Drakensbergen, Sani Pass en Lesotho: het dak van Zuid-Afrika

door Esther

Als je foto’s van Drakensbergen in Zuid-Afrika opzoek, denk je dat het in het echt nooit zo mooi kan zijn. Maar het dak van Zuid-Afrika is net zo mooi als op de foto’s en in het echt misschien nog wel mooier. De grillige pieken van deze bergketen vormen de natuurlijke grens met Lesotho, dwergstaatje op grote hoogte. Plan minstens één dag in Drakensbergen, zodat je de mooiste bezienswaardigheden ziet, over de Sani Pass kunt rijden en Lesotho kunt bezoeken. Bekijk alle tips voor een bezoek aan Drakensbergen.

Plan je bezoek aan Drakensbergen, Zuid-Afrika

  • Om in Drakensbergen te komen, vlieg je naar Durban. Dit doe je meestal met een overstap in Johannesburg. Er zijn een heleboel luchtvaartmaatschappijen die deze route aanbieden. Vergelijk vliegtickets Durban om te zien wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.
  • Om in Drakensbergen te komen heb je een huurauto nodig. Wil je over de Sani Pass rijden? Daar mag je alleen over met een fourwheel drive. Houd daar rekening mee bij het huren van een auto.
  • Overnachten in Drakensbergen? In het dorpje Underberg vind je veel faciliteiten, zoals restaurants, winkels, maar ook touroperators die wandelingen en andere tours organiseren. Een hotel in Underberg is dus wel een aanrader, zo is Malachine Manor een geweldige keuze. Ook het Premier Resort Sani Pass is een heel goede uitvalsbasis om Drakensbergen te ontdekken.
  • Drakensbergen vanuit Durban ontdekken? Ik ging mee met de Sani Pass & Lesotho Tour en deze kan ik écht aanbevelen.
  • Wil je Drakensbergen en omgeving leren kennen tijdens een rondreis Zuid-Afrika? Je kunt ook heel gemakkelijk een bouwstenen rondreis samenstellen, zodat je precies ziet wat je wilt zien tijdens je rondreis.
  • Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar om Drakensbergen te bezoeken heb je goede wandelschoenen en wandelkleding nodig.

Zuid-Afrika: Drakensbergen, Sani Pass en Lesotho. Bekijk de tips en bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Over Drankensbergen Zuid-Afrika

Drakensbergen, of Drakensberg in het Engels en Afrikaans, is het dak van Zuid-Afrika. Met bijna 2500 vierkante kilometer aan dramatische bergpieken, rotsformaties, kliffen glooiende valleien, helderblauwe meren, grotten met eeuwenoude schideringen en prachtige watervallen. Drakensbergen staat sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is sindsdien omgedoopt tot uKhahlamba-Drakensberg Park. Verschillende nationale parken vallen in uKhahlamba-Drakensberg Park of overlappen ermee, zoals Golden Gate Highlands National Park en Royal Natal National Park. Vanuit Durban is een dagtour naar Drakensberg, de Sani Pass en Lesotho heel populair. Er is ook een dagtour naar Giants Castle Cave Art en de Nelson Mandela Capture Site en de echte liefhebber kan ook mee met een tweedaagse trip door Drakensberg en Lesotho waarbij je op een geweldige plek logeert.

10x doen in Drakensbergen

Sani Pass

Sani Pass, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Sani Pass, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Sani Pass, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

De Sani Pass is de enige weg die Zuid-Afrika verbindt met Lesotho. De Sani Pass begint net buiten Underberg en kronkelt zich vervolgens naar een hoogte van 3376 meter waar het hoogste punt de klinkende naam Champagne Castle heeft. De Sani Pass is wat mij betreft één van de mooiste (berg)wegen ter wereld. De smalle, onverharde weg vol haarspeldbochten leidt langs woeste rotsen en kliffen, velden vol wilde bloemen en smalle kronkelende riviertjes. Vanaf de rotsen kijkt een bergrietbok je eens na en als je geluk hebt, zie je een antilope. Als langzaam maar zeker de grens met Lesotho in beeld komt, moet je zeker even wat drinken of lunchen bij Sani Mountain Lodge, de hoogste pub ter wereld.

Lesotho

Lesotho | Mooistestedentrips.nl

Lesotho | Mooistestedentrips.nl

Nadat je bij de grensovergang je visum hebt ingevuld en je stempels in je paspoort hebt gekregen, zie je meteen dat het contrast tussen Zuid-Afrika en Lesotho niet groter kan zijn. Reed je zojuist over de Sani Pass nog tussen de groene bergtoppen, in Lesotho is het landschap een ruiger en misschien wel nog gevarieerder. Je ziet er uitgestrekte vlaktes waarop grote kuddes schapen grazen, terwijl herders met bont gekleurde wanten en mutsen al hakend en breiend toekijken. In de dorpjes komen de bewoners je ter paard tegemoet gereden en de kleine hutjes zijn vaak geweldige plekken om mooie handgemaakte spulletjes, zoals mutsen, handschoenen en poppen te kopen. Dat is meteen een mooie kans om de lokale bevolking wat beter te leren kennen. Wil je Lesotho beter leren kennen? Vanuit Durban kun je mee met een tweedaagse tour door Lesotho.

Drakensberg Amphitheatre

Drakensbergen, Zuid-Afrika: Drakensberg Amphitheatre | Mooistestedentrips.nl

In het noorden van Drakensbergen vind je één van meest iconische plekken van de regio. Het Drakensberg Amfitheatre ligt in het Royal Natal National Park en is een rotswand met een lengte van zo’n vijf kilometer en een hoogte van 1200 meter. Het is al heel bijzonder om het Drakensberg Amfitheatre vanaf een afstandje te bekijken, maar het is ook mogelijk om naar de top ervan te klimmen. De wandeling duur ongeveer vijf uur en tijdens de wandeling moet je ook twee kettingladders beklimmen.

Tugela Falls

Bezienswaardigheden Drakensbergen: Tugela Falls | Mooistestedentrips.nl

In het Drakensberg Amfitheatre vind je ook Tugela Falls, met duizend meter de op één na hoogste waterval ter wereld en daarmee één van de mooiste bezienswaardigheden in Drakensbergen. ’s Winters staat de waterval droog, maar ’s zomers is de waterval goed te zien vanaf de hoofdweg naar het Royal Natal National Park. Voor beter zicht wandel je naar de voet van de waterval via de Tugela Gorge-route. Deze begint bij de parkeerplaats van het Thendele Camp en duurt ongeveer vijf uur.

Cathedral Peak

Drakensbergen, Zuid-Afrika: Cathedral Peak | Mooistestedentrips.nl

Cathedral Peak is de hoogste bergtop van Drakensbergen en ligt ten noordoosten van de grens met Lesotho. De top is door duizenden jaren erosie prachtig uitgesleten tot een goed herkenbare driehoek. Hoewel de wandeling naar de 3000-meter hoge top geen technisch moeilijke klim is, wordt deze wandeling alleen aangeraden voor ervaren (berg)wandelaars, vooral het laatste stuk is erg pittig. Een aanrader is in ieder geval om te logeren bij het Cathedral Peak Hotel en daar een wandeling met een gids naar Cathedral Peak te boeken. Je kunt er ook lichtere wandelingen maken naar andere fraaie bezienswaardigheden in Drakensbergen.

Cathedral Peak Wine Estate

Foto met dank aan Cathedral Peak Wine Estate

Foto met dank aan Cathedral Peak Wine Estate

Bij een vakantie in Zuid-Afrika hoort wijn proeven en daarvoor hoef je niet per se naar de wijnlanden in de Kaap. Ook in Drakensbergen vind je wijngoederen, zoals Cathedral Peak Wine Estate, één van de leukste bezienswaardigheden in Drakensbergen. Bovendien is een bezoek aan dit landgoed perfect als je niet naar Cathedral Peak wilt klauteren, maar er wel een mooi uitzicht op wilt. De wijngaard ligt sinds 2007 op deze schitterende plek en produceerde in eerste instantie alleen Merlot en Pinotage, maar vandaag de dag kun je er ook terecht voor pinor noir en noir de blanc. Je kunt spontaan naar Cathedral Peak Wine Estate toe rijden voor een wijnproeverij, maar er overnachten is ook leuk. Er is namelijk ook een klein wildreservaat bij de wijngaard en het uitzicht op de mooiste toppen van Drakensbergen is natuurlijk spectaculair.

Giant castle: rotsschilderingen

Drakensbergen, Zuid-Afrika: Giants Castle Nature Reserve | Mooistestedentrips.nl

Het Giants Castle Nature Reserve ligt zo’n beetje in het midden van Drakensbergen en wordt gekenmerkt door glooiende groene plateaus omringd door dramatische bergtoppen. Hoogtepunt zijn de rotsschilderingen van de San, de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, in dit deel van Drakensbergen. Je ziet ruin vijfhonderd voorbeelden van San rotsschilderingen in Main Cave, op zo’n halfuurtje wandelen van het basiskamp van het Giants Castle Nature Reserve. Deze worden gezien als de belangrijkste rotsschilderingen in Zuid-Afrika. Je ziet er bijvoorbeeld eland antilopes en mensfiguren met een dierenhoofd. Vanaf het basecamp kun je dagelijks mee met een rondleiding. Vanuit Durban kun je ook een dagtour maken waarin Giant Castle Cave Art centraal staat.

Bonustip: Howick Falls

Howick Falls, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Op de heen- of terugweg vanuit Drakensbergen moet je zeker even langs Howick Falls dat ongeveer tussen Pietermaritzburg en Drakensbergen in ligt. Howick Falls heet in het Zulu KwaNogqaza ‘de plaats van de grote’. En terecht, want deze waterval stort vanaf 95 meter hoogte naar beneden. Het meertje waarin de waterval uitkomt, is volgens de Zulu’s een plek waar de geesten van de voorouders leven. Er zijn verschillende wandelingen die je rondom de waterval kunt maken. De officiële Howick Falls Gorge Walk begint in Harvard Street in Howick. Vanuit Durban maak je een dagtrip naar Howick Falls waarbij je ook een bezoek brengt aan de Nelson Mandela Capture Site.

Bonustip: Nelson Mandela Capture Site

Nelson Mandela Capture Site, Zuid-Afrika

Niet ver van Howick vind je de Nelson Mandela Capture Site. Dit is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in KwaZulu-Natal en vanwege de nabijheid goed de combineren met een bezoek aan Howick Falls en Drakensbergen. In 1962 werd op de R103, net buiten Howick, een auto staande gehouden door de politie. Achter het stuur zat Nelson Mandela, die op dat moment al zeventien maanden werd gezocht. De arrestatie van Nelson Mandela markeert een belangrijk punt in de geschiedenis van Zuid-Afrika en de periode van de Apartheid. Kunstenaar Marco Cianfanelli en architect Jeremy Rose maakten ter nagedachtenis aan de arrestatie van Mandela het bijzondere kunstwerk dat je nu op de plek van de arrestatie vindt. Het bestaat uit vijftig stalen palen die, als je er vanaf een afstandje naar kijkt, de beeltenis van Nelson Mandela vormen. Bij de capture site is ook een klein museum geweid aan de strijd tegen Apartheid.

Drakensbergen, Zuid-Afrika
Bewaar op Pinterest

Zuid-Afrika: Drakensbergen, Sani Pass en Lesotho. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Drakensbergen, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Zuid-Afrika: Drakensbergen, Sani Pass en Lesotho. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Drakensbergen, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Zuid-Afrika

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Zuid-Afrika > Durban > Drakensbergen, Sani Pass & Lesotho

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer