Sprookjesachtig Kopenhagen

Kopenhagen kerst: 12x doen

door Esther

Kerstmarkt Kopenhagen? ’s Winters ziet Kopenhagen er zo sprookjesachtig uit. Er is bijna geen mooiere stad te bezoeken in de wintermaanden. Natuurlijk kun je naar de kerstmarkt in Kopenhagen, is pretpark Tivoli helemaal in winterse sferen en kun je op verschillende plekken schaatsen in de stad. Bekijk wat je allemaal kunt doen in winters, sprookjesachtig Kopenhagen met kerst.

Kopenhagen kerst: plan je stedentrip

Kopenhagen Kerst, kerstmarkt in Kopenhagen (foto: Daniel Rasmussen) | Mooistestedentrips.nl

Kopenhagen kerst: de voorbereidingen

  • Kopenhagen is een echte fietsstad. Met brede fietspaden en overal goede fietsenrekken. De stad is misschien nog wel fietsvriendelijker dan menig Nederlandse stad. Een huurfiets is dus de perfecte manier om Kopenhagen te verkennen, ook in de winter. Lees meer over fietsen in Kopenhagen.
  • Een Copenhagen City Card is erg handig om bij je te hebben. Niet alleen kun je er gratis of met korting naar bijna 90 musea en attracties, maar je krijgt ook korting op bijvoorbeeld stadswandelingen en rondvaarten. Deze kortingskaart biedt ook gratis toegang tot al het openbaar vervoer in de stad, inclusief het openbaar vervoer van en naar het vliegtuig.
  • Een andere leuke manier om de stad verkennen is met een Hop on hop off pass, waarmee je gebruikmaakt van zowel de hop on hop off bussen én boten in Kopenhagen.

Kopenhagen kerst: 12x doen

Kerstmarkten Kopenhagen

Kerstmarkt Kopenhagen. Naar de kerstmarkt in Kopenhagen? Bekijk de tips. (Foto: Rolands Varsbergs)

Naar de kerstmarkt in Kopenhagen is geweldig. Ze zijn vaak mooi aangekleed, je kunt er lekker eten en drinken en de mooiste kerstcadeautjes kopen. De kerstmarkten in Kopenhagen worden onafhankelijk van elkaar georganiseerd, dus de data lopen per kerstmarkt in Kopenhagen uiteen. Over het algemeen houden de organisatoren yuletide aan, dat wil zeggen: van 22 november tot en met 22 december. Sommige kerstmarkten zijn echter al vanaf begin november geopend en kleinere kerstmarkten duren slechts een dag of een weekend. Maar bekijk hieronder de websites van de betreffende kerstmarkten om de exacte data en openingstijden te zien.

Tivoli Gardens

Kerstmarkt Kopenhagen, Tivoli Gardens (foto: Anders Anders Bøgild)

Kerst Kopenhagen, Kerstmarkt in Kopenhagen: Tivoli (foto: Lasse Salling)

De kerstmarkt in pretpark Tivoli Gardens is waarschijnlijk de bekendste kerstmarkt in Kopenhagen en misschien gewoon zelfs dé reden om een stedentrip Kopenhagen in de winter te plannen. Er staan maar liefst duizend bomen in Tivoli en het is versierd met meer dan zestigduizend lampjes. Succes gegarandeerd, zeker als je ook nog eens langs de meer dan 60 stalletjes wandelt waar je allemaal lekkere dingen kunt kopen. Bijzonder zijn de kraampjes met ambachtelijke producten, superleuke kerstcadeautjes. En natuurlijk kun je ook nog in alle attracties van het pretpark.

Kerstmarkt in de ZOO

Kerstmarkt Kopenhagen, Kerstmarkt in de Zoo (foto: Malthe Zimakoff) | Mooistestedentrips.nl

Kopenhagen kerst, kerstmarkt Kopenhagen in de Zoo. Foto: Malthe Zimakoff

In de Zoo van Kopenhagen is het echt genieten in de kerstperiode. Dit is echt een heel leuke kerstmarkt in Kopenhagen. Natuurlijk is de dierentuin prachtig versierd en vind je overal kraampjes om wat lekkers te eten en te drinken. Maar kinderen kunnen ook zelf leuke cadeautjes knutselen en op de kinderboerderij meehelpen met het voederen van de dieren.

Kerstmarkt Nyhavn

Kerstmarkt Kopenhagen: tips (foto: Niclas Jessen)

De kerstmarkt aan de Nyhavn is misschien niet de leukste kerstmarkt in Kopenhagen, maar hij is wel lekker centraal gelegen, vlakbij allerlei bezienswaardigheden in Kopenhagen én deze kerstmarkt opent begin november de deuren al. Dat maakt het toch best een leuke plek om te bezoeken tijdens een winterse stedentrip. Want voor of na een rondvaart gaat een warme beker Gløgg er best wel in.

Haveselskabets Have

Kerstmarkt Kopenhagen, Haveselskabets Have. Foto: Marc Skafte-Vaabengaard

Kerstmarkt Kopenhagen, Haveselskabets Have. Foto: Marc Skafte-Vaabengaard

De kerstmarkt Haveselskabets Have is één van de bekendste kerstmarkten van de stad en wordt georganiseerd bij de ingang van de Frederiksberg tuinen. Deze kerstmarkt in Kopenhagen mag je zeker niet missen. Zodra het donker wordt, verandert het hier in een sprookjesachtige omgeving met honderden kaarsjes en lantaarns. Je kerstmarkt is zowel binnen als buiten, dus je kunt alyijd even opwarmen. Natuurlijk ontbreken de tientallen kraampjes met lekkers en cadeautjes niet. En je kunt zelf aan de slag om iets mooie voor kerst te knutselen.

RAW Christmas market

Vesterbro RAW, foto: Dag Stinus

Tijdens een stedentrip Kopenhagen sla je de wijk Vesterbro niet over en in de winter vind je daar een unieke kerstmarkt in Kopenhagen, Vesterbro RAW. Hier kom je bijna 60 kraampjes van kunstenaars en artiesten tegen en je koopt hier de mooiste handgemaakte producten, zoals sieraden, lampen en kleding. En je proeft er allerlei lekkere ambachtelijke hapjes, zoals drop en craft beer. Deze kerstmarkt in Kopenhagen vindt plaats op de tweede zaterdag van november.

Stadswandeling in kerstsferen

Kerstwandeling Kopenhagen, foto: Thomas Rousing | Mooistestedentrips.nl

Ben je in Kopenhagen met kerst? Maak dan een stadswandeling in winterse sferen. Tijdens deze stadswandeling kom je niet alleen langs allerlei bekende bezienswaardigheden in Kopenhagen, maar leer je ook meer over typische Deense tradities, zoals Deense folklore (Nisse), rijstpudding, de Deense kerstlunch julefrokost en de het typische kerstgerecht risalamande waarin maar één amandel mag zitten. Wist je dat er zelfs een typisch Deense manier is om de kerstboom op te tuigen? Tijdens de wandeling leer je er alles over én je bezoekt natuurlijk ook nog een leuke kerstmarkt in Kopenhagen.

Kerstlichtjes op de fiets

Kopenhagen kerst: tips (foto: Marc Skafte-Vaabengaard)

Kopenhagen met kerst is prachtig. Wil je de stad op een leuke manier ontdekken? Of ben je maar kort met kerst in Kopenhagen? Dan is deze fietstour een goed idee. Op zaterdagen in november en december rijd je samen met een gids langs de mooist verlichte straten en pleinen, je fiets langs de kerstmarkten van de Nyhavn, Højbro Plads en Christiania en drinkt Gløgg bij de oudste bar van Kopenhagen, Hviids Vinstue.

Schaatsen in Kopenhagen

Schaatsen Kopenhagenm foto: Daniel Rasmussen

Je kunt de hele winter schaatsen in Kopenhagen, dus bind tijdens je winterse stedentrip vooral de ijzers onder en schaats een rondje. Eén van de meest populaire plekken om te schaatsen is bij Broens Skøjtebane, de schaatsbaan van Broens Street Kitchen, één van de meest hippe plekken om street food te eten in Kopenhagen. Je kunt er schaatsen, schaatsles volgen, deelnemen aan ijshockeywedstrijden of een dansje wagen tijdens de ijsdisco. Het leuke van deze ijsbaan is dat je er geweldig kunt eten én een geweldig uitzicht hebt over alle grachten van Kopenhagen. Een andere prachtige plek om te schaatsen in Kopenhagen is Frederiksberg Runddel en bij slecht weer schaats je binnen in de Østre Skøjtehal.

Santa Lucia parade

Santa Lucia Parade, foto: Daniel Rasmussen | Mooistestedentrips.nl

Kajakken met kerst? In Kopenhagen gebeurt het tijdens de Santa Lucia parade, elk jaar op 13 december. Heel bijzonder op mee te maken in Kopenhagen met kerst. Honderden kajaks, versierd met lampjes, varen in een processie over de grachten van de stad. Heel bijzonder om eens te zien. De parade begint om 17:00 uur bij Kayak Bar en vaart onder andere langs Christianshavn en Højbro Plads, wat goede plekken zijn om de parade te bekijken. Kleed je wel warm aan. Kun je goed kajakken? Dan mag je ook meedoen aan de Santa Lucia Parade. Met je eigen kajak is deelname gratis, maar je kunt ook een kajak huren bij Kayak Republic of Kajakhotellet.

Proef de kerstbieren van Kopenhagen

Kerstbier Kopenhagen, foto: Daniel Rasmussen | Mooistestedentrips.nl

Wist je dat Kopenhagen dé stad van de kerstbieren is? Ik dus ook niet, maar dit is nou typisch zo’n traditie waar niemand iets op tegen kan hebben. Kerstbier, juleøl in het Deens, vindt zijn oorsprong bij de Vikingen. Die verafgoodden de Noorse goden en om de donkere winterse dagen te vieren door speciaal gebrouwen, donker en stevig bier te drinken. Vandaag de dag zijn in heel Denemarken, dus ook in Kopenhagen, in de kerstperiode overal kerstbieren te bestellen. Het bekendste juleøl is Tuborg Julebryg, maar in de afgelopen twintig jaar zijn er in Kopenhagen een heleboel kleine brouwerijen bijgekomen, die allemaal hun eigen kerstbier brouwen. Er zitten soepele IPA’s tussen en zuur, fruitig bier, maar ook stevige stouts en bokbieren. Zo brouwt Flying Couch een sour beer en New England IPA, komt Braunstein met een amber lager en Gamma Brewing heeft een imperial stout en IPA op de kaart speciaal voor kerst. Als je echt wel tegen een stootje kunt, durf je het sterkste kerstbier van To Øl misschien wel te proberen, een Jule Malt, een milk stout met 15% alcohol.

Kasteel van Kronborg

Kerstmarkt Denemarken, Kasteel van Kronborg (foto: Marc Skafte-Vaabenaard)

Kerstmarkt Denemarken, Kasteel van Kronborg (foto: Marc Skafte-Vaabenaard)

Kopenhagen met kerst is leuk, maar stiekem is het gewoon in heel Denemarken leuk. Je snapt in de adventperiode in ieder geval precies waar het woord hygge vandaan komt. Op een uurtje met de trein vanaf Kopenhagen vind je het Kasteel van Kronborg en het laatste weekend van november en het eerste weekend van december is het hele kasteel in kerstdecoratie uitgedost en vind je er één van de mooiste kerstmarkten in Denemarken. Kinderen kunnen er workshops volgen, knutselen en van voorstellingen genieten. Volwassenen lopen er langs bij een concert of genieten van het heerlijke eten.

Kopenhagen met kerst
Bewaar op Pinterest

Kerstmarkt Kopenhagen, ontdek de leukste kerstmarkten in Kopenhagen | Mooistestedentrips.nl

Kopenhagen kerst: vier de winter in Kopenhagen! Ontdek de leukste kerstmarkten in Kopenhagen en bekijk alle leuke winterse activiteiten | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Kopenhagen > Kopenhagen kerst

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

Danielle Boven 23 november 2019 - 13:01

Leuke tips maar wanneer beginnen de kerstmarkten in Kopenhagen dit jaar?

Antwoord
Esther 25 november 2019 - 09:09

Hallo Daniëlle, ik heb linkjes geplaatst naar alle verschillende kerstmarkten in Kopenhagen. Dus je kunt zelf per kerstmarkt even bekijken wanneer ze precies geopend zijn. Dat wil nog weleens verschillen.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer