Ontdek de wijnvelden van Stellenbosch op de fiets

door Esther

Er zijn weinig plekken in Zuid-Afrika die ik zo mooi vond als Stellenbosch (oké, misschien de Hemel en Aarde Valley) en de wijngaarden rondom dit wonderschone plaatsje ontdekken en lekkere wijn proeven, stond dan ook al heel lang op mijn lijstje. Omdat ik de wijngaarden van Stellenbosch op een bijzondere manier wilde ontdekken, stapte ik op de fiets.

Met de dramatische groene heuvels achter de tientallen wijngaarden gelegen, lijkt Stellenbosch in helemaal niets op Nederland. En toch voelt het plaatsje vertrouwd aan. Niet zo vreemd ook, want gouverneur van de Kaap in de 17de eeuw, Simon van der Stel stichtte Stellenbosch in 1679 aan de oevers van de rivier. De huisjes in Cape Dutch bouwstijl sieren Stellenbosch nog steeds en hoewel het ontzettend populair is bij zowel toeristen als locals, is het niet moeilijk om rust te vinden in Stellenbosch.

Mijn man en ik stonden te popelen om de wijnen van Stellenbosch te proeven. Wij vierden onze trouwdag in Stellenbosch en aangezien we ook wijn uit Stellenbosch op onze bruiloft dronken, wilden we er echt een leuke dag van maken. Door op een mountainbike te stappen, samen met een gids, hoopten we bijzondere wijngaarden en mooie wijnen te ontdekken. En tijdens het fietsen, zagen we meteen de mooiste plekken in het dorp van Stellenbosch.

De fietstocht die we uitzochten, vertrekt ook vanuit Kaapstad, maar aangezien wij de avond van te voren al in Stellenbosch logeerden, haakten wij aan bij het startpunt aan de rand van de stad, bij de Asara Wine Estate & Hotel. Een prima plek om te beginnen, want voor de tour konden we hier even uitgebreid ontbijten en wat lekkers halen bij de bakkerij. Bij de fietsverhuur, achter de estate, haalden we onze fietsen op en kregen we een helm. Aangezien we niet alleen door de wijngaarden zouden fietsen, maar ook door het dorpje, is een kleine uitleg over de versnellingen best welkom.

Eerste stop: Lanzerac wine estate

Via de rand van de stad, de beroemde Dorpstraat en de oevers van de rivier bereikten de eerste wine estate van de tour: Lanzerac. Dit is één van de oudste wijnhuizen van Stellenbosch en de ligging aan de rand van de stad, omzoomd door glooiende, groene heuvels, met hagelwitte in Cape Dutch stijl opgetrokken gebouwen verspreid over het landgoed, is het wel begrijpelijk dat we hier even een paar wijnen moeten proeven.

Wijn proeven in Stellenbosch, Zuid-Afrika, tips | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Stellenbosch met een fiets tour | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Stellenbosch, Lanzerac Wine Estate | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Stellenbosch, Lanzerac wine estate | Mooistestedentrips.nl

Het wijngoed stamt al uit 1692 en was één van de eerste wijnmakers van de streek. Overigens kun je voor zo’n €6 op eigen gelegenheid zo’n 4 wijnen proeven, dus dat kost te hoofdprijs niet. De tasting room & deli ligt verscholen tussen de bomen en een halfuur later staan we weer buiten, nadat we de smakelijke Brut en iconische rosé hebben geproefd.

Tweede stop: Middelvlei wines

De tweede bestemming lag aan de andere kant van Stellenbosch en we namen de lange route. Leuk, want op deze manier zagen we meteen het hele stadje, waaronder de imposante en bekende universiteit en een straat die mijn achternaam draagt. Het laatste deel van de route ging even stevig bergop en omdat ik net even verkeerd schakelde, kwam ik prachtig onderaan de heuvel stil te staan. Niet getreurd, want de gids liet zich even terugzakken en duwde me simpelweg richting wijngoed. Alleen mijn ego was een beetje gedeukt.

Wijn proeven in Stellenbosch, Middelvlei wines | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Stellenbosch, Middelvlei wines | Mooistestedentrips.nl

Middelvlei is echt een ander verhaal dan Lanzerac. Waar die laatste bijna majestueus aandeed, is Middelvlei juist heel knus. Een typisch familiebedrijf waar het hele leven om de boerderij draait. De tasting room lijkt dan ook meer op een gezellige eetkeuken, dan een statige wijnbar. Wel zo knus. We deden ons hier tegoed aan een eerlijke lunch met pompoensoep, dikke tosti’s en satés. Middelvlei is populair bij de locals die ik graag komen voor de boerenbraai en al uitkijken over de heuvels en de kinderboerderij voor de kleintjes, is dat wel te begrijpen. De Pinotage Merlot was unaniem favoriet.

Laatste stop: Asara Wine Estate

Het laatste deel van onze fietstocht ging vooral bergaf, stukken beter voor mijn ego. Al kwam ik niet zo fluks met de mountainbike over stoeprandjes en gootjes als mijn man en de gids. Alleen de laatste meters richting de Asara Wine Estate gingen nog even gemeen stijl bergop, maar dat leed was snel geleden. In de tasting room gonsde het van de gezelligheid en we proefden 3 witte wijnen, met uitzicht op de wijnvaten. We besloten nog even plaats te nemen op het terras van het restaurant om bij te komen van de fietstocht en te genieten van het spectaculaire uitzicht over de wijngaarden en de bergen.

Wijn proeven in Stellenbosch: Asara Wine Estate | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Stellenbosch, Asara Wine Estate | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Stellenbosch, Zuid-Afrika: Asara Wine Estate | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Kaapstad en Stellenbosch

  • Omdat wij al in Stellenbosch waren, haakten wij hier aan bij de fietstocht, maar je kunt ’s ochtends ook in Kaapstad worden opgehaald.
  • Ben je niet zo’n fietser of twijfel je aan je conditie? Vanuit Stellenbosch vertrekt een zogeheten Vine Hopper, een hop on hop off bus die je langs de mooiste wijngaarden van Stellenbosch en omgeving brengt. Je kunt mee met de hop on hop off bus langs de zuidelijke, noordelijke of oostelijke route.
  • Heb je geen tijd om uitgebreid naar Stellenbosch en Franschhoek of Paarl te gaan? Geen nood, je kunt ook een dagtrip vanuit Kaapstad maken.
  • Je kunt Stellenbosch heel gemakkelijk bezoeken tijdens je Rondreis Zuid-Afrika.
  • Ook in Kaapstad kun je wijngaarden bezoeken. Ik raad je zeker aan de oudste wijngaard van Zuid-Afrika te bezoeken: Groot-Constantia.
  • Begin je je rondreis Zuid-Afrika in Kaapstad? Goed idee. Je kunt rechtstreeks met KLM op Kaapstad vliegen, als je met een overstap vliegt is het vaak echter goedkoper. Vergelijk vliegtickets naar Kaapstad en bekijk wat voor jou goedkoop is.
  • Bekijk alle tips over Kaapstad.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer