Safari in Zuid-Afrika: Kololo Game Reserve

door Esther

Op 3 uur rijden van Johannesburg

Aan de bagageband op het vliegveld van Johannesburg sta ik stiekem een paar medepassagiers af te luisteren. De meesten gaan meteen door op safari en eerlijk: mijn man en ik ook. The Big 5 zien is toch wel één van de redenen dat ik naar Zuid-Afrika ben afgereisd. Maar in tegenstelling tot mijn medepassagiers zetten wij geen koers richting Kruger. Voor mijn Big 5 ervaring gaan wij naar het Kololo Game Reserve, in Limpopo.

Safari in Zuid-Afrika, op 3 uur rijden van Johannesburg: Kololo Game Reserve | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn vorige bezoek aan Zuid-Afrika spotte ik The Big 5 in Pilanesberg op een paar uur rijden van Johannesburg en ook nu laat ik Kruger aan me voorbij gaan. Waarom? Het onbekende van de provincie Limpopo trekt me aan en toen ik las over het Kololo en aangrenzende Welgevonden Game Reserve was ik meteen verkocht. Het Game Reserve ligt in het hart van het Waterberg gebied, is malariavrij en nog niet overspoeld door toeristen. Op het Game Reserve kun je wandelen en fietsen tussen ‘klein wild’ en voor The Big 5 kun je mee op safari in het Welgevonden Game Reserve. De huisjes en chalets zijn ruim verspreid over de hele reserve, dus er is veel privacy.

Het Zuid-Afrikaanse landschap roetsjt aan ons voorbij, we laten Johannesburg en Pretoria achter ons en rijden noordwaards naar Limpopo. De regentijd is nog niet aangebroken en het landschap wordt leger en droger: goudgele heuvels zo ver het oog reikt. Nadat de chauffeur het stadje Vaalwater is gepasseerd, maken we een scherpe bocht naar links en hobbelen we 40 minuten over de Bakkerspas, een onverharde weg die naar het Kololo Game Reserve leidt. Onderweg zien we in de verte al gnoes en een eenzame giraffe. Dat lijkt me een fijn voorproefje. En dan blijkt het ook te zijn.

Als we uitstappen bij de receptie worden we uitgebreid geobserveerd door een familie wrattenzwijnen (inclusief zo’n 5 jongen, te schattig) en even verderop wandelt een groep herten rustig rond. Als we even later tussen de bomen de deur van ons chalet openen kunnen we onze lol niet op: onze enorme veranda kijkt uit over een groot deel van Kololo Game Reserve en Welgevonden.

In de verte zien we zelfs al een groep van 6 olifanten. Ons chalet is enorm met een flinke woonkamer, twee slaapkamers en aangrenzende badkamers. Er is zelfs een uitgebreide keuken: hadden we nu maar wat meer boodschappen uit Vaalwater meegenomen. ’s Ochtends je tanden poetsen terwijl er aapjes voorbij rennen of bokken aan boomblaadjes knagen, het is geen uitzondering.

Safari in Zuid-Afrika, Kololo Game Reserve | Mooistestedentrips.nl

Safari in Zuid-Afrika, Kololo Game Reserve | Mooistestedentrips.nl

Kololo Game Reserve: safari in Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Safari in Zuid-Afrika, Kololo Game Reserve | Mooistestedentrips.nl

Doen op Kololo Game Reserve

 • Ga wandelen of pak de fiets
  Er zijn meerdere wandelingen en fietsroutes uitgezet op Kololo Game Reserve. Ze hebben verschillende afstanden en dankzij de gekleurde pijlen is verdwalen onmogelijk. Je wandelt of fietst tussen de bomen, langs het water en over open vlaktes. Onderweg kom je zo maar kudu’s, zebra’s, giraffen, gnoes, impala’s en wrattenzwijnen tegen. Dit is ‘veilig’ wild en de dieren houden zeker hun afstand. Het is een geweldige ervaring om ‘vanaf de grond’ oog in oog te staan met al deze mooie dieren.
 • The Big 5 Game Drive
  Kololo grenst aan het Welgevonden Game Reserve waar je The Big 5 in al haar glorie kunt zien. Je kunt zowel ’s ochtend als aan het einde van de middag mee met een drive en ik raad je aan om allebei te doen, als je tijd hebt. Welgevonden is lang niet zo groot als Kruger, dus de kans om veel verschillende dieren te zien is groot. Bovendien maken lang niet zo veel lodges gebruik van het Reserve, dus vaak heb je de dieren helemaal voor jezelf. Persoonlijk hoogtepunt: het zien van 2 cheetah broertjes die voor onze wagen bleven zigzaggen, terwijl ze samen ravotten. Maar ook de olifanten, de oude giraffe (wat een mooie vacht), nijlpaarden en neushoorns zijn waanzinnig om van dichtbij te bekijken.
 • Kololo Game Drive
  ’s Ochtends of ’s middags kun je mee met een gids op een drive door Kololo. Je komt dan net op wat andere plekken dan te voet of op de fiets en de gids heeft een enorme kennis van alle flora en fauna. Je zult heel wat felgekleurde en bijzondere vogels zien, plantjes proeven en ruiken die wij alleen uit de winkel kennen en genieten van hordes wilde dieren.
 • Leseding: Vaalwater Township Tour
  Kololo Game Reserve is een gecertificeerd fair trade resort en is nauw betrokken bij het wel en wee van het personeel en hun gezinnen en omgeving. Tijdens een excursie naar het nabijgelegen stadje Vaalwater bezoek je het Welfare centrum met daarin een kliniek en weeshuis, een schooltje en het aangrenzende township Lesedin: het hardst groeiende township in het noorden van Zuid-Afrika. Een perfecte gelegenheid om de (zeer) vriendelijke locals te zien en spreken en een andere kant van Zuid-Afrika te zien.
 • Zwemmen en eten op Kololo Game Reserve
  Het restaurant, met zwembad en terras, ligt zeer centraal op het terrein, aan de rand van Welgevonden. Ontbijt je er ’s ochtends op het terras, dan kun je zo maar een paar olifanten of neushoorns voorbij zien wandelen. ’s Avonds kun je in het restaurant terecht voor een driegangendiner van uitmuntende kwaliteit en lekkere wijn. Zeker doen! Is het ’s middags warm? Dan is even afkoelen in het zwembad een goed idee.

The Big 5, Game drive Kololo Game Reserve: safari in Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

The Big 5, Game drive Kololo Game Reserve: safari in Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

The Big 5, Game drive Kololo Game Reserve: safari in Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Safari in Zuid-Afrika, op 3 uur rijden van Johannesburg: Kololo Game Reserve | Mooistestedentrips.nl

The Big 5, Game drive Kololo Game Reserve: safari in Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Safari op Kololo Game Reserve vanuit Johannesburg

 • Je rijdt in ongeveer 3 uur van Johannesburg naar Kololo. Je kunt een transfer boeken, maar ook een huurauto regelen. Deze kun je op het vliegveld meteen ophalen of bij je hotel laten afgeven. Ik logeerde met mijn man in het Premier Hotel OR Tambo, vlakbij het vliegveld, voordat we doorreisden naar Kololo Game Reserve.
 • Je kunt op de website van Kololo overnachtingen en een activiteitenpakket in één boeken, of je kunt losse overnachtingen op Kololo Game Reserve reserveren en ter plaatse beslissen wat je wilt doen.
 • Je rondreis Zuid-Afrika kun je goed beginnen vanaf Johannesburg. KLM vliegt dagelijks direct op Johannesburg vanaf Amsterdam en heeft regelmatig goede aanbiedingen. Als je met overstap vliegt kun je soms nog meer besparen. Vergelijk vliegtickets naar Johannesburg en bekijk wat voor jou goed uitpakt.
 • Kom je terug uit Kololo Game Reserve, vlieg dan niet meteen door, maar blijf nog een paar dagen in Johannesburg. Highlights als het Apartheidmuseum en Soweto en hippe wijken zoals Melville, Braamfontein en Maboneng mag je echt niet missen. Bekijk alle bezienswaardigheden Johannesburg en plan je verblijf in Johannesburg.
 • Je vakantie plannen? Lees mijn artikel Zuid-Afrika voor beginners.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Fem 12 november 2018 - 17:05

Ohh, fietsen tussen het wild lijkt me dus echt heel erg gaaf.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer