Namen: mooi alternatief voor een weekendje Ardennen

door Esther

Ben jij gek op de Ardennen, maar wil je misschien een keer wat anders dan een weekendje Ardennen? Denk dan eens aan Namen (Namur in het Frans), de hoofdstad van Wallonië. De stad ligt genesteld aan de oevers van de Maas en Sambre en er is genoeg te doen om je een weekend zoet te houden. Bekijk mijn tips voor een weekend Namen.

Weekendje Ardennen plannen

Alternatief weekendje Ardennen: een weekend Namen

Zaterdag in Namen

Weekend Namen (Namur): alternatief voor een weekendje Ardennen | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Namen (Namur) | Mooistestedentrips.nl

Fenêtre sur Cour | Mooistestedentrips.nl

Begin je weekend Namen in het hart van de stad. Je kunt mee met een stadswandeling om de leukste bezienswaardigheden in Namen te bekijken. Bewonder het bescheiden Belfort van Namen, ontdek de bronzen beelden ‘Djoseph et Francwès’ en de twee slakken van Jean Legrand en wandel even langs de burgemeestertuin om de leuke muurschildering te bekijken.

Voor de lunch plof je neer bij Fenêtre sur Cour. Dit restaurant heeft een heel gezellig terras, waarin ook een kabelbaancabine bungelt. Daarna heb je vast nog wel even tijd voor een bezoek aan een museum, bijvoorbeeld het Musée Felicien Rops of het archeologisch museum in Halle al’Chair. Voor ’s avonds reserveer je een tafeltje bij Les temps des cerises, één van de meest kleurrijke en gezelligste restaurants in Namen.

Zondag in Namen

Citadel van Namen (Namur) | Mooistestedentrips.nl

Citadel van Namen (Namur) | Mooistestedentrips.nl

Brouwerij Houppe | Mooistestedentrips.nl

Begin je zondag in Namen bij de Citadel, daar kun je tijdens je weekendje Ardennen niet omheen. Het fort staat er al vanaf de 15de eeuw, al gebruikte zelfs de Romeinen deze plek al om hun positie te verdedigen. Neem het trammetje het complex rond en ga daarna mee met een rondleiding. Daarna dwaal je af voor een rondvaart over de Maas. Namen is namelijk prachtig vanaf het water. Dorst gekregen? Wandel naar binnen bij de Houppe Brouwerij voor een heerlijk fris glas bier.

Wat mij betreft moet je voor de lunch naar Entre Sambre et Mer, een geweldig visrestaurant. Je eet hier heerlijke fruits-de-mer. Als het lekker weer is, is het beschutte terras echt de beste plek van de stad. Mocht je naar huis willen met een leuk souvenir? Bij L’Empreinte Belge koop je de leukste souvenirs van Belgische bodem.

Lees meer over Namen

Weekendje Ardennen: 5x doen

Grotten van Han

Weekendje Ardennen | Grotten van Han, Belgische Ardennen

Tijdens een weekendje Ardennen mag je de Grotten van Han niet missen. Deze behoren tot de mooiste grotten van Europa. Het is zelfs één van de grootste trekpleisters in België. Vanuit het dorpje Han-sur-Lesse ga je met een trammetje naar de grotten. Daarna loop je zo’n twee kilometer door de grotten van Han en kun je genieten van een spectaculaire lichtshow.

Citadel van Dinant

Weekendje Ardennen | Dinant, Belgische Ardennen

Als je dan toch een weekend Namen maakt, kun je meteen wel naar Dinant. Dat ligt min of meer om de hoek. Het kleurrijke plaatsje ligt schitterend aan de Maas tegen de woest uitziende rotsen aan. Je pakt het kabelbaantje naar de citadel of bewondert het stadje vanuit een kano op de rivier.

De Orval Brouwerij

Weekendje Ardennen | Abdij van Orval, Belgische Ardennen

Geen weekendje Ardennen zonder lekker bier. Leffe zag bijvoorbeeld het levenslicht bij Dinant, maar stiekem vind ik Orval veel lekkerder. Bezoek de Abdij van Orval, want deze ligt op één van de mooiste plekken in de Ardennen. Dwaal door de tuinen en de ruïne, en proef een goed glas natuurlijk.

Bastogne War Museum

Weekendje Ardennen | Bastogne War Museum, Belgische Ardennen

Het Bastogne War Museum is nog vrij nieuw, het opende de deuren in 2014 en ligt op een paar kilometer van het centrum van Bastenaken. Je komt hier alles te weten over de Slag om de Ardennen (The Battle of the Bulge), het laatste grote Duitse offensief in 1944. Buiten een expositie over de slag is ook een grote bosrand nagebouwd en lijkt het wel, door allerlei audiovisuele effecten, alsof je er zelf bij was.

Kasteel van Bouillon

Weekendje Ardennen | Kasteel van Bouillon, Belgische Ardennen

Tijdens een weekendje Ardennen is het zeker leuk om één van de kastelen of forten in de streek te bezoeken. En het Kasteel van Bouillon is één van de oudste en meest bekende kastelen van de Ardennen. Godfried van Bouillon erfde in de 11de eeuw een klein kasteeltje en door de eeuwen heen werd het flink uitgebreid. Lodewijk IX verbleef er bijvoorbeeld graag, dus dat zegt wat. Tijdens je bezoek kun je het hele kasteel bekijken en roofvogelshow met grote valken bijwonen.

Weekendje België
Deel op Pinterest

Weekendje Ardennen | Tips voor een alternatief weekendje Belgische Ardennen

Meer over België op Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer