Een weekend naar Londen met de trein

Een weekend naar Londen met de trein. Misschien niet het eerste wat in je zou opkomen. Duurt het niet lang? Is het wel comfortabel? Ik nam de proef op de som en stapte op de trein naar Londen voor een weekendje fietsen door The City en over de Tower Bridge, vintage winkelen en eten in Shoreditch, wandelen langs de grachtjes van Camden en eindeloos staren naar Big Ben. 

Weekendje Londen: de leukste tips voor een weekendje Londen met de trein | Mooistestedentrips.nl

Met de trein naar Londen, zo werkt het | Mooistestedentrips.nl

Met de trein naar Londen: zo werkt het | Mooistestedentrips.nl

Oké, ik moest er vroeg voor op. Om 6 uur de trein op Utrecht Centraal. Maar dat was snel vergeten. Ik zag een spectaculaire zonsopgang vlakbij Antwerpen, kreeg een heerlijk ontbijtje zodra ik in Brussel op de trein naar Londen was overgestapt en nadat we een halfuurtje onder het Kanaal door zoefden, kwamen we weer boven alwaar een schitterend herfstachtig Engeland aan me voorbij flitste. De bomen kleurden felgeel, rood en oranje, de lucht helderblauw. En ik kon bijna niet geloven dat we echt binnen 10 minuten in hartje Londen zouden zijn, maar toch was het zo. Ik stapte uit op het bijna majusteuze St. Pancras, laadde mijn Oyster Card op en mijn weekendje Londen kon beginnen. Het was nog net geen 10 uur 's ochtends. 

Een weekend naar Londen, tips | Mooistestedentrips.nl

Een weekend naar Londen, tips | Mooistestedentrips.nl

Een weekend naar Londen, tips | Mooistestedentrips.nl

Mijn eerste stop in Londen was nu niet bepaald een 'hidden gem', maar ik had goede reden om er toch even langs te willen: the Tower of Londen. Tot half november is deze topattractie namelijk omringd door keramieke klaprozen ontworpen door kunstenaar Paul Cummins. Het zijn er bijna een miljoen en staan symbool voor elke soldaat die viel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Symbolisch of niet, the Tower of London lijkt wel te bloeden. Dit had ik, ondanks de enorme drukte en belangstelling, toch niet willen missen. Met een broodje 'to go' en een grote kop koffie geniet ik van dit kleurrijke spektakel en de zon die op de nabijgelegen Tower Bridge schijnt.

Fietsen door onbekend Londen

Vanaf the Tower of London is het slechts een korte wandeling naar The City, het financiële hart van Londen met een keur aan moderne hoogstandjes. In plaats van te wandelen besluit ik dit stuk van Londen en andere delen van de stad op een bijzondere manier te leren kennen: met de fiets. Best spannend, want er wordt natuurlijk links gefietst en het is behoorlijk druk in de stad. Gelukkig leidt de Nederlandse gids ons zonder noemenswaardige problemen langs verbaasd kijkende voetgangers, toeterende taxichauffeurs en scheurende bussen.

Een weekend naar Londen, fietsen in Londen | Mooistestedentrips.nl

Een weekend naar Londen, fietsen in Londen | Mooistestedentrips.nl

Een weekend naar Londen met de trein, tips | Mooistestedentrips.nl

Een weekend naar Londen met de trein, tips | Mooistestedentrips.nl

Een weekend naar Londen met de trein, tips | Mooistestedentrips.nl

Eerste stop is The City waar we een bijzonder kijkje krijgen bij de eerste Engelse Beurs en de omliggende steegjes waar vroeger effecten werden verhandeld. Een beetje verstopt ligt even verderop Leadenhall Market, een schitterend oud markt complex omring door hypermoderne gebouwen als The Gherkin van Norman Foster en Lloyd's Building door Richard Rogers en Mike Davies. Echte liefhebbers herkennen de Market meteen. Hier kocht Harry Potter zijn eerste toverstaf. Daarna duiken we dieper het échte Londen in en horen we het verhaal van de rellen van Cable Street, fietsen we langs de kanalen van Wapping en St. Katherines Dock. 

Lees al mijn ervaringen met fietsen in Londen in het artikel Ontdek de geheimen van Londen op de fiets

Vintage, streetart en food in East End

Mijn zaterdag breng ik de hele dag door in het oostelijke deel van Londen: East End. Hier kwamen vroeger de emigranten aan vanuit de dokken en vestigden zich in goedkope woningen, voordat zij genoeg geld bij elkaar hadden gewerkt om naar een beter deel van de stad te verhuizen. Het resultaat: een wirwar van culturen en een gezellig rommelige sfeer. Zeker de laatste paar jaar is het oosten van Londen hipper dan hip. Je vindt er kleine boetieks, vintage winkels en de Spitalfield Market en Sunday Up Market zijn populaire bestemmingen om een vrije middag door te brengen. De beste plek om vintage te shoppen is Cheshire Street, een zijstraat van Brick Lane. Hier vind je een dozijn geweldige shops met mannenkleding, bruidsjurken, jassen, jurken en sieraden. Mijn persoonlijke favoriet is The Shop waar je prachig vintage beddengoed, stoffen, hoeden en accessoires kunt kopen. In en rond de Sunday Up Market vind je massa's leuke boetieks, zoals Traffic People. Even verderop vind je Boxpark in Shoreditch waar je niet alleen geweldig kunt winkelen, maar ook nog eens gezellg wat kunt drinken op het dakterras.

Weekendje Londen, vintage winkels | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Londen, vintage winkels | Mooistestedentrips.nl

Een weekend naar Londen, street art in Londen | Mooistestedentrips.nl

East End is ook de wijk in Londen om bijzondere street art te spotten, je hoeft er niet eens je best voor te doen. Vooral bekend zijn de werken van de mysterieuze Belgische meester Roa, zoals de reiger en de egel. Het maakt trouwens ook niet uit wat je culinaire voorkeur is als je East End bezoekt, je kunt je al etend en drinkend een weg door deze Londen buurt werken. Brick Lane staat vooral bekend als 'Banglatown', vanwege alle Indiase restaurants. het is dan ook niet vreemd dat je in deze straat moet zijn als je van echte curry's houdt. Een van de beste Bengalese restaurants is Sheba.

Ga je liever voor wat bekenders? Dan hoef je ook niet ver te wandelen. Aan het einde van Brick Lane vind je namelijk ook de eerste en beste bagel zaak van Engeland: Beigle Bake. Zoeken hoef je niet naar deze bakkerij, je herkent de zaak aan de enorme rij buiten. Bestel de specialiteit van het huis: de bagel met corned beef, pickles en mosterd. Om je vingers bij af te likken. Vlakbij de Spitalfield Market vind je de beste fish & chips zaak van heel Engeland: Poppies, wederom te herkennen aan de lange rij buiten. Maar het is het wachten waard. Je kunt binnen gaan zitten, maar eigenlijk is het stukken leuker om fish & chips in een krant te halen en deze zoals het hoort (met zout en azijn) op te peuzelen. Wil je 's middags nog even wat drinken, dan zou je bijna keuzestress krijgen. Er zijn zo veel leuke kroegen en bars in Shoreditch, dat je gewoon ergens kunt neerploffen waar het er gezellig uitziet. Een leuke aanrader een beetje uit de drukte is Café Kick.

Bekijk nog meer leuke eetadresjes in het artikel Londen verkennen met een foodtour.

Een weekend naar Londen, goedkoop uit eten in Londen | Mooistestedentrips.nl

Een weekend naar Londen met de trein, tips | Mooistestedentrips.nl

Een rondje Camden Town

Aangezien ik 's middags weer in de trein richting Nederland stap, heb ik op mijn laatste dag geen zeeën van tijd meer, maar wel genoeg om nog een leuk buurtje in Londen te bezoeken. Daarom besluit ik samen met een gids van Free Tours by Foot een wandeling door Camden Town te maken. Deze buurt in Londen staat bekend als de alternatieve wijk van Londen. Hier wonen mensen in woonboten, zie je massa's punkers en lappen de locals de regels aan hun laars. Het leuke van Camden is dat het langs het Regents Canal ligt en je dus lekker langs het water en de sluizen kunt wandelen. Op zondag kun je het beste vroeg naar Camden gaan, want 's middags komen er massa's toeristen af op de Camden Market. Toegegeven, deze markt met vintage, eetstalletjes en handgemaakte accessoires is ontzettend leuk. Maar als je vroeg gaat, voor de drukte uit, kun je nog even op je gemak rondkijken en wat lekkere dingen proeven.

Een weekend naar Londen: tips | Mooistestedentrips.nl

Een weekend in Londen: tips | Mooistestedentrips.nl

Een weekend naar Londen met de trein: tips

Tags: Londen

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.