Winter in Boedapest

door Esther

Boedapest lijkt ’s winters wel te zijn weggelopen uit een sprookjesboek. De stad is het hele jaar door al een plaatje, maar winter in Boedapest is iets heel bijzonders. Wil jij naar de kerstmarkt in Boedapest? Of wil je de stad in de wintermaanden bezoeken en ben je benieuwd wat je er allemaal kunt doen? Bekijk alle tips voor Boedapest in de winter.

Winter in Boedapest: plan je stedentrip

Naar de kerstmarkt in Boedapest

Stedentrip Boedapest in de winter, kerstmarkt in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Boedapest in de winter, kerstmarkt in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Ga je in de winter naar Boedapest, dan mag je vanaf half november de kerstmarkten niet missen. De grootste kerstmarkt in Boedapest is die op het Vörösmarty. In de tientallen kramen kun je terecht voor speelgoed, houtsnijwerk en hand geschilderde zijden sjaals, aardewerk en kaarsen. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht, want je kunt gekruide wijn (forralt bor) kopen of je tegoed doen aan paprikaworsten, gevulde koolbladen, stoofpotten, en bonensoep. Proef vooral de Hongaarse specialiteiten, zoals karper en goulash. Juist het eten en drinken maakt de kerstmarkt in Boedapest zo lekker authentiek.

Houd je meer van bijzonder design, geen probleem. Eens per maand wordt op het Erzsébet plein WAMP georganiseerd. Goed, niet echt een kerstmarkt in Boedapest. Maar je vindt hier wel schitterend design van jonge, getalenteerde Hongaarse ontwerpers. Je koopt deze markt de mooiste handgemaakte poppen, kaarten, schilderijen en sieraden. WAMP heeft in december ook een aparte kerstversie, dus zie het als een hippe kerstmarkt in Boedapest.

Fietsen en naar de kerstmarkt in Boedapest

Ga je in december naar Boedapest? Is het droog weer en niet glibberig? Dan is het leuk om een winterse fietstocht door Boedapest te maken. Je fietst langs alle highlights van de stad en aan het einde van je fietstocht ga je naar de kerstmarkt in Boedapest en geniet je nog even van een glas glühwein. Dat heb je dan zeker verdiend.

Buiten badderen in de sneeuw

Winter in Boedapest: Gellért Bad | Mooistestedentrips.nl

Buiten zwemmen, als het heeft gesneeuwd en het een paar graden vriest? Ben ik gek geworden? Nou, niet helemaal. Boedapest staat namelijk bekend om haar thermale baden. Onder de stad lopen diverse bronnen en deze komen op verschillende plekken naar boven. Het water is heerlijk warm en je kunt in diverse schitterende baden terecht. Het grote, barokke Szechenyi bad is mijn favoriet. Het buitenbad is heerlijk warm en is extra sfeervol als het heeft gesneeuwd.

De binnenbaden van het beroemde Gellért zijn ook de moeite waard als je Boedapest in de winter bezoekt. Je zwemt hier tussen de Art Nouveau van weleer, echt prachtig. Ga je buiten zwemmen? Neem iets warms mee, bijvoorbeeld een joggingpak of badjas, om van de kleedhokjes naar buiten en terug te lopen.

Bezoek de Markthal

Stedentrip Boedapest in de winter | Mooistestedentrips.nl

Winter in Boedapest: naar de martkhal | Mooistestedentrips.nl

De centrale markthal is een begrip in Boedapest. Hier wordt het beste verkocht dat Hongarije te bieden heeft. Op de begane grond kun je allerlei lekkere verswaren kopen, zoals worsten, echte paprika en leuke souvenirs. Een verdieping hoger is het smullen geblazen, want daar heb je allerlei eetstalletjes waar je voor een prikkie plaatselijke specialiteiten kunt proeven. Natuurlijk mag een bordje goulash niet ontbreken, maar er is ook genoeg zoetigheid te koop. Heb je een sterke maag? Loop dan ook even naar de kelder van de markt om de ingelegde groentes en de vismarkt te bezoeken.

Opwarmen met traditionele Hongaarse kost

Stedentrip Boedapest in de winter | Mooistestedentrips.nl

Winter in Boedapest: uit eten in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Op de kerstmarkt in Boedapest kun je al allerlei lekkere echte Hongaarse gerechten proeven, maar er zijn nog veel meer leuke adressen om echt Hongaars te eten. De gerechten zijn stuk voor stuk ‘comfort food’, perfecte voor een stedentrip Boedapest in de winter.

  • Belvárosi Disznótoros
    ’s Middags loop je naar Belvárosi Disznótoros voor echte Hongaarse kost. Je herkent Belvárosi Disznótoros aan de lange rij voor de deur, want de studenten van de universiteit en het kantoorpersoneel uit de buurt komt hier ook graag lunchen. Wijs aan wat je wilt hebben en schuif aan, aan de lange tafels.
  • Múzeum
    Als je het Nationaal Museum van Hongarije hebt bezocht, aan het einde van de middag of begin van de avond, kun je aanschuiven bij het restaurant. Een stijlvolle plek waar je de lekkerste gerechten uit Hongarije kunt bestellen. Reserveren is wel aan te raden.

Bekijk meer leuke restaurants in Boedapest

Wegkruipen in knusse koffiehuizen

Stedentrip Boedapest in de winter, koffie drinken in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Boedapest in de winter, koffie drinken in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

De roerige geschiedenis en de overheersing door de Ottomanen heeft Boedapest in ieder geval één ding opgeleverd: geweldige koffie en knusse, gemoedelijke koffiehuizen waar je heerlijke koffiespecialiteiten en gebakjes kunt bestellen. Dat klinkt toch wel erg fijn als het buiten koud en guur is. Neem gewoon een boek of een tijdschrift mee en kruip weg in één van Boedapests befaamde koffiehuizen.

Eén van mijn favoriete koffiehuizen in Boedapest is Müvesz. Deze populaire plek, tegenover de Opera, heeft ontzettend fijne gebakjes. De selectie wisselt, dus loop gewoon even langs de vitrine om iets lekkers uit te kiezen. Het Book Café, dat even verderop zit, is gevestigd boven één van de grootste boekwinkels van Boedapest, een droom om daar even neer te ploffen in één van de Chesterfields en te genieten van de waanzinnige fresco’s. Tussen de locals zit je bij Central Kavehaz in de studentenbuurt van Boedapest. Hier trekt het hele plaatselijke leven aan je voorbij. Terwijl je een kop koffie drinkt, worden sollicitatiegesprekken afgenomen, zakendeals gesloten en persoonlijke gesprekken gevoerd.

Winter in Boedapest? Lees meer

  • Ben je nog nooit in Boedapest geweest en ben je benieuwd wat je er allemaal kunt zien en doen? Bekijk alvast de bezienswaardigheden Boedapest en bereidt je stedentrip voor.
  • Verken Boedapest ook buiten het centrum. Ontdek de leukste wijken van Boedapest.
  • Als het weer het toelaat, is het leuk om het Margit Sziget te bezoeken, een prachtig eiland in het midden van de Donau met prachtige historische bezienswaardigheden.
  • Doe inspiratie op voor je stedentrip Boedapest.

Bewaar op Pinterest

Winter in Boedapest, naar de kerstmarkt in Boedapest. Bekijk alle tips | Mooitestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer