4x walvis spotten vanuit Kaapstad

door Esther

Natuurlijk wil je de Big 5 zien tijdens je rondreis in Zuid-Afrika, maar ben je er tussen juni en november, dan kun je er de mooiste zoogdieren ter wereld spotten: walvissen in Zuid-Afrika! Verschillende soorten walvissen komen naar de kust voor Zuid-Afrika om een maatje te vinden en kalfjes te krijgen. Huur een auto, want vanuit Kaapstad is het heel gemakkelijk om walvissen in Zuid-Afrika te zien.

Plan je rondreis Zuid-Afrika

 • Op eigen gelegenheid naar Zuid-Afrika? Gewoon doen. Je vliegt rechtstreeks naar Kaapstad met KLM. Vlieg je met een overstap dan komt het vaak nog iets goedkoper uit. Vergelijk vliegtickets Zuid-Afrika en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
 • Begin of eindig je je reis in Kaapstad? Bekijk dan al mijn handige tips voor je bezoek aan Kaapstad.
 • Je kunt natuurlijk ook heel gemakkelijk een kant-en-klare rondreis Zuid-Afrika boeken.
 • Bekijk al mijn handige tips voor een rondreis Zuid-Afrika en ontdek de Tuinroute.

Auto rijden in Zuid-Afrika

Walvissen in Zuid-Afrika zien? Je kunt vanuit Kaapstad met verschillende excursies mee, maar als je een rondreis maakt, kun je net zo goed zelf bepalen waar en wanneer je walvissen in Zuid-Afrika gaat bekijken. Het is handig om een auto te huren. Ik ben verschillende keren in Zuid-Afrika geweest en vind auto rijden in Zuid-Afrika eigenlijk heel relaxt. Ik huurde een auto bij Sunny Cars. Je huurt dan een auto waarbij het all-risk risico al is afgekocht. Je betaalt gewoon online en hoeft ter plekke niets meer bij te betalen, je bent overal voor verzekerd. Wel zo handig.

Auto rijden in Zuid-Afrika
Bewaar op Pinterest

Auto rijden in Zuid-Afrika: tips | Bekijk de beste tips voor auto rijden in Zuid-Afrika

Tips: auto rijden in Zuid-Afrika

 • Wil je auto rijden in Zuid-Afrika, dan heb je een internationaal rijbewijs nodig. Dit kun je bij de ANWB kopen en is een jaar geldig.
 • Bij het afhalen van de huurauto heb je je voucher, paspoort, rijbewijs en een creditcard op jouw naam nodig.
 • Ik koos voor de comfort klasse, wat staat voor type Toyota Corolla of gelijkwaardig en we reden weg met een Nissan Almera, een fijne wagen. Hier paste alle bagage gemakkelijk in (hé, we kochten her en der zo eens een fles wijn) en een comfort klasse auto ligt net wat fijner op de weg dan de kleinste klasse.
 • Auto rijden in Zuid-Afrika? Dat doe je aan de linkerkant van de weg. Je bent er zo aan gewend.
 • Ik huurde een automaat. Omdat er links wordt gereden, zit het stuur rechts. Met een automaat hoefde ik me geen zorgen te maken over schakelen aan ‘de verkeerde kant’, maar kon ik me gewoon concentreren op autorijden.
 • Auto rijden in Zuid-Afrika? Is dat niet onveilig? Een vraag die ik heel vaak krijg. Kort gezegd: nee, auto rijden in Zuid-Afrika is niet onveilig, mist je je gezonde verstand gebruikt. Leg voor vertrek al je bagage achterin de auto, uit het zicht. Ook je handtas. Je mobiele telefoon leg je ook uit het zicht.
 • Ga je tanken in Zuid-Afrika? Wees vriendelijk voor de jongens die je auto vol gooien, maak een praatje met ze en geef ze een kleine fooi.
 • Parkeer je je auto in een stadje of dorpje? Dan komt er een guard naar je toe. Deze staat daar met toestemming van het lokale bestuur, maar wordt niet betaald. Het is wel zo vriendelijk om deze guard een kleine fooi te geven, voordat je weer weg rijdt.

Walvissen in Zuid-Afrika

Al jarenlang hoopte ik al eens walvissen te zien, maar toen ik de westkust van de USA en de oostkust van Australië bezocht, was ik er net in het verkeerde seizoen. En ook tijdens mijn vorige bezoek aan Kaapstad was het geen walvisseizoen. Maar nu was het raak en heb ik zo veel walvissen in Zuid-Afrika gezien. Ik was in het juiste seizoen aan de kust, spreidde mijn kansen en stapte op meerdere plekken op een bootje of loerde met de verrekijker vanaf de rotsen over zee. Het resultaat? Bruinvissen, Bryde’s walvissen, south right walvissen en zelfs bultruggen! Op de volgende plekken kun walvissen in Zuid-Afrika zien, tussen juni en november.

Hermanus: ‘walvis hoofdstad’ van de wereld

Walvissen zien in Zuid-Afrika: Hermanus | Mooistestedentrips.nl

Walvissen zien in Zuid-Afrika: Hermanus | Mooistestedentrips.nl

Walvissen spotten in Zuid-Afrika: Hermanus | Mooistestedetrips.nl

Walvissen spotten in Zuid-Afrika: Hermanus | Mooistestedentrips.nl

Gegarandeerd walvissen in Zuid-Afrika zien? Dan moet je naar Hermanus. Het stadje wordt ook wel de ‘walvis hoofdstad’ van de wereld genoemd. En nadat ik er op de boot stapte en twee uur later met zo’n 200 foto’s terugkeerde van springende, spetterende en spelende walvissen kan ik dit alleen maar beamen. Hermanus is de thuisbasis van de south right walvis, die er tussen juni en september komt om een partner te vinden of kalfjes te krijgen. De andere maanden spendeert hij in de voedingsrijke wateren van Antarctica. Maar in de wateren rond Hermanus voelen deze vredelievende reuzen zich erg thuis.

In Hermanus stap je met zo’n 30 andere passagiers op een grote boot en de kans dat je daadwerkelijk walvissen zult zien is erg groot. Zodra de reuzen in beeld zijn, kan de boot behoorlijk dichtbij komen, maar de rest doen de walvissen helemaal zelf. Ze komen graag dichtbij de boten een kijkje nemen. Volgens onze kapitein was het mazzel, maar in 2 uur tijd zagen wij zo’n 15 (!) walvissen die voor ons langs sprongen, met hun staart flapten en heel dichtbij de boot kwamen spelen of op hun rug dreven met de vinnen in de lucht. Omdat Hermanus heel populair is om walvissen in Zuid-Afrika te spotten, kun je je walvis-excursie het beste van te voren online reserveren.

De Kelders: spotten vanaf de rotsen

Walvis spotten in Zuid-Afrika: De Kelders | Mooistestedentrips.nl

Walvissen zien in Zuid-Afrika: De Kelders, Hermanus | Mooistestedentrips.nl

Maar in en rondom Hermanus kun je ook zo maar de mazzel hebben dat je walvissen gewoon vanaf de kust kunt zien. Je kunt er de Cliff Path Walk doen: een wandeling langs de rotsige kust. Tijdens je wandeling kun je genieten van schitterende vergezichten, bloemen, dassies en verschillende vogels tegenkomen. Loer je over zee, dan zien je als bonus soms zeehonden, pinguïns en walvissen. De grootste kans om walvissen te zien heb je in De Kelders, aan de rand van Hermanus. Mijn man en ik hadden net de auto geparkeerd om er te lunchen, toen we vanaf de parkeerplaats 2 rotsen in zee zagen ‘die wel erg veel op walvissen leken’, het bleek een stelletje te zijn. En het bleek er werkelijk van de walvissen te wemelen, ze zwommen vooral in paren en kwamen verrassend dicht bij de rotsen.

Bultruggen en Bryde’s walvissen in Knysna

Knysna, Zuid-Afrika: walvissen spotten | Mooistestedentrips.nl

Knysna, Zuid-Afrika: walvissen zien tijdens een tour | Mooistestedentrips.nl

Knysna is wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden langs de Tuinroute en tijdens het seizoen is het de perfecte plek om walvissen in Zuid-Afrika te zien. Om ze te spotten ga je mee met een tour en vaar je eerst door de woeste Knysna Heads, je hebt er een prachtig uitzicht op de rotsen. Daar bovenop zitten spotters, dus de kapiteins weten al snel of en waar er walvissen zitten. Langs Knysna migreren bultrug walvissen, één van de grootste walvissoorten ter wereld. Wij hadden het geluk er zo’n zes te zien tijdens onze excursie en er sprongen nog wat vrolijke zeehonden mee rond de boot.

Geweldig en groen: Tsitsikamma

Tsitsikamma, monding Stormrivier. Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Veel bezoekers zoeven aan een zipline door de boomtoppen als ze het Tsitsikamma national park bezoeken en eerlijk: dit had ik ook best willen doen. Maar helaas: volgeboekt. Niet getreurd, er is een geweldig alternatief. Je rijdt naar de monding van de Stormsrivier. Hier kun je kajakken, mountainbiken en wandelen. Er zijn diverse wandelingen uitgezet, waaronder een aantal kustwandelingen. De routes zijn goed aangegeven. Je kunt vele vogelsoorten zien, maar ook bavianen (uitkijken!) en dassies. Houd ook je blik op zee, want misschien zie je wel een staart.

Lees meer over Kaapstad, Zuid-Afrika

Walvissen in Zuid-Afrika
Bewaar op Pinterest

Walvissen in Zuid-Afrika: hier kun je zien! Bekijk de mooiste plekken om walvissen in Zuid-Afrika te spotten

Lees meer over Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer