door Esther
Stedentrip Valletta (Malta), bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Valletta

Eerlijk is eerlijk: groot is Valletta niet. Het is, met nauwelijks een vierkante kilometer, zelfs één van de kleinste hoofdsteden van Europa. Maar daarom mag een stedentrip Valletta tijdens je vakantie in Malta niet ontbreken. Of sterker nog: je kunt een stedentrip Valletta maken en vanuit de stad de rest van het eiland ontdekken. Valletta staat in haar geheel op de UNESCO werelderfgoed lijst en als je door de 16de-eeuwse straatjes, met de bontgekleurde balkons, wandelt of op één van de knusse pleintjes eet, snap je wel waarom. Doe inspiratie op voor een stedentrip Valletta.

Stedentrip Valletta (Malta), bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Valletta (Malta), bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Valetta (Malta) | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Valetta (Malta) | Mooistestedentrips.nl
Valletta, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Valletta, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Valletta, bezienswaardigheden in Valletta | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Valletta, bezienswaardigheden in Valletta | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Valletta (Malta), bezienswaardigheden en tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Valletta (Malta), bezienswaardigheden en tips | Mooistestedentrips.nl
Vakantie in Malta: bezoek Valletta | Mooistestedentrips.nl Vakantie in Malta: bezoek Valletta | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden in Valletta, Malta | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden in Valletta, Malta | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Malta en Valletta

Malta is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een heel populaire vakantiebestemming en dat is in de zomermaanden juli en augustus zeker te merken. Het is dan ook heel warm op het eiland en temperaturen boven de 40C zijn dan geen uitzondering. Wil je een stedentrip Valletta maken en op je gemakje de rest van Malta ontdekken, dan zijn koelere temperaturen wel fijner. Ga dan bijvoorbeeld naar Malta in mei, juni, september of oktober. Bekijk het actuele weer in Malta.

Vliegen naar Malta

Malta heeft maar één vliegveld, dat niet ver van Valletta ligt. Je kunt vanuit Nederland goedkoop naar Malta vliegen vanaf Amsterdam, bijvoorbeeld met Transavia of KLM. Vergelijk vliegtickets naar Malta en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.

Openbaar vervoer in Valletta

Vanaf het vliegveld naar Valletta
Het busvervoer op Malta is erg goed geregeld. Vanaf het vliegveld van Malta kun je (als het verkeer meezit) binnen ongeveer een kwartier naar Valletta reizen met bus X4.

Openbaar vervoer in Valletta
De meeste bussen in Malta komen door Valletta en de stad heeft een groot busstation aan de rand van het centrum. De stad zelf is niet groot en kun je gemakkelijk belopen. Wil je van Valletta naar Sliema of van Valletta naar ‘de drie steden’ kun je mee met de ferry’s, deze varen heel regelmatig en zijn altijd op tijd. Vanuit Valletta de rest van Malta ontdekken in een dag of 2? Dat kan heel gemakkelijk, bijvoorbeeld met de City Sightseeing bus.

Fietsen op Malta en in Valletta

Het beste in en rond Valletta op de fiets
Als het nog niet te warm is, is het ontzettend leuk om Valletta en omgeving op de fiets te ontdekken. Tijdens deze fietstocht zie je in vier uur tijd het beste wat de stad en omgeving te bieden hebben. Je fietst langs de mooiste bezienswaardigheden in Valletta, maar gaat ook buiten de stadsmuren op zoek naar de wat onbekendere trekpleisters. Een echte aanrader.

Bezienswaardigheden in Valletta

Sint-John’s Co-Cathedral
Tijdens je stedentrip Valletta word je als vanzelf naar deze kathedraal getrokken. Eeuwenlang werd malta bestuurd door The Knights of St. John, een christelijke orde die er onder andere voor zorgde dat de Ottomanen niet via Malta de rest van zuidelijk Europa konden bereiken. In deze kerk kwamen zijn vanaf de 16de eeuw samen. Het interieur is héél stevige barok (denk donkerrood marmer en heel veel goudblad), maar je kunt er ook een schitterend werk van Caravaggio bekijken.

Fort Sint Elmo
In het oude fort van de stad is nu een interessant en vrij nieuw museum gevestigd over de (militaire) geschiedenis van Malta. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo boeiend, ware her niet dat de ligging van Malta behoorlijk bepalend is geweest in veel conflicten. Vooral de tentoonstellingen over Malta tijdens de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Malta zijn erg interessant.

Nationaal Archeologie Museum
Een fascinerend archeologie museum in het hartje van de stad, dit museum mag je tijdens je stedentrip Valletta niet missen. Over heel Malta kun je eeuwenoude tempels bezoeken. Sommige zijn zelfs ouder dan 7000 jaar! De bijzondere historische schatten die in deze tempels zijn gevonden, zijn grotendeels overgebracht naar dit museum. Zo is er de slapende dame, die in het Hypogeum werd gevonden. Ze dateert uit 5200 vChr.

Saluting Battery
Als je op het middaguur en om 4 uur ’s middags ineens kanonschoten hoort, dan kan dat kloppen. Vroeger werden hier kanonnen afgevuurd als saluut naar fregatten en nu kun je, rond de tijd dat de kanonnen worden afgeschoten, mee met een rondleiding en zie je hoe de kanonnen worden geladen en afgevuurd.

Sacra Infermeria
Dit is het oude ziekenhuis van de orde van St. John. De tentoonstelling, waarin de (soms wat vreemde) bijdrage van de orde aan de wetenschap wordt beschreven, is een goed excuus om het historische gebouw eens even goed te bekijken.

Lascaris War Rooms
Malta had een sleutelpositie tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Lascaris War Rooms liggen 40 meter onder de Barrakka tuinen en tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een geheim hoofdkwartier. De functie ervan werd pas opgeheven in 1977 en nu kun je er zien hoe het er in die tijden aan toe ging.

St. James Cavalier
Dit oude fort uit de 16de eeuw is nu een geweldige kunstcentrum, met tentoonstellingen, theater en een bioscoop. Kijk op de kalender welke evenementen er zijn gepland tijdens jouw bezoek.

Gratis en goedkoop in Valletta

Wandelen door heel Valletta met audio tour
Heb je geen zin om met een stadswandeling mee te gaan? Dan kun je (heel handig) alle audio guides op je eigen smartphone (of andere MP3 speler) downloaden en met de meegestuurde kaart zelf op pad gaan, terwijl je bij verschillende monumenten en bezienswaardigheden even je gedownloade audioguide afluistert.

Grand Master’s Palace
Dit grootse paleis was eeuwenlang het administratieve hart van Malta en het is nu gratis te bezoeken. Je kunt zalen vol bijzondere wandtapijten en fresco’s bekijken. Daarnaast is er een interessante verzameling wapentuig uit de tijd van de Knights of Sint John uit de 16de eeuw.

Barrakka tuinen
Valletta is wat hoger gelegen en dat betekent: mooie uitzichtpunten door de hele stad. Zet in ieder geval koers naar de Barrakka tuinen. Je kunt hier onder de historische arcadebogen lopen, de mooie planten en bloemen bekijken en over de haven en Vittoriosa aan de overkant van het water bekijken. Bij het kioskje in de tuinen kun je voor weinig geld even wat eten en drinken.

Pinto Wharf
Ooit was deze kade nogal vervallen, maar hij is een tijdje geleden heel mooi opgeknapt en je kunt er nu uitgebreid winkelen of neerploffen bij één van de vele restaurantjes.

Nationale bibliotheek
Dit schitterende klassieke gebouw is het laatste dat de Knights of Saint John optrokken in Valletta. Nu huist er de nationale bibliotheek en het is echt de moeite waard om er even naar binnen te wandelen en de prachtige zalen vol boeken en tijdelijke tentoonstellingen te bekijken.

Ontdek Malta vanuit Valletta

Als je een stedentrip Valletta maakt, kun je met een paar dagen extra eigenlijk heel Malta wel goed leren kennen. Er rijden vanuit Valletta bussen naar alle bekende bestemmingen op het eiland of je kunt er allerlei excursies boeken. Je kunt prima met de gewone bussen reizen, maar als je niet zo veel tijd hebt, is het ook de moeite om kaartjes te kopen voor de hop on hop off bussen die het hele eiland doorkruisen, met deze bussen kun je in één dag eigenlijk al heel veel zien.

Vittoriosa, Senglea en Cospicua
Deze drie stadjes staan in Malta ook wel bekend als ‘The three cities’ en je kunt ze vanuit de haven van Valletta met de ferry bereiken. Er komen eigenlijk nauwelijks toeristen en de drie aangrenzende stadjes, die allen op een landtong liggen, zijn werkelijk prachtig. Eigenlijk is het er gewoon heerlijk om door de smalle, kleurrijke, met bloempotten versierde straatjes te dwalen en af en toe eens op een terrasje neer te ploffen. In Vittoriosa kun je nu het totaal gerestaureerde Fort Saint Angelo bezoeken, met interessante tentoonstellingen en schitterend uitzicht op Valletta.

Hal Saflieni Hypogeum
Misschien één van de belangrijkste bezienswaardigheden op Malta, maar wel eentje waar je ruim van te voren even kaartje voor moet kopen (kun je het beste online doen), omdat er maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen mogen. Deze enorme ondergrondse necropolis is ruim 500 m² groot en dateert van 3000 jaar voor onze jaartelling. Er hebben, naar schatting, zo’n 7000 mensen begraven gelegen. Er kunnen maar 10 mensen per tour mee, dus lang van te voren kaartjes reserveren is aan te raden.

Tarxien Temples
Heb je misgegrepen bij het Hal Saflieni Hypogeum? Geen nood, de nabij gelegen Tarxien Temples zijn wel gewoon te bezoeken en ook ontzettend interessant. De enorme megalieten werden in 1914 ontdekt  en zijn ongeveer 5000 jaar oud. Er staan enorme blokken en tempels, versierd met motieven en afbeeldingen van dieren.

Mdina en Rabat
Mdina is een schitterende oude goudkleurige ommuurde stad. De citadel werd zo’n 1000 jaar voor onze jaartelling al gebouwd. Het stadje, en de citadel, torenen flink uit boven de rest van het eiland en je hebt er dan ook een prachtig uitzicht over het hele eiland. Neem in ieder geval een kijkje in St. Pauls Cathedral en verdwaal in de kleine straatjes van de ommuurde stad. In het aangrenzende Rabat, kun je naar twee bijzondere bezienswaardigheden: de St Paul’s Catacomben en de St. Agatha’s Crypte en Catacomben.

Marsaxlokk
Als je foto’s van Malta opzoekt, kom je altijd wel uit op foto’s van felgekleurde dobberende bootjes en in Marsaxlokk kun je deze mooie vissersbootjes in het echt zien. En ja, ze spreken echt tot de verbeelding. Langs de kades van het vissersdorpje is het bijna altijd markt en kun je leuke authentieke souvenirs kopen. Voor de lunch plof je neer bij één van de restaurantjes aan de haven. De locals doen het ook en je eet er ontzettend fijn verse vis.

Blue Lagoon
Op zo’n anderhalf uur varen van Valletta ligt de beroemde Blue Lagoon van Malta, bij het eilandje Comino. Het water is er zo ontzettend helder en de rotsen zijn er zo dramatisch dat het een heel populaire plek is om te zwemmen en te snorkelen. Vanuit Valletta en Sliema vertrekken dagelijks verschillende excursies naar de Blue Lagoon.

Gozo
Gozo is het buureiland van Malta en hier kun je helemaal tot rust komen. Op zich is het echt de moeite om een paar dagen een appartement op Gozo te huren en er een paar dagen lekker te relaxen. Maar als je daarvoor geen tijd hebt kun je ook mee met een excursie van een dag waarin je het beste van het eiland op je gemakje ontdekt (Gozo is namelijk niet zo groot). Je bezoekt de beroemde, eeuwenoude Ggantija tempels, de zoutvlaktes van de Romeinen in Marsalforn en de beroemde, woeste rotsformaties van Dwerja.

Eten en drinken in Valletta

Ambrosia
Eén van de beste restaurants op Malta, dus een goed idee om tijdens je stedentrip Valletta een tafeltje te reserveren. De sfeer is er goed en je zit er gezellig. Het menu staat vol met typisch Matese gerechten die op een slow food manier zijn bereid. Je kunt hier voor zowel lunch als diner terecht.

67 Kapitali
Craft beer op Malta? Jazeker. De laatste jaren hebben heel wat kleine brouwerijen op Malta de deuren geopend en er wordt lekker bier geproduceerd. Deze verschillende Maltese bieren, en lekkere craft beers uit het buitenland, kun je proeven in deze gezellige kroeg. Een aanrader voor je stedentrip Valletta, alleen al vanwege het vriendelijke personeel. Probeer een tafeltje buiten te bemachtigen.

Str.Eat
Met tafeltjes die uitzicht hebben op één van de mooiste pleinen van Valletta zal het je niet verbazen dat Str.Eat de hele dag door populair is. Voor de lunch, een borrel of diner. Er staan goede cocktails op de kaart en je kunt er regelmatig aanschuiven bij proeverijen.

La Sfoglia
Of je nu zin hebt in oesters, zeevruchten of een goede steak: bij La Sfogla ben je aan het goede adres. Dit restaurant is gevestigd in een gezellig straatje vol leuke restaurants. Je kunt er leuk buiten zitten (voor de lunch), maar binnen is het ook goed toeven.

Caffee Cordina
Dit is een beetje in instituut in Valletta. Waar de locals even snel naar binnen schieten voor een espresso aan de bar, gaan toeristen uitgebreid op het terras op het plein zitten. Begrijpelijk, want je hebt er uitzicht op de mooiste gebouwen van de stad. Je bestelt er ontzettend lekkere gebakjes, broodjes en ijsjes.

Nenu
Bij deze geweldige bakkerij kun je ook gewoon neerploffen en de lekkerste Maltese hapjes bestellen. Ga bijvoorbeeld voor een proefplateau vol lokale lekkernijen, zoals olijven, brood met bonen spread, verschillende kazen, brood en geroosterde uien.

Rampila
Lunchen of dineren bij Rampila is pure verwennerij. De pasta’s en zeevruchtengerechten zijn ware kunstwerken en bovendien ontzettend lekker. De locatie van het restaurant is bovendien ook nog eens heel bijzonder: in de vestingwallen de oude stad, maar er is ook een heel mooi beschut terras.

Gugar
Een echte favoriet bij locals. Het is dan ook erg gezellig zitten op de trapjes voor het café. Naast dat je er terecht kunt voor een goede kop koffie of een smoothie, kun je er ook regelmatig van live muziek genieten.

Rubino
De tijd lijkt te hebben stil gestaan bij Rubino. Het restaurant staat er dan ook al sinds 1906 en ging ooit van start als een ‘dulceria’, ofwel: een plek voor zoetekauwen. De kelder is inmiddels omgetoverd tot restaurant, maar de desserts en andere zoetigheden zijn nog steeds heel belangrijk voor dit restaurant.

The Margaret Island
Neem de ferry naar Sliema om een avondje te eten bij dit Hongaars restaurant. Hongaars eten, in Malta? Jazeker, gewoon doen. Ik ging er zelfs een tweede keer naar terug! De Hongaarse eigenaren hebben heel mooie Hongaarse wijnen op de kaart gezet en je kunt hier perfect klaargemaakte Hongaarse klassiekers eten, inclusief ingemaakte groenten. Smullen. Tip: ’s middags kun je voor een prikkie lunchen met de wisselende lunch special.

Hotels in Valletta

Valletta G-House
Deze B&B is echt een plaatje (oh, de mozaïeken vloeren alleen al!) en de kamers zijn ingericht met schitterende antieke meubels en mooie schilderijen. Je wandelt binnen een paar minuten naar het strand en alle bezienswaardigheden in Valletta. Dit hotel is echt een aanrader voor je stedentrip Valletta.

Luciano Valletta Boutique
Een schitterend boetiekhotel in hartje Valletta, op steenworp afstand van de kathedraal. De kamers zijn ruim en licht en ingericht met vintage meubels en leuke oude foto’s en platen. ’s Ochtend kun je er bovendien uitgebreid ontbijten.

The Osborne Hotel
Een heel fijn en comfortabel hotel in Valletta met goede, ruime en lichte kamers. Je loopt binnen een paar minuten naar alle bezienswaardigheden en boven is het op het dakterras goed toeven met een drankje, terwijl je van het mooie uitzicht geniet.

Hotels in Sliema

Aangezien Sliema slechts een kort tochtje van Valletta is verwijderd, is het een prima idee om tijdens je stedentrip Valletta in Sliema te verblijven. In Sliema zijn heel veel hotels gevestigd en kun je vaak ook hotels met een zwembad vinden. Handig als je in een warme periode naar Malta gaat. Bovendien heb je in Sliema veel leuke restaurants, goede winkels en een schitterend uitzicht op Valletta.

Pebbles Boutique Hotel
Dit hotel ligt op nog geen minuut wandelen van de ferry naar Valletta en er zijn tientallen leuke restaurants en cafés in de buurt. De studio’s en appartementen zijn allemaal heel ruim en modern, voorzien van een compleet ingerichte keuken. Je hebt bovendien een balkon en er is een dakterras met een bubbelbad.

Palazzo Violetta
Dit is echt een pareltje! Je kunt kiezen uit heerlijk moderne suites, studio’s of appartementen. Allemaal van alle gemakken voorzien. Er is een fijne binnentuin met een zwembad. Je loopt binnen 5 minuten naar de ferry die je naar Valletta brengt.

Two pillows
Een echte budget topper! Two Pillows heet een hostel te zijn, maar als je de gloednieuwe, moderne en ruime tweepersoonskamers en appartementen ziet ben je dat al snel vergeten. De kamers en appartementen zijn heel ruim en van alle gemakken voorzien, de meeste hebben ook een eigen balkon. Maar er is ook een groot dakterras. Binnen een minuut loop je naar de ferry en in de directe omgeving van Two pillows vind je ontzettend veel leuke restaurants en bars.

Artikelen over Valletta

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer