Fietsen in Kopenhagen: langs het water

door Esther

Kopenhagen is een stad van het water. Je kunt er voor de Opera langs kajakken, dobberend dineren en zwemmen in de grachten. Maar als je gaan fietsen in Kopenhagen kun je ook het mooiste van de stad langs het water meekrijgen. Ik vertel je alles over fietsen in Kopenhagen en laat je de mooiste plekken aan het water zien, die je tijdens je fietstocht kunt bezoeken.

Kopenhagen is een fietsstad bij uitstek. Misschien nog wel meer dan Nederlandse steden, omdat de Denen net even wat minder roekeloos fietsen dan wij. De hele stad heeft bovendien lekker brede fietspaden en sommige delen van de stad zijn juist heel goed bereikbaar voor wandelaars en fietsers, maar niet voor automobilisten. Dit zijn een paar mooie bezienswaardigheden langs het water.

Fietsen in Kopenhagen: zo werkt het

 • Je kunt heel goedkoop een fiets huren in Kopenhagen en deze fietsroute langs het water volgen. Of je eigen plan trekken en onderstaande bezienswaardigheden zelf gaan bekijken. Een fiets huren is sowieso een goed idee tijdens je stedentrip Kopenhagen. Zo zie je net even wat meer van de stad, zoals leuke wijkjes en zelfs het strand, en ben je heel flexibel. Je kunt ook een e-bike huren en er zijn kinderzitjes verkrijgbaar.
 • Ben je voor je het eerst in de Deense hoofdstad, wil je niets missen of heb je weinig tijd? Dan is het leuk om een fietstour langs de highlights van de stad te maken. In ruim drie uur fiets je langs bijvoorbeeld De Kleine Zeemeermin, Tivoli en het Amalienborg Paleis. Je krijgt ruim gelegenheid om overal foto’s te maken.

Kleurrijk Nyhavn

Fietsen in Kopenhagen: langs Nyhavn | Mooistestedentrips.nl

Ga je fietsen in Kopenhagen? Dan is de kleurrijke Nyhavn een leuk startpunt langs het water. Op een zonnige dag zijn er trouwens maar weinig mooie plekken in de stad om een terrasje te pakken. Nyhavn ligt aan een gracht die werd uitgegraven als zijtak van de haven en was vroeger niet alleen populair bij zeelui, maar ook bij schrijvers, zoals Hans Christian Andersen. Hij schreef een paar van zijn bekendste sprookjes toen hij op nummer 20 woonde. Het oudste huisje is nummer 9 en stamt uit 1681.

Dansk Arkitektur Center

Fietsen in Kopenhagen: langs Dansk Arkitektur Center | Mooistestedentrips.nl

Gloednieuw en een beetje Nederlands: het Dansk Arkitektur Center werd ontworpen door architect Rem Koolhaas. Het is de plek om alles te weten te komen over de grensverleggende Deense architectuur. Vanuit het centrum van Kopenhagen starten ook wandelingen met een gids langs de meest bijzondere moderne bouwwerken in de stad. Maar als je toch een fiets hebt gehuurd, kun je er even op eigen houtje langs. Het is leuk om neer te ploffen bij het café of even te snuffelen in de boekwinkel. Vanaf de kade heb je er een mooi uitzicht over de stad.

De grensverleggende Operaen

Fietsen in Kopenhagen: bezoek de Operaen | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Kopenhagen: bezoek de Operaen (foto door: Jon Ram Bruun Pedersen) | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Kopenhagen? Dan sta je geheid even stil bij één van de meest grensverleggende moderne gebouwen aan de haven van Kopenhagen, Operaen. Het werd uit kalksteen, marmer en glas opgetrokken en is het duurste operagebouw ter wereld. De realisatie ervan kostte een slordige miljard Euro. Parkeer je fiets en zet hem op slot, want je kunt dagelijks mee met rondleidingen door het bijzondere gebouw.

Historisch Amalienborg Slot

Aan de overkant van het water kijkt het Amalienborg Slot op de hypermoderne Operaen uit. Het wat streng uitziende slot uit de 18de eeuw is het woonhuis van de huidige Koningin Margrethe. Om 12.00 uur ’s middags kun je dagelijks het wisselen van de wacht bijwonen, maar je kunt ook de koninklijke appartementen bezoeken, die zo’n drie generaties zijn gebruikt en vol staan en hangen met bijzondere wandtapijten, schilderijen en familiefoto’s.

Fietsen in Kopenhagen over The Circle Bridge

Fietsen in Kopenhagen: The Circle Bridge | Mooistestedentrips.nl

Als je gaat fietsen in Kopenhagen moet je simpelweg even over The Circle Bridge, want deze werd speciaal voor fietsers ontworpen en aangelegd. In het Deens heet de bru Cirkelbroen. Hij is sinds 2015 geopend en bestaat uit verschillende geschakelde cirkels, die allemaal een eigen ‘mast’ hebben. Daardoor lijkt een beetje op een zeilschip en past zo perfect in de haven van Kopenhagen. De brug werd gebouwd om fiets forenzen uit de omliggende wijken een beter en snellere verbinding tot het havengebied en centrum van Kopenhagen te geven. En dat is goed gelukt.

Even plonzen: Harbor Bath Islands Brygge

Fietsen in Kopenhagen: langs Harbor Bath Islands Brygge | Mooistestedentrips.nl

Maak je ’s zomers een stedentrip Kopenhagen? Neem je badkleding mee. Als je gaat fietsen in Kopenhagen langs het water is het namelijk ook leuk om te gaan zwemmen, het kan echt bijna overal. Het water in de grachten en de haven van de stad is schoon genoeg om in te zwemmen, maar om rücksichtslos van een bruggetje af te springen gaat misschien een beetje ver als je de stad niet zo goed kent. Fiets daarom langs Harbor Bath Islands Brygge, een heus zwembad dat is aangelegd in de haven van Kopenhagen, vlakbij de Langebro.

Relaxen bij de Koninklijke bibliotheek

Fietsen in Kopenhagen: langs de Black Diamond (foto door: Cees van Roeden) | Mooistestedentrips.nl

De Zwarte Diamant, waarin de Koninklijke bibliotheek is gevestigd, is ook al zo’n imposant modern bouwwerk langs het water. Als echter iets verder landinwaarts fiets kom je bij de tuinen van de bibliotheek aan, een oase van rust. Met lekker weer zoeken veel Denen in de stad een plekje om te picknicken en langs het water kan het dan best druk zijn. Maar in de tuinen blijft het rustig en kun je even lekker in de schaduw uitrusten.

Eten en drinken langs het water in Kopenhagen

Eten langs het water in Kopenhagen: Tolboden (foto met dank aan Tolboden) | Mooistestedentrips.nl

 • Toldboden
  Eten in een relaxte sfeer voor een goede prijs, met prachtig uitzicht op de haven? Op naar Toldboden, waar je de lekkerste vis in alle vormen en maten kunt krijgen. Van fish & chips tot een ‘lobster dog’, maar er staat ook een goede steak op het menu. Je zit gezellig aan houten banken en de bediening is vriendelijk.
 • DACafé
  Het café van het Dansk Arkitektur Center is al minstens net zo populair als het centrum zelf. Niet zo gek, want je het een prachtig uitzicht op de haven vanuit het café.
 • No.2
  Eten in stijl met uitzicht op The Circle Bridge en De Zwarte Diamant: dat kan bij No.2. Het is het kleine broertje van AOC en het is niet voordelig, maar wel ontzettend goed. Even reserveren is aan te raden.

Plan een stedentrip Kopenhagen

 • Je vliegt al goedkoop naar Kopenhagen met verschillende luchtvaartmaatschappijen, vanaf Amsteram, Eindhoven of de vliegvelden in de grensstreek. Vergelijk vliegtickets naar Kopenhagen en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
 • Op zoek naar een leuk hotel in Kopenhagen? Er zijn er genoeg, maar ze zijn soms flink aan de prijs. Wakeup Copenhagen is mijn favoriet en een echte budgettopper. Het hotel heeft kamers voor een goede prijs en de locatie is top. Je loopt binnen enkele minuten bijvoorbeeld als naar de Nyhavn.
 • Liever niet eindeloos vergelijken? Je kunt ook een kant-en-klare stedentrip Kopenhagen boeken. Dat is soms zelfs goedkoper dan alles zelf regelen.
 • Bestel voor je vertrek een Copenhagen Card, daarmee kun je flink besparen. Je kunt er gratis mee van en naar het vliegveld, gratis of met korting naar de belangrijkste bezienswaardigheden en gratis mee met het openbaar vervoer en de harbour bus.
 • Ontdek alvast de leukste bezienswaardigheden in Kopenhagen.
 • Bekijk alle tips voor een stedentrip Kopenhagen.

Fietsen in Kopenhagen
Bewaar op Pinterest!

Fietsen in Kopenhagen, ondek Kopenhagen langs het water | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer