Monschau, Duitsland: 8x doen in Monschau

Tips voor je dagtrip Monschau

door Esther

Monschau staat bekend als één van de mooiste dorpjes van Duitsland. En dit is helemaal waar. Dit stadje, boordevol schitterende vakwerkhuizen, doorkruist door de rivier de Rur, ligt prachtig genesteld in de Eifel. Het is een heel leuke dagtrip vanuit verschillende steden in de buurt, maar natuurlijk ook heel leuk om te bezoeken tijdens je vakantie in Rheinland Pfalz. Benieuwd? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Monschau.

In Monschau reis je nog even terug in de tijd. In het stadje aan de Eifel, waar de rivier de Rur doorheen kolkt, lijkt de tijd een beetje te hebben stil gestaan. Op een rustige ochtend kun je je zo maar voorstellen hoe hier de paard-en-wagens door de straten reden en hoe de Markt het bedrijvige middelpunt van het stadje was waar kooplieden uit de omgeving hun waar kwamen verkopen. En stiekem is er in Monschau helemaal niet zo veel veranderd sinds haar bloeitijd. Het is een heerlijk stadje om in een paar uur te verkennen. Maar je kunt ook langer blijven, want vanuit Monschau kun je verschillende mooie wandelingen en fietstochten maken en ook de omgeving is erg de moeite waard.

Monschau, Duitsland: de leukste bezienswaardigheden in Monschau | Mooistestedentrips.nl

Monschau, Duitsland: de leukste bezienswaardigheden in Monschau | Mooistestedentrips.nl

Plan je bezoek aan Monschau

  • Je reist gemakkelijk met de auto naar Monschau, vanuit Utrecht is de reis 230 kilometer en doe je er, als alles meezit, twee uur en drie kwartier over.
  • Parkeren doe je in Monschau het beste aan de Austraße of de parkeerplaats Aukloster. Als deze vol zijn moet je, stapvoets, het dorpje door en kun je aan de andere kant de auto kwijt bij Parkhaus Burgau.
  • Houdt er rekening mee dat de musea op maandag gesloten zijn. Op zondag is wel alles open in Monschau.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Monschau en omgeving. Hieronder vind je een paar echte aanraders.
  • Bekijk alle tips voor een vakantie in Rheinland Pfalz.

Hotels & vakantieparken Monschau

Dormio Eifeler Tor

Foto met dank aan Dormio Eifeler Tor

Dormio Eifeler Tor ligt op slechts 17 kilometer van Monshau en is een heerlijk vakantiepark in de Eifel. De vakantiehuizen op het park zijn in vakwerkstijl gebouwd en sluiten naadloos aan bij de omgeving. Je kunt kiezen voor een vakantiehuisje of een appartement. Deze zijn allemaal erg ruim van opzet en ontzettend comfortabel ingericht. Het park is de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten en steden als Aken, Luik en Koblenz liggen vlakbij voor een bezoek. Op het park is zowel een binnen- als een buitenzwembad, zijn er wellnessfaciliteiten en verschillende activiteiten voor kinderen. Daarnaast is er een heel fijn restaurant met gezellig terras.

Haus Stehlings

Foto met dank aan Haus Stehlings

Als je in hartje Monschau wilt logeren, is Haus Stehlings een heel goede keuze. Dit hotel is gevestigd in het hart van de stadje in één van de prachtige vakwerkhuizen. Je logeert er in fijne kamers, familiekamers of appartementen met meerdere slaapkamers. Deze zijn allemaal heel comfortabel ingericht met fijne bedden en bijzondere authentieke elementen van het historische pand. Vanuit Haus Stehlings wandel je bovendien zo naar de mooiste bezienswaardigheden in Monschau en vanuit het dorpje kun je verschillende, leuke wandelingen maken.

Over Monschau

Monschau, Duitsland: de leukste bezienswaardigheden in Monschau | Mooistestedentrips.nl

Monschau, Duitsland: de leukste bezienswaardigheden in Monschau | Mooistestedentrips.nl

Monschau, Duitsland: ontdek de leukste tips voor een bezoek aan Monschau | Mooistestedentrips.nl

Monschau wordt gezien als één van de mooiste dorpjes in Duitsland. En dat is het ook zeker. Het stadje is eeuwenoud en er werd voor het eerste melding van gemaakt in de 11de eeuw. In de 17de eeuw kende Monschau haar bloeitijd en werd het een echte lakenstad. Spaanse (merino)wol werd er verwerkt tot de mooiste stoffen. Aan het einde van de18de eeuw kwam het stadje in Franse handen en later maakte Monschau nog kort deel uit van Pruisen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Monschau, vanwege haar ligging een belangrijk knooppunt in het Ardennenoffensief, maar bleef toch grotendeels onbeschadigd.

Vandaag de dag is Monschau een prachtig historisch stadje waar je de vakwerkhuizen van weleer nog in volle glorie kunt ontzettend en waar je naar hartenlust geniet van de horeca en mooie wandelingen. Monschau ligt genesteld op een prachtige plek in de Eifel en is bijvoorbeeld heel goed te doen als dagtrip tijdens een weekendje Ardennen (Malmedy ligt op nog geen twintig kilometer), weekendje Luik of stedentrip Aken. Maar ook vanuit Koblenz of Trier ben je zo in Monschau.

8x doen in Monschau

Vakwerkhuizen van Monschau

Monschau, Duitsland: de vakwerkhuizen van Monschau | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Monschau zijn toch wel de vele prachtige vakwerkhuizen die de smalle straatjes sieren. Wandelend door het historische centrum van het stadje, word je omringd door kleurrijke gevels, sierlijke houtsnijwerken en bloembakken. Deze vakwerkhuizen vertellen ook het verhaal van de ambachtslieden en kooplieden die hier ooit woonden, kijk maar eens goed naar de gevels. Tip: vanaf één van de bruggen in Monschau heb je het mooiste uitzicht op de vakwerkhuizen die schots en scheef, maar trots, langs de kolkende rivier de Rur staan.

Markt van Monschau

Monschau, Duitsland: Markt van Monschau | Mooistestedentrips.nl

De Markt van Monschau is het bruisende hart van de stad. Het is hier eigenlijk op alle momenten wel een gezellige boel. Op de markt vind je namelijk een heleboel leuke cafés en restaurants en verschillende winkels waar je lokale lekkernijen proeft en koopt. Op zaterdag vindt hier ook de wekelijkse markt plaats. Blikvanger van de markt is ontegenzeggelijk het stadhuis van Monschau, met de sierlijke trapgevels.

Burcht van Monschau

Bezienswaardigheden Monschau, Burcht van Monschau | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Monschau, Burcht van Monschau | Mooistestedentrips.nl

Boven op een heuvel, met uitzicht over de stad, verrijst de indrukwekkende Burcht van Monschau. Deze middeleeuwse vesting is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Monschau. Bezoekers kunnen door de oude toegangspoort wandelen, de verdedigingstorens verkennen en genieten van panoramische uitzichten op de omgeving. De Burcht van Monschau biedt een fascinerende inkijk in het verleden van de stad en biedt tevens een prachtig uitzicht over de omliggende natuur.

Rotes Haus

Bezienswaardigheden Monschau, Rotes Haus | Mooistestedentrips.nl

Een van de andere opvallende bezienswaardigheden in het Rotes Haus. Het opvallende roze-rode herenhuis staat prachtig middenin het centrum van het stadje aan de rivier. Het Rotes Haus werd in de 18de eeuw gebouwd door lakenwever en koopman Johann Heinrich Scheibler en helemaal ingericht in rococo en empire stijl, stijlen die op dat moment veel gebruikt werden door welgestelden. Vandaag de dag kun je de grandeur van weleer nog zien in het museum dat nu in het huis is gevestigd. De slaapkamer, het trappenhuis en de monsterboeken met daarin duizenden ontwerpen voor stoffen zijn echt de moeite van het bekijken waard.

Monschauer Glashütte

Monschau, Duitsland: Monschauer Glashütte | Mooistestedentrips.nl

Liefhebbers van oude ambachten moeten echt even langs de Monschauer Glashütte, één van de bekendste bezienswaardigheden in Monschau. In de glasblazerij kun je demonstraties over glasblazen bijwonen, de mooiste glazen creaties kopen en voor een klein bedrag ook een eigen glascreatie maken.

Erlebnismuseum Lernort Natur

Erlebnismuseum Lernort Natur | Mooistestedentrips.nl

Naast het de Glashütte vind je het Erlebnismuseum Lernort Natur, wat vooral erg leuk is om met kinderen te bezoeken. Je leert hier alles over de flora en fauna van Monschau en omgeving. Er zijn duizenden zogeheten preparaten: opgezette dieren, maar ook kasten vol vlinders en insecten. Er is speciale aandacht voor de dieren die in de Eifel en Hoge Venen leven. Leuk: je mag alle opgezette dieren gewoon aanraken.

Haller Ruïne

Bezienswaardigheden Monschau: Haller Ruïne | Mooistestedentrips.nl

De Haller Ruïne torent imposant boven de oude stad uit. Vanaf de markt kun je de oude uitkijktoren binnen een paar minuten al bereiken. Er is niet zo heel veel bekend over de toren, behalve dat deze waarschijnlijk werd gebruikt als uitkijkpost voor de burcht aangezien je hier net even op een andere manier de omgeving in de gaten kon houden. Later werden de stenen voor de toren gebruikt voor het herstel van de burcht.

Cafés en restaurants in Monschau

Restaurants in Monschau, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Restaurants in Monschau, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Zodra je Monschau binnenwandelt, zie je overal wel leuke restaurants en terrasjes. Ik vond het goed toeven op het terras van Café Weekend, waar je in de zon geniet van wafels, flammkunchen en een lekker koud glas wijn uit de regio. Bij Café Thelen kijk je vanaf het terras prachtig uit over het water. Bij Café Kaulard schuif je aan voor het ontbijt, koffie met taart, apfelstrudel en de bekende Monschauer Vennbrocken, een praline gevuld met marsepein. En bij Zum Haller zit je schitterend aan de Markt van Monschau.

Monschau, Duitsland
Bewaar op Pinterest

Monschau, Duitsland: ontdek één van de mooiste dorpjes in Duitsland tijdens een dagtrip. Bekijk alle tips voor een bezoek aan Monschau | Mooistestedentrips.nl

Monschau, Duitsland. Ontdek één van de mooiste dorpjes in Duitsland. Bekijk alle leuke bezienswaardigheden in Monschau | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Duitsland > Monschau

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer