vlooienmarkt op zondagochtend is erg populair. In het park kun je ook erg goed street art en graffti bekijken.

Onbekende bezienswaardigheden Berlijn

Joodse meisjesschool

Foto met dank aan Pauly Saal | Mooistestedentrips.nl

Mitte wordt wel gezien als het centrum van Berlijn, omdat je hier de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn vindt. Maar de wijk heeft ook goed bewaarde geheimen, zoals de Joodse Meisjesschool. Als je het immense pand met de zware deuren ziet, zou je er bijna aan voorbij lopen. Het heeft namelijk nog steeds de uitstraling van een school. Waar vroeger de Joodse meisjes uit gegoede klasse les kregen, vind je er nu diverse galerieën, sterrenrestaurant Pauly Saal en een geweldige lunchplek: Mogg & Meltzer.

Haus Schwarzenberg

Onbekende bezienswaardigheden Berlijn: Haus Schwarzenberg | Mooistestedentrips.nl

Haus Schwarzenberg is een leuk bewaard geheim in Berlin Mitte. Het ligt achter de Rosenthalstraße 39, niet ver van de Hackecher Markt. Ooit was het een fabriek, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een schuilplaats voor Joden. En in de tijd van de DDR zat er een televisiestation. Nu hebben de pandjes in het hofje allemaal een kunstzinnige bestemming, zoals een galerie of bioscoop. Haus Schwarzenberg is één van de plekken in Berlijn waar je erg goed street art kunt spotten.

Tränenpalast

Bezienswaardigheden Berlijn: Tränenpalast | Mooistestedentrips.nl

Het Tränenpalast dankt haar naam aan de vele tranen die zijn vergoten op station Friedrichstraße, het overstappunt tussen West- en Oost-Berlijn. De controlepost, die dus Tränenpalast wordt genoemd, staat er nog en je kunt er een interessante tentoonstelling bezoeken.

Kulturbrauerei

Bezienswaardigheden in Berlijn: Kulturbrauerei | Mooistestedentrips.nl

Je vindt de Kulturbrauerei in de bruisende wijk Prenzlauer Berg. Vroeger brouwden verschillende brouwerijen hier hun bier, maar de geur van mout en hop is inmiddels wel opgetrokken. Inmiddels vind je verschillende cafés, restaurants, clubs, winkels en galeries op het terrein en is het er de hele dag door, en in de kleine uurtjes, heel gezellig.

Brauerei Lemke

Brauerei Lemke | Mooistestedentrips.nl

Dingen gaan zoals je gaan in Berlijn. Ik belandde op een bierfestival in Friendrichshain en maakte een praatje met de jongens van Brauerei Lemke, een lokale brouwerij. Mijn man liet zich zeer goedkeurend uit over de Imperial IPA en Hopfen Weissen, terwijl ik de IPA erg fijn vond. En dus besloten we de volgende dag de brouwerij, tegenover Schloss Charlottenburg, met een bezoekje te vereren. Het bleek een heel gezellig café met vriendelijk personeel en een goede lunchkaart, waar de huis gebrouwen biertjes natuurlijk perfect bijpassen. Een rondleiding moet je even reserveren.

Markthalle Neun

Foto met dank aan Markthalle Neun | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Berlijn Kreuzberg is wat mij betreft Markthalle Neun. Op donderdagavond is er ook een streetfood markt en dan is het ontzettend druk. Dus ga vooral op een ander moment. Ik was er op zaterdag aan het einde van de ochtend, toen de locals er hun boodschappen deden. Ik proefde er fijne broodjes en een lekker lokaal biertje. Maar je kunt er ook verse groenten, brood, Turkse lekkernijen en zoetigheden kopen. Dus plof neer op één van de vele bankjes en genieten maar.

Oud vliegveld Tempelhof

Bezienswaardigeden Berlijn: Vliegveld Tempelhof | Mooistestedentrips.nl

Vliegveld Tempelhof heeft een belangrijke plaats in de Berlijnse geschiedenis. Nadat de Russen de stad innamen, was het vliegveld de enige plek waar Amerikaanse geallieerde vliegtuigen konden vertrekken en landen. Sinds 2008 is het vliegveld gesloten en aangezien er nog niet echt een nieuwe bestemming voor is, gebruiken de locals het vliegveld nu om lekker te ontspannen. Je kunt er bijvoorbeeld geweldig fietsen en skaten. Ben je in de zomer in Berlijn? Koop bij de supermarkt een wegwerp barbecue, haal wat lekker om te eten en drinken en sluit een zomerse dag af met een picknick op het grootse Tempelhof.

Kino International

Kino International | Mooistestedentrips.nl

De Karl-Marx-Allee was de paradeboulevard van voormalig Oost-Berlijn en is sowieso één van de mooiste onbekende bezienswaardigheden in Berlijn. Het staat vol met appartementenblokken in typische Sovjetbouwstijl. Je waant je bijna even in Rusland. Een van de meest bijzondere gebouwen is Kino International, de bioscoop die veel werd gebruikt om premières van DDR-films te vertonen. De hoogste leiders van de DDR kwamen hier naar de film en kregen meer zitruimte, chiquere zitplaatsen en natuurlijk het allerbeste zicht op het beeldscherm. Een beetje van die DDR-luxe hangt hier nog. Een bijzondere locatie om naar de film te gaan.

Stadtbad Neukölln

Foto met dank aan Visit Berlin | Mooistestedentrips.nl

Neukölln is één van de leukste hippe wijken in Berlijn. Het heeft nog een beetje een rauw randje, maar je kunt er terecht voor de leukste cafés en bars van de stad. Maar ook overdag heeft Neukölln iets moois te bieden, want één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Berlijn is toch wel Stadtbad Neukölln. Heerlijk om af te koelen op een warme dag of om een baantje te trekken op een regenachtige dag. Het historische decor en de grote kolommen zijn prettig gezelschap.

Hohenschönhausen

Onbekende bezienswaardigheden Berlijn: Hohenschönhausen | Mooistestedentrips.nl

Hohenschönhausen is één van die bezienswaardigheden in Berlijn waar je kippenvel van krijgt. Dit was namelijk de beruchte Stasi-gevangenis. Alle ‘vijanden’ van het DDR-regime werden hier opgesloten en werden het slachtoffer van vreselijke psychologische marteling. Soms zaten zij jaren vast, omdat zijn door hun buren waren aangegeven voor iets vrij onschuldigs. Zoals het bezit van een cassettebandje met muziek uit het westen. Als je Hohenschönhausen bezoekt, ga je mee met een rondleiding die door een oud-gevangene wordt gegeven. En dat maakt het alleen maar indrukwekkender.

Doen in Berlijn: fietsen

Fietsen in Berlijn: leuke dingen om te doen in Berlijn | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Berlijn is zo ontzettend leuk om te doen. De stad is echt gemaakt om te fietsen. Met brede fietspaden en genoeg plekken waar je je fiets veilig kunt stallen. Al je de stad op de fiets ontdekt, kun je net even wat meer bezienswaardigheden in Berlijn bekijken, zoals leuke wijken en wat verder weg gelegen attracties.

 • Fiets huren in Berlijn
  Wil je op eigen houtje de stad verkennen? Dan kun je gemakkelijk en goedkoop een fiets huren in Berlijn. Je krijgt er een slot bij en je kunt er eventueel een kinderzitje bij huren. Of je kunt een e-bike meepakken. Het is lekker fietsen in de stad, lekker vlak en op goede fietspaden.
 • Highlights van Berlijn
  Ben je nog nooit in de stad geweest en wil je in korte tijd veel bijzondere bezienswaardigheden in Berlijn zien? Dan is deze fietstocht perfect. Je gaat met een Nederlandse gids op pad en komt in zo’n die uur tijd langs bijvoorbeeld de Reichstag, Brandenburger Tor en Museumsinsel.
 • Fietsen langs de Berlijnse Muur
  Ik ging mee met deze fietstocht in Berlijn en vond het echt een aanrader. Leuk als je al vaker in Berlijn bent geweest of als je gewoon wat bijzondere plekken van de stad wilt ontdekken. Zo fiets je op plekken waar dat enkele tientallen jaren geleden nog helemaal niet kon. Simpelweg omdat de muur er stond. Je ondervindt aan den lijve hoe de muur de stad, en duizenden mensenlevens, verscheurde. Heel bijzonder.

De leukste musea in Berlijn

Museum Pass Berlin

Handig om met je mee te nemen als je veel musea in Berlijn wilt bekijken: de Museum Pass Berlin. Met deze kaart heb je drie dagen lang toegang tot maar liefst dertig musea in Berlijn. Je hebt toegang tot de musea aan de Museumsinsel, het Pergamonmuseum, de Gemäldegalerie en het Kulturforum.

Museumsinsel

Bezienswaardigheden Berlijn: Museumsinsel | Mooistestedentrips.nl

Wandel door het oude Babylon, ontmoet de Egyptenaren en droom weg bij de landschappen van Monet. Het kan allemaal aan de Museumsinsel in Berlijn. Op dit eiland in de Spree staan de mooiste musea van Berlijn en samen omspannen ze zo’n 6000 jaar historie. Op de Museumsinsel vind je het Altes Museum, het Neues Museum, de Alte Nationalgalerie, het Pergamonmuseum en het Bode-Museum.

Pergamonmuseum

Pergamonmuseum | Mooistestedentrips.nl

Het Pergamonmuseum biedt een blik in een eeuwenoude wereld. Je reist af naar het oude Griekeland, Rome, Babylon en het Middenoosten. Je hebt minstens twee uur nodig om bijvoorbeeld de Ishtar poortuit Baylon, de Romeinse toegangspoort van Miletus en de collectie klassieke en islamitische kunstschatten te kunnen bewonderen. Pak bij de ingang een audioguide mee.

Altes Museum

Bezienswaardigheden Berlijn: Altes Museum | Mooistestedentrips.nl

Het oude Griekenland en Rome komen tot leven in het Altes Museum. De prijswinnende collectie bevat sculpturen, tombes en sieraden. Sla ook de portretten van Caesar en Cleopatra niet over. Het gebouw zelf is trouwens ook heel mooi, met grote kolommen waardoor je een beetje aan Athene moet denken.

Neues Museum

Bezienswaardigheden Berlijn: Neues Museum | Mooistestedentrips.nl

Denk niet dat je in het Neues Museum moderne kunst zult aantreffen. De kunst in het museum is hooguit nieuwer dan dat in het Altes Museum, maar zal je zeker versteld doen staan. Het museum is namelijk de plek waar je de Egyptische koningin Nefertiti kunt ontmoeten. Je kunt er ook mummy’s, sculpturen en sarcofagen uit het oude Egypte bewonderen. De buste van Nefertiti werd gevonden tijdens een expeditie (nou ja, je kunt het ook roof noemen) in 1912.

Alte Nationalgalerie

Bezienswaardigheden Berlijn: Alte Nationalgalerie | Mooistestedentrips.nl

De Alte Nationalgalerie doet een beetje aan een Griekse tempel denken, maar binnen vind je juist de mooiste Europese kunst uit de 19de eeuw. De stemmige landschappen van Friedrich zijn heel bijzonder, maar je mag ook de werken van Franz Krüger niet missen. Daarnaast is er fraai Duits en Frans impressionisme te zien.

Bode-Museum

Het meest noorderlijk op het Museumsinsel ligt het Bode-Museum. Hier maak je een tijdreis door Europa, van de middeleeuwen tot de 18de eeuw. Er hangen waanzinnig mooie werken van bijvoorbeeld Donatello en Pisano. In andere zalen zijn nog Byzantijnse kunstwerken te zien, waaronder bijzondere sarcofagen.

Gemäldegalerie

Musea in Berlijn: Gemäldegalerie | Mooistestedentrips.nl

De Gemäldegalerie mag dan niet op het Museumsinsel staan, het is wel één van de beste musea in Europa. Hier bewonder je namelijk 1500 schilderijen van de beste Europese meesters van de 13de tot de 18de eeuw. Sterker nog, Rembrandt heeft er een hele eigen zaal. En dan kun je er ook nog eens Titian, Frans Hals en Johannes Vermeer bewonderen. De westelijke vleugel is van de Italianen met schitterende werken van Caravaggio en Boticelli.

DDR-Museum

Bezienswaardigheden Berlijn: DDR-Museum | Mooistestedentrips.nl

In het DDR-Museum leer je op een wat knuffelige manier hoe het dagelijks leven er achter het ijzeren gordijn aan toe ging. Je leert dat gelijkheid inderdaad betekende dat ingenieurs ongeveer evenveel verdienden als boeren, maar je ziet bijvoorbeeld ook dat er een bepaalde manier was om kinderen collectief zindelijk te krijgen (geloof me, fascinerend). Ook de minder romantische kanten van het DDR-regime, zoals de eeuwige tekorten aan goederen en het afluisteren en de infiltratie van de Stasi komen aan bod.

Museum für Fotografie

Foto met dank aan Museum für Fotografie | Mooistestedentrips.nl

Alleen al voor het gebouw zou je even langs het Museum für Fotografie moeten, het is namelijk een oud casino. Je kunt in het museum het levenswerk van mode en lifestyle icoon Helmut Newton bewonderen. Zijn werk is buitengewoon controversieel en veelbesproken. Voor zijn dood doneerde Newton een groot deel van zijn bezit aan zijn geboortestad Berlijn en je kunt in het museum bijvoorbeeld ook zijn Jeep en zijn allereerste camera bekijken.

Joods Museum

Bezienswaardigheden Berlijn: Joods Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Joods Museum is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Berlijn en zou je ook alleen al vanwege het gebouw moeten bezoeken. Dat is namelijk ontworpen door Daniel Liebskind (die ook een prachtig museum ontwierp in Osnabrück). Je wandelt door 2000 jaar Joodse geschiedenis in Duitsland heen. Je leert alles over Joodse traditionele feestdagen, de manier waarop Joodse mensen zich bewogen in het alledaagse leven en bijzondere Joodse historische figuren, zoals Moses Mendelssohn en Levi Strauss. En natuurlijk kun je ook zien wat het noodlot was van heel veel Joden, vorige eeuw.

Hamburger Bahnhof

Musea in Berlijn: Hamburger Bahnhof | Mooistestedentrips.nl

In dit prachtige oude station vind je het Museum für Gegenwart en herbergt een fantastische collectie van kunstwerken vanaf de jaren ’50. Er hangen schilderijen, maar je kunt er ook beeldhouwwerken en installaties bewonderen. Je kunt er werken zien van bijvoorbeeld Andy Warhol en Robert Rauschenberg.

Bijzondere dagtrips vanuit Berlijn

Beelitz-Heilstätten

Beelitz-Heilstätten, Berlijn | Mooistestedentrips.nl

Rond 1900 was Berlijn met zo’n 5 miljoen inwoners een van de grootste steden ter wereld. Totdat de inwoners geteisterd werden door de longziekte tuberculose. In een bosrijk gebied buiten de stad werd een prachtig kliniekencomplex gebouwd om de Berlijners te genezen. De juiste antibiotica bestond nog niet en er werd geprobeerd de patiënten te genezen, door ze flink in de watten te leggen in een mooie omgeving. De Heilstätten staan sinds 2000 leeg, maar ondanks dat het verlaten is, is het nog altijd een plaatje om te zien. Vanaf het boomkronenpad heb je een bijzondere uitzicht op de gebouwen. De organisatie Go2Know organiseert interessante rondleidingen door de chirurgische afdeling.

Concentratiekamp Sachsenhausen

Dagtrip vanuit Berijn: Concentratiekamp Sachsenhausen | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn eerste stedentrip Berlijn bezocht ik Concentratiekamp Sachsenhausen. Is het leuk? Nee, helemaal niet. Is het interessant en bijzonder? Zonder twijfel. Ik kan je aanraden om met een tour het voormalig concentratiekamp te bezoeken. Het is fijn om een gids bij je te hebben die je alles kan vertellen over de geschiedenis van het kamp en wat er precies is gebeurd. Er is ruimte voor je emoties, want een bezoek aan het concentratiekamp gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik vind het, na al die jaren, nog steeds één van de meest bijzondere plekken die ik ooit heb bezocht.

Potsdam

Dagtrip vanuit Berlijn: Potsdam | Mooistestedentrips.nl

Potsdam ligt op slechts 25 kilometer van Berlijn en is echt een pareltje. Het zou zonde zijn om Potsdam te missen tijdens je stedentrip Berlijn. Stap simpelweg op de S-Bahn en binnen een halfuur ben je er. Het oude stadje, waar dankzij Nederlandse gastarbeiders in de 19de eeuw een hele Hollandse wijk is verrezen. Schloss Sanssouci en het omliggende park is het hoogtepunt van je bezoek aan Potsdam en als je de schitterende weelderige paleizen ziet snap je wel waarom het sinds de jaren ’90 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Lees meer over Berlijn

41x doen in Berlijn
Bewaar op Pinterest

41x doen in Berlijn: de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Berlijn | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Duitsland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Duitsland > Stedentrip Berlijn > Bezienswaardigheden Berlijn

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

Annelies 29 januari 2020 - 08:07

Berlijn staat hoog op mijn (nog te bezoeken) lijstje met stedentrips. Ik hoop dat ik snel de kans krijg om deze historische stad te bezoeken en dan neem ik zeker dit lijstje met onbekende bezienswaardigheden mee.

Antwoord
Florieke 29 januari 2020 - 08:45

Leuke tips die ik zeker over een paar weken meeneem, als ik Berlijn ga bezoeken.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer