Winter in Boedapest

Kerstmarkt in Boedapest + 7 winterse tips

door Esther

Boedapest lijkt ’s winters wel te zijn weggelopen uit een sprookjesboek. De stad is het hele jaar door al een plaatje, maar winter in Boedapest is iets heel bijzonders. Wil jij naar de kerstmarkt in Boedapest? Of wil je de stad in de wintermaanden bezoeken en ben je benieuwd wat je er allemaal kunt doen? Bekijk alle tips voor Boedapest in de winter.

Kerstmarkt Boedapest: plan je winterse stedentrip

Winter in Boedapest: 8 leuke tips

Kerstmarkt in Boedapest

Stedentrip Boedapest in de winter, kerstmarkt in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Boedapest in de winter, kerstmarkt in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkr Boedapest (foto met dank aan Visit Budapest) | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt in Boedapest, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de laatste week van november tot en met oudjaarsdag is het kerstmarkt in Boedapest. Er zijn verschillende kerstmarkten te vinden in de stad. De grootste kerstmarkt in Boedapest is die op het Vörösmarty. Bij de tientallen kramen kun je terecht voor speelgoed, houtsnijwerk en hand geschilderde zijden sjaals, aardewerk en kaarsen. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht, want je kunt gekruide wijn (forralt bor) kopen of je tegoed doen aan paprikaworsten, gevulde koolbladen, stoofpotten, en bonensoep. Proef vooral de Hongaarse specialiteiten, zoals karper en goulash. Juist het eten en drinken maakt de kerstmarkt in Boedapest zo lekker authentiek.

Houd je meer van bijzonder design, geen probleem. Bezoek dan WAMP , een design fair die om de paar weken op verschillende plekken wordt georganiseerd. In de winter zijn er verschillende winterversies van WAMP, waaronder een kerstmarkt. Je vindt er bijzonder design van jonge, getalenteerde Hongaarse ontwerpers. Je koopt er bijvoorbeeld de mooiste handgemaakte poppen, kaarten, schilderijen en sieraden. Een soort hippe kerstmarkt in Boedapest dus.

Kerstmarkt in Boedapest op de fiets

Kerstmarkt in Boedapest: tips voor je bezoek | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt in Boedapest: tips voor je bezoek | Mooistestedentrips.nl

Ga je in december naar Boedapest? Is het droog weer en niet glibberig? Dan is het leuk om een winterse fietstocht door Boedapest te maken. Je fietst langs alle bezienswaardigheden in Boedapest die in de winter nog eens extra sfeervol zijn, zoals het Heldenplein, stadsbos, Parlementsgebouw, Nagymezô Utca, de basiliek en het Szechinyi. Je (Nederlandse) gids vertelt de mooiste historische verhalen over de stad. En natuurlijk bezoek je de kerstmarkt in Boedapest tijdens deze fietstocht en warm je op met een beker glühwein.

Lichtshow op de St. Stephen’s Basiliek

Kerstmarkt in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

De St. Stephen’s Basiliek (of de St. Stefanusbasiliek) is één van de mooiste bouwwerken in het hart van Boedapest. En in december heb je nog een extra reden om zowel de basiliek als de kerstmarkt in Boedapest voor het plein van de kerk te bezoeken. Want in de adventperiode geniet je er van een spectaculaire lichtshow die op de kerk wordt geprojecteerd. Je kunt tussen half 5 ’s middags en 10 uur ’s avonds elk halfuur van de lichtshow genieten.

Bezoek de thermale baden van Boedapest

Foto met dank aan Szechenyi Budapest | Mooistestedentrips.nl

Winter in Boedapest: Gellért Bad | Mooistestedentrips.nl

Buiten zwemmen, als het heeft gesneeuwd en het een paar graden vriest? Dat is geweldig in Boedapest. De stad staat namelijk bekend om haar thermale baden. Onder de stad lopen diverse bronnen en deze komen op verschillende plekken naar boven. Het water is heerlijk warm en je kunt in diverse schitterende baden terecht. Het grote, barokke Szechenyi bad is mijn favoriet. Het buitenbad is heerlijk warm en als het heeft gesneeuwd lijkt het weggelopen te zijn uit een sprookjesboek.

De binnenbaden van het beroemde Gellért zijn ook de moeite waard als je Boedapest in de winter bezoekt. Je zwemt hier tussen de Art Nouveau van weleer, echt prachtig. Ga je buiten zwemmen? Neem iets warms mee, bijvoorbeeld een joggingpak of badjas, om van de kleedhokjes naar buiten en terug te lopen.

Schaatsen in Boedapest

Schaatsen in Boedapest, foto met dank aan Budapest City Park Ice Rink | Mooistestedentrips.nl

Nou wil ik niet overdrijven, maar de Budapest City Park Ice Rink is misschien wel de mooiste schaatsbaan van Europa. De schaatsbaan is de vinden in het stadspark van Boedapest, voor de Vajdahunyadburcht. Sfeervoller wordt het bijna niet. De ijsbaan is één van de oudste in Europa, er werd al voor het eerst geschaatst in 1870. En door de ligging, vlakbij het Heldenplein en het Széchenyi, voor het kasteel, hangt er nog steeds die romantische sfeer van weleer. Dus wil je naast de kerstmarkt in Boedapest nog iets bijzonders doen? Dan zou ik zeggen: bind die schaatsen onder.

De Kersttram

Kerstmarkt Boedapest, kersttram in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

De Fényvillamos, ofwel de Kersttram van Boedapest, heeft bijna 40.000 lichtjes en tingelt in december vrolijk door de stad, vanaf 5 uur ’s middags, wanneer het donker genoeg is. In eerste instantie was het alleen een vijftig jaar oud tramstel dat op lijn 2 opereert, maar inmiddels rijden er meer kersttrams door de stad. Het is een heerlijke manier om ’s winters de mooiste bezienswaardigheden in de stad tot je te nemen. Een apart kaartje kopen is niet nodig, je gewone openbaar vervoerskaart of Budapest City Card zijn gewoon geldig in de kersttram.

De Burcht in de sneeuw

Winter in Boedapest, foto met dank aan Visit Budapest | Mooistestedentrips.nl

Ben je in de winter in Boedapest en sneeuwt het? Kleed je warm aan en zet koers naar de Burcht van Boedapest. Dit is werkelijk prachtig in de winter en dan vooral het Vissersbastion. Wandel in ieder geval ook even langs de Várkert Bazár, waar je verschillende bars en restaurants vindt om even op te warmen en waar ’s winters nog speciale voorstellingen worden gegeven.

Bezoek de Markthal

Kerstmarkt in Boedapest, de leukste tips | Mooistestedentrips.nl

De centrale markthal, ofwel de Nagycsarnok, is een begrip en is wat mij betreft een aanrader voor elke stedentrip Boedapest. Maar tijdens de winter in Boedapest is het nog eens extra lekker opwarmen. Hier wordt het beste verkocht dat Hongarije te bieden heeft. Op de begane grond kun je allerlei lekkere verswaren kopen, zoals worsten, echte paprika en leuke souvenirs. Een verdieping hoger is het smullen geblazen, want daar heb je allerlei eetstalletjes waar je voor een prikkie plaatselijke specialiteiten kunt proeven. Natuurlijk mag een bordje goulash niet ontbreken, maar er is ook genoeg zoetigheid te koop. Heb je een sterke maag? Loop dan ook even naar de kelder van de markt om de ingelegde groentes en de vismarkt te bezoeken. Hongaren eten met kerst karper en deze wordt hier verkocht.

Lees meer over Boedapest

Kerstmarkt Boedapest
Bewaar op Pinterest

Kerfstmarkt Boedapest, winter in Boedapest: de leukste tips | Mooistestedentrips.nl

Winter in Boedapest, naar de kerstmarkt in Boedapest. Bekijk alle tips | Mooitestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Boedapest > Bezienswaardigheden Boedapest > Kerstmarkt Boedapest

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer