Stedentrip Thessaloniki

  • Stedentrip Thessaloniki, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
  • Stedentrip Thessaloniki, bezienswaardigheden: street art | Mooistestedentrips.nl
  • Amsterdam Thessaloniki, bekijk alle tips over Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl
  • Witte toren Thessaloniki, alle tips Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl
  • Stedentrip Thessaloniki, alle tips over Thessaloniki | Mooistestedentrips.nl
  • Stedentrip Thessaloniki, uitgaan in Valaourito | Mooistestedentrips.nl

Thessaloniki is de tweede stad van Griekenland en wordt daarom nog weleens over het hoofd gezien, maar een stedentrip Thessaloniki is echt een aanrader. Griekse, Romeinse, Ottomaanse en Byzantijnse wegen hebben elkaar in Thessaloniki gekruisd en daardoor is de stad een kruispunt van culturen. Maar de echte trekpleister van de stad zijn de locals, die je zo gastvrij ontvangen. En de restaurants in Thessalonik zijn uitmuntend. Bekijk alle tips over Thessaloniki.

Beste reistijd Thessaloniki

Vanaf het vroege voorjaar is het al lekker weer in Thessaloniki. Vanaf april piept de thermometer al boven de twintig graden uit. En dit mooie weer houdt aan tot en met eind oktober. De zomermaanden zijn vanzelfsprekend het warmst. De wintermaanden zijn niet echt aanraders voor Thessaloniki. Bekijk het actuele weer in Thessaloniki.

Vliegen naar Thessaloniki

Het is heel gemakkelijk om naar Thessaloniki te vliegen. Transavia vliegt namelijk enkele keren per week naar Thessaloniki. Vanaf Brussel kun je met Ryanair en vanaf Düsseldorf met Germanwings naar Thessaloniki vliegen. Je bent er in ongeveer 3 uur, houd er rekening mee dat het in Thessaloniki een uur later is dan bij ons. Vergelijk vliegtickets naar Thessaloniki en bekijk wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.

Openbaar vervoer in Thessaloniki

Van het vlliegveld naar het centrum
Je kunt gemakkelijk en goedkoop van het vliegveld naar het centrum van de stad. Neem bus nummer 78 en stap uit bij het centraal station of busstation. Je kunt ook met de taxi naar de stad, dat kost je ongeveer €15.

Met de bus in Thessaloniki
Als je in Thessaloniki meer wil zien dan alleen het centrum kun je zeker op de bus vertrouwen. Met bus nr. 50 kom je in ieder geval alle bezienswaardigheden van de stad bekijken. Dit heet de Thessaloniki On The Go bus en een kaartje kost maar een paar euro. Bekijk de route.

Hop on hop off bus
Wil je naast de bezienswaadigheden in het centrum ook die buiten het centrum bekijken? Dan is de Hop on hop off bus een goed idee. Je kunt een dagkaart kopen voor €10 en de bussen gaan ongeveer elke 40 minuten.

Fietsen in Thessaloniki

Fiets huren in Thessaloniki
Thessaloniki is een leuke stad om met de fiets te verkennen, vooral langs de kust kun je prachtig fietsen. De fiets is ideaal als je weinig tijd hebt, geen zin hebt om te slenteren of de stad gewoon op een leuke manier wilt ontdekken. Een fiets huren in Thessaloniki is een goede manier om op eigen houtje de stad te verkennen, en het is helemaal niet duur. 

Fietsen langs de highlights van Thessaloniki
Heb je maar weinig tijd in Thessaloniki en wil je toch de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zien? Of wil je de stad gewoon op een leuke manier verkennen. Een fietstocht langs de highlights van Thessaloniki, met een Nederlandse gids, is er de perfecte manier voor. Tijdens de fietstocht van 3 uur kom je langs de meest bekende plekken, zoals de Rotunda, Witte Toren, Agia Sofia kerk en Galerius bogen. Je gids vertelt je meteen wat de leukste plekken zijn om in de stad wat te eten. 

Smullen tijdens een fietstocht
Ik ben helemaal gek op het eten in Thessaloniki. Je kunt er echt smullen, op één van de enorme openlucht markten, maar er zijn ook zo veel leuke cafés en restaurants dat het lastig is om een keuze te maken. Deze fietstocht staat in het teken van de eetcultuur in Thessaloniki en brengt je niet alleen langs de markten, waar je allerlei heerlijkheden proeft, maar fiets je ook door de leukste wijken waar je 's avonds kunt eten en proef je de lekkerste lokale hapjes.

Fietsen langs de kust
Het leuke van Thessaloniki is dat de stad schitterend aan zee is gelegen. Thessaloniki heeft een kilometers lange boulevard, maar je kunt zelfs helemaal de stad uit fietsen, langs de kust en dan de mooiste stranden ontdekken. Deze fietstocht leidt langs de kust, pakt een aantal bijzondere bezienswaardigheden uit de stad mee en gaat richting prachtige kustplaatsje Kalamaria waar je over zee kunt uitturen en genieten van een heerlijke lunch. 

Bezienswaardigheden in Thessaloniki

Witte toren
De Witte Toren is het gezicht van Thessaloniki. Hij staat vredig aan de boulevard, maar achter het kalme uiterlijk, gaat een bloedige historie schuil. De Witte Toren maakte deel uit an de vesting van Thessaloniki en de Ottomanen rekenden hier op bloederige wijzen af met tegenstanders. De toren is omgetoverd tot museum, waar je nu alles kunt leren over de rijke geschiedenis van Thessaloniki. En natuurlijk mag je het uitzicht vanaf de top van de toren niet missen. 

Het paleis, arcade en mausomelum van Gelarius
Het oude centrum van Thessaloniki is eigenlijk het oude paleis van keizer Gelarius. Langs de straat 'Egnatia' zie je de opgravingen van het paleis, en de schitterende mozaïeken en marmeren vloeren zijn prachtig bewaard gebleven. Aan het einde loop je tegen de Rotunda aan. De keizer liet dit mausoleum bouwen, maar omdat hij uiteindelijk ergens anders stierf, bleef de Rotunda in onbruik. De Ottomanen gebruikten de Rotunda vervolgens als moskee en één van de minaretten staat nu nog fier overeind. De Rotunda is 's ochtends geopend en dan kun je er de bijzondere fresco's bewonderen. Vlakbij zie je nog één overwinningsboog uit de tijd van Gelarius en als je bedenkt dat er aan het begin van onze jaartelling zo'n 30 van dit soort bogen de straten van de stad sierden, kun je je wel bedenken hoe belangrijk Thessaloniki in die periode was. 

Bei Hamam
Mijn favoriete bezienswaardigheid in Thessaloniki. De Bei Hamam is het oudste badhuis van de stad. Het werd in de 15de eeuw door de Ottomanen gebouwd en sloot in de jaren '60 de deuren. In de jaren die volgenden raakte het gebouw in verval, maar inmiddels is het weer helemaal opgeknapt. Bei Hamam wordt niet meer as badhuis gebruikt, maar als je bij To Palio Hamam koffie gaat drinken kun je het gebouw toch even bezoeken. Bovenop het dakterras van dit leuke café kijk je uit over de mooie koepeldaken van het complex en binnen zie je de oude structuur van het Turkse bad nog. 

Haia Sofia
De Haia Sophia in Istanbul is misschien wel het mooiste gebouw dat ik ooit bezocht. Maar de Haia Sofia in Thessaloniki mag er ook zijn. Je loopt, tijdens een wandeling door de stad, vanzelf tegen deze imposante kerk aan. Natuurlijk ontbreken de mozaïeken en enorme iconen niet in deze kerk, maar er zijn toch ook nog genoeg verwijzingen naar de Griekse mytologie. Zoals de kroonluchters van de kerk die uit vergulde pauwenveren bestaan en verwijzen naar de Griekse godin Hera. 

Joods Museum
'Toen de Joden werden weggevoerd, leek Thessaloniki een spookstad'. Voor de Tweede Wereldoorlog had Thessaloniki een enorme Joodse gemeenschap, zo'n 70% van de bevolking was Joods. Er woonden vanaf de Romeinse tijd al Joden in de stad, maar dit aantal nam toe nadat Spaanse en Portugese Joden er zich vestigden ten tijden van de inquisitie. In het Joods museum leer je alles over de geschiedenis van de Joodse bevolking in Thessaloniki. Zo telde de stad in de hoogtijdagen bijna 60 synagogen, maar er keerden nauwelijks Joden terug uit de Duitse vernietigingskampen. Een bezoek aan het Joods Museum is een must tijdens je stedentrip Thessaloniki. 

Byzanthijns Museum
Dit museum mag bovenaan je lijstje, het is namelijk één van de meest bijzondere musea van de stad. Het Byzantijnse museum is groot en je kunt er een enorme collectie vondsen uit de Byzantijnse tijd bewonderen, zoals religieuze kunst en keramiek. Daarnaast zijn er altijd interessante tijdelijke exposities. 

Archeologisch Museum
Ik heb met open mond rondgelopen in het Archeologisch museum van Thessaloniki. De stad ligt op historische grond: zodra je er gaat graven, komen de meest bijzondere kunstschatten tevoorschijn, veel ervan van onschatbare waarde én te zien in dit museum. In en rond Thessaloniki zijn complete raftombes, mozaïeken vloeren, sieraden en keramiek uit de grond gekomen. Ontzettend bijzonder. Trek zeker een uur of drie uit voor dit museum. 

Fotografiemuseum
Dit museum ligt een beetje verstopt, maar sla het zeker niet over. Het is namelijk het enige museum gewijd aan fotografie in Griekenland. Het is gelegen in een oude loods in het havengebied. De expositieruimte is niet groot, maar de tentoonstellingen zijn wel zeker groots. 

Dagtrips vanuit Thessaloniki

Onbekend maakt onbemind en dat is jammer, want Noord-Griekenland is het ontdekken waard. Je kunt prachtge nationale praken ontdekken, stranden die kunnen wedijveren met die van de Griekse eilanden en heel veel bijzondere historische bezienswaardigheden. Verleng je stedentrip Thessaloniki met een dag of 3, zodat je tijd hebt om één van deze dagtrips te maken. 

De tombes van Vergina
Tot een jaar over 40 terug dachten de inwoners van Vergina dat de lage heuvel aan de rand van hun dorp en gewone berg begroeid met gras was. Totdat een Griekse archeoloog ontdekte dat de heuven de graftombes van de vader van Alexander de Grote, Philippos II en diens vrouw en kind herbergde. Niet alleen de tombes werden in perfecte staat gevinden, maar ook de sarcofagen en grafgeschenken. Je hebt zeker een uur of 3 nodig om alle bijzondere historische vondsten te bewonderen. Vergina ligt op ongeveer drie kwartier rijden van Thessaloniki. 

Timios Podromus
Als je de kans hebt om na een bezoek aan Vergina dit orthodoxe klooster te bezoeken, moet je dat zeker doen. Het ligt bovenop een klif, omringd door ruige bergen. Eeuwen geleden waren deze bergen bezaaid met mooie kloosters, maar nu is Timios Podromus één van de weinige die nog over is. De monniken laten je maar al te graag de mooie kerk en de kapellen zien. Deze zijn allemaal geweid aan heiligen in de regio en voorzien van prachtig hout werk en handgeschilderde iconen. 

Veria
Het is heel gemakkelijk om het dorpje Veria te bereiken. Het knusse plaatsje is met de bus bereikbaar (je bent er binnen 45 minuten vanuit Thessaloniki), maar een auto huren kan natuurlijk ook. Als je de drukte van de stad achter je laat zie je, zodra je de omgeving van Veria bereikt ineens skiliften en chalets. Jawel, in de winter kun je hier zelfs skieën. Maar Veria is vooral een bijzonder historisch plaatsje, omdat de apostel Paulus hier voor het eerst op het Europese vastenland het Christdom kwam verspreiden. Je mag ook de Joodse wijk en de synagoge niet overslaan tijdens je bezoek aan Veria. Lunchen doe je bijvoorbeeld bij Beluga. Blijf je in Veria logeren? Dan zijn Hotel Kokkino Spiti of Hotel Makedonia leuk.

Twee dagen Meteora
Meteora is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid in Noord-Griekenland, op Athene na. De bijzondere Byzantijnse kloosters liggen geografische op een geweldige plek: tussen de bergen, helemaal afgelegen. Je kunt Meteora vanuit Thessaloniki bezoeken met deze tweedaagse treintocht. Je vertrekt 's ochtends vanaf het station in Thessaloniki naar Meteora. 's Avonds ga je alvast even genieten van het uitzicht op Meteora, om de volgende dag de kloosters uitgebreid te bewonderen. Een aanrader. 

Wijn poeven vlakbij Thessaloniki: Aslanis
In de buurt van Thessaloniki kun je geweldig wijn preoeven, bijvoorbeeld bij Aslanis. Dit is een kleinschalig familiebedrijf dat prachtige boutique wijnen maakt. De wijnen van Aslanis vallen regelmatig in de internationale prijzen. Je kunt online een afspraak maken en je met de taxi laten afzetten, het wijngoed ligt op iets meer dan 20 minuten van de stad. De eigenaar neemt je mee op een rondleiding door de wijngaarden en daarna is het natuurlijk tijd voor een uitgebreide proeverij. In Thessaloniki kun je de wijnen van Aslanis bijvoorbeeld proeven bij: 

Naar het strand bij Thessaloniki: Perea
Vroeger hadden welgestelde stadsbewoners hun zomerhuizen in Perea, een voorstadje van Thessaloniki. En aangezien het vlak aan zee ligt, is dat wel te begrijpen. Als het warm is in Thessaloniki is Perea echt een goede plek om uitgebreid op het strand te liggen en uitgebreid te lunchen op één van de vele terrassen langs de boulevard. 

Halkidiki
Vlakbij Thessaloniki liggen stranden die zich absoluut kunnen meten met de stranden van de bekende Griekse eilanden. Op bijna een uur rijden van Thessaloniki ligt de bekende badplaats Halkidiki, één van de mooiste zandstranden op het vasteland van Griekenland. Helderblauw water, goede hotels en mooie stranden: klinkt als een heel fijne vakantiebestemming toch? Dat is ook zo, want het is nog lang niet zo overspoeld door toeristen als andere strandbestemmingen in Griekenland. Je kunt een stedentrip Thessaloniki dus erg goed combineren met Halkidiki, maar andersom is een strandvakantie Halkidiki natuurlijk ook goed te combineren met een paar dagen in Thessaloniki.

Gratis en goedkoop Thessaloniki

Gratis stadswandeling Thessaloniki
Thessaloniki is een behoorlijk grote stad en heeft veel te bieden. Van het historische centrum tot de haven en van de citadel en oude stadsmuren tot een geweldig uitgaansleven. De plaatselijke bevolking is ontzettend gastvrij en vindt het leuk om vanalles uit te leggen over hun stad. Een walking tour is dan ook een echte aanrader.

Diverse guided tours (gratis of goedkoop)
Thessaloniki met de fiets bekijken? Meer weten over de schatten in het Archeologisch Museum? Een wandeling langs alle Byzantijnse hoogtepunten in de stad? Kijk in de agenda welke gratis tours er op het programma staan. Bij sommige tours hoefn je bijvoorbeeld alleen de entree voor een museum te betalen.

Rotunda
Dit bijzondere bouwwerk ik gratis te bezoeken, het is open tussen 10:00 en 15:00. Keizer Gaius Galerius Valerius Maximianus bouwde dit bouwwerk en de ernaast gelegen arch om de overwinning op Perzië te vieren. Het was de bedoeling dat de Rotunda als zijn mausoleum zou dienen, maar hij kwam ver weg van Thessaloniki om het leven en is dus niet in de Rotunda geplaatst. Ondanks dat Thessaloniki door de eeuwen heen verschillende religies kenden, is de Rotunda altijd blijven staan. 

Goedkoop of gratis naar het Archeologisch en Byzantijns Museum
Deze twee musea zijn tegenover elkaar geleden en allebei een must-see tijdens een stedentrip Thessaloniki. Handig: je kunt één kaartje kopen waarmee je beide musea kunt bezoeken, dit kost €8. Op zaterdag zijn de musea bovendien soms gratis te bezoeken (tijdens een museum-weekend).

Eten en drinken in Thessaloniki

Karabourno
Onbekend, en een beetje buiten het centrum gelegen, maar het omrijden waard. Dit is één van de beste visrestaurants van Thessaloniki en de chefs laten niets aan het toeval over. Alle gerechten zijn uitmuntend en worden met bijpassende wijnen geserveerd. Mijn favoriet: 'saganaki' garnalen in een romige saus. 

B.
Dat het Byzantijns Museum een must-see is, had ik al gezegd, en naast het museum ligt een restaurant dat je ook niet mag overslaan. Het heet het beste restaurant van de stad te zijn, maar de prijzen zijn er toch erg vriendelijk. Reserveren dus. Je kunt er zowel vlees als vis bestellen, beide stellen je niet teleur. Mijn favorieten: de gegrilde calamaris met avocado en pesto en het gekarameliseerde varkensvlees met tagliatelle en botersaus.

Food tour met een local
Als je het lekkerste wilt proeven dat Thessaloniki te bieden heeft, dan kan ik je deze food tour echt van harte aanbevelen. Je dwaalt over de verborgen markten van de stad, ziet echte ambachtsmensen aan het werk en proeft de lekkerste olijven, kaasjes en viswaren. Natuurlijk ga je ook echte Griekse koffie drinken, met wat lekker erbij, en leer je dat er nog iets veel lekkerders bestaat dan Ouzo. 

Kitchen Bar
Geelegen aan het übergezellige havengebied, een heerlijke plek om aan het water iets te eten. Naast typisch Griekse gerechten vind je er ook modernere gerechten op de kaart, zoals hamburgers, salades en club sandwiches. Heb je zin in vis, dan zijn de 'shrimps saganaki' een aanrader.

Wonderwall
Ladadika is één van de leukste uitgaansgebieden van Thessaloniki. Het maakt eigenlijk niet uit voor welk restaurant of welke bar je kiest, het is er altijd gezellig. Wonderwall is een aanrader, omdat het de enige rooftopbar in Ladadika is. De eigenaren zijn een creatief team van grafische ontwerpers. De cocktails zijn hier goed en goedkoop en de muziek op het dakterras is super.

La Place Mignone
Wijnbar en bistro, geïnspireerd op de Italiaanse keuken. Het restaurant is bijzonder sfeervol, gelegen vlakbij het theater en de witte toren.

Picadilly
Valaourito is misschien wel het meest bijzondere uitgaansgebied in Thessaloniki. Als je er overdag rondloopt die je vooral vervallen gebouwen, vol street art, die vroeg plaats boden aan diverse financiële instellingen. Na 11 uur 's avonds herken je de buurt echter niet meer terug. De deuren van de ooit zo vervallen gebouwen staan wagenwijd open en overal wordt flink feest gevierd. In deze buurt is het tot in de late uurtjes gezellig. Instituut in Valaourito is Picadilly, een hippe pub en club waar je zowel buiten, binnen als beneden terecht kunt voor een drankje of om te dansen. Het pand waarin Picadilly is gevestigd, is prachtig.

Panellinion
Gezellig restaurant, met leuke inrichting waar je al het lekkere dat Noord-Griekenland te bieden heeft kunt proeven. Aanrader is de cuttlefish met zwarte rijst. Laat vooral allemaal verschillende gerechtjes op tafel zetten, zodat je van alles wat kunt proberen. 

Misirlou
Supergezellige bar in het Ladadika district van Thessaloniki. Hier ga je naartoe om te genieten van goede muziek en rockmuziek van de jaren '60 tot nu. De eigenaar staat zelf achter de bar, dus geef hem vooral een verzoeknummer!

Elenidis
Als er iets is dat de Grieken goed kunnen, is het zoetigheid maken. Heerlijke koekjes en taartjes, ze draaien hun hand er niet voor om. Thessaloniki heeft haar eigen specialiteit: Trigona. Dit zijn driehoekjes van filodeeg gevuld met custerd. Mierzoet, maar superlekker. Elenidis is een instituut in de staat en maakt de lekkerste van deze lekkernijnen.

Café Bazaar
Verstopt in één van de overdekte markten van Thessaloniki. Dit knusse café is de perfecte plek voor koffie overdag en een drankje aan het einde van de middag.

To Palio Hamam
Koffie of een wijntje drinken met misschien wel het meest bijzondere uitzicht van de stad, namelijk over de daken van de oude Bei Hamam. In het café zelf zie je nog details uit de tijd dat de hamam nog in gebruik was. Vanaf het dakterras kijk je uit op dit mooie Ottomaanse bouwwerk.

Hotels in Thessaloniki

City Hotel
Goedkoop, maar toch heerlijk comfortabel logeren. City Hotel is een leuk boutiquehotel, zeer centraal gelegen tussen het oude centrum en de boulevard. Om de hoek bij het Aristoteles Plein kun je bij de leukste bars en restaurants neerploffen. De kamers zijn licht, met vele groene en houten elementen. 's Ochtends kun je gebruik maken van het uitgebreide ontbijtbuffet met allemaal Griekse lekkernijen.

Le Palace Art Hotel
Dit hotel is centraal gelegen, heeft ruime en net ingerichte kamers en je kunt er 's ochtends heerlijk uitgebreid ontbijten. Je loopt in een mum van tijd naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Thessaloniki. 

Hotel Luxembourg
Hotel Luxembourf is een plaatje, gelegen vlakbij het Aristoteles-plein en de promenade. Er hangt een heerlijk rustige sfeer en de kamers zijn klassiek ingericht, en enorm comfortabel. De terrasjes en restaurants van Ladadika liggen om de hoek. 

Hotel Olympia
Flink waar voor je geld in dit boutiquehotel. De kamers zijn ontzettend ruim en licht, en mooi ingericht. De bedden zijn goed en de meeste kamers hebben een balkon. Het ontbijt is overvloedig en lekker. Binnen een paar minuten loop je naar alle bezienswaardigheden en de leukste restaurantjes en bars.

Artikelen over Thessaloniki

Tags: Thessaloniki

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.