Bezienswaardigheden Hamburg

door Esther

Hamburg is één van de leukste en meest verrassende steden in Duitsland. De stad staat bekend als ruige havenstad, maar het is juist het water dat de stad zo charmant maakt. Er zijn musea op schepen en in oude pakhuizen en Hamburg heeft geweldig leuke wijken om te ontdekken. Zet de stad dus maar op je lijstje. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Hamburg.

Plan je stedentrip Hamburg

Bezienswaardigheden Hamburg | De leukste dingen om te doen in Hamburg, Duitsland

Wat te doen in Hamburg? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Hamburg (foto: Michael Rathmayr)

Bezienswaardigheden Hamburg: de voorbereidingen

  • Wil je tijdens je stedentrip een heleboel bezienswaardigheden in Hamburg bekijken? Neem dan een Hamburg Card mee. Met deze kortingskaart maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer en je kunt er gratis of met korting mee naar de leukste bezienswaardigheden in Hamburg.
  • Ben je een echt museumdier? Dan neem je de Kunstmeile Hamburg Pas mee. Met één kaart heb je dan toegang tot vijf musea: Hamburger Kunsthalle, Bucerius Kunst Forum, Deichtorhallen, Kunstverein in Hamburg en Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg.
  • Heb je echt heel weinig tijd, maar wil je toch veel bezienswaardigheden in Hamburg zien? Koop dan een kaartje voor de Hop on hop off bus. Je komt dan langs bijna dertig bezienswaardigheden in de stad.
  • De leukste adresjes ontdekken in de stad? Met de Time to Momo Hamburg reisgids wandel je langs de meest bijzondere bezienswaardigheden in Hamburg.

Bezienswaardigheden Hamburg

Fietsen in Hamburg

Fietsen in Hamburg | Ontdek Hamburg op de fiets | Baja Bikes Hamburg

Superleuk om te doen: fietsen in Hamburg. Op de één of andere manier zijn Duitse steden zo relaxt om in te fietsen. Zo ging ik al eens fietsen in Berlijn, en ook Hamburg is een leuke stad om op de fiets te stappen. Het is een heel grote stad en op de fiets kun je heel veel bezienswaardigheden in Hamburg meepakken. Maar je kunt ook even aan de drukte ontsnappen en fietsen in het groen. Ga bijvoorbeeld mee met een fietstocht langs de highlights van de stad. Je gids neemt je mee van het oude stadshart, langs de Alster naar HafenCity en St. Pauli. Je kunt ook een fiets huren in Hamburg en op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden in Hamburg verkennen.

Rathaus

Bezienswaardigheden Hamburg, wat te doen in Hamburg: Rathaus | Mooistestedentrips.nl

Je kunt er niet omheen in het oude hart van Hamburg, het barokke Rathaus. Het is één van de grootste en meest opvallende stadhuizen van Europa. Je kunt mee met een rondleiding door het stadhuis, van ongeveer drie kwartier. Je ziet dan slechts een fractie van de bijna 650 zalen en kamers, maar het is zeker de moeite waard. De grote zalen en de binnentuin zijn bijvoorbeeld echt de moeite waard.

Reeperbahn

Foto met dank aan Reeperbahn+

Goed, de Reeperbahn is niet mijn favoriet, maar de beroemde straat in St. Pauli behoort tot de beroemde bezienswaardigheden in Hamburg. Dus vooruit. Het is de rosse buurt van de stad en de plek waar je tot in de kleine uurtjes in de kroeg of een nachtclub kunt hangen. De Reeperbanh is met name bekend geworden, omdat The Beatles hier op straat speelden, voordat ze beroemd werden. Ga mee met een rondleiding over de Reeperbahn om de meest bijzondere plekken te ontdekken.

De Alster

Bezienswaardigheden Hamburg: De Alster | Mooistestedentrips.nl

Bij een stedentrip Hamburg denk je stiekem eerst aan die grootse haven, maar je staat echt te kijken van het vele water en groen in en om de stad. Hamburg heeft zo veel grachten en kanalen, daarbij voelen wij Hollanders ons al gauw thuis. En dan ligt er gewoon ook een meer, middenin de stad. De Alster, opgedeeld in het binnen- en buitendeel. De Binnenalster ligt tegen het oude centrum van Hamburg aan, op de Aussenalster kun je echt genieten van het groen. De stad lijkt er kilometers ver weg. Je kunt er bootjes huren, maar met een huurfiets kun je ook prachtig langs het water fietsen en onderweg genieten van een drankje.

St. Michaelis Kirche

Bezienswaardigheden Hamburg: St. Michaelis Kirche | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Hamburg: St. Michaelis Kirche | Mooistestedentrips.nl

De St. Michaelis Kirche, ofwel Der Michel, is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Hamburg Neustadt. Het is de grootste protestante barokke kerk in Duitsland en heeft een oogverblindend interieur. Beklim de toren om van een prachtig uitzicht over de stad en al het water te genieten. In de crypte van de kerk kom je meer te weten over de geschiedenis van Hamburg.

Rickmer Rickmers

Hamburg bezienswaardigheden: Rickmer Rickmers (foto: Julia Schwendner)

Hamburg heeft geweldige musea en Rickmer Rickmers hoort wat mij betreft gewoon bij de leukste bezienswaardigheden in Hamburg. Het 19de-eeuwse zeilschip is het grootste museumschip ter wereld. Het ligt aangemeerd in de Elbe en je moet er zeker even naar binnen. Loop over het dek en door de scheepsgangen om een idee te krijgen van het leven aan boord van een schip dat vanaf het einde van de 19de eeuw naar Hong Kong voor de handel.

Cap San Diego

Bezienswaardigheden Hamburg: Cap San Diego (foto: Julia Schwendner)

Zo’n zeilschip als Rickmer Rickmers is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar op de Cap San Diego krijg je pas echt een goed idee van het leven op een compleet zeewaardig schip. Het gigantische containerschip is zo typerend voor de Hamburgse havengeschiedenis dat je echt even op bezoek moet. In de jaren ’80 werd de Can San Diego als laatste van een vloot gered en kreeg een bestemming als museum. In de gigantische vrachtruimtes bekijk je een interessante expositie over de geschiedenis van de scheepvaart. Neem ook even een kijkje in de machinekamer.

Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg

Foto met dan aan Museum für Kunst und Gewerbe

Het Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg is van oudsher het museum voor kunst en industrie en zag het levenslicht in 1874. Het is een gigantisch museum, dat qua uiterlijk wel een beetje lijkt op het Victoria and Albert Museum in London. Je vindt hier een leuke combinatie van kunst, design en toegepaste kunst. Sla de collectie met muziekinstrumenten niet over, net als de mooie Jugendstil meubelstukken. En werp zeker een blik in de oude kantine van der Spiegel, waanzinnig vintage en een tikje psychedelisch.

Hamburger Kunsthalle

Foto met dank aan Hamburger Kunsthalle

Trek gerust een hele ochtend uit voor de Hamburger Kunsthalle. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden in Hamburg. In de vaste collectie vind je Duitse schilderkunst uit de 14de eeuw en Vlaamse, Hollandse en Italiaanse meesters uit de 16de en 17de eeuw. Maar je vindt er ook moderner werk, zaoals Madonna door Edvard Munch.

Planten un Blomen

Planten un Blomen (foto: Andreas Vallbracht)

Aan de rand van het oude hart van Hamburg vind je Planten un Blomen, één van de leukste gratis bezienswaardigheden in Hamburg. De eerste boompjes werden er in 1821 geplant en in zo’n twee eeuwen is de botanische tuin uitgegroeid tot een van de mooiste parken in Duitsland. Je kunt hier werkelijk uren wandelen en de kassen met palmen en cactussen bewonderen. ’s Zomers kun je in Planten un Blomen vaak genieten van concerten.

St. Pauli Fischmarkt

St. Pauli Fischmarkt | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Hamburg: St. Pauli Fishmarkt (foto: Julia Schwendner)

De St. Pauli Fischmarkt is één van de leukste gratis bezienswaardigheden in Hamburg. Je moet hier op zondagochtend beslist naartoe. En ja, je kunt er terecht voor verse vis, maar ook voor fruit, bloemen en nog veel meer. De markt gaat al vroeg open, maar ook als je niet zo’n vroege vogel bent, kun je terecht op de markt. Je geniet er bijvoorbeeld ook regelmatig van live muziek.

Elbphilharmonie

Bezienswaardigheden Hamburg: Elbphilharmonie | Mooistestedentrips.nl

Oh, wat heeft de Elbphilharmonie lang in de steigers gestaan. De bouw duurde eindeloos en uiteindelijk kostte het nieuwe operagebouw in Hamburg een enorme bak duiten. Maar wat was het de moeite waard. Het staat pontificaal op de westelijke punt van HafenCity en is een schitterend icoon in de skyline van Hamburg. Probeer een concertkaartje te bemachtigen of ga mee met een rondleiding door het gebouw.

Speicherstadt

Bezienswaardigheden Hamburg: Speicherstadt | Mooistestedentrips.nl

Speicherstadtis één van de mooiste plekken in Hamburg, boordevol pakhuizen met prachtige trapgevels omgeven door grachtjes. Je waant je bijna in het Holland van de 17de eeuw. Als je meer wilt weten over Speicherstadt kun je even langs bij het Speicherstadt Museum. Je komt er alles te weten over deze bijzondere wijk in Hamburg en je leert er alles over de handel in bijvoorbeeld koffie, tabak en specerijen.

Chilehaus

Bezienswaardigheden Hamburg: Chilehaus | Mooistestedentrips.nl

Hamburg staat barstensvol fraaie architectuur en het Chilehaus, aan de Fischertwiete, is zo’n pareltje. Het werd in 1924 gebouwd, opgetrokken in baksteen en heeft de vorm van een oceaanstomer. Het is ontworpen door Fritz Höger voor een handelaar die vooral werkte met waar uit Chili. De glooiende muren komen samen in een punt die echt op de boeg van een schip lijkt en de balkons hebben inderdaad veel weg van scheepsdekken. Mij deed het Chilehaus ook denken aan het Anzeiger-Hochhaus in Hannover.

Internationales Maritimes Museum

Internationales Maritimes Museum (foto: Julia Schwendner)

Een gigantische havenstad als Hamburg kan natuurlijk niet zonder zichzelf respecterend schaapvaartmuseum en dat zit met het Internationales Maritimes Museum wel goed. Het museum heeft namelijk maar liefst tien verdiepingen, 26.000 scheepsmodellen, vijfduizend illustraties en anderhalf miljoen foto’s. Dit maakt dat het Maritiem Museum in Hamburg de grootste collectie maritieme kunstschatten ter wereld heeft. Trek rustig een paar uur uit om al het moois in dit museum te bewonderen.

Street art in Hamburg

Street art Hamburg (foto: Julia Schwendner)

Street art Hamburg (foto: Julia Schwendner)

Als je dacht dat Berlijn goede street art heeft, moet je Hamburg eens goed induiken. Je kunt de Street art cities app downloaden en aan de hand daarvan de leukste werken vinden, al is het ook leuk om op eigen houtje op zoek te gaan naar bijzondere murals en paste-ups. Het wemelt in Hamburg van werken van grote namen als El Bocho, Rebelzer en Ray de la Cruz. Je vindt bijvoorbeeld veel street art in het Schanzenviertel en St. Pauli.

Elbe strand

Bezienswaardigheden Hamburg: Elbe strand (foto: Julia Schwendner)

Goed, het Elbe strand ligt even buiten het centrum. Maar pak je huurfiets of je HamburgCard en de bus en je kunt genieten van het zand tussen je tenen, een geweldig uitzicht over de beroemde haven van Hamburg en de grootse villa’s in de nabijgelegen buurt. Langs het strand kun je op verschillende plekken neerploffen voor een koel drankje.

BallinStadt

Foto met dank aan BallinStadt

New York heeft Ellis Island en Hamburg heeft emigrantenmuseum BallinStadt. Dit museum is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Hamburg en bekijkt in welke omstandigheden de vijf miljoen mensen leefden die tussen 1850 en 1930 via de Hamburgse haven emigreerden naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. De displays laten zien waar de emigranten mee worstelden voor vertrek en aan boord en laat zien hoe zij werden in hun nieuwe thuisland. Het museum ligt een eindje uit het centrum, maar je komt er vrij gemakkelijk met de S-Bahn.

Mellin Passage

Bezienswaardigheden Hamburg: Mellin Passage | Mooistestedentrips.nl

De Mellin Passage is één van de onbekende bezienswaardigheden in Hamburg, maar je mag hem echt niet missen. De Mellin Passage vind je aan de Neuer Wall en is de oudste winkelpassage in Hamburg en werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd. Het gebouw werd helemaal opgetrokken in Jugendstil stijl en dat maakt de passage tot een plaatje. Je kunt er trouwens ook echt bijzonder winkelen, er is geen keten te zien. Loop bijvoorbeeld even binnen bij de boekwinkel of vergaap je aan fraai porselein.

Bezienswaardigheden Hamburg
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Hamburg? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Hamburg | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Hamburg: ontdek de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden Hamburg | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden Duitsland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Duitsland > Stedentrip Hamburg > Bezienswaardigheden Hamburg

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer