Bezienswaardigheden Boedapest: 20x doen in Boedapest

door Esther

Boedapest is een stad met twee gezichten: het bruisende Pest aan de ene kant van de Donau, het groene Buda met de glooiende heuvels aan de andere oever. Welke kant van de stad je ook gaat ontdekken, je zult van de ene in de andere verbazing vallen. Bekijk xx bezienswaardigheden Boedapest.

Stedentrip Boedapest: de voorbereidingen

  • Je kunt al heel goedkoop naar Boedapest. Vliegtickets, van bijvoorbeeld KLM, Wizz of Transavia zijn helemaal niet duur. Vergelijk vliegtickets Boedapest om te kijken wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Het leuke aan Boedapest is dat de hotelprijzen lekker laag zijn. Je kunt dus voor weinig naar Boedapest. Vergelijk hotels in Boedapest, er past altijd wel een hotel of appartement bij jouw budget en reisgezelschap.
  • Niet eindeloos vergelijken, maar gewoon snel een goedkope stedentrip Boedapest boeken? Er is altijd wel een goede aanbieding Boedapest te vinden.
  • Bezienswaardigheden Boedapest ontdekken? Neem dan de Budapest Card mee. Je hebt hiermee gratis toegang tot het openbaar vervoer en heel veel bezienswaardigheden in Boedapest.
  • Is het lekker weer of heb je geen zin om veel in de metro te zitten? In Boedapest kun je goedkoop een fiets huren.
  • Bekijk al mijn tips over een stedentrip Boedapest.

Boedapest is verfijnd, met de charme van het Europa uit de 19de eeuw, maar ook rauw en hedonistisch met overblijfselen van dictatoriale regimes. Je valt tijdens je stedentrip Boedapest van de ene verbazing in de andere. Er is ontzettend veel te zien en te doen in de stad. Dit zijn wat mij betreft de mooiste bezienswaardigheden Boedapest.

Top bezienswaardigheden Boedapest

Altijd warm badderen: Széchenyi bad

Bezienswaardigheden Boedapest: de thermale baden | Mooistestedentrips.nl

Zeg je Boedapest, dan zeg je thermale baden. De stad is gelegen op een aantal warm water bronnen en van oudsher staat de stad ook bekend om zijn prachtige kuuroorden. Het Széchni bad is wat mij betreft het mooiste thermale bad in de stad en meteen één van de top bezienswaardigheden in Boedapest. Het ligt midden in het lommerrijke Városliget park, waar je ook de Zoo vindt. Het Széchnyi bad heeft schitterende buitenbaden, omringd door statige en kleurrijke barok, waar je zowel ’s zomers als ’s winters heerlijk kunt badderen in water dat maar liefst 37°C is. Maar binnen zijn ook genoeg baden te ontdekken. Ik het Széchnyi bad ben je zo een halve dag zoet. Persoonlijk vond ik het lekker om er aan het einde van de middag naartoe te gaan, om je zeker voeten en je rug even bij te laten komen in het zalige water.

Zwemmen in stijl: Gellért

Gellért Bad | Mooistestedentrips.nl

Gellért Bad | Mooistestedentrips.nl

Ooit was dit het meest sjieke thermale bad van heel Europa. Een bezoek aan het Gellért wordt weleens vergeleken met zwemmen in een kathedraal. Het werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd en opgetrokken in Art Nouveau stijl. En inderdaad, het is een plaatje. Je kunt er zowel binnen als buiten zwemmen in prachtige, en lekker warme, baden. Buiten vind je bovendien het eerste golfslag bad ter wereld. Het kan soms druk zijn bij het Gellért, maar als je van te voren je kaartje online koopt, wandel je zo naar binnen.

Museum voor toegepaste kunst

Museum voor toegepaste kunst, Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Museum voor toegepaste kunst, Art Nouveau in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Ik denk altijd met een brede glimlach aan het dak van dit museum: groen met geel geschubd, als de rug van een draak. Zodra je dit bontgekleurde dak ziet, weet je meteen: dit is het museum voor toegepaste kunst. En als ik echt moest kiezen, denk ik wel dat dit één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Boedapest is. Binnen is het museum namelijk minstens net zo mooi als aan de buitenkant, maar dan wel een stuk rustiger met veel wit marmer. Kijk vooral ook naar boven, want de glas in lood ramen zijn prachtig. In de verschillende zalen kun je je vergapen aan Hongaarse meubels uit de 18de en 19de eeuw en een heel mooie collectie Art Nouveau.

Art Nouveau spotten in Boedapest

Art Nouveau heet in het Hongaars Szecesszió. Het Museum voor toegepaste kunst is in Szecesszió opgetrokken, maar je kunt in Boedapest nog op meer plekken Art Nouveau spotten. Zo is het Parizsi Nagyaruhaz aan de Andrássy Útca een prachtig voorbeeld en ook in de Zoo in Boedapest is helemaal in Art Nouveau stijl gebouwd. In de buurt van het parlement vind je de meeste Art Nouveau woonhuizen en hier is zelfs het Museum ‘Szecesszió Haza’ gevestigd, met een klein Art Nouveau café. Het museumpje is gevestigd in een schitterend pand en is letterlijk vol gestampt met allerlei Art Nouveau meubels en gebruiksvoorwerpen. In het café is fijner en rustiger zitten en kun je genieten van het mooie gebouw.

Parlement van Hongarije

Bezienswaardigheden Boedapest: Parlementsgebouw | Mooistestedentrips.nl

Het parlementsgebouw, dat zo majestueus aan de Donau ligt, is het icoon van de stad en één van de bekendste bezienswaardigheden in Boedapest. Het beroemde, gotische gebouw met de rode koepel, werd aan het begin van de vorige eeuw gebouwd en telt maar liefst 691 rijk gedecoreerde kamers. Het is een aanrader om mee te gaan met een rondleiding door een deel van het gebouw. Reserveer de rondleiding wel van te voren, want de rondleidingen verkopen snel uit. Tijdens je rondleiding kom je langs de gouden trappen, de hal naar de koepel en de congreszaal.

Sprookjesachtig Vissersbastion

Bezienswaardigheden Boedapest: Vissersbastion | Mooistestedentrips.nl

Ooit was het Vissersbastion, dat hoog uit torent boven de Donau, een verdedigingswerk. En dat kun je je nu maar moeilijk voorstellen als je de sprookjesachtige torentjes bekijkt. Het zijn er zeven deze staan symbool voor de zeven belangrijkste Hongaarse stammen. Hoewel het bastion eeuwenoud lijkt, is het pas begin vorige eeuw gebouwd. Het leukste is om met het kabelbaantje de heuvel op te gaan en wandelend weer naar beneden.

Bontgekleurde Mathiaskerk

Bezienswaardigheden Boedapest: Mathiaskerk | Mooistestedentrips.nl

Net achter het Vissersbastion zie je de Mathiaskerk met het bontgekleurde dak. En als je er dan toch bent, kun je net zo goed een bezoekje aan de kerk brengen. Delen van de kerk zijn zo rond de 500 jaar oud, maar het meeste van wat je nu kunt zien, is rond het einde van de 19de eeuw gebouwd. Als je dan toch het Vissersbastion hebt bezocht, kun je net zo goed de kerk nog even in gaan. Want dat is wel de moeite. De kerk herbergt een bijzondere hoeveelheid kunst en het orgel waarop werd gespeeld tijdens de kroning van Franz Joseph en Elizabeth (Sissi). Je kunt ook één van de torens beklimmen.

De Grote Synagoge

Grote Synagoge, Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Je stedentrip is niet compleet zonder een bezoekje aan de Grote Synagoge, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden Boedapest. Het is de op één na grootste synagoge ter wereld en heeft zowel elementen uit de Romantiek als uit de Moorse architectuur. Naast de synagoge vind je het Hungarian Jewish Museum & Archives met allerlei objecten uit het religieuze en dagelijkse leven van Joden in Hongarije. Het meest indrukwekkend is misschien nog wel de Tree of Life Memorial, die achter de synagoge te vinden is, met op de zilveren bladeren de namen van duizenden Hongaarse slachtoffers van de Holocaust.

Ontdek de Joodse buurt

De Joodse buurt van Boedapest heet officieel Erzsébetváros en is leuk om te bezoeken tijdens je stedentrip te bezoeken. Naast de Grote Synagoge kun je ook de onbekendere Kazinczy Útca Synagoge bezoeken. Hij ligt een beetje verstopt, maar het interieur en de Art Nouveau façade zijn prachtig. Een paar jaar terug was de buurt verder nog vrij ruig, maar nu is het één van de meest hippe wijken van Boedapest. Je moet er zeker even één van de bekende ruïnepubs gaan bezoeken, zoals Szimpla Kert.

Bekijk ook: de leukste wijken van Boedapest

St. Stefanus Basiliek

Boedapest: St. Stefanus Kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Hij staat pontificaal in het centrum van de stad: de kathedraal van Boedapest, opgedragen aan Koning Stefanus, wiens gemummificeerde hand als reliek in de kerk te bewonderen is (mocht je ervan zijn). Tijdens de bouw van de kathedraal, halverwege de 19de eeuw, ging nogal wat mis. Zo stortte de koepel halverwege in. Maar weest gerust, die staat er nu alweer een tijdje erg stevig. Je moet deze beslist even bezoeken, want het uitzicht vanaf de top is geweldig.

Terror Haza: stille getuige

Bezienswaardigheden Boedapest: Terror Haza | Mooistestedentrips.nl

Zoals Amsterdam het Anne Frank Huis heeft, heeft Boedapest Terror Haza. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was in dit grote pand aan de Andrássy Útca het hoofdkwartier van de Nazi’s gevestigd. Na de oorlog zetelde er de communistische partij. Tijdens beide regimes werden hier politiek tegenstanders naartoe gebracht. Velen werden er gevangen gezet, gemarteld en vermoord. Daarom kreeg het pand al snel de naam ‘Terror Haza’ (het huis van terreur), want wie hier naartoe werd gebracht, kwam maar zelden weer terug. Het huis is nu een museum, als stille getuige van alles wat er heeft plaatsgevonden. het geeft een verrassend goed en interessant beeld van de recente Hongaarse geschiedenis. De film van de beul, die zijn gruweldaden bekent, gaf mij kippenvel.

Communistische beeldentuin: Memento Park

Heb je bij Terror Haza nog niet genoeg geleerd over de communistische geschiedenis van Hongarije? Dan kun je altijd nog even een uitstapje buiten de stad namen, naar Memento Park. Na de val van het communisme besloot de nieuwe regering van Hongarije de vele communistische beelden van de stad te verzamelen in een park. Zo konden inwoners van de stad, en hun kinderen, nog eens terug gaan op zoek naar duiding. De geïmproviseerde communistische beeldentuin, met die groteske sculpturen, is erg imposant.

Fietsen: langs alle highlights

Het is best een imposante lijst bezienswaardigheden in Boedapest, misschien zelfs ene beetje overweldigend. Vooral als je maar een paar dagen naar de Hongaarse hoofdstad gaat. Als je in korte tijd toch graag de highlights van de stad wilt zien, en lekker veel foto’s wilt maken, dan is het leuk om met deze fietstocht mee te gaan. In 2,5 fiets je met een Nederlandse gids langs de mooiste plekken van de stad, een hele leuke manier om Boedapest te zien.

Gratis bezienswaardigheden Boedapest

Relaxen op het Margit eiland

Stedentrip Boedapest. Relaxen in Boedapest: Margit Sziget | Mooistestedentrips.nl

Middenin de Donau, precies tussen Buda en Pest ligt een oase van rust, het Margit Sziget. Het eiland is vernoemd naar de prinses die er haar hele leven in een klooster doorbracht. De vele eeuwenoude ruïnes die je op het eiland ziet, zijn er nog getuigen van. Tot zo’n 120 jaar geleden was Margit Sziget nauwelijks bereikbaar en werd het gebruikt voor religieuze bezinning. Maar nu kun je er gewoon via een voetbrug komen. Omdat het eiland autovrij is, is het de perfecte plek om lekker te wandelen en picknicken. Dan doen de locals ook. Er is een groot zwembad, een thermaal bad en je kunt de verschillende parken verkennen.

Lees meer over het Margit Sziget

Het beroemde Heldenplein

Heldenplein | Mooistestedentrips.nl

Het Heldenplein is het iconische plein en één van bekendste bezienswaardigheden in Boedapest. Het plein wordt gedomineerd door het Duizendjarige Monument, met daarop een vergulde aartsengel Gabriël. Eromheen staan beelden van bekende Hongaarse stamhoofden, met daarachter nog veertien Hongaarse koningen en heersers.

Városliget Park

Art Nouveau element in Budapest Zoo | Mooistestedentrips.nl

Het Városliget Park is meer dan alleen het stadspark aan het noordelijk einde van de Andrássy Útca. Je wandelt het park in vanaf het Heldenplein. Naast dat je fijn door het het groen kunt wandelen, zit het park vol met mooie Szecesszió gebouwen en musea, zoals het museum van Agricultuur in het Vajdahunyad kasteel en het Museum voor Beelden Kunst. Ook de Zoo van Boedapest is te vinden in het park, één van de mooiste dierentuinen die je ooit zult zien, met prachtige Art Nouveau elementen. Aan het andere einde van het park vind je het Széchnyi bad, dus sluit je wandeling door het Városliget Park vooral af met een uurtje ontspannen in het warme water.

Fraaie vergezichten: Burchtheuvel

De mooiste attracties hoeven niets te kosten. En dat bewijst de Burchtheuvel wel. Eén van de meest adembenemende gratis bezienswaardigheden Boedapest. Vanaf het Gellért bad klauter je naar boven, langs de ritskerk naar het vrijheidsmonument, om uiteindelijk de citadel op de top te bereiken. Dit grote fort is nooit in actie gebruikt. Je kunt er nu vooral genieten van een prachtig uitzicht over de stad, wat kopen bij één van de vele stalletjes of even wat drinken.

Schoenen op de Donaukade

Schoenen aan de Donau | Mooistestedentrips.nl

Als je langs de Donau loopt, kun je zo maar op verschillende gietijzeren paren verlaten schoenen stuiten. Dit simpele monument is opgedragen aan de Hongaarse Joden die aan de oevers van de rivier werden gezet om te worden geëxecuteerd.

De Grote Markthal van Boedapest

Lekker eten in Boedapest: Belvároso Disznótoros | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Boedapest plannen, bekijk de highlights van de stad (foto met dank aan: Kiosk) | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste gratis bezienswaardigheden in Boedapest is de Grote Markthal, vlakbij de Vrijheidsbrug. Of je bezoek gratis blijft, hangt helemaal van jezelf af. Je kunt hier namelijk de lekkerste Hongaarse lekkernijen kopen. Je kunt lekker inkopen doen om ’s avonds te koken, als je een appartement hebt gehuurd in Boedapest. Of je gaat op zoek naar leuke, en originele souvenirs. Op de eerste verdieping kun je je aan bergen groentes, worsten en kazen vergapen. Beneden heb je een iets sterkere maag nodig voor de viskramen en stalletjes met ingemaakte groenten. Op de eerste verdieping kun je bij een keur aan restaurantjes lekkere Hongaarse gerechten bestellen. De Grote Markthal is trouwens de plek waar je échte Hongaarse paprikapoeder kunt kopen, in de rest van de stad weet je het maar nooit. Bekijk ook de leukste restaurants in Boedapest.

De bruggen van Boedapest

Vrijheidsbrug | Mooistestedentrips.nl

Als het om gratis bezienswaardigheden Boedapest gaat, kun je de prachtige bruggen van de stad natuurlijk niet missen. Je kunt de twee, totaal van elkaar verschillende, delen van de stad bereiken door bijvoorbeeld de Vrijheidsbrug of de Kettingbrug over te steken.

Lees meer over Boedapest

Bewaar op Pinterest!

Alle bezienswaardigheden Boedapest, bekijk de complete lijst | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer