Margit Sziget: relaxen in Boedapest

door Esther

Het Margit Sziget Boedapest, of wel het Margaretha-eiland, ligt knus middenin de Donau. Slaperig tussen Buda en Pest in. Als je wilt relaxen in Boedapest, dan zit je goed op het Margit Sziget. Hier wandel je door mooie bossen en parken, zwem je in een zwembad met Olympische afmetingen, zie je eeuwenoude ruïnes en een Art Deco watertoren. Maar stiekem is gewoon lekker luieren in het gras op het Margit Sziget nog het leukst.

Het Margaretha-eiland ligt middenin de Donau en was eeuwenlang onbereikbaar. Het werd vooral gebruikt voor religieuze bezinning. Het eilandje dankt de naam aan Prinses Margit die er haar leven in een klooster doorbracht. Daarvan kun je de ruïnes nog verspreid over het eiland terugvinden. Vanaf het einde van de 19de eeuw verbindt de Árpádbrug Margit Sziget met de bewoonde wereld, maar het eiland is altijd autovrij gebleven. En dat is precies de reden waarom bewoners van de stad zo graag naar het eiland komen om even aan de drukte te ontsnappen.

Stedentrip Boedapest, ontdek het Margaretha-eiland | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Margit Sziget Boedapest

Doordat het Margaretha-eiland Boedapest bezaaid is met ruïnes uit de 13de en 14de eeuw hangt er een beetje mystieke sfeer op het eiland. Dat is ook niet zo vreemd, want eeuwenlang was het Margit Sziget de plek voor religieuze bezinning. Koningin Béla IV beloofde in de 13de eeuw om haar dochter aan de kerk te offeren als de Mongoolse invasie zou worden gestopt. Dit gebeurde en daarmee was het lot van de dochter, Prinses Margit, bezegeld. De ruïnes liggen goed verstopt over het eiland en het is een leuke speurtocht om ze te vinden.

Zwemmen op het Margaretha-eiland

Sinds het eiland in de 19de eeuw met de stad werd verbonden, is het een lommerrijk stadspark. Aan de westkant van Margit Sziget vind je het Olympisch zwembad dat in de jaren ’30 door meervoudig Olympisch kampioen Alfréd Hajós werd gebouwd. Een grappig contrast met de totale rust op de rest van het eiland. Even verderop vind je een flink buitenzwembad met glijbanen en ligweides, Palatinus Strand Baths. Op warme dagen is dit één van de leukste plekken om te bezoeken in Boedapest.

Margit Sziget Boedapest, foto met dank aan Palatinus Strand Baths | Mooistestedentrips.nl

Margit Sziget Boedapest, foto met dank aan Palatinus Strand Baths | Mooistestedentrips.nl

De Art Deco watertoren

Je kunt op het Margit Sziget niet om de Art Deco watertoren heen. Deze is in 1911 gebouwd en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Aan de voet vind je een gezellig café om iets te drinken. De watertoren wordt nu gebruikt voor tentoonstellingen en naast de toren worden regelmatig voorstellingen gegeven in het openluchttheater.

Picknicken en schildpadjes spotten

De vele ligweides van het Margaretha-eiland liggen altijd vol met picknickende families en kinderen vinden dit een geweldige plek om te voetballen. Met  kinderen kun je trouwens ook nog even langs de ‘Zoo’, wat eigenlijk niet meer is dan een uit de kluiten gewassen kinderboerderij. Je wandelt als vanzelf naar de Japanse tuin, wat mij betreft het mooiste deel van het Margit Sziget. Je ziet er een keur aan exotische planten. In de vijvers dobberen lelies, spot je sculpturen en kun je waterschildpadjes zien. De tuin is leuk aangelegd en de verschillende niveaus zijn met elkaar verbonden door trapjes en bruggen.

Bezienswaardigheden Margaretha-eiland Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Margaretha-eiland Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Margaretha-eiland Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Fietsen of wandelen op Margit Sziget

Het Margit Sziget is echt een perfecte plek om te wandelen. Als je alles wilt bekijken, kun je rustig drie uittrekken. Maar je mag ook fietsen op het eiland, dus als je al een huurfiets hebt, kun je hiermee gewoon het eiland verkennen. ’s Zomers kun je echter ook aan het begin van het park fietsen huren, voor een paar euro per uur. Dat deed ik dus. De fietsen zijn beach cruisers en rijden prima. Houd er rekening mee dat er geen slot op zit, dus verlies je fiets niet uit het oog.

Vlakbij de plek waar je fietsen huurt, zie je ook de enorme fontein die werd gebouwd dat de verschillende delen van Boedapest één werden. Je kunt er de hele dag door genieten van watershows. In de buurt van de fontein staan ’s zomers ook kraampjes waar je wat te drinken of eten kunt kopen. Best lekker na een middagje fietsen of wandelen op het Margaretha-eiland.

Fietsen op Margit Sziget Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden op het Margit Sziget Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Boedapest: relaxen op het Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Fontein op het Margaretha-eiland Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Logeren op het Margit Sziget

Klinkt het Margaretha-eiland je goed in de oren en zou je tijdens je stedentrip rustig willen logeren? Dan kun je op het eiland slapen bij het Danubius Grand Hotel Margitsziget. Net is als in de rest van Boedapest, liggen er ook thermale bronnen onder met Margit Sziget en als je in het hotel verblijft kun je onbeperkt gebruikmaken van de thermale baden in het hotel. Heerlijk. Toegeven, het zijn niet zulke koninklijke baden als die in het Gellért, maar in deze baden komen alleen hotelgasten. Veel rustiger dus.

Ontdek Margit Sziget tijdens een stedentrip Boedapest

Bewaar op Pinterest

Margit Sziget: relaxen in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer