Bezienswaardigheden Johannesburg

door Esther

Bezienswaardigheden Johannesburg: begin jij je rondreis Zuid-Afrika in Johannesburg, maar weet je niet zo goed wat je allemaal kunt doen en zien in Johannesburg? Dan kan dit artikel je goed helpen. Er is namelijk genoeg te doen in Johannesburg. Bekijk de meest bijzondere bezienswaardigheden Johannesburg.

De leukste bezienswaardigheden Johannesburg

Eerlijk is eerlijk, Johannesburg heeft niet zo’n lekkere reputatie. De stad zou onveilig en vies zijn. Maar Jozi, zoals de locals Johannesburg liefkozend noemen, is ontzettend in beweging. Ik was er twee jaar geleden voor het eerst, vond het toen al erg meevallen met die onveiligheid en zag tijdens mijn vorige bezoek eigenlijk alleen maar meer verbetering. De stad lijkt een hoopvolle ontwikkeling door te maken en steeds meer wijken in centrale delen van Johannesburg kun je prima bezoeken. Ik logeerde in de kleurrijke en gezellige buurt Melville en ontdekte nog meer bijzondere bezienswaardigheden Johannesburg.

Bezienswaardigheden Johannesburg: tips

Bezienswaardigheden Johannesburg | Bekijk de bezienswaardigheden in Johannesburg, Zuid-Afrika

 • Je vliegt al goedkoop rechtstreeks naar Johannesburg met KLM. Maak je een overstap, bijvoorbeeld in Parijs, Londen of Dubai, dan kan het vaak nog voordeliger uitpakken. Vergelijk vliegtickets Johannesburg en bekijk wat voor jou goed uitpakt.
 • Op zoek naar een leuk hotel in Johannesburg? Ik vond het 12 Decades Hotel in Maboneng en Ginnegaap Guesthouse in Melville echt aanraders.
 • De bezienswaardigheden in Johannesburg en Soweto bezoeken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld mee met de Hop on hop off bus, die langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad voert.
 • Wil je de leukste wijken van Johannesburg bezoeken, dan is taxi-dienst Über een echte aanrader.
 • Bekijk alle leuke, handige en praktische tips over Johannesburg.

Bezienswaardigheden Johannesburg: Soweto

Tijdens je bezoek aan Johannesburg mag je wat mij betreft Soweto niet missen. Sterker nog: Soweto is misschien wel één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Johannesburg. Soweto is een verzameling grote townships en ligt net buiten Johannesburg. Soweto is eigenlijk een soort stad in een stad en veel belangrijke gebeurtenissen in de strijd tegen Apartheid vonden hier plaats. Nelson en Winnie Mandela woonden in Soweto en ook nobelprijswinnaar Desmond Tutu woonde hier. Je kunt Soweto als volgt ontdekken:

 • Je kunt mee met een dagtour door Soweto. Je komt dan langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Soweto en leert de wijk goed kennen.
 • Maar het is misschien nog leuker om met een lokale gids door Soweto te fietsen. Zo krijg je het leven in Soweto net even wat beter mee.
 • Lees meer over Soweto in mijn artikel.

Apartheid Museum

De belangrijkste bezienswaardigheden in Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Oké, officieel gezien ligt het Apartheid Museum niet in Soweto, maar de meeste tours naar Soweto nemen een bezoek aan het Apartheid Museum mee. Wat mij betreft is dit één van de belangrijkste bezienswaardigheden Johannesburg. Trek een paar uur uit om het hele museum te bekijken en alles in je op te nemen. Je leert er alles over de rassenwetten onder Apartheid en wat dit betekende voor het dagelijks leven van zwarte en gekleurde mensen in Zuid-Afrika. Natuurlijk is er veel aandacht voor de beroemde vrijheidsstrijders en bekende en onbekende acties tegen apartheid.

Vilakazi street

Johannesburg in 27 hotspots: Vilakazi street, Mandela House | Mooistestedentrips.nl

Vilakazi street is waarschijnlijk de beroemdste straat in Afrika en dat is ook wel terecht. Het is namelijk de enige straat ter wereld waar twee Nobelprijswinnaars woonden. Zowel Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu woonden ooit in Vilakazi street. Logischerwijs is de straat nu een behoorlijke toeristen trekpleister. Je kunt er het huis van Nelson Mandela nog bezoeken. Hij woonde hier, met zijn kinderen, toen hij getrouwd was met Winnie Mandela. En een bezoekje aan het piepkleine huisje drukt je wel even met je neus op de feiten.

Hector Pieterson Memorial

Bezienswaardigheden Johannesburg: Hector Pieterson Memorial | Mooistestedentrips.nl

Dit plein is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Soweto. Het werd vernoemd naar het 13-jarige jongetje dat werd vermoord tijdens de studentenrellen in Soweto in 1976. Op de gedenkplaat zie je een foto van de zojuist overleden Hector Pieterson die wordt weggedragen door een leeftijdsgenoot. De foto ging de wereld over en werd het symbool van de vermoorde onschuld tijdens het Apartheidsregime.

Orlando Towers

Johannesburg in 27 hotspots: Orlando Towers, Soweto | Mooistestedentrips.nl

De Orlando Towers zijn de meeste opvallende bezienswaardigheden in Soweto. Het zijn turbines van een oude elektriciteitscentrale en zijn nu kleurrijk beschilderd. Ze zijn het symbool van Soweto geworden. Op de turbines herken je Nelson Mandela, zangeres Yvonne Chaka Chaka en het voetbalstadion van Johannesburg. Als je een echte durfal bent, kun je ook bungeejumpen vanaf de Orlando Towers.

Bezienswaardigheden Johannesburg: Maboneng

Maboneng Precinct, Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Wie zo’n vijftien jaar geleden Johannesburg bezocht, bleef weg uit het centrum van de stad. Dit was verre van veilig en bendes regeerden hier de straten. Maar in 2008 besloot architect en ontwikkelaar Jonathan Liebmann dat het mooi geweest was en kocht een aantal panden in een straat in downtown Joburg op. Hij doopte de nieuwe buurt die hij begon ‘Maboneng’, wat lichte plek betekent.

Door de jaren heen zijn meer en meer panden en straten opgeknapt, ze hebben een nieuwe functie gekregen en Maboneng is inmiddels één van de leukste wijken van Johannesburg. Ik verbleef tijdens mijn eerste bezoek aan Johannesburg in Maboneng en zag tijdens mijn laatste bezoek aan de stad dat de buurt inderdaad weer groter, vrolijker en lichter was geworden. Lees mijn artikel over Maboneng en plan je bezoek aan deze leuke buurt. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Maboneng

Market on Main

Market on Main was eigenlijk één van de eerste grote trekpleisters in het voorheen zo onveilige centrum van Johannesburg. Op zondag moet je beslist naar Market on Main, dit is namelijk één van de meest populaire buurtmarkten in Johannesburg en is een perfect excuus om Maboneng te leren kennen. Je kunt er genieten van live muziek, proeft er het lekkerste Afrikaanse eten en kunt er leuke dingen kopen van jonge Zuid-Afrikaanse designers.

Canteen

Bezienswaardigheden Johannesburg: Canteen, Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Maboneng zit boordevol leuke restaurants en eetcafés. Eén van de leukste plekken om wat te drinken of een hapje te eten is Canteen. Zodra het ook maar enigszins lekker weer is, zit de hele wijk hier in de gezellige tuin van een drankje te genieten. En ik zou je vooral willen aanraden dit ook te doen.

Street art in Maboneng

Bezienswaardigheden in Johannesburg: street art in Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Als je van street art houdt, moet je echt in Maboneng zijn. Want in deze buurt kun je de mooiste street art van Johannesburg spotten. Je kunt er onder andere werken zien van Remed, ROA, Epso, Falko en Cameron Platter. Je kunt mooie murals zien in bijvoorbeeld Fox Street, Albrecht Street en Betty Street.

12 Decades Hotel

Bezienswaardigheden Johannesburg: 12 Decades Hotel | Mooistestedentrips.nl

Toen ik Johannesburg voor het eerst bezocht, heb ik in het 12 Decades Hotel gelogeerd, in Maboneng. Wat mij betreft echt een aanrader voor je stedentrip Johannesburg. Het hotel zit op Fox Street, naast of op enkele minuten lopen van de leukste restaurants en winkels in Maboneng. De kamers stellen allemaal een decennium voor en zijn door verschillende artiesten ingericht. Ik sliep in een kamer die de gold rush in Gauteng moest voorstellen.

Eat your heart out

Bezienswaardigheden Johannesburg: Eat your heart out, Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Een van die leuke tentjes bij het 12 Decades Hotel is Eat your heart out , wat mijn favoriete ontbijtplek in Maboneng was toen ik er logeerde. Je loopt er heel gemakkelijk binnen voor een kop koffie of een sapje. Maar wat mij betreft moet je er gewoon aanschuiven voor wentelteefjes of pannenkoeken voor je ontbijt of een goede salade voor de lunch.

The Sheds

Bezienswaardigheden Johannesburg: The Sheds | Mooistestedentrips.nl

Superleuk om in het weekend te bezoeken in Maboneng: The Sheds. Dit zijn de oude tram- en treinremises van Johannesburg. Het terrein staat er al vanaf 1880. Nu kun je er bijvoorbeeld de Mad Giant Brewery vinden en in het weekend kun je er naar de food market.

The Living Room

Bezienswaardigheden Johannesburg: The Living Room, Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Als je het mooiste uitzicht over Johannesburg zoekt, hoef je heus niet vanaf de Orlando Towers te bungeejumpen. Je kunt gewoon naar The Living Room in Maboneng. Het dakterras van dit café en restaurant is prachtig ingericht, met heel veel planten. Neem aan de rand van het café plaats, bestel een goed glas wijn of een Afrikaans biertje en geniet van het uitzicht over Johannesburg.

Bezienswaardigheden Johannesburg: Braamfontein

Braamfontein is ook een centraal gelegen wijk in Johannesburg en is op dit moment waarschijnlijk de hipste wijk van de stad. Je kunt hier terecht voor trendy fashion, roof top bars, hippe clubs en bijzondere restaurants. Je kunt met de Hop on hop off bus naar Braamfontein, je stapt uit bij Stop 10. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Braamfontein.

44 Stanley

Winkelen in Johannesburg, 44 Stanley (foto met dank aan 44 Stanley) | Mooistestedentrips.nl

Het is even zoeken naar 44 Stanley,want het ligt een beetje verscholen tussen de kantoorpanden en universiteitsgebouwen van Braamfontein. Maar het is de zoektocht waard, want op 44 Stanley vind je leuke winkels, met vintage, kunst en antieke boeken. Maar er zijn ook een aantal leuke cafés en restaurants. Ik vind 44 Stanley één van de leukste bezienswaardigheden Johannesburg.

Stanley Beer Yard

Eten en drinken in Johannesburg, Stanley Beer Yard | Mooistestedentrips.nl

Dat er veel kantoren en universiteitsgebouwen rondom 44 Stanley zitten is goed te zien aan het publiek dat de tafeltjes bezet bij Stanley Beer Yard, het zit er boordevol studenten en kantoorlui. Reuze gezellig. Je kunt hier de lekkerste craft biertjes bestellen en gezellig in de grote biertuin gaan zitten. Ook lekker: de enorme plank met vleeswaren. Bestellen!

The Orbit

The Orbit, Braamfontein | Mooistestedentrips.nl

The Orbit is één van de hipste clubs in Braamfontein, maar eigenlijk is het nog zo veel meer dan een club. Ja, je kunt er genieten van ontzettend goede jazz. Maar er zijn ook comedy en poëzie avonden. En je kunt er lekker uit eten. Kijk even op de evenementenkalender of er iets voor je bij zit en bekijk of je tijdens je bezoek aan Johannesburg langs The Orbit wil. Wel even reserveren.

Neighborhood markets Braamfontein

Bezienswaardigheden Johannesburg: Braamfontein neighbourhoods market | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Johannesburg: Braamfontein neighbourhoods market | Mooistestedentrips.nl

Buurtmarkten zijn sinds een jaar of tien echt een ding in Johannesburg, en die in Braamfontein was één van de eerste. De buurtmarkten zijn opgezet om verschillende inwoners van de stad bij elkaar te brengen en dat is best aardig gelukt. Je kunt op de markten ontzettend lekker eten. Niet alleen Zuid-Afrikaanse kost, maar bijvoorbeeld ook paella, hamburgers en sushi.

Great Dane

Bezienswaardigheden Johannesburg, Great Dane Braamfontein | Mooistestedentrips.nl

Creatievelingen, kantoorlui en hipsters weten elkaar wel te vinden in Great Dane , één van de gezelligste bars in Braamfontein. Binnen is er veel hout en buiten kun je gezellig wat drinken op een binnenplaatsje onder de retro lampenkappen. Heel gezellig.

Bezienswaardigheden Johannesburg: Melville

Als je in een rustige, mooie en heel veilige wijk in Johanneburg wilt logeren, dan kan ik je Melville van harte aanbevelen. Nadat ik dus in Maboneng had gelogeerd in het altijd bedrijvige centrum van Johannesburg, was het een aangename verrassing om me in de straten van Melville te bevinden, vol bougainvilles, vlakbij straten boordevol leuke winkels, cafés en restaurants. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Melville.

27 Boxes

Bezienswaardigheden Johannesburg, 27 Boxes | Mooistestedentrips.nl

27 Boxes is misschien nog wel de belangrijkste trekpleister van Melville, Johannesburg. Dit enorme winkelcentrum is gemaakt van zeecontainers (die allemaal 27 ‘foot’ lang zijn). In de containers vind je een bonte verzameling winkels, koffieshops, cafés, goede doelen en restaurants.

Tijdens mijn laatste bezoek aan Johannesburg logeerde ik in dezelfde straat als 27 Boxes, een winkelcentrum gemaakt van zeecontainers die 27 feet lang zijn. In de zeecontainers vind je een bonte mix aan creatieve designers, goede doelen, koffietenten, cafés en restaurants.

The Countess

Bezienswaardigheden Johannesburg: The Countess, Melville (foto met dank aan The Countess) | Mooistestedentrips.nl

Eén van mijn favoriete plekken om te lunchen in Johannesburg is The Countess, dat is gevestigd in 27 Boxes. Het restaurant is hip, industrieel ingericht. Maar wat mij betreft zit de charme in het terras buiten, waar je lekker mensen kunt kijken. Je bestelt hier goede burgers en Zuid-Afrikaans craft beer.

The Leopard

Als ik moest kiezen, denk ik toch echt dat The Leopard in Melville mijn favoriete restaurant in Johannesburg is. Je eet hier sterrenkwaliteit eten, zonder daarbij de portemonnee flink te hoeven trekken. De eigenaresse had ooi een restaurant met Michelin Ster, maar besloot het dat leuker was om gewoon te koken waar ze zin in had en wilde dit vooral in huiselijke sfeer doen. En dat is in The Leopard echt heel goed gelukt.

Ginnegaap Guesthouse

Leuk hotel in Johannesburg, Ginnegaap Guesthouse | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Johannesburg, Ginnegaap Guesthouse | Mooistestedentrips.nl

Een echte topper in Johannesburg! Ik heb echt heerlijk geslapen in het Ginnegaap Guesthouse in Melville, gelegen vlakbij 27 boxes en 7th street met al haar cafés en restaurants. Een toplocatie dus en ook nog eens heel veilig. De kamers zijn ruim en mooi ingericht, maar je kunt er ook een appartement huren. ’s Ochtends kun je er zalig en heel uitgebreid ontbijten in de lommerrijke tuin. Ik schreef een uitgebreide review over het Ginnegaap Guesthouse.

Hell’s Kitchen

Bezienswaardigheden Johannesburg: Hell's Kitchen Melville (foto met dank aan Hell's Kitchen) | Mooistestedentrips.nl

7th street is één van de leukste straten van Johannesburg, boordevol leuke winkels, cafés en restaurants en je moet deze straat zeker even hebben bezocht als je in Johannesburg bent. Wil je voor of na het eten nog even wat gaan drinken, dan is het leuk om buiten bij Hell’s Kitchen op een kruk te ploffen, een fles craft beer van de uitgebreide kaart te kiezen en het leven aan je voorbij te laten trekken.

Lucky Bean

Lucky Bean is ook al zo’n leuk restaurant in Melville, gelegen aan 7th street. Vanaf het einde van de middag is het al gezellig op het terras van Lucky Bean als je er met een drankje goed mensen kunt kijken. Maar eigenlijk moet je wel blijven plakken voor het eten, want je bestelt er heerlijke gerechten uit alle windstreken van het Afrikaanse continent.

Overige bezienswaardigheden Johannesburg

Moyo aan Zoo Lake

Bezienswaardigheden Johannesburg: Moyo, Zoo Lake | Mooistestedentrips.nl

Moyo is een restaurantketen die het voor elkaar krijgt om zich op wel heel mooie plekken in Zuid-Afrika te vestigen (zo at ik er in Durban op de pier en vind je Moyo in Kaapstad in de Kirstenbosch Gardens) en in Johannesburg vind je het aan Zoo Lake, een meertje in een groen deel van Johannesburg. Vroeger kon je er lastig komen, maar met de nieuwe groene lijn van de Hop on hop off bus ben je er nu zo.

Mandela & Tambo Law Office

Bezienswaardigheden Johannesburg: Chancellor House | Mooistestedentrips.nl

Het centrum van Johannesburg heeft maar een paar interessante bezienswaardigheden en Mandela en Tambo Law Office in New Town is er echt één van. Vanuit dit kantoor (Chancellor House) vertegenwoordigden Nelson Mandela en Oliver Tambo vele Zuid-Afrikanen bij Apartheid-zaken.

The Market Theatre complex

Ook het Market Theatre complex ligt in New Town en dit is één van de belangrijkste culturele centra in Johannesburg. Het complex heeft vier theaters, een mooie boekwinkel en verschillende restaurants. Op zaterdag kun je hier eerst even snuffelen op de rommelmarkt. Je kunt naast het complex meteen het Museum Africa bezoeken.

Constitution hill

Constitution Hill neemt een belangrijke plek in, in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Je krijgt er een goed beeld van de strijd die tegen Apartheid is gevoerd. Nu huist er de rechtbank, maar ooit was het een beruchte gevangenis. Zowel Nelson Mandela als Mahatma Ghandi, en vele politieke activisten, zijn hier vastgehouden. Een toer door Constition Hill neemt je mee naar de tijd van de vrijheidsstrijders en studentenopstanden. De tentoonstelling richt zich vooral op mensenrechten en democratie.

The Big 5 spotten vanuit Johannesburg

Op safari vanuit Johannesburg, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Op safari vanuit Johannesburg, Zuid-Afrika. Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Zodra de meeste mensen landen in Johannesburg zetten ze meteen koers naar het Kruger Nationaal Park. Zonde, want als je een paar dagen in Johannesburg blijft, kun je ook gewoon The Big 5 gaan spotten. Je kunt dagtrips dagen, maar ook een safari van meerdere dagen maken.

 • Pilanesberg National Park
  Sommigen vinden Pilanesberg National Park zelfs mooier dan Kruger, omdat het glooiend is en er zo veel mooie uitzichtpunten zijn. Ik ben nooit in Kruger geweest, maar ik kan je wel vertellen dat ik Pilanesberg National Park echt geweldig vond. En ja, ik spotte er The Big 5. Ik ging mee met een dagtocht vanuit Johannesburg en vond dit echt heel goed te doen. Je leest er meer over in mijn artikel The Big 5 spotten in Pilanesberg National Park.
 • Kololo Game Reserve
  Tijdens mijn tweede bezoek aan Johannesburg besloot ik een bezoek te brengen aan de wat onbekendere noordelijke provincie Limpopo en oh, wat was dat een goed idee. Je hebt wel een huurauto nodig, of je kunt via het game reserve een transfer regelen, maar naar Limpopo rijden is erg goed te doen. Kololo is een klein game reserve dat aan het grotere Welgevonden vast zit. Hier kun je The Big 5 zien, maar nog zo veel meer wild. Vanuit de huisjes op het park zie je zebra’s en giraffen voor je deur. Je kunt mee met verschillende game drives. Ik zet alle tips op een rijtje in het artikel Kololo.
 • Kruger vanuit Johannesburg
  Wil je een bezoek aan Johannesburg en Kruger National Park met elkaar combineren? Waarom ook niet. Je kunt mee met een tour van 4 dagen naar Kruger, vanuit Johannesburg. Zo heb je genoeg tijd om The Big 5 en de mooiste natuur van Zuid-Afrika te spotten.

Lees meer over Zuid-Afrika

Bezienswaardigheden Johannesburg
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Johannesburg: bekijk alle bezienswaardigheden in Johannesburg en Soweto, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer