Winter in Utrecht: 10x opwarmen

door Esther

Utrecht is altijd leuk, geloof me. En de winter in Utrecht is extra leuk. Het stad is mooi verlicht en er zijn veel leuke evenementen. Zo kun je naar de kerstmarkt in Utrecht of de lichtkunst van Trajectum Lumen bewonderen. En daarna moet je natuurlijk even lekker opwarmen: ik geef je mijn 10 favoriete tips.

Plan je winters weekendje weg

Kerstmarkt in Utrecht

Kerstmarkt in Utrecht | De leukste tips voor de winter in Utrecht

Kerstmarkt in Utrecht | De leukste tips voor de winter in Utrecht (foto met dank aan Jurjen Drenth)

Kerstmarkt in Utrecht | De leukste tips voor de winter in Utrecht (foto met dank aan Jurjen Drenth)

Je kunt op verschillende plekken naar de kerstmarkt in Utrecht. Bekijk de websites van de kerstmarkten voor de exacte data en openingstijden.

Kerstmarkt Utrecht: Twijnstraat

De maandelijkse zondagse markt op de Twijnstraat is al jaren één van mijn favorieten en de decembereditie is de kerstmarkt. Je kunt er alvast inkopen doen voor het kerstdiner, zoals lekkere kaasjes, worst en paté. Maar er zijn ook prachtige kerstcadeautjes te koop.

Kerstmarkt Utrecht: Molen de Ster

Aan de rand van het centrum, in de wijk Lombok op loopafstand van het centraal station, vind je Molen de Ster. En deze prachtige historische molen is begin december het toneel van een fijne kerstmarkt in Utrecht. Je kunt er de mooiste handgemaakte cadeautjes kopen, wat drinken en eten en genieten van verschillende optredens.

X-MAS Swan Market

Ik ben al jaren helemaal gek op de Swan Market en vlak voor kerst kun je op de Neude nog je laatste handgemaakte kerstcadeautjes inslaan. Er is voor kinderen genoeg te doen, je kunt er wat lekkerst te eten en drinken kopen en je kunt je vergapen aan het leukste handgemaakte design.

Kasteel de Haar: Country & Christmas Fair

Misschien wel de leukste kerstmarkt in Utrecht: de Country & Christmas Fair in Kasteel de Haar, eind november. Je kunt vanaf Utrecht CS gewoon met de bus naar Kasteel de Haar. Het grootste kasteel van Nederland is echt het beste decor voor een grote kerstmarkt. Het is een waar winterfestijn met tientallen krampjes, koren, spelletjes voor kinderen en verschillende rondleidingen door het kasteel en de tuinen.

Winter in Utrecht: 3x doen

Trajectum Lumen

Trajectum Lumen | Mooistestedentrips.nl

Winter in Utrecht is de perfecte tijd om Trajectum Lumen te volgen. Je gaat met een gids, of met de app, op pad en ontdek de historische binnenstad van Utrecht in het donker. Je loopt langs de bezienswaardigheden van het centrum van Utrecht en bekijkt de meest bijzondere lichtinstallaties. De meest verrassende gebouwen doen mee aan Trajectum Lumen.

Nijntje Wintermuseum

Nijntje Wintermuseum | Mooistestedentrips.nl

Het Nijntjemuseum is altijd een leuk idee als je met kleine kinderen een dagje naar Utrecht komt. En als het winter in Utrecht is, wordt het museum helemaal omgetoverd tot een winters wonderparadijs. Peuters en kleuters leren er alles over de winter en ze kunnen er sleetje rijden en kerstengelen versieren. Neem ook even een kijkje in de Dick Bruna Kerststal.

Winter station Spoorwegmuseum

Winter Station Spoorwegmuseum | Mooistestedentrips.nl

De leukste overdekte ijsbaan van Utrecht staat ’s winters in het het Spoorwegmuseum. Je kunt je eigen schaatsen meenemen of een paar schaatsen huren. Maar er is nog veel meer te beleven in het Winter Station. Kinderen kunnen er knutselen, marshmallows roosteren boven een vuurtje of een rondje draaien in de grote draaimolen.

10x opwarmen in Utrecht

Ben je naar de kerstmarkt in Utrecht geweest? Of kom je op een ander winters moment in Utrecht? Dan zijn er gelukkig genoeg leuke plekken waar je je kunt opwarmen. Dit is een kleine selectie van mijn favoriete dingen om te doen in de stad, speciaal toegespitst op winter in Utrecht.

Rietveld-Schröder huis

Rietveld-Schröderhuis | Mooistestedentrips.nl

2017 stond in het teken van 100 jaar De Stijl. En als je De Stijl zegt, zeg je natuurlijk Gerrit Rietveld. De van oorsprong Utrechtse meubelmaker, ging aan het begin van de vorige eeuw de uitdaging aan om voor Truus Schröder-Schräder een bijzonder huis te bouwen. Het Rietveld-Schröder huis vind je aan de rand van het centrum van Utrecht. Omdat het huis niet zo groot is, moet je online een rondleiding reserveren. Maar dat is echt de moeite waard.

Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent | Mooistestedentrips.nl

Het Museum Catharijneconvent is het belangrijkste museum in Nederland voor religieuze kunst. Dit klinkt misschien niet heel bruisend, maar het is oprecht een prachtig museum met een heel bijzondere collectie. Je ziet niet alleen bijzondere kunstschatten uit de christelijke wereld, maar van allerlei verschillende wereldreligies. En in de winter is er natuurlijk speciale aandacht voor het kerstverhaal.

Museum Speelklok

Museum Speelklok | Mooistestedentrips.nl

Museum Speelklok is één van de meest vreemde (en toch leukste!) musea waar ik ooit bent geweest. Je vindt hier namelijk een gigantische collectie zelfspelende muziekinstrumenten, zoals draaiorgels, speeldoosjes en carillons. Het is overweldigend interessant. Ben je in de winter in Utrecht, dan kun je met speciale winterse rondleidingen mee door het museum.

Centraal Museum

Centraal Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Centraal Museum is met recht één van de beste musea in Nederland. Je maakt er een tijdreis langs 1000 jaar Utrechtse kunstgeschiedenis. En daar zitten heel wat pareltjes tussen. Van de Utrechtse Caravaggisten tot Rietveld en Dick Bruna tot Victor en Rolf. Of je nu van schilderkunst houdt, toegepaste kunst of mode. In het Centraal Museum zit iets in de collectie wat je aanspreekt.

DOMunder

DOMunder in Utrecht (Foto: Mike Bink) | Mooistestedentrips.nl

Het Domplein is het historische hart van het centrum van de stad. Ben je in de winter in Utrecht, dan is het misschien een beetje te koud om de Dom op te gaan. Maar onder het Domplein kijken is misschien wel minstens zo interessant, en minder guur. Je daalt bij DOMunder af om in de voetsporen van de Romeinen te treden en te bekijken hoe een gigantische storm in de 17de eeuw de toren en kerk van de Dom van elkaar scheidde.

Karibu Café

Karibu Café Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Er zijn zo ontzettend veel leuke lunchcafés in Utrecht dat ik het maar moeilijk kiezen vind. Ik ga daarom voor één van mijn nieuwe favorieten Karibu Café, net buiten het centrum (zo’n 5 minuten wandelen vanaf de Bijenkorf). Je kunt hier namelijk de hele dag door ontbijten. Maar er staan ook heel lekkere taartjes en lunchgerechten op de kaart. Ik ben er vooral gek op de shakshuka.

Koffie drinken bij Broei

Koffie drinken bij Broei, Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Een hotspot die een paar jaar terug zich heel rustig en stiekem vestigde aan de Oosterkade en inmiddels niet meer is weg te denken uit de stad. Broei is een ontzettend gezellig en creatieve plek, waar het fijn koffie drinken is. Sinds kort heeft Broei ook een eigen keuken en kun je blijven hangen voor de lunch.

Utrechts craft beer drinken

Brouwerij Utrecht Zuilen, Brewpub Oproer | Mooistestedentrips.nl

Er zijn ontzettend veel leuke kleine brouwerijen in Utrecht, op het moment. En als je dan toch in de winter in Utrecht bent, is het misschien een leuk idee om er eentje te bezoeken. Neem de trein naar station Zuilen om daar bij brouwerij Oproer aan te schuiven. Je zit min of meer naast de ketels je biertje te drinken. Het biermenu, met eigen bieren en fijne obscure buitenlandse bieren, wisselt om de haverklap. Je kunt hier trouwens ook geweldig vegan eten. Bekijk alle brouwerijen in Utrecht.

Naar de wijnbar

Foto met dank aan Wijnbar Lefebvre | Mooistestedentrips.nl

Als je toch meer van een goed glas wijn bent, hoef je het centrum van Utrecht helemaal niet uit. Want op de Neude zit Wijnbar Lefebvre, waar je zowel binnen als buiten (onder de warme lampen) kunt genieten van geweldige wijnen. Er is zo veel keuze dat je beslist even moet overleggen met het kundige personeel. Bestel er ook een fijn proefplateau met lekkernijen bij.

Uit eten bij WT Urban Kitchen

Foto met dank aan WT Urban Kitchen | Mooistestedentrips.nl

Het gebied rond Utrecht Vaartsche Rijn zit boordevol leuke hotspots. Eén van de meest bijzondere is gevestigd bovenin een watertoren uit 1907: WT Urban café & kitchen. Je eet er op de negende verdieping met een prachtig uitzicht over de stad. Het restaurant is ontzettend populair, dus wel een reserveren van te voren.

Winter in Utrecht
Bewaar op Pinterest

Winter in Utrecht: 10x opwarmen | Kerstmarkt in Utrecht

Meer winterse stedentrips op Mooistestedentrips.nl

Meer leuke stedentrips in Nederland

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer