Kerstmarkt Leuven: 8x leuke dingen doen

door Esther

De kerstmarkt in Leuven werd al eens uitgeroepen tot leukste van Europa. Maar in Leuven is meer te zien en te doen in de winter. De stad ziet er sprookjesachtig uit. Een perfect excuus voor een winterwandeling, een bezoek aan één van de musea of een brouwerij en om lekker uit eten te gaan. Winter in Leuven? Dit zijn de leukste dingen om te doen.

Kerstmarkt Leuven? Plan je stedentrip

Winter in Leuven: 8x doen

Kerstmarkt in Leuven

Kerstmarkt in Leuven (foto door Sofie Hoste) | Mooistestedentrips.nlKerstmarkt Leuven, tips voor de winter in Leuven | Mooistestedentrips.nl

De kerstmarkt in Leuven is superleuk. Je vindt de kerstmarkt in Leuven van 7 tot 18 december op het Ladeuzeplein en Hooverplein. Er zijn meer dan 100 kraampjes waar je leuke kerstcadeaus kunt kopen, er zijn optredens en kinderen kunnen een ritje maken in de carrousel. Koop iets lekkers te eten of te drinken en warm je bij één van de tientallen vuurkorven. De kerstmarkt in Leuven staat bekend als één van de leukste in België en ik kan oprecht zeggen dat ik het in ieder geval heel gezellig vond.

Wintertuin op de Grote Markt

Kerstmarkt Leuven, vier de winter in Leuven. Bekijk de tips.

Kerstmarkt Leuven, vier de winter in Leuven. Bekijk de tips.

Winter in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een weekendje Leuven wandel je als vanzelf naar de Grote Markt en in de adventperiode en kerstvakantie prijkt daar de Wintertuin van Leuven. Onder het wakend oog van het schitterend verlichte, bijna majestueuze stadhuis van Leuven en de Sint Pieterkerk, dwaal je tussen de dennenbomen door, bewonder je de kerststal en neem je natuurlijk een aantal geweldige foto’s bij het rendier. Als de de stad nog nooit hebt bezocht kan ik je een rondleiding door het stadhuis echt aanraden, er worden dagelijks rondleidingen georganiseerd.

Groot Begijnhof bij kaarslicht

Winter in Leuven, kaarsjes in het Groot Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Het Groot Begijnhof is één van de mooiste bezienswaardigheden in Leuven. Eeuwenlang was het het toevluchtsoord van ongetrouwde vrouwen, die wel onder de bescherming van de kerk wilden wonen, maar geen geloften wilden afleggen. Een klein dorp binnen de stad, als het ware. En ondanks dat er nu geen begijnen meer wonen, heerst er nog altijd een vredige sfeer in het Groot Begijnhof. En al helemaal in de kerstperiode. Dan wordt het begijnhof namelijk verlicht door honderden kaarsjes. Wandel door de sprookjesachtige straten, geniet van warme chocolademelk of glühwein en luister naar de koorliederen. Kinderen kunnen een fotozoektocht doen.

Lichtparcours (un)Holy Light

Lichtparcours (un)Holy Light. Foto: Crochet - Mariska de Groot, door: Pieter Kers

Een bescheiden, maar mooi lichtfestival. Lichtparcours (un)Holy Light bestaat uit vijf verschillende lichtkunstwerken die door de stad verspreid zijn. Het perfecte excuus om de kerstmarkt in Leuven te combineren met een winterse wandeling of fietstocht. Van 10 tot 18 december geniet je tussen 17:00 en 21:00 van de intieme werken van internationale topkunstenaars, zoals Rainbow van Nazanin Fakoor, Rocking Modules van Gijs Coenen en Sookie Brarou en Crochet van de Nederlandse Mariska de Groot.

Kerstmarkt Leuven: Abdij van Park

Kerstmarkt Leuven: Abdij van Park. Foto met dank aan Carolien Coenen via Flickr | Mooistestedentrips.nl

Abdij van Park is één van de mooiste bezienswaardigheden in Leuven en moet je zeker bezoeken in de winter. Abdij van Park ligt buiten het centrum en lag er jarenlang maar wat verlaten en verwaarloosd bij. Maar nu krijgen de gebouwen rondom de abdij een herbestemming en komt het gebied weer tot leven. In de winter is hier een kerstmarkt in Leuven. Je kunt er de leukste spulletjes kopen en de opbrengst gaat naar verschillende goede doelen. En als je dan toch in Abdij van Park bent, bezoek dan meteen museum Parcum, brouwerij raxatorium Parcensis en ga wat eten bij Brasserie De Abdijmolen waar je echt geniet van de mooie plek waar Abdij van Park ligt.

Museum M

Foto met dank aan Museum M | Mooistestedentrips.nl

Winter in Leuven is een goed excuus voor een bezoek aan een museum. Een Museum M past volgens mij goed bij de kerstperiode. De vast collectie bestaat namelijk uit interessante, religieuze werken van de 15de tot 18de eeuw, lekker ruim opgezet in een hypermodern gebouw. Daarnaast zijn er wisselende exposities en multimediale tentoonstellingen.

Proef lokaal bier

Brouwerijen Leuven | Mooistestedentrips.nl

Brouwerij Leuven, foto met dank aan Braxatorium Parcensis | Mooistestedentrips.nl

Een weekendje Leuven is niet compleet zonder bijzonder Leuvens bier te proeven. Dus vind je de kerstmarkt in Leuven wel leuk, maar houd je niet zo van glühwein, dan heb je een goed excuus om één van de brouwerijen in Leuven te bezoeken. Stella Artois is natuurlijk de bekendste brouwerij van de stad, maar Leuven heeft nog zo veel meer kleine, onafhankelijke brouwerijen. Die moet je echt met een bezoek vereren. Zo vond ik een bezoek aan Brouwerij De Coureur, brouwerij Braxatorium Parcensis in Abdij van Park en Brouwerij Hof ten Dormaal heel erg leuk. Lees mijn artikel Bierstad Leuven: de leukste brouwerijen in Leuven met tips voor een bezoek.

Street art in Leuven

Street art Leuven | Mooistestedentrips.nl

Street art Leuven: Bisser | Mooistestedentrips.nl

Street art Leuven | Mooistestedentrips.nl

Winter in Leuven of niet, een bezoek aan de stad is een perfect excuus om de geweldige street art te ontdekken. Voor je bezoek aan de kerstmarkt in Leuven kun je immers best combineren met een wandeling langs de mooiste street art van de stad. Installeer de Street Art Cities app op je telefoon, dan weet je precies waar alle mooie werken te vinden zijn. Ik ben zelf erg gecharmeerd van de werken van Dzia en Bisser in Leuven, maar er zijn nog veel meer werken van topartiesten te vinden. Lees meer over street art in Leuven.

Kerstmarkt Leuven
Bewaar op Pinterest

Kerstmarkt Leuven: winter in Leuven? Ontdek de leukste kerstmarkt in Leuven | Mooistestedentrips.nl

 

Lees meer over Leuven

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Weekendje Leuven > Kerstmarkt Leuven

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer