Bezienswaardigheden Boedapest: 26x doen in Boedapest

door Esther

Boedapest is een stad met vele gezichten. Een bruisende metropool, maar ook groen en glooiend. Een stad waar je middagen lang door musea kunt dwalen of juist heerlijk drijft in één van de thermale baden. Waar je koffie drinkt en taartjes eet in klassieke cafés of een biertje pakt in één van de hippe ruïnebars. Je verveelt je in ieder geval geen minuut. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Boedapest? Ik zet de leukste bezienswaardigheden in Boedapest voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Boedapest

Bezienswaardigheden Boedapest: wat te zien in Boedapest? Bekijk de leukste tips | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Boedapest: de voorbereidingen

  • Neem een Budapest Card met je mee! Met deze kaart maak je gratis gebruik van al het openbaar vervoer in de stad en kun je gratis naar binnen bij een heleboel bezienswaardigheden in Boedapest. Koop je een Budapest Card voor drie dagen of meer, dan kun je ook gratis of met flinke korting mee met wandelingen en rondvaarten.
  • Wil je liever niet te veel in het openbaar vervoer hangen? Neem dan een huurfiets mee. Het is prettig fietsen in de stad en zo kun je toch ook een hoop zien.
  • Ben je maar kort in de stad, maar wil je toch een heleboel bezienswaardigheden in Boedapest zien? Dan is de Hop on hop off bus een goede keuze. Deze komt langs alle bekende en een aantal onbekende bezienswaardigheden en je kunt uitstappen wanneer je wilt.

Bezienswaardigheden Boedapest

Stadswandeling Boedapest

Stadswandeling Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Ben je wat ondersteboven van de enorme hoeveelheid bezienswaardigheden in Boedapest en weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je maar kort in de stad en wil je toch het een en ander aan hoogtepunten zien? Ga mee met een stadswandeling. In drie uur tijd wandel je met een kundige gids langs de highlights van Boedapest aan beide kanten van de rivier. Tijdens de wandeling kom je alles te weten over de roerige geschiedenis van de stad, maar zie je ook de moderne kanten van Boedapest.

Fietsen in Boedapest

Fietsen in Boedapest, Baja Bikes Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Wil je in korte tijd veel bezienswaardigheden in Boedapast bekijken of wil je de stad gewoon op een bijzondere manier ontdekken? Als je meegaat met deze fietstocht kom je langs de bekendste en mooiste bezienswaardigheden in Boedapest. En je komt meer te weten over de interessante en veelbewogen geschiedenis van de stad. Ken je de bekende bezienswaardigheden al en ben je op zoek naar iets bijzonders? Dan is de retro fietstocht misschien wel wat voor jou, waarbij je langs Romeinse opgravingen, socialistische monumenten en nog meer onbekende bezienswaardigheden in Boedapest komt.

St. Stefanus Basiliek

Bezienswaardigheden Boedapest: St. Stefanus Basiliek | Mooistestedentrips.nl

De neoklassieke kathedraal van Boedapest is de belangrijkste kathedraal van Hongarije en bevat een bijzonder relikwie: de gemummificeerde rechterhand van de beschermheilige Sint-Stefanus. De kerk werd in de 19de eeuw gebouwd, maar de koepel werd later afgebouwd, omdat deze instortte tijdens een storm. De basiliek heeft een heel donker uiterlijk. Beklim vooral de koepel, want vanaf deze plek heb je een heel mooi uitzicht over de stad. Bezoek je Boedapest in de winter? Op het plein voor de kathedraal vind je in de adventperiode de kerstmarkt in Boedapest.

Parlement van Hongarije

Bezienswaardigheden Boedapest: Parlement van Hongarije | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest in het oog springende bezienswaardigheden in Boedapest is toch wel het parlementsgebouw. Het werd in eclectische stijl opgetrokken in 1902 en heeft bijna 700 fraai gedecoreerde zalen en kamers. Als je meegaat met een rondleiding zie je onder andere heg gouden trappenhuis en de belangrijkste pronkzalen van het paleis. Je krijgt dan ook uitleg over de architectuur van het gebouw: een bijzondere combinatie van neo-gotiek, neo-romaans en neo-barok.

Art Nouveau in Boedapest

Art Nouveau in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau heet in het Hongaars Szecesszió. Het Museum voor toegepaste kunst is in Szecesszió opgetrokken, maar je kunt in Boedapest nog op meer plekken Art Nouveau spotten. Zo is het Parizsi Nagyaruhaz aan de Andrássy Útca een prachtig voorbeeld en ook in de Zoo in Boedapest is helemaal in Art Nouveau stijl gebouwd. In de buurt van het parlement vind je de meeste Art Nouveau woonhuizen en hier is zelfs het Museum ‘Szecesszió Haza’ gevestigd, met een klein Art Nouveau café. Het museumpje is gevestigd in een schitterend pand en is letterlijk vol gestampt met allerlei Art Nouveau meubels en gebruiksvoorwerpen. In het café is fijner en rustiger zitten en kun je genieten van het mooie gebouw. Ook aan VI Munkácsy Mihály utca vind je een mooi Art Nouveau gebouw: het Sonnenberg huis van Kálmán Albert Körössy, gebouwd in 1904. Meer weten? Ga mee met een Art Nouveau wandeling door Boedapest.

Shoes on the Danube

Bezienswaardigheden Boedapest: Shoes on the Danube | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij het parlementsgebouw vind je, gelegen aan de Donau, het monument ‘Shoes on the Danube’. Een kunstwerk gemaakt door Gyula Pauer en Can Togay. De tientallen lege schoenen die wat verloren langs de rivier staan, symboliseren de Hongaarse Joden die in 1944 werden doodgeschoten en in de rivier werden gegooid.

Kettingbrug

Bezienswaardigheden Boedapest: Kettingbrug | Mooistestedentrips.nl

De kettingbrug is één van de mooiste bruggen van de stad en werd geopend in 1849 om de stadsdelen Buda en Pest met elkaar te verbinden. De eerste jaren was het een tolbrug en moest werd worden betaald om naar de overkant te kunnen. De kettingbrug was een initiatief van István Széchenyi en de brug werd uiteindelijk gebouwd door de Schot Adam Adam Clark. Wandel ook ’s avonds even langs de kettingbrug wanneer deze prachtig is verlicht.

De Burchtheuvel

Bezienswaardigheden Boedapest: Burchtheuvel | Mooistestedentrips.nl

De Burchtheuvel is één van de bekendste bezienswaardigheden in Boedapest, alleen al omdat de glooiende heuvels zo’n fraai contrast zijn met het bruisende centrum van de stad. De heuvel is een kalkstenen plateau van ruim een kilometer lang waarop de belangrijkste monumenten van de stad te vinden zijn. Vandaar dat de Burchtheuvel in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. En wat er onder de heuvel gebeurt, is al net zo interessant, want hier bevindt zich een 28-kilometer lang netwerk van grotten en thermale bronnen. Om bij de Burchtheuvel te komen, wandel je de beroemde kettingbrug over en neem je het grappige treintje (de Sikló) de heuvel op.

Boedapest Historisch Museum

Foto met dank aan Boedapest Historisch Museum

Eén van de bekendste bezienswaardigheden bovenop de Burchtheuvel is het Budapest Historisch Museum en het Museum van het Kasteel van Boedapest. Hier kun je even fijn rondneuzen in het paleis van weleer om de zalen en kamers uit de 15de eeuw te bewonderen. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling te zien over Boedapest in de Middeleeuwen, met bijzondere gotische beelden en kunstschatten die dateren uit de tijd van de Turkse overheersing. Je kunt het kasteel van Boedapest bezoeken met je Budapest Card.

Matthiaskerk

Bezienswaardigheden Boedapest: Matthiaskerk | Mooistestedentrips.nl

De Matthiaskerk is één van de bekendste bezienswaardigheden in Boedapest en delen ervan zijn zo’n vijfhonderd jaar oud. Maar het grootste deel van de kerk werd gebouwd aan het einde van de 19de eeuw toen de kerk ook zijn felgekleurde, geschubde dak kreeg. In de kerk kun je nog de troon zien waarop kroningen plaatsvonden, zoals die van Franz Joseph en Sissi. Sinds die tijd worden er ook orgelconcerten gegeven in de kerk en vandaag de dag kun je die ook nog bijwonen.

Vissersbastion

Bezienswaardigheden Boedapest: Vissersbastion | Mooistestedentrips.nl

Het Vissersbastion lijkt wel uit een sprookje te zijn weggelopen en is niet voor niets één van de bekendste bezienswaardigheden in Boedapest. Het bastion, wat ooit daadwerkelijk een verdedigingswerk was, ligt net achter de Matthiaskerk en biedt één van de mooiste uitzichten over de stad. Het bastion is gebouwd aan het begin van de vorige eeuw en is vernoemd naar het vissersgilde dat dit deel van de burcht moest verdedigen. De zeven iconische torentjes symboliseren de zeven Magyar stammen.

Gellért

Foto met dank aan Gellért Thermal Bath

Ooit was het Gellért bad het meest sjieke thermale bad van heel Europa. Een bezoek aan het Gellért wordt weleens vergeleken met zwemmen in een kathedraal. Het werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd en opgetrokken in Art Nouveau stijl. En inderdaad, het is een plaatje. Je kunt er zowel binnen als buiten zwemmen in prachtige, en lekker warme, baden. Buiten vind je bovendien het eerste golfslag bad ter wereld. Het kan soms druk zijn bij het Gellért, dus jekaartje online kopen is wel aan te raden.

De Grote Markthal

Bezienswaardigheden Boedapest: De Grote Markthal | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Boedapest: Grote Martkhal van Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Eén van mijn favoriete bezienswaardigheden in Boedapest is de Grote Markthal, de Nagycsarnok markt. De markt opende aan het einde van de 19de eeuw voor het eerst de deuren en is, zonder twijfel, de grootste en mooiste overdekte markt van de stad. Je moet hier echt even naartoe om de mooiste lokale producten te zien. Op de begane grond vind je groente, fruit, paddenstoelen, vlees en paprikapoeder en gedroogde pepers. Op de eerste verdieping vind je een heleboel cafés waar je het lekkerste dat de markt te bieden heeft kunt kopen. Vergeet ook niet de kelder van de markt te bezoeken met de verse vis en ingelegde groenten. Vind je het allemaal nogal overweldigend? Ga mee met een rondleiding over de markt en leer echt Hongaars koken.

De Grote Synagoge

Bezienswaardigheden Budapest: De Grote Synagoge | Mooistestedentrips.nl

Je stedentrip is niet compleet zonder een bezoekje aan de Grote Synagoge, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden Boedapest. Het is de op één na grootste synagoge ter wereld en heeft zowel elementen uit de Romantiek als uit de Moorse architectuur. Naast de synagoge vind je het Hungarian Jewish Museum & Archives met allerlei objecten uit het religieuze en dagelijkse leven van Joden in Hongarije. Het meest indrukwekkend is misschien nog wel de Tree of Life Memorial, die achter de synagoge te vinden is, met op de zilveren bladeren de namen van duizenden Hongaarse slachtoffers van de Holocaust.

De Joodse buurt

Bezienswaardigheden Boedapest: Kazinczy Útca Synagoge | Mooistestedentrips.nl

De Joodse buurt van Boedapest heet officieel Erzsébetváros en is één van de meest bijzondere wijken in Boedapest. Naast de Grote Synagoge kun je ook de onbekendere Kazinczy Útca Synagoge bezoeken. Hij ligt een beetje verstopt, maar het interieur en de Art Nouveau façade zijn prachtig. Maar de Joodse buurt is nog zo veel meer. Hier kun je namelijk één van de vele  ruïnebars bezoeken, zoals Szimpla Kert, maar zie je ook een heleboel bijzondere street art. Tijdens een rondleiding door de Joodse buurt kom je op de meest bijzondere plekken én leer je meer over de bijzondere historie van de wijk.

Terror Haza

Bezienswaardigheden Boedapest: Terror Haza | Mooistestedentrips.nl

Terror Haza ligt aan de Andrássy Útca en in dit pand was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Nazi’s gevestigd. Na de oorlog zetelde er de communistische partij. Tijdens beide regimes werden hier politiek tegenstanders naartoe gebracht. Velen werden er gevangen gezet, gemarteld en vermoord. Daarom kreeg het pand al snel de naam ‘Terror Haza’ (het huis van terreur), want wie hier naartoe werd gebracht, kwam zelden terug. Het huis is nu een museum, als stille getuige van alles wat er heeft plaatsgevonden. Het geeft een verrassend goed en interessant beeld van de recente Hongaarse geschiedenis. De film van de beul, die zijn gruweldaden bekent, gaf mij kippenvel.

Heldenplein

Bezienswaardigheden Boedapest: Heldenplein | Mooistestedentrips.nl

Het Heldenplein is één van de bekendste bezienswaardigheden in Boedapest. Het is ook nog eens het grootste plein van de stad en zit boordevol symboliek. Zo houdt de aartsengel Gabriël bovenop de hoogste pilaar de Hongaarse kroon en een kruis vast. Aan de basis van het monument staan de opperhoofden van de Maygarstammen en de veertien beelden onder de bogen zijn beroemde staatsmannen door de eeuwen heen.

Városliget Park

Bezienswaardigheden Boedapest: Városliget Park | Mooistestedentrips.nl

Het Városliget Park is meer dan alleen het stadspark aan het noordelijk einde van de Andrássy Útca. Je wandelt het park in vanaf het Heldenplein. Naast dat je fijn door het het groen kunt wandelen, zit het park vol met mooie Art Nouveau en musea, zoals het museum van Agricultuur in het Vajdahunyad kasteel en het Museum voor Beelden Kunst. Ook de Zoo van Boedapest vind je er. Aan het andere einde van het park vind je het Széchnyi bad, dus sluit je wandeling door het Városliget Park vooral af met een uurtje ontspannen in het warme water.

Budapest Zoo

Bezienswaardigheden Boedapest: Budapest Zoo | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Budapest Zoo

Budapest Zoo is één van de mooiste dierentuinen ter wereld en opende de deuren in 1866. Je vindt er een enorme hoeveelheid verschillende dieren, zoals leeuwen, neushoorns, olifanten, krokodillen, pinguïns, apen en giraffen. Aan het begin van de vorige eeuw kregen de meeste dieren een eigen verblijf en deze werden helemaal opgetrokken in Art Nouveau stijl. Zo hebben de olifanten een verblijf met Zsolnay-keramiek. En werd het palmenhuis, waarin het aquarium huist, gebouwd door Eiffel uit Parijs. Ook als je niet zo van dierentuinen houdt, is deze toch wel een bezoekje waard.

Széchenyi bad

Bezienswaardigheden Boedapest: Széchenyi bad | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Boedapest: Széchenyi bad | Mooistestedentrips.nl

Het Széchnyi bad is wat mij betreft het mooiste thermale bad van Boedapest en behoort dan ook tot de top bezienswaardigheden in de stad. Het ligt midden in het lommerrijke Városliget park. Het barokke Széchnyi bad heeft schitterende buitenbaden, omringd door statige en kleurrijke barok, waar je zowel ’s zomers als ’s winters heerlijk kunt badderen in water dat maar liefst 37°C is. Maar binnen zijn ook genoeg baden te ontdekken. In het Széchnyi bad ben je zo een halve dag zoet. Persoonlijk vond ik het lekker om er aan het einde van de middag naartoe te gaan.

Museum voor toegepaste kunst

Bezienswaardigheden Boedapest: Museum voor toegepaste kunst | Mooistestedentrips.nl

Het Museum voor toegepaste kunst is echt een plaatje en één van de mooiste bezienswaardigheden in Boedapest. Met het geschubde groen-gele dak lijkt het wel een beetje op de rug van een draak. Ga zeker even naar binnen voor een bezoekjes, want het is er minstens net zo mooi als aan de buitenkant, maar dan wel een stuk rustiger met veel wit marmer. Kijk vooral ook naar boven, want de glas in lood ramen zijn prachtig. In de verschillende zalen kun je je vergapen aan Hongaarse meubels uit de 18de en 19de eeuw en een heel mooie collectie Art Nouveau.

Ludwig Museum

Foto met dank aan Ludwig Museum | Mooistestedentrips.nl

In Boedapest vind je over het algemeen historisch parels van gebouwen. Maar het Ludwig Museum is gevestigd in een kolos van een gebouw. Maar laat je daardoor niet afschrikken, want het is een geweldig museum. Je vindt hier een enorme collectie moderne kunst, van Hongaarse maar ook Amerikaanse, Duitse en Franse artiesten. Ook de tijdelijke exposities zijn altijd heel interessant.

Margit Sziget

Onbekende bezienswaardigheden Boedapest: Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Middenin de Donau, precies tussen Buda en Pest ligt één van de wat meer onbekendere bezienswaardigheden in Boedapest: Margit Sziget. Een oase van rust. Het eiland is vernoemd naar de prinses die er haar hele leven in een klooster doorbracht. De vele eeuwenoude ruïnes die je op het eiland ziet, zijn er nog getuigen van. Tot zo’n 120 jaar geleden was Margit Sziget nauwelijks bereikbaar en werd het gebruikt voor religieuze bezinning. Nu kun je er gewoon via een voetbrug komen. Omdat het eiland autovrij is, is het de perfecte plek om lekker te wandelen en picknicken. Dan doen de locals ook. Er is een groot zwembad, een thermaal bad en je kunt de verschillende parken verkennen.

Palatinus bad

Foto met dank aan Palatinus bad

Op het Margit Sziget ligt het Palatinus bad. Dit is een geweldig bad als je Boedapest in de zomer bezoekt of als je een stedentrip Boedapest met kinderen maakt. Het gigantische buitenbad biedt namelijk voor ieder wat wils. Er zijn thermale baden en je kunt er diverse behandelingen reserveren, maar er is ook een groot golfslagbad, een bad van Olympische afmetingen, een kinderbad, verschillende glijbanen en een flinke speeltuin.

Street art Boedapest

Street art Boedapest (foto: Breakone, Színes Város | Street art Cities)

Street art Boedapest (foto: Okuda, street art cities) | Mooistestedentrips.nl

Street art Boedapest (foto: Rapa, Vegaz, Színes Város, street art cities) | Mooistestedentrips.nl

Street art Boedapest (foto: street art cities) | Mooistestedentrips.nl

In Boedapest kun je verrassend goed street art spotten. Vooral in en rondom de Joodse buurt zijn een heleboel werken te zien. Vaak grote, kleurrijke muren, maar ook kleinere werken en deuren. Tijdens een rondleiding door de Joodse buurt kom je al veel street art tegen, maar je kunt ook een aparte street art tour volgen. Mocht je liever zelf op pad gaan, dan is de street art cities app je beste vriend.

Memento Park

Boedapest: Memento Park | Mooistestedentrips.nl

Wil je meer te weten komen over de communistische geschiedenis van Hongarije? Dan kun je altijd nog even een uitstapje buiten de stad maken, naar Memento Park. Eén van de meest bijzondere en wat onbekendere bezienswaardigheden in Boedapest. Na de val van het communisme besloot de nieuwe regering van Hongarije de vele communistische beelden van de stad te verzamelen in een park. Zo konden inwoners van de stad, en hun kinderen, nog eens terug gaan op zoek naar duiding. De geïmproviseerde communistische beeldentuin, met die groteske sculpturen, is erg imposant.

Meer over Boedapest

Bezienswaardigheden Boedapest
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Boedapest: wat te doen in Boedapest? Bekijk alle tips! | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Boedapest? Bekijk de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Stedentrips die je misschien ook leuk vindt

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Boedapest > Bezienswaardigheden Boedapest

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer