Malta bezienswaardigheden: xx doen

De leukste dagtrips vanuit Valletta

door Esther

Zin in een bijzondere stedentrip? Dan kan ik je Valletta, de hoofdstad van Malta, zeker aanbevelen. Dit is een heel mooie en gezellige stad en bovendien een heel goede startplaats om Malta wat verder te verkennen. Met een paar dagtrips kun je namelijk de mooiste plekken van het eiland bezoeken. Zo kun je je stedentrip Valletta uitbreiden tot een soort mini-vakantie op Malta. Dit zijn de mooiste dagtrips vanuit Valletta.

Vittoriosa, Senglea en Cospicua

Deze 3 stadjes staan ook wel bekend als ‘The three cities’ en je kunt ze vanuit Valletta heel gemakkelijk met de boot bereiken. Als je dacht dat Valletta mooi was, met de zandstenen gebouwen en bontgekleurde balkonnetjes, dan vind je ‘The three cities’ helemaal een plaatje. Vooral omdat er lang niet zo veel toeristen komen en je er heerlijk kunt ronddwalen, terwijl je je vergaapt aan de mooie huizen, met prachtig gekleurde deuren en weelderige klimplanten tegen de gevels.

Ontdek Malta: dagtrip The Three Cities | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Malta: dagtrip The Three Cities, Vittoriosa | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Malta: de mooiste dagtrips, Tarxien tempels | Mooistestedentrips.nl

Hal Saflieni Hypogeum en Tarxien

Het Hal Saflieni Hypogeum is één van de meest belangrijke archeologische bezienswaardigheden in Europa en als je het wilt bezoeken tijdens je vakantie op Malta moet je al maanden van te voren online een kaartje kopen, omdat er maar enkele bezoekers per dag worden toegelaten. In de 500 m² grote, 3000 jaar oude catacomben zijn naar schatting meer dan 7000 mensen begraven. Is het je niet gelukt een toegangskaartje te bemachtigen? Geen nood. Even verderop vind je Tarxien, tempels van zo’n 5000 jaar oud die pas aan het begin van de 20ste eeuw zijn ontdekt. De enorme megalieten zijn versierd met afbeeldingen van dieren en planten.

Gekleurde bootjes en verse vis in Marsaxlokk

Het havenplaatsje Marsaxlokk is één van de leukste dagtrips die je op Malta kunt maken. Traditionele, lage Maltese huisjes flankeren de boulevard, terwijl felgekleurde vissersbootjes in het water dobberen. Zorg dat je rond lunchtijd in Marsaxlokk bent, want dan kun je bij één van de restaurantjes langs de boulevard aanschuiven voor de vangst van de dag en voor een prikkie ontzettend lekker verse vis eten. ’s Zondags is er een grote markt, waar je streekproducten kunt kopen, maar eigenlijk zijn er door de weeks ook genoeg kraampjes te vinden.

Dagtrip op Malta: Marsaxlokk | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip op Malta: Marsaxlokk | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Malta: dagtrip naar Blue Grotto | Mooistestedentrips.nl

Dagtrips op Malta: Blue Grotto | Mooistestedentrips.nl

Duiken of bootje varen bij Blue Grotto

Een vakantie naar Malta is perfect als je van duiken houdt en als je aankomt op de parkeerplaats van Blue Grotto die je aan de enorme hoeveelheid duikers wel waarom het zo populair is. Voor de kust vind je een flinke hoeveelheid grotten op zeeniveau waar je fantastisch kunt snorkelen en duiken. De zee kan er wel ruig zijn, dus ga met een duik- of snorkelexcursie mee als je nog niet zo ervaren bent. Liever droge voeten houden? Dan kun je ook met een bootje mee voor de kust en de mooie grotten bekijken.

De tempels van Hagar Qim

Op Malta kun je vele duizenden jaar oude tempels vinden en de oudste zijn de tempels van Hagar Qim, die zo’n 5000 jaar oud zijn. De tempels werden aan het begin van de 19de eeuw pas blootgelegd. Er kwamen veel goed bewaarde historische kunstschatten naar boven, zoals de ‘Zittende Fat Ladies’ en de ‘Venus van Malta’, die je in het Nationaal Archeologie Museum in Valletta kunt bewonderen. Maar een bezoek aan Hagar Qim is beslist te moeite waard. De vorm, van de tempels (in hoefijzervorm) is erg bijzonder, net als de uitlijning van de tempel, waardoor de zon en de maan de stenen op een bijzondere manier verlichten.

Dagtrip op Malta: Mdina, tips | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip op Malta: Mdina, tips | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip op Malta: Mdina en Rabat | Mooistestedentrips.nl

Mdina en Rabat

Mijn absolute favorieten op Malta. Mdina is een ommuurde stad, midden op het eiland. Het werd door de Arabieren gesticht op het hoogste punt van het eiland, omdat je er zo lekker alles in de gaten kunt houden. Door de eeuwen heen was Mdina een smeltkroes van culturen, tot de christelijke orde The Knights of St. John de heerschappij over Malta in de 16de eeuw overnam. Wat nu rest is nog steeds een schitterende ommuurde stad, die een beetje afgeschermd is van de rest van de wereld. Het is er heerlijk dwalen door het labyrint van straatjes, terwijl je naar de mooie architectuur kijkt en geniet van een kop koffie op één van de mooie pleintjes.

Wandel ook even door naar het aangrenzende Rabat. In de tijd van de Arabieren, en de eeuwen daarna, was Rabat de grafheuvel buiten Mdina. Je kunt de St. Pauls catacomben bezoeken, een complex van verschillende grafheuvels waar je vooral geen last van claustrofobie moet hebben. Maar minstens net zo interessant zijn de St. Agatha Catacomben. Hier zijn nog bijzondere muurschilderingen en historische opgravingen te bewonderen, op een plek waar je het niet zo snel zou verwachten.

Dagtrip Gozo vanuit Malta, tips: Victoria | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Gozo vanuit Malta, tips: Victoria | Mooistestedentrips.nl

Gozo en The Blue Lagoon

Eigenlijk zou ik je willen aanraden om langer dan één dan naar Gozo te gaan, zodat je dit kleine en rustig eilandje op je gemak kunt verkennen. Het is echt de moeite waard. Ik verbleef er zelfs een week en heb me geen minuut verveeld. Maar heb je echt weinig tijd, dan kun je ook een dagtrip Gozo en The Blue Lagoon maken vanuit Valletta. Je zeilt dan richting Gozo waar je eerst de knusse en gezellige hoofdstad Victoria met een bezoekje, om vervolgens het eiland rond te varen om de indrukwekkende rotsformaties te zien. Neem je zwemspullen mee, want ’s middags heb je nog ruim de tijd om in de azuurblauwe Blue Lagoon te zwemmen en snorkelen.

Malta ontdekken vanuit Valletta

  • Een auto huren op Malta lijkt een goed idee, omdat het eiland niet zo groot is. Maar in werkelijkheid is autorijden op Malta geen pretje. Het is behoorlijk druk op het eiland en de Maltezen staan niet echt bekend om hun verfijnde rijstijl. Gelukkig werken de lokale bussen erg goed en rijden ze regelmatig en op tijd. Als je de zuidkant van het eiland wilt ontdekken, kan ik je de Hop on hop off bus van harte aanbevelen.
  • Je vliegt al voordelig naar Malta met bijvoorbeeld Transavia, AirMalta en KLM. Vergelijk vliegtickets naar Malta en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Valletta is een fijne standplaats om Malta te verkennen, met veel leuke bezienswaardigheden en goede restaurants. In mijn artikel Valletta, Malta: tips en inspiratie kun je zien wat de highlights van de stad zijn.
  • Er zijn veel mooie en goed betaalbare hotels en appartementen in Valletta. Vergelijk te tarieven om te kijken wat het beste bij jouw budget past.
  • Lees alles over een stedentrip Valletta.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer