De leukste steden in Mecklenburg-Vorpommern

door Esther

Mecklenburg-Vorpommern is een nog goed bewaard geheim. Behalve in Duitsland, daar weten ze al lang dat de schone stranden, glinsterende zee en krijtrotsen van het Jasmund National Park prachtig zijn. Maar wist je dat er ook heel mooie steden in Mecklenburg-Vorpommern zijn? Schwerin, Wismar, Stralsund. Allemaal pareltjes en leuk voor een bezoek deze zomer tijdens je vakantie in Mecklenburg-Vorpommern.

De beste vis eten, recht uit zee. Naar de bioscoop op een scheepswerf. Craft beer drinken in een oud pakhuis of eens dwalen door een sprookjeskasteel te midden van zeven meren. De steden in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, in het noorden van het land, zijn verrassend leuk. Duitsers weten ze al tijden te vinden en vieren er graag vakantie. Zoek jij voor komende zomer nog een vakantiebestemming? Rijd dan eens langs bij één van de steden in Mecklenburg-Vorpommern. Je vakantie voorbereiden? Lees dan ook de Wat & Hoe Meckelnburg-Vorpommern.

Logeren bij Vakantiepark Travemünde

Landal Vakantiepark Travemünde | Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland

Landal Vakantiepark Travemünde | Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland

Landal Vakantiepark Travemünde | Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland

Wil je vanuit een vakantiehuisje de leukste plekken in Mecklenburg-Vorpommern ontdekken? Dan kun je bijvoorbeeld leuk logeren bij Vakantiepark Travemünde. Dit vakantiepark ligt aan één van de meest populaire stranden in het noorden van Duitsland, Travemünde. Dit plaatsje heeft schitterende duinen en mooie stranden, die vooral bekend zijn vanwege de kleurrijke strandzitjes en de waanzinnige schepen die je vanaf het strand kunt bekijken. En het mooie is dat Vakantiepark Travemünde op loopafstand van het strand ligt. Als je er logeert, waan je je een beetje in Scandinavië. Want de appartementen en bungalows zijn opgetrokken in Deense stijl. Stijlvol met rustige kleuren en heel veel comfort. Vanuit de appartementen heb je mooi uitzicht op de haven en als je in een bungalow logeert, zit je middenin het groen.

In de directe omgeving van Vakantiepark Travemünde zijn heel veel mooie wandel- en fietsroutes. Je kunt er genieten van prachtige duinlandschappen en uitzicht op zee. Heb je zelf geen fiets bij? Dan kun je ter plaatse fietsen huren of direct boeken bij je reservering. Op het park is een leuke beach club te vinden waar je de hele dag kunt eten en in de directe omgeving van het vakantiepark liggen nog meer cafés en restaurants. Ook leuk: vanuit Travemünde kun je best een dagje Hamburg ontdekken. Bekijk alvast de leukste bezienswaardigheden in Hamburg.

7 leuke steden in Mecklenburg-Vorpommern

Sprookjesachtig Schwerin

Pas geleden wandelde ons koningspaar nog door Schwerin, als onderdeel van een bezoek aan verschillende Duitse deelstaten. En natuurlijk mocht een bezoekje aan het sprookjesachtige Schloß Schwerin niet ontbreken. Dit is niet alleen één van de mooiste kastelen in het noorden van Duitsland, maar was ook ooit het thuis van de familie van Prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina.

De leukste steden van Mecklenburg-Vorpommern, Schwerin | Mooistestedentrips.nl

Vakantie Mecklenburg-Vorpommern, bezoek Schloss Schwerin | Mooistestedentrips.nl

Maar buiten het linkje naar ons koningshuis is Schwerin een absoluut plaatje en haar positie als hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern meer dan waardig. Het 14de-eeuwse kasteel is wel het absolute hoogtepunt van je bezoek aan de stad. Maar de rest van Schwerin is ook prachtig, gelegen te midden van zeven meren. Logischerwijs speelt water een belangrijke rol in de stad. De terrassen langs het water maken het heel levendig. Tussen de vakwerkhuisjes van het oude centrum staat de Dom van Schwerin. Beklim de toren van de kathedraal voor een adembenemend uitzicht over de stad, het kasteel en de meren.

Plan je bezoek aan Schwerin

Hanzestad Rostock

Schwerin mag dan de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern zijn, Rostock is de grootste stad van de deelstaat. En een fijne Hanzestad, bovendien, die vorig jaar haar 800-jarig bestaan vierde. De bombardementen van de Tweede Wereldoorlog hebben de havenstad flink beschadigd, maar is al lang weer puik opgeknapt. Wil je een dagje naar het strand? Dat kan, want in het aangrenzende Warnemünde vind je een groot strand met een indrukwekkende vuurtoren. Daar vind je ook de levendige haven waar je de lekkerste verse vis kunt eten. Maar Rostock is er toch ook vooral een bestemming voor buitenmensen. Zo is het prachtig wandelen op de Rostocker heide en kun je in het grote IGA Park de mooiste tuinen zien of leuke optredens bijwonen.

Rostock, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Rostock Warnemünde | Mooistestedentrips.nl

Meer over Rostock

Schilderachtig Greifswald

Greifswald is één van de meest schilderachtige steden in Mecklenburg-Vorpommern, gelegen tussen de eilandjes Rügen and Usedom. Greisfwald is ook een Hanzestad en ligt aan de Baltische kust. De meest beroemde inwoner van de stad was de schilder Caspar David Friedrich, die de skyline van Greifswald ooit vatte in een schilderij. Het historische hart van de stad staat nog boordevol middeleeuwse huisjes en de bakstenen kerken zijn een plaatje. Ook de rivier de Ryck loopt door de stad en daardoor heeft Greifswald een historische haven, waar je maar liefst 45 historische schepen kunt bewonderen en je naar de film in een openluchtbioscoop kunt. Dankzij één van Duitslands oudste universiteiten is Greifswald een levendige studentenstad met tientallen gezellige cafés.

Greifswald, Duitsland. (Foto met dank aan: Greifswald Marketing) | Mooistestedentrips.nl

Greifswald, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Meer over Greifswald

Romantisch Wismar

Wismar zal je mond doen openvallen, het is één van de mooiste steden in Mecklenburg-Vorpommern en aan de Baltische kust. Je moet Wismar tijdens je vakantie in Mecklenburg-Vorpommern zeker bezoeken. De stad staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De monumentale kerkjes en vakwerkhuizen laten je nog steeds zien hoe Wismar er in de middeleeuwen moet hebben uitgezien. Het is het best bewaard gebleven historische stadje aan de Baltische kust. En mocht je denken, wat doet Wismar toch Scandinavisch aan? Dat kan. Want in de 16de en 17de eeuw zwaaide Zweden de scepter over de stad.

Steden in Mecklenburg-Vorpommern: Wismar. (Foto met dank aan Anibal Trejo) | Mooistestedentrips.nl

Wismar, Duitsland. (Foto: TZ Wismar) | Mooistestedentrips.nl

Wandel zeker even naar de oude haven, waar je één van de tentoonstellingen in het Baumhaus kunt bekijken. Ben je een visliefhebber? Dan moet je ’s zomers zeker even naar Seeperle, waar je de beste vis van Wismar eet. Er zijn verschillende vestigingen, zoals een viskotter, een Kombüse (een soort cafetaria) en een à la carte restaurant, waar je van het lekkerste uit de Baltische Zee kunt genieten.

Lees meer over Wismar

 • De afstand van Utrecht naar Wismar is 562 kilometer.
 • Je kunt ook met de trein naar Wismar.
 • Bekijk de leukste hotels in Wismar.
 • Lees meer over Wismar.

Monumentaal Stralsund

Na Lübeck was Stralsund ooit de belangrijkste van alle Hanzesteden en het is ook één van de belangrijkste steden waar je zogeheten ‘baksteingotik’, kunt bewonderen: ofwel, gotische gebouwen gemaakt van felrode bakstenen. Het is een bruisende stad, met een schitterend historische centrum en je moet er beslist langs tijdens je vakantie Mecklenburg-Vorpommern. Net als Wismar staat Stralsund op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het centrum staan boordevol schitterende en kleurrijke historische panden. Loop even langs het German Oceanographic Museum met haar mooie aquaria of kies het ruime sop en ga zeilen met Sea Trip over de Baltische zee en bekijk de eilandjes voor de kust van dichtbij. Maar een food tour is ook erg de moeite waard, het is heerlijk eten in Stralsund.

Stralsund, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Stralsund, Duitsland. (Foto door: Tourismuszentrale Stralsund) | Mooistestedentrips.nl

Stralsund heeft daarnaast een hypermoderne kant. Zo kun je er via de Rügenbrücke, van bijna 3 kilometer van Stralsund naar het eiland Rügen rijden. Het oogverblindende Ozeaneum op Stralsunds haveneiland is al net zo bijzonder. Het heeft 50 aquaria en de grootste walvissenexpositie ter wereld.

Meer over Stralsund

Poortstad Neubrandenburg

Neubrandenburg noemt zichzelf ‘stad van de vier poorten’ en dat had niet accurater kunnen zijn, want als je deze stad tijdens je vakantie in Mecklenburg-Vorpommern bezoekt, moet je de vier middeleeuwse stadspoorten zeker even bekijken. Ze omsluiten een levendige en gezellige altstadt, die grotendeels uit de 13de eeuw stamt. Je vindt er meer dan 200 winkeltjes en cafés. Maar Neubrandenburg is ook de stad van verrassende tegenstellingen. In de eeuwenoude Marienkirche schuilt namelijk een hypermoderne concerthal en het Franziskanerkloster is de plek waar je een multimediale tentoonstelling over de regio kunt bekijken. Maar echte trekpleister is de Tollensesee, één van de mooiste meren in het noorden van Duitsland.

Lees meer over Neubrandenburg

Steden in Mecklenburg-Vorpommern, Neubrandenburg Stargarder Tor. (Foto door: VZN) | Mooistestedentrips.nl

Güstrow, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Barlachstadt Güstrow

Liefhebbers van vakwerkhuizen kunnen hun hart ophalen in Güstrow, want het oude centrum van de stad staat er vol mee. Net als met mooie bakstenen gotische gebouwen en een mooi stadhuis. Schloss Güstrow, uit de 16de eeuw, moet je echt hebben gezien. Volgens kenners is het één van de mooiste kastelen in het noorden van Duitsland. Of bezoek het Wildpark-MV waar je bijvoorbeeld beren, wolven en uilen kunt zien. Güstrow is één van de meest centraal gelegen steden in Mecklenburg-Vorpommern en de perfecte uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Verlaat Güstrow in ieder geval niet voordat je een biertje hebt gedronken bij SchnickSchnack Kneipe, gevestigd in een prachtig oud pakhuis, een zogeheten Speicher.

Alles over Güstrow

Vakantie Mecklenburg-Vorpommern: 3 leuke festivals

 • Elk jaar is het in juni drie dagen Schlossfest in Schwerin. Het sprookjesachtige kasteel is dan het toneel van dansen, oude ambachten en middeleeuwse concerten.
 • In de zomer een vakantie Mecklenburg-Vorpommern? Op naar Wismar, want halverwege augustus herinnert het Schwedenfest aan de tijd dat de stad nog onder Zweden viel.
 • Begin juli moet je naar Greifswald voor de Eldenaer Jazz Evenings bij kloosterruïne Eldena.

Eldenaer Jazz Evenings. (Foto door: Philipp Schroeder) | Mooistestedentrips.nl

De leukste steden in Mecklenburg-Vorpommern
Bewaar op Pinterest

7 mooie steden in Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Meer Duitsland op Mooistestedentrips.nl

 • Romantisch gelegen, precies tussen Rijn en Moezel, in Rheinland Pfalz, omgeven door glooiende heuvels en wijnvelden vind je Koblenz. Een kleine, maar oh zo fijne stad. Niet ver van de Nederlandse grens, maar echt het ontdekken waard. Bekijk de tips voor een stedentrip Koblenz.
 • Vlakbij Koblenz vind je Trier. De oudste stad van Duitsland, die ruim tweeduizend jaar geleden door de Romeinen tot bloei kwam, maar in werkelijkheid nog veel ouder is. De stad heeft nog bijzondere Romeinse overblijfselen en een schitterend centraal marktplein. Trier is bovendien omgeven door wijngaarden. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Trier.
 • Als je eens een bijzondere stedentrip Duitsland wilt maken, moet je echt eens een stedentrip Freiburg maken. Vanuit Freiburg kun je perfect het Zwarte Woud bezoeken, maar de stad zelf heeft ook genoeg te bieden om je een paar dagen te vermaken.
 • Niet ver van de Nederlandse grens en toch zo leuk: Hannover. Bekijk alvast de leukste bezienswaardigheden in Hannover en ontdek de mooiste steden in Nedersaksen.
 • Bekijk alle stedentrips Duitsland.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer