Bezienswaardigheden Keulen: 17x zien en doen in Keulen

door Esther

Als je aan bezienswaardigheden Keulen denkt, dat komt meteen het beeld van de grootse Dom op de netvlies. Het symbool van de stad. Maar er valt nog zo veel meer te zien en doen in Keulen. Zowel in als buiten het centrum. Bekijk mijn favoriete bezienswaardigheden Keulen.

Plan een stedentrip Keulen

Bezienswaardigheden Keulen: de voorbereidingen

Bezienswaardigheden Keulen. Wat te doen in Keulen? Bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Köln Card

Wil je tijdens je stedentrip heel veen bezienswaardigheden in Keulen zien? Dan zit je goed met een Köln Card. Met deze stadspas heb je gratis toegang tot al het openbaar vervoer. Je kunt bovendien gratis of met korting naar binnen bij een heleboel bezienswaardigheden in Keulen. Daarnaast krijg je korting op stadswandelingen en tours. Deze stadspas is een aanrader.

Reisgids Keulen

Wil je van te voren alvast uitpluizen welke bezienswaardigheden je in Keulen wilt zien, waar je wilt eten en wat je verder allemaal nog wilt doen? Dan is het handig om een reisgids mee te nemen. De ANWB Extra Keulen zit boordevol leuke tips. Niet alleen staan alle bezienswaardigheden in Keulen er handig op een rijtje in, maar je vindt ook leuke winkels, cafés en wandelingen in deze reisgids. Lees mijn artikel over een stedentrip Keulen voor alle leuke tips die je nodig hebt.

Bezienswaardigheden Keulen

Kölner Dom

Bezienswaardigheden Keulen: Dom van Keulen | Mooistestedentrips.nl

Kölner Dom | Mooistestedentrips.nl

Tsja, ik van toch maar even met de Dom in huis. Want je kunt simpelweg niet om de kathedraal van Keulen heen. Het is het geografische en spirituele hart van de stad, gelegen precies naast het centraal station. Zoeken hoef je dan ook niet naar de Dom, al helemaal omdat het echt een reus is. Het is één van de grootste en hoogste historische gebouwen van Europa en je moet maar liefst 533 treden op om de top van één van de torens te bereiken. Maar dan word je wel getrakteerd op een magnifiek uitzicht.

Fietsen in Keulen

Fietsen in Keulen, Baja Bikes Keulen | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste manieren om de stad te leren kennen is door op de fiets te stappen. Je kunt bijvoorbeeld goedkoop een fiets huren en op eigen gelegenheid op pad gaan. Overal in de stad vind je fietspaden en fietsen in Keulen is erg veilig. Wil je in korte tijd de leukste bezienswaardigheden in Keulen zien, dan is een fietstour langs de highlights een echte aanrader. Tijdens een fietstocht van drie uur fiets je met een (Nederlandse) gids langs de bekendste attracties van de stad en kom je langs plekken waar je de skyline het beste fotografeert.

Wallraf-Richartz Museum

Wallraf-Richartz-Museum | Mooistestedentrips.nl
Het Wallraf-Richartz Museum is één van de beste musea in Duitsland, met een geweldige collectie kunst van Europese meesters. De werken zijn afkomstig uit de 13de tot en met de 19de eeuw en alle grote namen zijn in dit museum wel te vinden. Van Rubens tot Rembrandt en Manet tot Monet. Vooral de enorme verzameling middeleeuwse kunst is heel interessant.

Museum Ludwig

Stedentrip Keulen, Ludwig Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Museum Ludwig is één van mijn favoriete bezienswaardigheden Keulen. Het museum wordt ook wel het Mekka van moderne kunst genoemd en met zo veel werken van Picasso, Warhole, Pollock, Rothko en Lichtenstein is dat ook wel te begrijpen. Ook de Duitse expressionisten zijn goed vertegenwoordigd en alleen al de fotografie tentoonstelling is een bezoek waard. Je kunt een gratis audio-guide downloaden op de website van het museum.

Römisch-Germanisches Museum

Römisch-Germanisches Museum | Mooistestedentrips.nl
Keulen is één van de oudste steden in Europa en werd gesticht door de Romeinen. Tot op de dag van vandaag worden er nog Romeinse overblijfselen in de stad gevonden. Een bezoekje aan het Römisch-Germanisches Museum is dan ook een aanrader. De ruïnes bij de ingang zijn slechts een voorproefje, want je ziet bij binnenkomst meteen al hoeveel historische kunstschatten. Hoogtepunten zijn het Dionysus mozaïek uit de derde eeuw en de vele goed bewaard gebleven glazen schatten. De grote hoeveelheid Romeinse lampen, sieraden en speelgoed geven een goed inkijkje in het leven van toen. Ook rondom het museum zijn nog genoeg Romeinse overblijfselen te bekijken.

Tünnes und Schäl

Bezienswaardigheden Keulen: Tünnes und Schäl | Mooistestedentrips.nl

Als je door de Altstadt van Keulen wandelt, kom je vanzelf de bronzen beeldjes van Tünnes en Schäl tegen. Ze horen bij Keulen, zoals carnaval en Kölsch dat ook doen. Je vindt de twee mannetjes tegenover de Romaanse kerk Groß St. Martin in de Altstadt. En als je dacht ‘want glanzen ze toch’, dat klopt. Want als je over ze heen wrijft, brengt het geluk.

Hohenzollern Brücke

Hohenzollern Brücke, bezienswaardigheden Keulen | Mooistestedentrips.nlDe bekendste brug van Keulen loopt langs het spoor over de Rijn naar het centraal station van de stad. Het is een voetgangersbrug en wat mij betreft is het echt een aanrader om tijdens je stedentrip Keulen over de brug te wandelen. Je hebt vanaf de Hohenzollern Brücke een prachtig uitzicht over de rivier en het park aan de overkant van de oude stad. Aan de brug zijn bovendien duizenden liefdesslotjes vastgeklonken en het is stiekem best leuk om er af en toe eens eentje te bekijken.

Meet & Eat Markt

Foto met dank aan Meet & Eat Markt | Mooistestedentrips.nl

De Rudolfsplatz is sowieso één van de gezelligste pleinen in Keulen en de Meet & Eat Markt is volgens mij de perfecte reden om je stedentrip Keulen al op zaterdagavond te laten beginnen. Deze wordt namelijk elke donderdagavond gehouden. Locals noemen de markt heel trots de Naschmarkt (je weet wel, die leuke markt in Wenen) van Keulen en dat is ook wel te begrijpen. Je kunt er allerlei lekkere hapjes kopen om mee naar huis te nemen. Maar leuker is het om met vrienden op de markt af te spreken en samen bij verschillende kraampjes wat te eten en drinken.

Parfumhuis 4711

Bezienswaardigheden Keulen, Parfumhuis 4711 | Mooistestedentrips.nl

De grootmoeder aller parfums, met dito imago inmiddels, is natuurlijk eau de cologne 4711 dat aan het einde van de 18de eeuw in Keulen werd uitgevonden. 4711 staat voor het adres waar het parfum voor het eerste werd gemaakt. Het pand is nu een gigantische winkel en museum, met bijzondere tapijten en een (jawel) geurfontein.

Chocolademuseum

Bezienswaardigheden Keulen: Chocolademuseum | Mooistestedentrips.nl

Het Chocolademuseum van Lindt is één van de leukste en meest bekende bezienswaardigheden in Keulen. Leuk als je van chocolade houdt en zeker leuk als je met kinderen op pad bent. Je wandelt langs 3000 jaar geschiedenis en leert hoe van rauwe cacao chocolade wordt gemaakt. Ook de eerlijke productie van cacao komt aan bod. Wandel de museumwinkel in om bijzondere chocoladesmaken in te slaan.

Kabelbaan over de Rijn

Stedentrip Keulen: kabelbaan | Mooistestedentrips.nl

Er vertrekken genoeg bootjes vanuit de oude stad voor een korte rondvaart over de Rijn. Maar eerlijk, zo’n rondvaart kan ook nog als je klaar bent voor een blauwspoelinkje. Een ontzettend leuk alternatief is een tochtje in de kabelbaan over de Rijn. Je stapt op in de oude stad en stapt uit aan de overkant van de rivier, waar je uitgebreid kunt wandelen in het Rheinpark, waar zich bijvoorbeeld de Zoo en de Botanische tuinen bevinden.

Claudius Therme

Bezienswaardigheden Keulen, Claudius Therme | Mooistestedentrips.nl

Wil je zwemmen of naar de sauna tijdens je stedentrip Keulen, dan moet je beslist naar de Claudius Therme, vlakbij het Rheinpark. Er zijn verschillende zwembaden met (lekker warm) thermaal water, zowel binnen als buiten. Daarnaast zijn er verschillende soorten sauna’s. Buiten heb je een mooi uitzicht over de Rijn en de Dom en er is een restaurant met een bar. Reserveer je bezoek van te voren online.

 

De Severinstorburg

Bezienswaardigheden Keulen: Severinstorburg | Mooistestedentrips.nl
De Severinstorburg is een prima excuus om het leuke Severinskwartier eens van dichtbij te bekijken. Het is de meest zuidelijke middeleeuwse stadspoort van Keulen en één van de weinige toegangspoorten uit de stad die bewaard is gebleven. De poort bestaat uit een flinke toren met kantelen en aan de voorzijden zijn nog twee torentjes tegen de toren aan gemaakt. Hoewel je de toren niet in kunt, kun je de Severinstorburg toch goed van dichtbij bekijken en in de buurt vind je veel cafés en restaurants. Dus zo’n ramp is het nu ook weer niet. Loop in het Severinskwartier ook even langs de lichte en grootste St. Severinkerk. In de crypte bevinden zich de resten van een tweeduizend jaar oude begraafplaats.

El De Haus

Bezienswaardigheden Keulen, El De Haus | Mooistestedentrips.nl

Het Nationaalsocialistisch Documentatiecentrum El-De-Haus is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Keulen. Het is sinds eind jaren ’80 een bezoekerscentrum en was van 1935 tot en met 1945 het Gestapo gebouw van de stad. De gevangenis is er bewaard gebleven en je kunt er de soms huiveringwekkende teksten nog op de muren lezen. Er is een permanente tentoonstelling over Keulen tijdens het Nationaal Socialisme.

Belgisches Viertel

Bezienswaardigheden Keulen, Belgisches Viertel | Mooistestedentrips.nl

Om de Belgische wijk, ofwel het Belgisches Viertel, kun je tijdens je stedentrip niet heen. Het is een van de leukste bezienswaardigheden in Keulen, één van de meest gezellige wijken van de stad. Het wemelt in het Belgisches Viertel van de geweldige onafhankelijke boetieks en leuke eetcafés. Persoonlijk vind ik dat je even bij Salon Schmitz naar binnen moet  voor een borrel. Maar wandel vooral rond, bewonder de boutiques en de mooie street art. Lees alles over het Belgisches Viertel.

Ehrenfeld

Street art in Keulen Ehrenfeld | Mooistestedentrips.nlDe wijk Ehrenfeld ligt in het westen van Keulen en ligt misschien wat uit de route. Maar als je van street art, leuke winkels en oergezellige restaurants en cafés houdt, dan is een middagje Ehrenfeld toch een goed idee. Je kunt vanaf het station heel gemakkelijk een metro of tram naar Ehrenfeld nemen. Rond het station zie je meteen street art, net als in de nabijgelegen  Heliosstraße. Ehrenfeld zit vol leuke cafés, winkels en restaurants. Lees al mijn tips over Ehrenfeld.

Früh am Dom

Kölsch drinken bij Früh am Dom | Mooistestedentrips.nlOm eerlijk te zijn houd ik zelf niet heel erg van de smaak van Kölsch, maar een bezoekje aan een brouwerij is in Keulen wel weer een heel goed idee. Bijvoorbeeld Früh am Dom, waar je absoluut niet naar hoeft te zoeken. Want het ligt vlakbij de kathedraal. Op het terras vol bloemen, is het altijd gezellig. Maar binnen is het ook heel gezellig en kun je meteen een groot bord eten bestellen.

Lees meer over Keulen

Bezienswaardigheden Keulen
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Keulen? Bekijk de leukste bezienswaardigheden Keulen | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Keulen? Bekijk de leukste bezienswaardigheden Keulen | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer